TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie

TOP 15 UNESCO pamiatok juhovýchodnej Ázie

Juhovýchodná Ázia má v sebe obrovské množstvo lákadiel a my ju už roky milujeme a spoznávame. Vyberte sa teraz spoločne s nami za tými najkrajšími pamiatkami celého regiónu, ktoré si všimlo aj UNESCO a zaradilo ho na svoj prestížny zoznam. Máte aj vy svoje TOP pamiatky v exotickom regióne? Skúste sa pozrieť, či ste sa do nich trafili!

Tradície v Hue.

Tradície v Hue.

15. miesto: Hue (Vietnam) #

V dobách, kedy Vietnamu ešte stále vládli cisárske dynastie, patrilo mesto Hue, ležiace v strednej časti krajiny, medzi najdôležitejšie miesta. Práve tu na brehu Parfumovej rieky totiž stálo slávne cisárske mesto ukryté za hradbami po vzore pekingského Zakázaného mesta, ktorému vládla dynastia Nguyen. Cisárske mesto sa nedá prehliadnuť. Z diaľky vidno, ako sa z jeho múrov dvíha kamenná veža vysoká 37 metrov ozdobená vietnamskou vlajkou. Tropické vlhko a časté dažde jej telo prefarbili takmer do zlovestnej čiernej farby.

Za prvou bránou stoja obrovské delá namierené na vežu a dnu neustále vchádzajú cyklisti, motorkári či chodci. Poludňajšia brána Ngo Mon má päť väčších či menších vstupov. Postavil ju cisár Minh Mang v roku 1833 a každý vstup mal svoje pravidlá. Život tu v cisárskom meste sa totiž riadil zbierkou veľmi prísnych nariadení, ktoré musel rešpektovať každý, kto sa tu ocitol. Zakázané mesto utrpelo počas vietnamskej vojny priveľkú deštrukciu.

Dôvod? Hue bolo totiž najbližším väčším mestom k tzv. Demilitarizovanej zóne a hoci jej názov hovorí opak, práve táto oblasť bola pod najintenzívnejšími bojmi. Stačí prísť k brehu Parfumovej rieky a nasadnúť na dračiu loď k pagode Thien Mu. Pagoda Thien Mu stojí na malom pahorku už od roku 1601, čo z nej robí najstaršiu pamiatku celého mesta. Neskôr ju trochu pretvorili, a tak sa jej špička zastaví až vo výške 21 metrov. Hue - to je zbierka zážitkov.

Prečítajte si náš BUBO blog z vietnamského Hue a nazrite do útrob tohto unikátneho historického mesta

3 fotografie

Hue je cisárske mesto plné zaujímavostí

Vietnam je krajina, ktorá má čo ponúknuť a kde je čo vidieť. Poďte s nami na zájazd do Vietnamu a spoznáte krajinu od Hanoja po Ho Či Minhovo mesto

14. miesto: Suchotai (Thajsko) #

Ak sa v Thajsku bavíme o histórii, jednotkou bude takmer vždy Ayutthaya ležiaca len hodinku cesty severne od Bangkoku. Thajsko však skrýva viacero historických skvostov a medzi tie najdôležitejšie patrí Sukhotai so svojimi chrámovými komplexmi. Leží medzi Chiang Mai a Bangkokom a dodnes by tu malo podľa archeológov stáť takmer dve sto rôznych chrámov. Dokazuje to však veľkosť niekdajšieho mesta. Tú podčiarkne aj jeho rozloha 70 kilometrov štvorcových.

Najzaujímavejším miestom Sukhotai je centrálna zóna s najkrajšími ruinami chrámov. Len v nej viete blúdiť niekoľko hodín v tieni starobylých príbehov. Väčšina sukhotaiských ruín pochádza z 13. a 14. storočia, teda z doby, kedy Sukhotai ako kráľovstvo stálo na výslní. Wat Sra Si patrí k najkrajším pamiatkam celého Sukhotai, ale nájdete tu viacero chrámov, pri ktorých si poviete to isté. Najznámejším miestom celého Sukhotai je neďaleko stojaci komplex chrámu Wat Mahathat. Práve tento chrám pred stáročiami označovali ako duchovné centrum ríše, stál tu kráľovský chrám, symbol jeho moci, a tak je komplex dodnes akýmsi symbolom mesta. Leží v ruinách, no tie sú roztrúsené tesne pri sebe, akoby vytvárali malé bludisko pozliepané zo stĺpov, kamenných základov a menších čí väčších stúp.

Človek začne mať pocit, že sa prepletajú a vytvárajú akýsi starobylý organizmus. Podstatou celého komplexu bolo postaviť 9 stúp, jednu veľkú centrálnu a osem menších po stranách, ktoré by spoločne vytvárali ilúziu posvätnej hory Meru. Sukhotai má svoje čaro a rozhodne by ju človek mal zažiť spoločne s Ayutthayou.

3 fotografie

Suchotai patrí k najahistorickejším miestam celého Thajska

13. miesto: Manila (Filipíny) #

Manila ako filipínske hlavné mesto nepatrí medzi najznámejšie metropoly juhovýchodnej Ázie, ale skĺbi v sebe prvky španielskej koloniálnej architektúry a moderných vízií Ázie. Medzi jej najpríjemnejšie časti patrí štvrť zvaná Intramuros, teda miesto postavané za španielskymi hradbami, ktoré si každý zamiluje. Vonku pred nimi sa rozlieva zvuk klaksónov, áut, jeepney či autobusov, no hradby rozdelia mesto a vytvoria v ňom pokojnú oázu prepletenú so španielskym šarmom.

Ulice Intramuros sa nikam neponáhľajú a návštevníkovi pomaly, rad za radom predvedú svoju krásu. Aj Manilu založili Španieli, a preto mnohí prirovnávajú starú Manilu ku kubánskej Havane. Najväčším lákadlom Intramuros sú kresťanské svätostánky. Najslávnejšia katedrála celej Manily leží uprostred tejto unikátnej štvrte. Tú pôvodnú postavali Španieli krátko po založení mesta ešte v 1571, ale dnešná Katedrála je už ôsmou v poradí na rovnakom mieste.

Poslednú zničili bomby druhej svetovej vojny a skaza v Intramuros bola tak obrovská, že jedine Varšava si „užila“ počas viac skazy než Manila. Vedeli ste to? Intramuros skrýva malé námestie ukončené Kostolom sv. Augustína zo 17. storočia. Je takmer jedinou budovou, ktorá prežila zemetrasenia aj bombardovanie a za to, že podáva unikátne svedectvo o niekdajšej architektúre, si zaslúžila zápis v UNESCO. Manila je zložená z mnohých svetov, no stále si na svojich pleciach hrdo nesie prezývku Perla Orientu.

Filipínska Manila má v sebe divokú tvár, no aj koloniálne centrum, kde nájdete krásu ázijského mesta. Prečítajte si o Manile blog! 

3 fotografie

Filipínska Manila má v sebe koloniálne dedičstvo

Filipíny nemusia byť iba o krásnych plážach, ale nájdete tu aj kultúru a históriu. Vyberte sa s nami na zájazd na Filipíny a objavte nielen Manilu. 

12. miesto: Hoi An (Vietnam) #

Vietnam je krajina rozprávok a legiend a ak hovoríme o rozprávkach, takmer vždy príde reč na malebné mestečko Hoi An, kde sa prelína sen so skutočnosťou. Kto sa tu ocitne, ten bude už navždy tvrdiť, že je najkrajším vietnamským mestom. Mesto Hoi An ležiace v strednom Vietname je synonymom krásy, pokoja a tradičnej architektúry. Jeho meno znie v preklade „pokojné miesto stretnutí“ a kto tu strávi nejaký čas, musí mu dať za pravdu.

Hoi An vyrástol v stredoveku na brehu rieky Thu Bon a vďaka svojmu obchodu s koreninami v priebehu 16. a 17.storočia rozprávkovo zbohatol. Do mesta sa nasťahovali najlepší architekti z okolia a premenili ho na výstavnú skriňu vietnamskej architektúry. Dnes je jeho staré mesto pod patronátom UNESCA a za posledné roky ho objavujú turisti z celého sveta. Ikonou mesta sa stal Japonský most. Je maličký a pri pohľade z diaľky vyzerá, akoby sa dal ukryť do dlaní. Farebnosť Hoi Anu dotvárajú kvety a historickú patinu vyčarujú staré fasády domov. Ich interiér je drevený, plný čínskych znakov, drakov, vonných tyčiniek a ticha.

Tajomnosť dotvára prítmie, ktoré miestami naplnilo niektoré z izieb. Aj tu sa život odohráva najmä vonku na ulici. Koloniálne budovy majú dve poschodia, balkóny, vyrezávané kamenné okenice a mnohé dnes slúžia ako penzióny či reštaurácie s tradičným vietnamským jedlom. Nábrežie vyzerá ako z príbehov a legiend ďalekého Orientu. Žlté fasády budov svietia pod náporom slnečného svetla, exotické nápisy dotvárajú atmosféru zabudnutej ríše a kde tu rastú stromy. V celom celučkom Vietname by sme nenašli príjemnejšieho mesta, než je Hoi An.

Krásne miesto si viete vychutnať aj v našom blogu, kde sa o vietnamskom Hoi Ane dozviete viac

3 fotografie

Rozprávkový Hoi An

Vietnam je krajina, ktorú si obľúbite a ak vás Hoi An nadchol natoľko, že ho musíte vidieť na vlastné oči, máme riešenie. Poďte s nami na dovolenku do Vietnamu a vychutnáte si ho!

11. miesto: Gunung Leuser (Indonézia) #

Indonézska Sumatra môže niekomu pripomínať raj. Nebude mať podobu bielych pláží nad ktorými sa skláňajú palmy ozdobené kokosovými orechmi, ale nájdete tu divočinu, prales, faunu aj flóru a rozhodne vás dostane. Medzi miesta, ktoré by človek nemal obísť, je NP Gunug Leuser na severe ostrova, ktorý si všimlo aj UNESCO.

Má rozlohu 7 927 kilometrov štvorcových a najväčším lákadlom celého parku je oblasť zvaná Bukit Lawang, kde sa môžete stretnúť s orangutanmi, žijúcimi symbolmi Sumatry. Kráčate tropickým pralesom v typickej vlhkosti a odrazu sa z ničoho nič objavia orangutany. Viete si to predstaviť? Toto bude patriť medzi najdokonalejšie zážitky nielen zo Sumatry, ale aj celej Indonézie.

Prečítajte si náš blog z krásneho národného parku, kde môžete zažiť stretnutie s orangutanmi

3 fotografie

Krásne a vzácne stretnutia na Sumatre

Sumatra je nespútaná divočina a ak by ste radi zažili stretnutie s orangutanmi, vyberte sa s nami na zájazd na Sumatru. Bude to zážitok na celý život!

10. miesto: Luang Prabang (Laos) #

Luang Prabang pôsobí ako tajomná kráska ukrytá pred zrakom davu. Laos je stále jedna z najmenej navštevovaných krajín juhovýchodnej Ázie, a tak tu nečakajte zástupy turistov. Prvým ťahákom Luang Prabangu je jeho poloha na brehu bájneho Mekongu a tým druhým je počet nádherných chrámových komplexov, ktoré tu nájdete. Centrum starého mesta patrí Kráľovskému palácu. Hoci tu kráľovstvo bolo zakorenené stáročia, budova je moderná, pretože ešte neoslávila ani svoje 120. narodeniny.

Až do roku 1975 tu žila kráľovská rodina, no komunistický prevrat ju zmietol z poľa histórie. Dnes ju pripomínajú len luxusné miestnosti, krásna výzdoba a opulentné dary z mnohých krajín sveta. Ak chcete zažiť skvelý zážitok, musíte si privstať, pretože tesne pred východom slnka sa bosí mnísi odetí v oranžových rúchach vyberú do ulíc, kde na nich čakajú domáci. Mnísi si so sebou nosia misku a od každého dostanú lyžicu lepkavej ryže, ovocie alebo iné drobnosti. Oplatí sa privstať, aby sa návštevník na vlastné oči presvedčil, ako krásne tu funguje sila budhistických rituálov. Najdôležitejším miestom Luangu je pahorok s chrámovým komplexom Wat Xieng Thong, ktorý ešte v 16. storočí nechal postaviť kráľ Setthathirath.

3 fotografie

Luang Prabang je najkrajším miestom Laosu

Laos patrí medzi najmenej objavené krajiny juhovýchodnej Ázie a ak chcete objaviť unikátne miesto, vyberte sa s nami na zájazd do Laosu, kde spoznáte aj Luang Prabang

9. miesto: Singapur #

Singapur sa často prezentuje ako mesto budúcnosti a super moderná metropola Ázie, ktorá nikdy nespí. Toto mesto má v sebe moment očarenia. Prídete sem, pozriete na obrovské mrakodrapy, čínske štvrte, na rieku Singapur či ikonický hotel Marina Bay Sands a niečo sa vo vás zlomí. Tropická vlhkosť, kotol národov sveta a mimoriadne chutné jedlo. Singapur bude fascinovať stále. Paradoxom na zozname UNESCO nenájdete pamiatky mesta ani čínsku štvrť s budhistickým či hinduistickým chrámom, ale obrovskú Botanickú záhradu na okraji moderného mesta.

Hoci by ste v Singapure mohli mať pocit, že tu nie je nič staré, vedzte, že Botanická záhrada má už viac než 160 rokov! Patrí medzi najväčšie singapurské unikáty, hoci sa o nej stále akosi veľmi nehovorí. Pripravte sa na to, že keď vás „zhltne“, budete sa v jej útrobách prechádzať hodiny a hodiny, pretože objavíte dokonalú oázu pokoja.

Záhradu založili Briti ešte v roku 1859, kedy práve Angličania koketovali s pestovaním kaučuku, no neskôr sa rozhodli zmeniť jej zameranie a položili základ dnešnej záhrady. Dnes tu nájdete jednu z najväčších orchideových záhrad sveta s takmer 1 200 druhmi týchto nádherných kvetov. Botanická záhrada má 82 hektárov a je tu viac než 10 000 rôznych druhov! Toto ste v Singapure rozhodne nečakali.

Prečítajte si náš blog zo Singapuru a uvidíte viac, než len botanickú záhradu

3 fotografie

Singapur je fantastické mesto, no zápis v UNESCO má Botanická záhrada

Singapur je ázijský zázrak a ak ho chcete vidieť na vlastné oči, nie je to problém. Vyberte sa na zájazd do Singapuru a užijete si futuristické mesto

8. miesto: Ha Long (Vietnam) #

Vietnam má všetko. Nemusí zaujať len historickými stavbami, no vie si vás získať aj nádhernou prírodou. Ak budete na severe Vietnamu, spravte si výlet z Hanoja do zátok Ha Long a ocitnete sa v prírodnom dive sveta. Na malej ploche sa odohráva fascinujúce divadlo, kde hrajú hlavnú úlohu malé i väčšie ostrovčeky. Sú roztrúsené tak tesne, až miestami pripomínajú kamennú hradbu. Drevená loď sa odlepí z prístavu na ostrove Thau Chau a chvíľku potrvá, kým sa ocitne v tieni prvých skalnatých útesov

Kedysi sem mali draci nahádzať perly aj drahokamy a tie sa premenili na tieto kamenné bralá. Ha Long je miestom, kde vládne ticho a pokoj. Niekoľko lodí pláva v diaľke, no zátoky má človek pre seba. Z hladiny Tonkinského zálivu vystreľujú zašpicatené vápencové skaly obrastené stromami a všetko dostáva skutočný nádych exotiky. Ha Long je veľmi často ponorený do tajomnej hmly, nečasu, ale ak má človek šťastie, objaví sa tu slnko a presvetlí celú zátoku.

Mnohí by prisahali, že tu v hmle zazreli drakov, a preto Vietnamci toto miesto milujú. Niektoré skaly pripomínajú kohútov, psov, bozkávajúce sa tváre, iné sú len neforemné kusy kameňa vhodného do vody. Kapitán lode presne vie kam zatočiť, kam sa zahĺbiť, aby bol zážitok umocnený silou prírody. Napokon objavíte aj krásne pláže a fantastické jaskyne, ktoré by ste tu zrejme nikdy nečakali. Prírodný div Vietnamu, to je presne Ha Long!

3 fotografie

Dračia zátoka v Ha Long Bay

Vietnam má niekoľko fantastických miest a Ha Long patrí medzi ne. Poďte s nami na zájazd do Vietnamu a užijete si ho.

7. miesto: Batad (Filipíny) #

Filipínsky Batad možno podľa mena nepatrí medzi najznámejšie miesta krajiny, ale ak hľadáte niečo unikátne, ste tu na správnej adrese. Filipíny si mnohí spájajú najmä s rajskými plážami, ostrovmi či hlavným mestom Manila, ale vedeli ste, že tu nájdete najkrajšie ryžové políčka na svete? Ako vyzerá Batad? Vysoké hory Kordiller tvoria kulisu, no hlavnú úlohu hrá svah posiaty desiatkami ryžových políčok. Neuveriteľné je predstaviť si, že ich mali ľudia kultúry Ifugao zhotoviť pred cca dvomi tisíckami rokov. Niektorí tvrdia, že sú o zopár stoviek rokov mladšie, no tak či onak ide o geniálny projekt, ktorý prežil, našťastie, až do dnešných dní.

Krikľavo zelený svah pretínajú úzke hlinené chodníčky a terasy sú z časti zaplavené vodou. Len na úplnom dne údolia sa krčí niekoľko malých domčekov postavených tesne pri sebe. Svojím spôsobom toto miesto pripomína raj. Žiaden hluk, prach, autá, žiadne wifi a signál na telefón tiež často štrajkuje. Dokonalé miesto na utriedenie myšlienok. Kmeň Ifugao tu žije od nepamäti. Pôvodne boli ryžové terasy určené na taro a až niekedy v 16. storočí sa tu zasialo biele zlato, ktoré tu rastie dodnes. Terasy dnes ukazujú unikátnu pred-koloniálnu architektúru Filipín, a preto si ich domáci tak cenia.

Tajomstvo, ako ich budovať, si predávali generácie za generáciami a hoci sa stavba trochu zmenila, stále sa snažia zachovávať vzácne tradície. Vďaka tomu, že sa o Ifugao hovorí ako o geniálnych inžinieroch, dnes terasy stále existujú. Oni totiž vytvorili jednoduchý hydraulický systém, vďaka ktorému dokázali postupným zaplavovaním políčok prečerpávať vodu tak, aby ju vyniesli hoci aj do niekoľkých stoviek metrov. Takto dokázali zaplniť všetky terasy a mohli na zdanlivo nehostinnom teréne vypestovať ryžu a prežiť.

3 fotografie

Filipínske ryžové polia v okolí Banaue

Fantastické ryžové políčka môžete teraz vidieť aj vy. Stačí, aby ste sa s nami vybrali na zájazd na Filipíny

6. miesto: Georgetown, Penang (Malajzia) #

Malajský ostrov Penang na severe krajiny patrí medzi najlákavejšie mestá nielen celej krajiny, ale aj celého regiónu juhovýchodnej Ázie. Miešajú sa tu malajské, indické, čínske aj európske vplyvy a tento unikátny mix nespozorujete len v uliciach, ale aj v architektúre a v jedle. Penang, a teda jeho hlavné mesto Georgetown, je mekkou streetfoodu, ale do UNESCO sa dostal najmä vďaka svojim štvrtiam posiatymi historickými stavbami.

Georgetown je naplnený príbehmi, ktoré stojí za to objavovať. Promenáda lemujúca prieplav medzi ostrovom a pevninou je ráno rušná, pretože niekoľko rybárov nahodilo návnady a v blízkom parku, ktorý kedysi za koloniálnej éry považovali Briti za stred mesta, cvičí niekoľko postarších Číňanov tai či. Oproti námestiu Padang stojí najkrajšia perla koloniálnej architektúry celého ostrova. Stará monumentálna Radnica má snehobielu farbu, je trošku ošarpaná a odráža v sebe ducha baroka poznačeného britskými predstavami. Skutočný monument, vďaka ktorému Penang pribudol na zoznam UNESCO.

Ostrov betelového orechu, tak sa niekedy Penang prezýva, pretože sa tu kedysi s betelom obchodovalo a dodnes tu priamo pred radnicou rastú palmy s týmito tvrdými a zaujímavými orieškami. Srdce Penangu tvorí niekoľko do seba zapadajúcich štvrtí, kde multikulturalizmus skutočne funguje. Stane sa tak, že človek vkročí na tzv. Ulicu harmónie a na jej začiatku stojí krásny, starý anglikánsky kostol s hrobkou zakladateľa Penangu, o kúsok ďalej sa dvíha budhistický chrám pre miestnych Číňanov a hneď za rohom sedia na stoličkách Indovia či Tamilci a popíjajú sladký čaj s mliekom pri exotických raňajkách. Na konci ulice vyrástol minaret starej mešity Kapitána Kelinga a niekoľko mužov kráča dnu. Neskutočná mozaika národov, náboženstiev a ľudí.

Prečítajte si náš blog z Malajzie, kde si vychutnáte prehliadku Penangu

3 fotografie

Georgetown na ostrove Penang je ako malý poklad

Malajzia je krásna krajina a ak túžite vidieť Penang, vyberte sa s nami na náš zájazd do Malajzie, Thajska a Singapuru

5. miesto: Borobudur (Indonézia) #

Indonézska Jáva má v sebe viac než len jedno dokonalé miesto prepletené s príbehom UNESCO. Kým Prambanan (spomínaný nižšie) je výsostne hinduistickým miestom, Borobudur má v sebe čaro budhizmu. Jáva je dnes moslimským ostrovom a leží tu hlavné mesto Jakarta, ale práve miešanie týchto kultúr aj náboženstiev z neho robí neobyčajné miesto, ktoré patrí k najkultúrnejším v celej Indonézii.

Už na prvý pohľad je komplex Borobuduru iným miestom než tie na aké ste boli zvyknutí z iných kútov juhovýchodnej Ázie. Borobudur predstavuje budhistický komplex zložený zo šiestich poschodí, teda terás na ktorých nájdete vzácne reliéfy a sochy Budhov. Reliéfov je tu viac než dve tisícky a ak by ste sa rozhodli spočítať všetkých Budhov, jemne by ste prekročili číslovku 500. To však nie je všetko, najfotogenickejším miestom Borobuduru je vrchná časť komplexu s kamennými zvonmi, ktoré sa stali symbolom celej stavby.

Budhistický komplex pochádza z 9. storočia a zrejme ho opustili v priebehu 14. storočia, kedy začína na Jáve upadať kráľovstvo. Na niekoľko storočí sa takmer stratil z radaru a až Sir Thomas Raffles, moderný zakladateľ Singapuru, ktorý pôsobil na Jáve ako guvernér ho opäť priniesol do pozornosti západného sveta. V roku 1991 ho zaradili na zoznam UNESCO.

3 fotografie

Budhistický komplex Borobudur

Jáva je indonézsky poklad a vidieť Borobudur na vlastné oči je niečo krásne. Poďte s nami na dovolenku do Indonézie.

4. miesto: Ayutthaya (Thajsko) #

Hoci má dnešné Thajsko nálepku skôr dovolenkovej destinácie s nádhernými plážami, ostrovmi a zátokami, jeho krajinou kráčali dôležité príbehy slávnej Siamskej ríše. Len dve hodinky cesty z Bangkoku na sever cez krajinu posiatu ryžovými políčkami leží miesto Ayutthaya, niekdajšie srdce celého Siamu. Mesto založil kráľ Ramathibodi I. už v roku 1351 a bolo hlavným mestom Siamskej ríše až do jej rozpadu v roku 1767. Pamätá si tak všetko, čo sa v kráľovstve odohrávalo.

Chrám Wat Yai Chai Mongkhon, postavený po víťazstve nad barmským kráľovstvom, patrí k najfotogenickejším chrámom celého mesta. Dvanásť metrov dlhá socha ležiaceho Budhu privíta návštevníkov a tí si pri nej kúpia lotosové kvety, vonné tyčinky či malé sviečky, ktoré obetujú o niekoľko krokov neskôr v modernej chrámovej stavbe. Stúpa stará niekoľko storočí uzatvára areál. Je tehlová, cítiť z nej históriu a zdobia ju dvaja sediaci Budhovia. Tí nechýbajú ani naokolo a stupu pripomínajúcu obrovský zvon obieha alej Budhov, kde mu patria desiatky sôch.

O niekoľko kilometrov ďalej sa za jazierkom, okolo ktorého kráčajú vyzdobené slony, rozprestiera areál Kráľovského paláca. Zostali z neho len beztvaré vypálené trosky z 18. storočia, kedy sem nepriatelia z Barmy vtrhli, rozvrátili kráľovstvo a zničili v ňom všetko živé aj neživé. Dominantou priestoru sú tri kráľovské stupy, jedna vedľa druhej a všetky sú si veľmi podobné. Sú vzácne, pretože obsahujú popol troch kráľov dynastie Čakrí.

Jednotkou v Ayutthayi je chrám menom Wat Mahathat zo 14. storočia. Za nič nehovoriacim názvom sa skrývajú ruiny a najmä slávny, posvätný strom bodhí, v ktorom sa z ničoho nič objavila Budhova hlava. Niekoľko kmérskych veží sa jemne nakláňa a koruny stromov ponúkajú tieň. Odrazu sa objaví hlava. Krásna, vznešená, zakliesnená medzi korene stromu pod akým sa Budha narodil v nepálskom Lumbini. Ak sa s nimi chcete odfotiť, musíte si čupnúť alebo sadnúť na zem, aby Budha nikdy nebol pod vami. Krásny zážitok. Takých je však v juhovýchodnej Ázii veľa.

Prečítajte si náš blog z Ayutthaye, zo srdca Siamskej ríše

3 fotografie

Ayutthaya v sebe nesie memento zabudnutej Siamskej ríše

Vychutnajte si Ayutthayu na vlastnej koži a vyberte sa s nami na dovolenku do Thajska

3. miesto: Prambanan (Indonézia) #

Indonézia možno na prvý pohľad láka na svoje krásne pláže či rajské ostrovy, ale keď sa na ňu pozriete lepšie, zistíte, že sa tu skrýva množstvo unikátnych miest. Medzi najhistorickejšie ostrovy patrí Jáva, kde ležia aj dve najznámejšie miesta krajiny - Prambanan a spomínaný Borobudur. Prambanan neďaleko mesta Yogyakarta má v sebe prvky hinduizmu a s jeho výstavbou sa začína niekedy v polovici 9. storočia. Práve v tomto období tu vládla silná hinduistická ríša a vďaka nej sa nám dodnes zachovali stavby akoby z iného sveta.

Zlatý vek Prambananu trval krátko, možno len storočie a pol, až sa napokon ľudia rozhodli tieto miesta opustiť a dielo skazy dotvorilo zemetrasenie zo 16. storočia. Niečo si vzalo, ale to najkrajšie vidíme aj dnes a môžeme sa tešiť z nádherného miesta. Prambanan je v tom dokonalý, že tu nejde len o jeden jediný chrám, ale že na jeho nádvorí nájdete až šesť chrámov, pričom tu stretnete najdôležitejšiu hinduistickú trojicu bohov - Šivu, Brahmu a Višnua.

Okrem ich chrámov tu potom stoja tri menšie svätyne, no nech sa pozriete do akejkoľvek z nich, očarí vás atmosféra, ktorá vás tu dostane. V okolí hlavnej svätyne potom napočítate aj ďalšie a ďalšie chrámové komplexy, a tak viete Prambanan objavovať pokojne aj niekoľko hodín. Najväčším chrámom je Šivov chrám, ktorý siaha do výšky 47 metrov a každý kúsok jeho tela obsahuje výzdobu. Tu si milovník umenia rozhodne príde na svoje. Je krásne byť v tieni týchto kamenných velikánov a obdivovať hinduistické svätyne tu na Jáve. Tomu sa povie zážitok!

Vychutnajte si túto krajinu v našom blogu, kde vám predstavíme najkrajšie miesta Indonézie

3 fotografie

Prambanan a symfónia v kameni

Prambanan, podobne ako Borobudur, si vychutnáte na ostrove Jáva. Poďte s nami na dovolenku do Indonézie a spoznáte obe miesta.

2. miesto: Bagan (Mjanmarsko) #

Barma alebo, ak chceme, dnešné Mjanmarsko, stále patrí medzi najväčšie neznáme juhovýchodnej Ázie. Má v sebe mágiu nepoznaného, čarovné miesta a okrem milých ľudí aj historický skvost menom Bagan, ktorý sa svojou rozlohou, významom a krásou dokonca vyrovná kambodžskému Angkoru. Bagan leží v centrálnom Mjanmarsku medzi Rangúnom a Mandalayom, no bližšie má práve k slávnemu Mandalayu. Kráľovstvo Baganu bolo na svojom vrchole medzi 11. až 13.storočím a vtedy tu na rovine susediacej s riekou Iravadi vyrástlo viac než 10 000 chrámov.

Viete si to vôbec predstaviť? Kamkoľvek sa pohnete, kamkoľvek sa pozriete, vidíte, ako sa k nebu týčia budhistické chrámy so svojimi zašpicatenými strieškami poznačenými patinou utekajúceho času. Starobylé chrámy sú na dosah ruky a hoci by sa mohlo zdať, že budú rovnaké, opak je pravdou. Akoby mal každý svoj vlastný výzor, dušu, niečo, čo ho prezradí. Stúpa Bupaya je baňatá pripomínajúca grécku starovekú nádobu, Shwezigon je pokrytá zlatými plechmi, Mingalazedi je kamenná, Gawdawpalin sa tiahne do výšky aj so svojou úzkou vežičkou a Dhammayangyi zase pripomína pyramídu.

Chrámov sa tu nedokážete prejesť. Do Baganu prichádza pokoj so západom slnka. Kým v Angkore ľudia milujú východy slnka, tu v Bagane je západ slnka najkrajším divadlom. Stačí si pohľadať pagodu a sledovať ako sa slnko stráca v krajine posiatej chrámami. Nikto nespočíta koľko chrámov vidno pod nohami. Sú všade! Bagan je jedno z najfascinujúcejších miest celého sveta!

Prečítajte si náš blog z Baganu, kde sa dozviete o tomto unikátnom mieste viac

3 fotografie

Bagan so svojimi chrámovými stavbami prekvapí

Mjanmarsko patrí k najmenej známym exotikám juhovýchodnej Ázie. Pozrite si ho na vlastné oči na našom zájazde do Mjanmarska

1. miesto: Angkor (Kambodža) #

Juhovýchodná Ázia v sebe ukrýva viacero krajín a ešte viac pamiatok, no spomedzi nich najviac vytŕča fantastický Angor. Je pýchou Kambodže a často sa o ňom hovorí ako o najkrajšej pamiatke celej Ázie. Angkor láka svojim nádherným chrámovým komplexom Angkor Wat, ale verte, že tu nájdete niekoľko násobne viac. Vydajte sa sem už ráno na východ slnka, kedy sa obloha nad Angkor Watom sfarbí do teplých odtieňov a strávte tu celý deň (ak nie aj viac).

Angkor bol hlavným mestom starobylej Kmérskej ríše a počas svojho najväčšieho rozkvetu sa o ňom hovorilo ako o najväčšom meste vtedajšieho sveta, ktoré v 12. storočí zatienilo také mestá, akými boli Londýn či Paríž. Angkor fascinuje svojou polohou. Dnes ho nahlodáva okolitý les, koreňové systémy sa hrajú s kamennými múrmi, čoho sa nebudete vedieť prejesť v chráme Ta Phrom a rovnako vás dostane aj Bayon so svojimi vysokými vežami a tichými zákutiami.

Kméri ozdobili Angkor desiatkami chrámov a mnohé z nich stoja v ruinách dodnes. Po tom ako sa Kmérska ríša rozpadla sa Angkor stratil, no len do 19.storočia, kedy mu opäť vdýchli dušu a správy o ňom obleteli zemeguľu. Toto miesto jednoducho musíte vidieť na vlastné oči - celý stratený svet Angkoru!

Prečítajte si z Kambodže aj náš blog o Angkore a inšpirujte sa.

3 fotografie

Angkor je TOP pamiatkou planéty a pýchou Kambodže

Zažite Angkor s unikátnym chrámom Angkor Wat na vlastné oči a vydajte sa na cestu bývalou Indočínou. Poďte s nami na zájazd do Kambodže a splníte si sen!

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Tomáš Kubuš

Vyštudovaný historik s veľkým srdcom. Získa si vás obetavosťou (vie o vašich prianiach skôr, než si ich uvedomíte vy) a ohromnými znalosťami. Miluje Áziu a krajiny Stredného východu. Stretnete sa s ním v Iráne aj v Uzbekistane, na Kaukaze či v Jordánsku alebo v Izraeli. Do novšej histórie si chodí oddýchnuť do juhovýchodnej Ázie. S láskou vás prevedie Indočínou, Thajskom či Malajziou. Veľmi rád píše a jeho články nájdete v mnohých slovenských časopisoch aj na našom blog Od pólu k pólu.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Hodvábnou cestou do Perzie (Komfort)

Zo zájazdu:

Tomáš Kubuš

Posledná úprava článku | Prečítané: 3516

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Najkrajšie veľkomestá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie veľkomestá sveta

Čo robí mesto krásnym? Panoráma mrakodrapov, rozsiahle parky, historické budovy či moderné múzeá? Alebo, jednoducho, tá neopísateľná aura...? …

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4543
K

Ázia  

Mjanmarsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

4451
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.