Mníchov - pamiatky, pivo a futbal

Prehliadka

Mníchov - pamiatky, pivo a futbal

Mníchov, München či Munich. Domov Oktoberfestu. Mesto, ktoré je ódou na pravú nemeckú kultúru, najkrajšie pamiatky v krajine a tiež epicentrom fantastického jedla, piva aj zážitku z najlepšieho futbalu. Metropola Bavorska, ktorá leží na rieke Isar na dohľad nemeckých Álp, ponúka to najlepšie z Nemecka. Obraz krajiny sa dokonale združuje a odzrkadľuje v jedinom meste - jednom z najkrajších a najpodceňovanejších v celej Európe, ktoré je zároveň aj otcom Oktoberfestu - ten sa začína 17. septembra.

Mníchov Počasie

rain and snow

rain and snow

10°C

Predpoveď 16.Apr

Východ slnka 06:21

Západ slnka 20:05

Sneh 1.69mm

Dážď 2.66mm

Dokonalá súhra nemeckej precíznosti so zábavou, o ktorú sa stará tamojšia ľudová hudba, kroje či gajdy. Pokojné historické miesta Mníchova striedajú veľké trhy so šťavnatým wurstom a slanými praclíkmi, ktoré sa nezmestia ani do dvoch rúk a litre najlepšieho čapovaného piva sveta s bohatou penou, ktoré pretečú každý deň.

V očiach bežných Nemcov badať pokoj a vážnosť, v obchodoch zase poriadok a precíznosť, mesto sa tiež netají bohatstvom a životom na vysokej nohe. Bohatá je tu aj stredná trieda, čo nám pri návšteve mesta ukazuje, že trom štvrtinám parkovacích miest v ňom dominuje BMW. Ostatnú tretinu zase tvoria Audi, Mercedesy a Volkswageny. Sú však Nemci skutočne bohatými suchármi mysliacimi len na prácu? Tento mýtus vyvráti už prechádzka po centre mesta, návšteva Allianz Areny a, predovšetkým, návšteva Oktoberfestu.

„Mia San Mia“, ozýva sa mestom pri zápasoch FC Bayern Mníchov. Jedného z najslávnejších klubov na svete a hegemóna, ktorý až monopolne dominuje nemeckému futbalu. Milovaný medzi domácimi, nenávidený vo zvyšku Nemecka. Aj rivalita však má svoje medze v miere nemeckej slušnosti. Poďme ale postupne.

Obsah

    História Mníchova #

    Mníchov, teda München, v doslovnom preklade znamená „dom mníchov“. Mníchov vznikol okolo kostola Petersbergl, kláštora benediktínov v Tegernsee v roku 750. Prvá zmienka o Mníchove ako o Villa Munichen je z roku 1158, keď bavorský vojvoda Henrich III. nechal pri kláštore mníchov postaviť cez rieku Isar most na mieste dnešného mosta Ludwigsbrücke.

    V roku 1255 sa stal Mníchov domovom rodu Wittelsbachovcov, ktorých s osud sa s tým mestským spájal ďalších sedem storočí. Začiatkom 14. storočia prvý z línie cisárov Svätej ríše rímskej, Ľudovít IV. (Ľudovít Bavorský), rozšíril mesto do takej veľkosti, v akej zostalo až do konca 18. storočia. Mníchov dlhodobo prosperoval až do 30-ročnej vojny. V roku 1632 ho obsadili Švédi pod vedením Gustava II. Adolfa a v roku 1634 zapríčinila epidémia moru úmrtie tretiny obyvateľstva Mníchova.

    Najväčším obdobím rastu a rozvoja bolo pre Mníchov 19. storočie, keď už architekti na základe plánov bavorského kráľa Ľudovíta I. vytvorili dodnes charakteristický vzhľad mesta. Dovtedy bol Mníchov čisto rímskokatolíckym mestom, vtedy sa ale prvýkrát stali občanmi protestanti. Do roku 1900 malo mesto pol milióna občanov.

    Hudba skladateľa Richarda Wagnera oživila a exponovala slávu mesta, hudby a javiska. Vláda Wittelsbachovcov sa skončila po prvej svetovej vojne a začala sa písať temná kapitola Mníchova. Adolf Hitler sa pripojil k nacistickej strane a stal sa jej vodcom práve v Mníchove. V centre Bavorska mal svoju pivnicu, kde organizoval stretnutia, vedúce k puču proti bavorským úradom. Pivnicu z roku 1923 stále vidieť v Mníchove. Ten sa musel vyrovnať s obrovskými škodami zapríčinenými druhou svetovou vojnou. Nálety zničili takmer 40 % mesta.

    Zaujímavé fakty o Mníchove:

    • Mníchov je najjužnejšie mesto Nemecka spomedzi hlavných miest spolkových republík
    • V meste je viac ako 60 pivných záhrad
    • Kvôli olympiáde zatvorilo centrum Mníchova svoje ulice pre dopravné prostriedky, dodnes je centrum mesta otvorené len pre peších
    • V Bavorsku sa pivo považuje za jedlo. Mníchov má šesť hlavných pivovarov: Augustiner Bräu, Hofbräu, Löwenbräu, Hacker-Pschorr Bräu, Spaten-Franziskaner Bräu a Paulaner Brauerei
    • V Mníchove sa nachádza najstaršie kino na svete - Neues Kino Gabriel z roku 1906
    • Najstaršou budovou v Mníchove je latrína z roku 1260
    • V centre Mníchova nemôže byť žiadna budova vyššia ako 99 m, čo je výška veží kostola Frauenkirche
    • Populárna plastelínová hra play-doh vznikla práve v Mníchove

    O rozmachu mesta

    Rozmach Mníchova a súčasnosť #

    V súčasnosti tretiemu najväčšiemu mestu Nemecka (po Berlíne a Hamburgu) trvalo dlhšie, kým sa po druhom celosvetovom konflikte opäť pozviechalo. Ekonomicky trpel aj pre vzdialenosť od mora a prístavov. Doba pohonných látok ale všetko zmenilo. Mníchov sa mohol sústrediť na ľahký priemysel – autá či elektrické prístroje, ale aj potraviny, kozmetika a odevy.

    V súčasnosti Mníchov prospieva a prosperuje vďaka obchodu, turistickému ruchu, výrobe piva, Oktoberfestu, filmovému priemyslu, bankovníctvu či trhom s ovocím a zeleninou. Hoci neleží pri mori, je dôležitým železničným uzlom. Vlakovou dopravou je spojený so všetkými veľkými nemeckými aj rakúskymi mestami.

    Okolo Mníchova je tiež vybudovaná široká diaľničná sieť. Cesta do Mníchova autom i jeho obchádzanie môže byť však niekedy aj peklom. Počas letných mesiacov sa tam tvoria obrovské zápchy, keďže cesty často rekonštruujú a niektoré dopravné uzly sú odpojené. Do mesta sa dá už 30 rokov dostať aj z letiska Franza Josefa Straussa, ktoré leží 27 km severovýchodne od Mníchova. Presúvať sa po samotnom meste je lahôdkou – Mníchov má skvelo vybudovanú sieť metra.

    V minulosti Mníchov ekonomicky trpel pre svoju vzdialenosť od námorných prístavov a od uhoľných baní v Porúri. Táto situácia sa však zlepšila, keď sa začali všeobecne používať iné palivá ako uhlie. Mníchov prešiel od ťažkého k ľahkému priemyslu, napríklad k výrobe presných prístrojov, optických a elektrických prístrojov, kozmonautiky a iných produktov špičkovej technológie, ako aj k výrobe potravín, kozmetiky a odevov. Mesto má niekoľko najväčších pivovarov v Nemecku a je známe svojim pivom a každoročnými oslavami Oktoberfestu. Mníchov je hlavnou turistickou destináciou a kongresovým centrom. Významné je aj vydávanie kníh a tlač a televízna tvorba. Mesto je centrom bankového a finančného priemyslu a má jeden z najväčších veľkoobchodných trhov v Európe s ovocím, zeleninou a živočíšnymi výrobkami.

    Mníchov je prepojený železnicou so všetkými hlavnými mestami Nemecka a Rakúska a je hlavným uzlom pre nemecký a európsky systém vysokorýchlostnej osobnej železničnej dopravy. Autobahnen (rýchlostné cesty) zo Stuttgartu, Norimbergu a Salzburgu sa zbiehajú do mesta. Letisko Franza Josefa Straussa, ktoré sa nachádza 17 míľ (27 km) severovýchodne od Mníchova, bolo otvorené v roku 1992. V meste bolo vybudované moderné metro.

    Pamiatky v Mníchove

    Pamiatky v Mníchove #

    Mníchov je skvelým miestom pre ľudí, ktorí nemajú vycibrený orientačný zmysel. Má totiž výborné orientačné body a tie najznámejšie pamiatky mesta si pozriete s prehľadom aj za deň, pričom aj v menej rušný deň zažijete pravú nemeckú kultúru a atmosféru. Čo neobísť v Mníchove a čo treba vedieť o hlavných pamiatkach pri návšteve mesta?

    5 fotografií

    Mariánske námestie

    Mariánske námestie (Marienplatz)

    Najlepší štartovací bod v Mníchove, pokiaľ chcete hneď vidieť to najlepšie z neho. Marienplatz je určite jedným z najkrajších námestí v celej Európe a možno aj na svete. Úplná dominanta a symbol Mníchova. Historicky, moderne, kultúrne aj konzumne. V oboch slova zmysloch.

    Dominantou a najznámejšou pamiatkou Mníchova je Nová radnica na severe Mariánskeho námestia. Neogotická stavba s desiatkami oblúkových brán vystrieda bielu farbu fasády s hnedou a rozhľadňa Rathausturm najvyššej veže Novej radnice ponúka dva unikáty, ktoré nemožno vynechať. Prvým je výhľad zvrchu, za dobrého počasia je vidno až na samotný juh krajiny - nemecké Alpy, čo dotvára snáď najfotogenickejšiu panorámu v celej krajine. Rovnako tak hodinovú vežu, v ktorej figúrky každý deň predvádzajú predstavenie – zameriavajú sa na udalosti z histórie Mníchova. Asi niet divu, ak vám to pripomenie pražský Orloj.

    Marienplatz je určite jedným z najkrajších námestí v celej Európe a možno aj na svete.

    Pokračujeme v precvičovaní si svetových strán – tentoraz pohľadom doprava na východ na Starú radnicu. Neprekvapivo, staršia spomedzi dvoch najslávnejších budov Mariánskeho námestia si udržiava neogotické elementy a na krásne bielych tehlách vyniknú zelené vežičky na budove kostola a červená veža na vrchole najvyššej budovy radnice so zlatými hodinami a zvonom na vrchu.

    Skôr, než zamierite do obchodov v jednotlivých bránach Novej radnice či okolitých moderných domčekoch, odpovedzte si na otázku, prečo je toto námestie Mariánske. A pozrite sa do stredu na sochu, ktorú neprehliadnete. Na vysokom stĺpe Mariensäule stojí na polmesiaci zlatá socha Panny Márie – oficiálnej patrónky Bavorska. Postavili ho ešte v roku 1638 na oslavu ukončenia švédskej okupácie počas tridsaťročnej vojny.

    Atmosféru námestia dokresľuje Rybia fontána, ako inak, s rybou na vrchu a štyrmi sochami mužov vylievajúcich vedro vody. Združujú sa tu tisíce ľudí, počuť všetky svetové kultúry a jazyky, tiež neprehliadnete schnitzel na tanieroch zákazníkov reštaurácií. Pozor si tu treba dať na veľké cenové rozdiely jednotlivých podnikov. Kým v jednom z nich stojí nemecký rezeň 10 eur, vo vedľajšej to môže byť aj dvojnásobok. V každom prípade, jedlo si tu užijete vďaka pouličným umelcom, tanečníkom i zábave pre deti zahŕňajúcu fúkanie bublín či umenie domácich na unicykli.

    Vedľa Starej radnice hľadajte aj najstarší mníchovský kostol, v ktorom nájdete ozdobené pozostatky sv. Munditie a vežu s výhľadmi na mesto. Je akousi vstupnou bránou na Viktualienmarkt, o ktorom si povieme v ďalšom bode.

    Viktualienmarkt

    Vôňa čerešní sa bije s vôňou mydla, tú zase pretláča pivná aróma a tiež klobásky a čerstvo upečené praclíky. Pri takomto mixe príjemne zapáchajúceho vzduchu sa určite nachádzate na Viktualienmarkt v bezprostrednej blízkosti Mariánskeho námestia. Zástavby okolo tohto miesta sú stále rovnaké, tentoraz však v strede nečakajte stĺp či fontánu, ale rôzne stánky.

    Najprv sa prejdete po okrajoch s obchodíkmi, v ktorých sú vyložené typické nemecké kroje. Modré šaty, krátke nohavice, traky, klobúky s perím či šatky. Kockované bielo-modré prevedenie ako symbol Bavorska nachádzajúci sa vo vlajke spolkového štátu. Okamžite dostanete chuť na kúsok ľudovej hudby, ktorej sa pravdepodobne aj dočkáte. Harmonika či gajdy zaznie v centre, keď sa okolo vás ľudoví umelci budú prechádzať popri lavičkách, kde sa konzumuje a možno vám aj zatancujú. Kus bavorskej kultúry a tradičných krojov, to je úžasný zážitok.

    Sadnite si k dlhým dreveným stolom, dajte si Weissbier a k tomu si zahryznite niečo z malých okolitých podnikov či mäsiarstiev, kde vám pripravia všetko dokonalo čerstvé. TOMÁŠ KUBUŠ, BUBO

    Davy ľudí a ťažko hľadané vybojované miesto na lavičke. Dlhé rady na pivo a rovnako aj klobásy s čerstvým chlebom a horčicou alebo kečupom. Wurst, schnitzel, pretzel. Dáte si to všetko? Nemecká lahôdka, ktorá vás zasýti už po prvom chode, budete ale chcieť ochutnať všetky tri veci. Pivo s veľkou penou chutí ešte lepšie a ukáže v ňom kvalita nemeckých pivovarov. Viktualienmarkt je najlepším miestom, kde toto všetko vyskúšať.

    A rovnako tu najlepšie môžete nakúpiť chuť Bavorska pre svojich blízkych. Trhy sú plné čerstvého ovocia a zeleniny, mäsa, pečiva, medu aj tradičných domácich výrobkov. Vutalienmarkt určite nevynechajte a môže sa ísť po dobrom jedle ďalej.

    Mníchov a strava

    Jedlo v Mníchove. Čo ochutnať?

    Schnitzel – Rezeň ako veľká klasika. Každý nemecký spolkový štát má svoju receptúru. V mníchovskej verzii je tzv. Münchner Schnitzel teľacie mäso natreté chrenom alebo horčicou ešte predtým, ako ho obalia a vypražia. Lahodná bavorská klasika, ktorá bude v reštauráciách väčšia ako tanier. Môžete si vybrať, či k nemu chcete zemiakový alebo uhorkový šalát či hranolky.

    Biely wurst – Ochutnať klobásu v Nemecku je základ. Tá najtypickejšia pre Mníchov je malá biela. Každý mäsiar používa na jej výrobu svoj vlastný recept. Hlavnými ingredienciami sú teľacie mäso, bravčová masť, vyšľahané bielka a kuchynská soľ. K tomu kapusta či chren ako ideálna príloha.

    Spätzel – Vzhľadovo vaječné rezance, chuťovo zmes rezancov a knedlíkov. Spätzel sa zvyčajne podáva ako príloha k mäsu s omáčkou, no poslúži aj ako samostatné jedlo. Odporúčame dať si ho so syrom a opraženou cibuľkou (Käsespätzle).

    Breze – Tiež označenie pre praclík, o ktorom Mníchovčania tvrdia, že je výbornou prílohou. Najmä v strede sú praclíky nesmierne mäkké ako vata, posypané sú veľkou soľou či rascou a nájdete ich všade. Výborne sa hodia najmä k pivu a svojou veľkosťou postačujú aj ako hlavné jedlo.

    Kn­­ödel - Varené knedle typické pre Nemecko. Bavorský knödel sa zvyčajne pripravuje zo zemiakov nastrúhaných alebo roztlačených na cesto a zmiešaných s vajcami a múkou. Veľké guľky sa potom uvaria alebo oparia a podávajú sa ako príloha k mäsu a do polievok.

    Knieküchle – Skvelá sladká pochúťka. Ide o tenký kotúč vyprážaného cesta, zvyčajne tenší v strede a pokrytý cukrom. Často ho porovnávajú s bavorským donutom, tie ale nie sú ani zďaleka také sladké. Ideálne ako dezert.

    Frauenkirche – kde diabol zanechal stopu

    Neviete sa zorientovať v hocijakej časti Mníchova a jeho centra? Pozrite sa do neba. Je možné, že hore uvidíte dve 100-metrové veže kostola Frauenkirche. Katedrálny kostol Panny Márie je skvelým orientačným bodom. Vidno ho z mnohých miest Mníchova tým, aký je vysoký a nachádza sa v bezprostrednej blízkosti Marienplatz.

    Nie je pritom len skvelým bodom na zorientovanie sa, ale ponúka aj ten najlepší výhľad na mesto. Pri pohľade na veže s renesančnými kupolami si poviete: „logické“. Výstup na vrchol ponúkne najkrajší výhľad na Bavorské Alpy. Skutočne sú ďalej, než sa na prvý pohľad zdá. Tu si budete myslieť, že Mníchov leží priamo pod nimi. Krásny zážitok.

    Neviete sa zorientovať v hocijakej časti Mníchova a jeho centra? Pozrite sa do neba.

    Tým je aj prechádza po interiéri kostola dokončeného v roku 1488. Nájdete v ňom aj hrob cisára Ľudovíta Bavorského z čierneho mramoru a určite neprehliadnete zvláštnu stopu v podlahe verandy. V kostole ju zanechal samotný diabol, dozvedáme sa. Rad stĺpov zakrýva okná kostola, ktoré v jeho výhľade ostali akosi zabudnuté. Keď diabol prišiel na obhliadku kostola, smial sa z neprítomnosti okien a dupal pritom nohou tak intenzívne, až zanechal stopu. Ďalšie interiérové detaily kostola však budú na vás pôsobiť, akoby ich vytesali anjeli.

    Michaelskirche

    Príjemnou a krátkou prechádzkou ďalej západne od Frauenkirche spozorujete ďalší mníchovský unikát. Najväčší renesančný kostol severne od Álp – Kostol sv. Michala, alebo teda Michaelskirche, sa zväčšil po tom, ako sa počas výstavby zrútila jedna z jeho veží. Dnes je ľahko spoznateľný a najmä jeho hlavná brána, postupne sa dostávajúca do tvaru štvorcovej pyramídy a v jej bielej stene je umiestnených 14 rôznych sôch.

    Kostol má ale väčší význam v histórii a exteriéri, čo zbadáte už pri pohľade doň a uchvátia vás zlaté fasády. Michaelskirche dokončili v roku 1597 s vysokou valenou klenbovou strechou priečnej lode. Vzor víťazného oblúka pri vstupe na chór pokračuje v oblúkoch transeptov, bočných kaplniek a galérií. Vzácne maľby akoby menili kostol na múzeum, no z omylu vás vytiahne nádherný zlatý oltár.

    Tu by chcel spočinúť každý, kto niečo znamenal, pomyslíte si. A presne tak to aj je. V Kráľovskej krypte (Fürstengruft) pod chórom je pochovaných 41 členov rodu Wittelsbachovcov vrátane tých úplne najvýznamnejších - vojvoda Wilhelm V., kurfirst Maximilián I. a kráľ Ľudovít II.

    Nymphenburg

    Krásny a veľký 200-hektárový barokový palác Nymphenburg na severozápadnom okraji Mníchova je hotovým umeleckým dielom. Hlavný pavilón v tvare kocky je postavený v štýle luxusnej talianskej vily. Na prvý pohľad sa bude zdať celý komplex nekonečný a je skutočne veľký. Má dĺžku až 632 metrov od krídla po krídlo. Palác obklopuje kanál s rovnakým názvom, teda Nymphenburg, ktorý sa rozdeľuje pri prechádzaní pomedzi hlavné budovy, následne sa spojí pri nádhernej fontáne v parku.

    Trojposchodová sála má mnoho súkromných komnát, v ktorých vynikne kvalitný starý nábytok, ale aj nástropná maľba, ktorá približuje život Márie Magdalény. Odporúčame zamieriť do Marstallmuseum, múzea starej dopravy, kde uvidíte tie najkrajšie kráľovské kočiare, ktoré v minulosti ťahali kone. Predstavte si luxusný kočiar, ktorý čarovná víla vykúzlila pre Popolušku. Tieto sú ešte oveľa krajšie a noblesnejšie – celé zo zlata. Naozaj sa mohol takýto kočiar hýbať alebo bol len ukážkou bohatstva šľachty? Znie otázka, ktorú je legitímne si položiť.

    Barokové záhrady paláca Nymphenburg (teda paláca nýmf) opäť ukážu nemeckú precíznosť v súmernosti chodníkov a prechádzka po nich vás zavedie k Amalienburgu - loveckému zámočku známemu svojimi nádhernými tapetami, lustrami a prezdobeným interiérom i slávnou Zrkadlovou sieňou. Pozerať sa na vás v parku budú sochy gréckych bohov či malý chrám boha Apolóna pri jazere Badenburg. Nemožno obísť ani divadlo zo živého plotu Heckentheater.

    Možno je trochu prehnané prirovnať tento palác k parížskemu Versailles, ktorého exteriér je prezdobenejší, Nymphenburg je ale okrajovo čistejší, pôsobí väčšou novotou a rozdiely v luxuse sú na prvý pohľad neveľké. Uhladený a udržiavaný zelený park s čistou vodou a sochami – je veľa dôvodov, prečo Nymphenburg pripomenie práve Versailles, ktorý spomenutou dĺžkou dokonca prevyšuje, a toto prirovnanie teda nie je úplne odveci.

    Čo ešte vidieť v Nemecku? Čítajte blogy:

    Mníchovská rezidencia a Hofgarten

    Po Marienplatz je Odeonsplatz druhé najkrajšie námestie, na ktoré sa môžete dostať v Mníchove. Stále ste pritom v centre v neveľkom okruhu, kedy tieto pamiatky obeháte rýchlo a vychutnáte si do sýtosti ich atmosféru. Miesto, kde sa dá najviac pozorovať rímsky vplyv na architektúru mesta, ale tiež nemecká precíznosť.

    Dominantou je Mníchovská rezidencia - po stáročia sídlo vojvodov a kráľov Bavorska. Nádherný palác uprostred mesta, v ktorom vyniká Antiquarium postavené v roku 1579. Teraz je súčasťou tamojšieho múzea Residenz v neskororenesančnom štýle. Neoklasicistický Königsbau, Festsaalbau a Dvorný kostol, teda tri hlavné časti rezidencie, dokončili v roku 1848. Dnes tvoria komplex múzea s úžasnými pamiatkami.

    Rezidenciu v centre mesta dopĺňa a ešte viac skrášľuje prírodné zelené okolie. Vyniká Hofgarten (Dvorná záhrada), ktorá bola súkromná viac ako 160 rokov. Dnes už tam všetci návštevníci sveta môže pozorovať jej križujúce sa cestičky, fontány, záhony kvetov. Hofgarden, navrhnutý po vzore talianskych renesančných záhrad, je príjemným miestom, kde sa vo veľkom združujú piknikujúci Nemci a oázou pokoja v kontraste s neďalekým ruchom.

    Rovnako ako múzeum udrie do očí z Hofgarten aj budova Úradu bavorského kancelárstva na rímsky štýl no s modernými presklenými krídlami.

    Theatínsky kostol a Hitlerova pivnica

    Na námestí Odeonplatz ešte chvíľu ostaneme Theatínsky kostol sv. Kajetána z roku 1690 ohúri prvkami vrcholného talianskeho baroka. Ohromujúca je najmä jeho fasáda, dvojica veží, mohutná kupola vysoká 71 metrov, neprehliadnuteľná ako Frauenkirche a tiež skvelý orientačný bod, a bohato zdobený interiér. Vonkajšie zaujímavosti dopĺňajú početné mramorové sochy svätých.

    Interiéru zase dominujú vysoké okrúhle oblúky valenej klenby a kupola nad krížom v bielej farbe s bohatou štukovou výzdobou. Medzi ďalšie zaujímavosti interiéru patrí hlavný oltár s obrazom Panny Márie na tróne s anjelmi a Oltár Panny Márie s obrazom Svätého príbuzenstva. Tamojšie hrobky patria členom rodu Wittelsbachovcov.

    Stojac pri kostole neprehliadnete Feldhellrnhalle na okraji parku - taliansky pamätník bavorskej armády z 19. storočia a spomínané miesto Hitlerovho Pivnicového puču z roku 1923. Áno, tu sedel pri prevrate postupne vedúcemu až k druhej svetovej vojne. Kus nemeckej pochmúrnej histórie.

    Tip Ľuboša Fellnera na Mníchov:

    Moja rodina býva pri Starnberskom jazere, iba zopár stoviek metrov od domu, kde býval posledný z Habsburgovcov - Otto von Habsburg. Keď sme išli so psami na prechádzky, volali sme to Hunderunde a chodievali sme pravidelne okolo ich domu. Keď posledný Habsburský cisár zomrel, pred domom sa striedali deti a vnuci. Bolo to až dojemné. Jeho potomkovia sú aj dnes diplomati - jeden z nich napríklad vo Švédsku, dcéra pôsobila ako gruzínska veľvyslankyňa v Nemecku, syn Georg je maďarským veľvyslancom vo Francúzsku.

    Starnberg je exkluzívnou časťou Mníchova, tým najväčším luxusom. Tu bývajú najbohatší Nemci a je to skutočná exkluzuvita. Ak máte nejakých známych v meste, stačí sa ich spýtať. No samotné jazero je enormne studené. Nemci sa tvária, že nie je, ale Dunaj počas Tras Danube Swim je radovo teplejší, dodáva Ľuboš.

    Maximilianeum

    Maximilianstrasse je zrejme najkrajšia ulica v celom Mníchove lemovaná neogotickými palácmi. Prechádzka po nej vás zavedie k Maximiliánovmu mostu, najkrajšiemu v meste prechádzajúcom cez rieku Isar, kde sa na prestížnom mieste nachádza ďalšia spomedzi krásnych mníchovských budov Maximilianeum.

    Palác postavili ako sídlo nadácie nadaných študentov, od roku 1949 je však hlavným sídlom bavorského parlamentu. Za týmto účelom ju viackrát prerábali. Svoj kvázi renesančný štýl si však zachovala a zdobia ju krásne oblúky, stĺpy, mozaiky a busty, ktoré treba vidieť. Pestrým sposobom rozširovali budovu, postupne v rokoch 1958, 1964, 1992 a znova v roku 2012, zakaždým s iným architektonickým prístupom.

    Asamkirche (Asam Church)

    Michaelskirche a Asamkirche – ktorý je krajší? Porovnávanie je v tomto prípade legitímne a nech si každý vyberie, ktorý kostol vzhľadovo viac vyhovuje jeho vkusu. Barokový kostol Asam zasvätili sv. Jánovi Nepomuckému, jednému z patrónov Českej republiky. Zdobia ho bohato štuky, fresky a olejomaľby. Je potrebné všímať si všetky detaily stavby, vonku aj dnu.

    Nedajte sa odradiť zovňajškom, ktorý vyzerá celkom obyčajne, ale vojdite dnu. To, čo uvidíte, ste rozhodne nečakali. TOMÁŠ KUBUŠ, BUBO

    Možno vám sčasti pripomenie barcelonské stavby Antoniho Gaudího – najmä bielo-bronzovou fasádou a okrúhlym presklením pod strechou. Veľké dvere lemované masívnymi stĺpmi a korunované postavou kľačiaceho svätého Jána Nepomuckého vás zavedú do ešte pôsobivejšieho exteriéru.

    Kovaná železná mreža oddeľuje štukové postavy svätých od dlhej lode s galériami. Na vyčnievajúcej rímse pod stropom je veľkolepá freska zobrazujúca život sv. Jána a úplne najkrajším je jemu zasvätený hlavný oltár uzavretý štyrmi točenými stĺpmi a so sklenenou svätyňou s voskovou figurínou patróna kostola.

    Anglická záhrada

    Ak je Hofgarten dokonalým miestom na piknik v centre mesta, vedzte, že existuje ešte lepšie, prakticky v bezprostrednej, až susednej blízkosti tohto miesta. Anglická záhrada v Mníchove sa rozprestiera na severovýchod smerom k Allianz Arene a s rozlohou 3,73 km2 je väčšia ako Central Park v New Yorku (3,41 km2).

    Dokonalá množstvom miesta, na ktorom sa dá usídliť, rozložiť deka a pozorovať tamojšie vtáctvo. Ale aj zobrať si loptu, lietajúci tanier, ba dokonca surf. A stretnete tu aj mnoho psičkárov a cyklistov či ľudí praktizujúcich jógu. Ideálne miesto na aktívny oddych a prechádzku, ktorá sa bude zdať od južného po severný bod parku ako nekonečná.

    Začiatok Anglických záhrad ponúka nádhernú panorámu najvyšších veží a spomenutých orientačných bodov bavorskej metropoly, či už ide o Theatínsky kostol alebo veže Frauenkirche. Pokračujte ďalej a uvidíte rieku meniacu sa na minivodopád, kde vás nemôžu prekvapiť surfisti či stavbu Monopteros pripomínajúcu Apolónov chrám. O obraz iných svetových kultúr sa postarajú japonský čajový dom a čínska veža z dreva. Otvorené divadlo na štýl amfiteátra z trávy či pasenie oviec dodajú parku ďalšiu špecifickú príchuť.

    Tomáš Kubuš o Mníchove počas Vianoc:

    "Pre mňa osobne je Mníchov mesto s najkrajšou vianočnou atmosférou. Vianočné trhy sú rozlezené po celom meste a medzi najzaujímavejšie patrí stredoveký vianočný trh, kde stretnete jazdcov na koňoch, rytierov, zažijete predstavenia, grilované jedlo a môžete piť pivo či víno z hlinených džbánov."

    Ľuboš Fellner o Mníchove počas Vianoc:

    "Tradícia vianočného stromčeka pochádza niekde odtiaľto. Keď som v Mníchove trávil Vianoce ja, navštívili sme kresťanský aj luteránsky kostol. Na večeru sme mali kapra namodro."

    Allianz Arena a Bayern Mníchov

    Allianz Arena a Bayern Mníchov

    Futbal, futbal a ešte raz futbal. Kedy to v Mníchove najviac žije? Počas futbalových zápasov. Aký je pre Nemcov šport číslo jedna? Futbal. Ktorý klub je najlepším v Nemecku. Áno, práve Bayern Mníchov. Neohrozený 32-násobný šampión Bundesligy vyhral nemeckú najvyššiu súťaž bez konkurencie desať ráz po sebe.

    „Die Roten“, teda červení, ako znie prezývka bavorských futbalistov, majú svoje sídlo v Allianz Arene – štadióne, ktorý patrí medzi najkrajšie futbalové štadióny v Európe. Každý večer exteriérovo zafarbuje do rôznych prevedení. A videl mnohé úspechy svojho tímu, ktorý okrem spomenutého vyhral aj 20-krát domáci pohár a šesťkrát Ligu majstrov (jej tretí najčastejší víťaz spolu s Liverpoolom).

    3 fotografie

    Bayern Mníchov je značka vo svete. Slávny klub, ktorého súčasná hodnota je 634 miliónov eur (cennejšími sú už len Real Madrid a FC Barcelona). Populárny klub doma, nenávidený v Nemecku. Hejt mu však môže byť ukradnutý. Fanúšikovia zapĺňajú nielen v deň zápasu Mariánske námestie, kde sídli aj oficiálny obchod FCB, ale aj štadión s množstvom suvenírov vrátane originálnych dresov nesúcich veľké mená.

    Povedzme si o tom len v skratke. Bayern mal vo svojej histórii v kádri tie najväčšie futbalové mená vôbec. V bránke Oliver Kahn či Manuel Neuer, v obrane Franz Beckenbauer či Philipp Lahm, v zálohe Lotthar Matthäus či Bastian Schweinsteiger a v útoku zase Gerd Müller, Arjen Robben či Robert Lewandowski. Je toho oveľa viac, Bayern je však jednou z najväčších „firiem“ produkujúcich futbalové talenty na svete a drvivá väčšina kádra nemeckej reprezentácie je práve z kádra Bavorov. Dlhodobá súhra hráčov pomáhala a pomáha Nemcom na medzinárodnej scéne roky. Preto sa stali štvornásobnými majstrami sveta a trojnásobnými v Európe. Na starom kontinente neexistuje iný národ s toľkými futbalovými medzinárodnými úspechmi.

    Treba dodať, že atmosféra počas zápasov Bayernu je mrazivá. Štadión býva zaplnený a vypredaný takmer neustále a sedadlá sú obsadené už minimálne hodinu pred zápasom. Aj tu sa ukazuje dobrá organizačná mentalita Nemcov. Pri turniketoch, ktorých je množstvo, nečakáte dlho a s lístkom vás hneď usmernia na správne miesto. Chaos tu nečakajte a to ani v prípade autodopravy. Rovnako sú totiž pri Allianz Arene tisíce parkovacích miest a dobre zorganizovaná a zaznačená cesta vás zavedie na voľné miesto. Samozrejme, treba prísť s predstihom. Keby každý druhý fanúšik prišiel autom, kapacita parkovania by ani zďaleka nestačila. U Nemcov je pritom tento scenár bežný.

    V samotnej Allianz Arene je tiež organizácia na vysokej úrovni. Je tam množstvo stánkov s pivom i jedlom a na mieste si môžete kúpiť originálnu kartu Allianz Arena, na ktorú si nahráte istú sumu peňazí a tú môžete následne využiť. Karta vám ostane ako pamiatka a zamestnanci, ktorí ich rozdávajú, sa nachádzajú všade okolo štadióna. Sprvu vám síce povedia, že na mieste sa dá platiť len ich kartou či hotovosťou, viackrát sme sa ale presvedčili o tom, že sa dá zaplatiť aj klasickou kreditkou. Pivo vám zase načapujú do originálnych plastových pohárov, ktoré sú síce zálohované, no vďaka ich krásnemu vzhľadu sa ich nebudete chcieť vzdať a zoberiete si ich domov ako pamiatku.

    Ľuboš Fellner a futbal:

    Prvý raz, keď som bol na Oktoberfeste, som si zároveň vychutnal futbal v lóži. Ani neviem, akým výsledkom to skončilo, lebo Allianz Arena bola taká luxusná, že som ostal ohúrený a väčšinu času sme tiež trávili na rozhovoroch. Futbal som dlhé roky hrával a mám ho rád. Chápem zdesenie športovcov, ale takto to bolo.

    Olympijský park a Múzeum BMW

    Olympijský park #

    Mníchov hostil aj väčšie športové udalosti než len zápasy európskych a svetových šampionátov. Bol domovom letných olympijských hier v roku 1972 a pri ich príležitosti vybudoval veľkolepý Olympijský park. Nachádza sa na Oberwiesenfelde, bývalom cvičisku bavorskej kráľovskej armády a je obrovským športovým komplexom, ktorý dokazuje nemecké zanietenie pre šport.

    Neprehliadnuteľným je Olympijský štadión pre takmer 70 000 ľudí, ktorého tvar je naozaj zvláštny. Niekomu môže pripomenúť ulitu morského živočícha, iným zase zvláštne natiahnutú a zavesenú rybársku sieť. Od iných moderných futbalových štadiónov, pri ktorých si pomyslíte, že vyzerajú prakticky na jedno kopyto, sa týmto odlišuje. Ľudia lezúci po streche tu nie sú ničím výnimočným – skúšajú ziplining ako tamojší extrémny šport.

    Štadión a celý park vybudovali v kontraste z OH v roku 1936, ktoré využil Hitler ako propagandu pre nacistický režim. Dnes je hlavným rekreačným centrom a hostiteľom nesmierneho množstva významných koncertov a podujatí – koncert tu mali Metallica, Rolling Stones či AC/DC.

    Okrem futbalovo-atletického štadióna tu nájdete aj haly pre ostatné športy, už zdiaľky však vidno Olympic Tower. Tá nemusí dodržiavať prísne predpisy o výške. Je to 290 metrov vysoká televízna veža postavená v roku 1968, ktorú premenovali na počesť hier. Má aj vyhliadkové plošiny v Aussichtskorb, ktoré ponúkajú úchvatný výhľad na mesto.

    Múzeum BMW #

    Nemecko je krajinou precíznosti, luxusu a elegancie. Najväčším dôkazom toho sú najlepšie autá na svete. A práve Mníchov je domovom Bayerische Motoren Werke, teda BMW, áut preslávených top statusom toho najluxusnejšieho, čo môžete vlastniť. Na Slovensku autá elity, v Mníchove značka, ktorá cestám dominuje a pokiaľ by ste chceli všetky BMW spočítať, veľmi rýchlo by ste zistili, že to nemá zmysel.

    Do Múzea BMW je nesmierne ľahké dostať sa od Olympijského parku, s ktorým susedí. Vedľa ústredia BMW je okrúhla moderná budova s kovovým plášťom, v ktorej sa nachádza Múzeum BMW. Fanúšikovia áut tu nájdu príklady takmer všetkých modelov, ktoré spoločnosť počas svojej histórie od založenia v roku 1916 vyrobila. Klasické elegantné automobily, športová autá, pretekárske modely i motocykle.

    Popri prehliadke aktuálnych modelov sa dozviete aj o technológii modernej konštrukcie automobilov a budete môcť nahliadnuť do technológií pohonu a dizajnov skorej budúcnosti, ktoré spoločnosť skúma. Budú budúcnosťou elektromobily alebo autá na vodíkový či solárny pohon? BMW dokázalo vždy reagovať na zmeny v technologickom pokroku a reagovať na ne a na dopyt. Výstava áut vás presvedčí, že inak to najbližšie roky nebude.

    Zamierte hore výťahom a zjaví sa BMW Welt. Obrovský showroom nachádzajúci sa v rovnakom komplexe, ktorý už nie je múzeom, hoci si to viacerí môžu myslieť. Tu si ale môžete okrem prehliadky vozidiel aj sadnúť dovnútra. BMW Welt je všetko o súčasnosti a má výstavnú plochu a trojrozmernú mediálnu fasádu s pohlcujúcou víziou budúcnosti mobility. Interaktívne exponáty berú do úvahy udržateľnosť a ponúkajú pohľad na proces navrhovania. Môžete absolvovať aj prehliadky závodu BMW Group, aby ste videli výrobný proces.

    Tipli by ste si, že najnavštevovanejšou pamiatkou Mníchova je niektorý z kostolov v centre mesta? Nesprávne. Práve BMW Welt, otvorený v roku 2007, je najnavštevovanejšou turistickou atrakciou v celom Bavorsku. Pripravte sa na davy ľudí, pretože vstup je bezplatný. Dokonalý marketingový ťah BMW, však? Firma zarába dosť aj bez vstupného, a možno aj práve vďaka prehliadkam zadarmo.

    O Oktoberfeste

    Oktoberfest #

    V Bavorsku je pivo brané ako potravina a elixír života nesmrteľný ako Semir Gerkhan z Kobry 11. Pýtať sa, či majú v Mníchove dobré pivo, je ako opýtať sa, či majú Francúzi dobrý syr alebo Taliani dobré víno. Mníchovské pivo patrí medzi najlepšie na svete a na Oktoberfeste je povolený jedine predaj mníchovského piva. Poznáte ten obraz. Prsnaté blondínky v krojoch majú v rukách 20 pív v zdanlivo desaťlitrových pohároch a akýmsi zázrakom im žiadne nespadne. Všetky pivá, ktoré držia, sú mníchovské.

    Metropola Bavorska má dlhú pivovarnícku tradíciu. V roku 1487 vydal vojvoda Albrecht IV. Mníchovský zákon o čistote. Ním ustanovil, že prísadami v mníchovskom pive môžu byť iba chmeľ, voda a slad. Aj dnes sa varí pivo podľa tradičnej receptúry z čistých prírodných surovín.

    3 fotografie

    Oktoberfest - ako to tam vyzerá + reprezentácia Slovenska ako kultúrnej krajiny. Foto: Ľuboš Fellner

    Šesť pivovarov, ktoré spomíname pri zaujímavostiach o Mníchove, vytvorilo spoločné združenie Verein Münchner Brauereien e.V. To je chránená aj ako slovná a obrazová obchodná známka.

    Mníchov presvedčí pri svojej návšteve okamžite o tom, že pivo sa pije vo veľkom neustále, nielen počas Oktoberfestu. Najmä na trhoch Viktualienmarkt sa rozlieva vo veľkom. Lahodnú chmeľovú dobrotu si vychutnáte s pravým horkastosladkým nádychom. Možno si pomyslíte, že až teraz po prvý raz v živote pijete skutočné pivo. Ťažko to opísať, je skrátka iné a musíte ho ochutnať.

    Zaujímavé fakty o Oktoberfeste:

    Tento rok sa začína 17. septembra a končí 3. októbra. Ak chcete zažiť neopakovateľnú atmosféru Oktoberfestu, vydajte sa do Mníchova práve teraz.

    • Oktoberfest sa napriek svojmu názvu koná v septembri, v októbri sa končí
    • Domáci Bavori označujú festival pojmom Wiesn
    • Oktoberfest bol zrušený v rámci svojej histórie 24-krát, najmä pre vojny a epidémie
    • Piť sa začína až vtedy, keď primátor mesta otvorí prvý sud
    • Pivá sa pre Oktoberfest špeciálne upravujú, sú silnejšie – každé z nich má aspoň 6 % alkoholu
    • Celkovo je v parku 14 pivných stanov
    • Oktoberfest bol pôvodne svadobnou oslavou, keď sa oženil princ Ludwig
    • Každý rok zavíta na Oktoberfest šesť miliónov ľudí a spolu vypijú 68 miliónov litrov piva
    • Vstupné je zadarmo, pohár piva však stojí 11 eur
    • Oktoberfest má bežne až 12 000 zamestnancov

    "Po prvý raz, keď bol Oktoberfest, sme sa nedostali dovnútra a iba sme pili z litrových kríglov," zalovil v spomienkach Ľuboš Fellner. Druhýkrát na Oktoberfeste sedel pri stole prezidenta Nemeckého pivovarníckeho zväzu. Bol to stôl v tej male exkluzívnej časti hore, o poschodie vyššie a úplne v strede.

    "Reprezentovali sme Slovensko a boli sme oblečení v krojoch. Pod nami bola obrovská ľudová veselica. Možno to uvidíte v mojom videu, no naozaj je to neuveriteľné, koľko ľudí sa natrepe do jedného stanu a koľko sú ochotní zaplatiť za jedno pivo," opísal atmosféru šéf BUBO.

    Pozrite si videá v tomto blogu - naozaj exkluzívne zábery, aké vyhotoví len málokto. Lepšie miesta na sedenie na Oktoberfeste nenájdete.

    Dojmy a čo ešte vidieť

    Zhrnutie #

    Mníchov je ideálne mesto pre milovníkov piva a rezňov, ktorí chcú vidieť kus histórie a najkrajšie pamiatky Nemecka vidieť za jeden deň. Je usporiadané precízne a vidno na ňom, ako si Nemci chránia svoje kultúrne dedičstvo a nezasahujú doň modernými budovami. Aspoň nie v širokom centre. Metropola Bavorska je mesto nesmierne čisté a zároveň tu vidno aj luxus a eleganciu v podobe najlepších áut i pravé futbalové nadšenie. Mníchov v nás zanechal úžasné dojmy a vždy sa sem oplatí vrátiť sa, dozvedieť sa niečo nové a pohladiť svoje hrdlá. Nazdravie!

    Čo ešte vidieť v Mníchove

    Hellabrunn zoo - Jedna z najlepších zoologických záhrad v Európe vznikla ešte v roku 1911 a bola prvou zoologickou záhradou na svete, ktorá mala zvieratá zoskupené podľa toho, odkiaľ pochádzajú. Dnes je v Hellabrunn zoo viac ako 19 000 zvierat z vyše 750 druhov v otvorených priestoroch, ktoré majú kopírovať podmienky voľnej prírody. Populárnym je tu najmä dom slonov.

    Divadlo Cuvilliés - Divadlo Cuvilliés vzniklo v roku 1755 a je najlepším príkladom rokokového divadla s poschodovými boxami v Nemecku. Je to architektonicky ohromujúca budova, vzácna elegancia a bohaté odtiene intímneho rokokového interiéru z neho robia skutočne jedinečné prostredie pre opery ako napríklad Mozartov Idomeneo.

    Theresienwiese - Hlavné mesto piva na svete, keď sa tu každoročne koná Oktoberfest. Oplatí sa ho však navštíviť aj mimo hlavnej mníchovskej udalosti roka. Pozrieť si tu môžete sochu Bavaria – bronzovú sochu ženy, ktorá symbolizuje silu Bavorska. Stojí pri vstupe do kráľovského paláca Ruhmeshalle, v ktorom je aj sieň slávy.

    Westpark - Verejný park s ázijskými záhradami, ružovými záhonmi a pohyblivým pódiom pod holým nebom. Miesto, kde si v najväčšej miere užijete hudbu, filmy a divadlo. A súčasťou parku je aj Audi dome, basketbalová aréna, kde hráva svoje zápasy basketbalový FC Bayern.

    Motorworld - Svet automobilov a výstava, ktorá nadchne milovníkov najluxusnejších áut. Funguje len od roku 2021, no už si vybudovala povesť pôsobivého miesta stretnutí milovníkov najrýchlejších áut. Vystavujú sa tu desiatky najhodnotnejších a najexkluzívnejších značiek vozidiel na svete. Vstup je aj tu bezplatný.

    Oberschleißheim - Jeden z tipov Tomáša Kubuša na Mníchov je aj zaujímavý zámok v Oberschleißheim, kam sa človek pohodlne prepraví verejnou dopravou z centra Mníchova. Kým Nymphenburg je známe miesto, tento zámok má dokonalú atmosféru v tom, že je prázdny a leží mimo davu. Krásny barokový park, viacero budov a je to dokonalé cestovanie v čase. Tip pre tých, ktorí už videli všetko.

    Kláštor Andechs - Ďalší tip BUBO na výlet mimo Mníchova. Tento kláštor leží v okrese Starnberg. Benediktínsky kláštor Andechs Abbey sa po celom nemecku preslávil tým, že varí pivo od roku 1455.

    Sugar mountain - Domov pouličných športov a tancov a na budove nápis Big Love vo všetkých farbách dúhy. Miesto aktívneho pokoja, kde sa zabavia aj deti na lezeckej stene.

    Námestie sv. Jakuba - Neďaleko Viktualienmarkt narazíte na maličké námestie, kde sídli Centrum Židov a múzeum tohto etnika spojeného s Nemeckom smutnou históriou. Je tu však aj vlastivedné a filmové múzeum.

    Bavaria filmstadt - Pracovné štúdio s komentovanými prehliadkami miest natáčania, kaskadérskou šou a 4D simulátorom pohybu. Tu sa môžete odfotiť aj na legendárnom psovi Falcovi z Nekonečného príbehu a vidieť útržky či rekvizity nemeckej i európskej filmovej tvorby.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 5167

    Mohlo by Vás zaujímať

    TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

    Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

    Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

    Viktor Háber 16 min. čítania
    Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

    Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

    Ľuboš Fellner 24 min. čítania
    Heidelberg – klenot na brehu rieky Neckar Prehliadka

    Prehliadka Heidelberg – klenot na brehu rieky Neckar

    Nemecká rieka Neckar pramení na juhu krajiny v Čiernom lese a na svojej púti urazí necelých 400 kilometrov predtým, než sa premieša s Rýnom a…

    Tomáš Kubuš 7 min. čítania
    ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka? Blog

    Blog ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka?

    Futbaloví fanúšikovia sa v roku 2024 dočkajú dlho očakávanej udalosti. V Nemecku, najfutbalovejšej krajine starého kontinentu, sa uskutočnia…

    Berlín - čo vidieť v meste s náročnou históriou Berlín

    Berlín Berlín - čo vidieť v meste s náročnou históriou

    Berlín je mestom, ktoré má toho za sebou naozaj veľa. Dnes je hlavné mesto Nemecka európskym aj svetovým centrom kultúry, politiky a vedy. Mesto,…

    Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli Blog

    Blog Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli

    Najkrajšie hrady na svete ako z historického filmu? Slovensko je, čo sa týka hradov, veľmocou. Na našom malom území ich máme až 156. Kde inde na…

    Ľuboš Fellner 60 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Európa  

    Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

    27.04. → 05.05. +3 termíny

    náročnosť

    9 dní

    Trvanie

    2345 2605€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.