Výstup na Etnu - ako a kde sa dá dostať

Výstup na Etnu - ako a kde sa dá dostať

Etna. Sopečný gigant a symbol celej Sicílie. Najvyššia európska sopka, ktorá je známa svojimi častými erupciami, ale aj tým, že láka turistov na výstup. Na lov zážitkov je Etna ako stvorená. Výstup na jej vrchol sa vám vryje do pamäti už navždy. Ako sa dostať nahor a čo pri tom vidieť? To všetko vám opíšem v tomto blogu po tom, ako som sám absolvoval výstup na Etnu počas tohto leta.

Na úvod musím povedať, že Taliansko je jedna z mojich najobľúbenejších krajín sveta, ak nie aj najobľúbenejšia. Bol som tam mnohokrát a vždy sa tam rád vraciam. Je to určite jedna z krajín, ktorú by som chcel prejsť krížom-krážom a zavítať do každej jednej dedinky. Úžasná príroda, temperamentní no večne usmiati ľudia plní energie, spevavý jazyk, úžasné pláže, najkrajšie mestá vôbec dýchajúce históriou či najchutnejšie jedlá, aké existujú. To všetko je Taliansko.

Prečo to píšem? Lebo Sicília je trochu iné Taliansko. V mnohých ohľadoch. A veľa ráz sa zdá, ako keby ani nebola súčasťou krajiny. Možno je to blízkosťou k Afrike, relatívne aj Blízkemu východu. S čiernym kontinentom má jasnú spoločnú vlastnosť - vládne tu chaos a veci tu úplné nefungujú tak, ako by mali. Južné Taliansko je skrátka chaotické a treba s tým počítať.

Obsah

    Iste, je to tak na mnohých miestach v Taliansku, pri porovnaní s bohatým severom krajiny a čistými mestami ako Miláno či Turín alebo neustále živý a veselý Rím je to iný svet. V Catanii vám ako prvé udrie do očí množstvo špiny v uliciach. Krabice, odpadky, pografitované steny a mnoho túlavých vychudnutých mačiek. Najmä v pobrežnej oblasti, ktorá je zanedbaná a neudržiavaná.

    Centrum Catanie je síce krásne a čisté, stačí však prejsť kilometer ďalej a na čisté ulice môžete zabudnúť. Málo košov spôsobuje, že ľudia hádžu odpadky všade na zem a, očividne, to nemá kto upratať. Takto to vyzerá aj v okolí autobusovej a vlakovej stanice na Piazza Pappa Giovanni XXIII., odkiaľ sa dá verejnou dopravou dostať všade na Sicílii. Vrátane Etny, ktorá je extrémne populárna medzi turistami.

    Ako sa lístky na autobus kupujú v kaviarni

    Autobus na Etnu a lístky #

    Už len kúpa lístku na autobus predznamenáva priam unikátny zážitok. Autobus AST (Azienda Siciliana Trasporti) na Etnu vyráža o 8.15 h a späť do Catanie ide o 16.30 h. To sa dá zistiť na internete, lístok si však online nekúpite. Až na mieste. Prichadzam k nástupištiam 5 a 6, kde majú busy zreteľne napísané smer ETNA.

    Pýtam si lístok u vodiča v angličtine, ten začne šibrinkovať rukou a hovorí niečo v taliančine. Pochopím, že tu sa lístok nekupuje a idem smerom, ktorý mi ukazuje. Dostávam sa však do kaviarne Dakri. Na moje obrovské prekvapenie - toto je miesto, kde sa kupujú lístky na autobus.

    Lístky na autobus mieriaci na Etnu sa kupujú v kaviarni

    Je 7.45 h, prišiel som sem s náskokom no rady sú také dlhé, až sa bojím, či stihnem autobus, ktorý ide o polhodinu. Obavy sa čoraz viac potvrdzujú. Ubehne 25 minút a pohnem sa dopredu asi o meter. Zrazu príde vodič a začne počítať ľudí. Následne prehovori na turistov taliančinou a nik nevie, o čom vlastne hovorí. Aspoň o tom svedčia pohľady ľudí, ktorí sa tam zhromaždili zo všetkých kútov sveta. Barman následne jeho slová preloží a zistíme, že si musí overiť, či sa niečo oplatí.

    Dva busy mieriace na Etnu odchádzajú a vodič si vlastne overoval, či sa oplatí naštartovať ďalšie dva busy - či sa naplnia dostatočne. Naozaj, toto by som čakal skôr v Afrike ako tu. Zisťuje však, že je to ok a barmani začnú predávať lístky. Nikam sa neponáhľajú, ľuďom ešte ponúkajú koláčiky a čaj a inštrukcie nám dávajú, ako inak, v taliančine. English please, hovorím nesmelo, na čo sa čašníčka na mňa pozrie a zakýva hlavou do strany. Nevadí. Platím 6,60 € za spiatočný lístok, čo je super cena a nasadám do autobusu. Oba doplnkové spoje sa zaplnia do posledného miesta a môže sa vyraziť.

    Je to vlastne dobrý biznis, to dlhočizné čakanie na lístok spôsobí hlad aj smäd, ešte keď vám do toho ostré slnko praží na hlavu od rána. Žiaden zákryt, nič, čo by turistom spríjemnilo alebo uľahčilo čakanie na lístok, tak aspoň občerstvenie. Predávať lístky na bus v kaviarni - to je biznis!

    Prečítajte si tiež:

    Catania, Sicília - čo vidieť (nielen) na východe ostrova? Moje postrehy, zážitky, dojmy a zaujímavé navštívené miesta a oveľa viac.

    Blog sprievodcu BUBO Tomáša Kubuša Najkrajšie grécke chrámy starovekej Sicílie.

    Presun z Catanie na Etnu

    Z Catanie na Etnu #

    Samotná cesta na Etnu je tiež obrovský zážitok. Teraz v dobrom, lebo vám to pomôže zabudnúť na hektické ráno. Keď autobus začne stúpať, prakticky sa už nezastaví a stále ide viac a viac do kopca. Prejde do dedinky Nicolosi a tu už sa úrodná pôda a vinice menia na čierne kamene. Toto je pozostatok lávy, ktorá vytiekla zo sopky a zmenila pôdu na kamene. Keď však stvrdla, vytvorila úžasné a dychberúce tvary zafarbené dočierna, bordova, tmavočervena a aj dožlta.

    Je priam úchvatné, ako postavili moderné cesty hore pomedzi čierne skaly a tiež je obdivuhodné, ako si príroda nájde svoju cestu k obnove. Cez skaly sa totiž prediera nahor tráva a aj stromy. Vznikajú nádherné trávnaté lekná a hoci už to na týchto miestach nikdy nebude vyzerať ako pred lávou, je unikát to sledovať. A rovnako tak ohúria strechy zničených domov, ktoré láva zaliala, no pozostatky z nich ostali a stvorili svet ako z apokalypsy. Tu môžete vidieť, ako by vyzeral koniec sveta. Ak by teda bol jeho príčinou výbuch sopiek.

    Fakty o sopke Etna:

    1. Jej najvyšší bod sa nachádza vo výške 3 357 m.n.m.
    2. Rozprestiera sa na ploche 1 190 km², čo je vyše dvakrát viac ako Vezuv pri Neapole
    3. Viac ako štvrtina Sicílčanov býva v mestách v blízkosti sopky (najväčšie sú Catania a Messina)
    4. Meno dostala po gréckej bohyni vulkánu Aitne, v preklade jej meno znamená doslova "horím"
    5. Taliani ju volajú Mongibello či Montebello (krásna hora), Sicílčania zase mierne skomolene Mungibeddu
    6. Na Etne podľa mýtov žil aj rímsky boh ohňa Vulkán
    7. Tiež sa hovorí, že pre Grékov bola bránou do podsvetia boha Háda či to, že svoju dielňu tu mal Hefaistos a sopka chrlí lávu vtedy, keď pracuje
    8. Okolo Etny je mnoho úrodnej pôdy ideálnej na pestovanie všetkého od citrusových plodov a hrozna až po zeleninu vrátane špargle. Takmer tri štvrtiny sicílskych plodín sa pestujú v bezprostrednej blízkosti sopky
    9. Rovnako je tu preslávený vinársky revír, ktorý je otcom slávneho bieleho vína Cataratto

    Krátery Etny

    Najkrajší kráter Etny #

    Prichádzame čoraz vyššie, stromy sa už naplno zmenili z listnatých na ihličnaté pre vysokú nadmorskú výšku. Autobus vyvezie turistov do výšky takmer 1 900 m.n.m. a zastane na Rifugio Sapienza, odkiaľ vedú turistické trasy na jednotlivé krátery sopky Etna. Turisti však ešte pred lanovkou zamieria inde a nasledujem ich. Ľahká chôdza popri úplne preplnenom parkovisku a drevených stánkoch so suvenírmi ma dostane ku Crateri Silvestri - prvý z kráterov Etny, ten najľahšie dostupný. A rovno aj najkrajší zo všetkých i turistami najnavštevovanejší.

    Tu nás víta pastier, ktorý drží v rukách malú kozičku a predáva suveníry z lávy. Mimochodom, tu sa z lávových kameňov vytvárajú úžasné tvary ako doplnky do bytu - zvieratá či masky. Ešte krajší je ale pohľad do hĺbky krátera, ktorý hýri najtmavšími farbami dúhy kontrastujúcimi s trávou a kvetmi. Na jeho konci výhľad až do Catanie, na okolité vinice a úrodnú pôdu stredu ostrova, ale aj na more. Pastva pre oči a mnoho napočítaných kontrastov. Tu sa príroda skutočne pohrala perfektným spôsobom a Crateri Silvestri predznamenáva top zážitok. Odporúčam tiež krátke stúpanie na oproťajší špicatý vrch označený ako Upper Silvestri Crateri, odkiaľ je výhľad na tento kráter ešte krajší.

    7 fotografií

    Crateri Silvestri - Etna

    Vraciam sa smer lanovka. Predtým ešte zastávka v suvenírovom obchode, ktorému dominuje model sopky Etna s vyznačenými krátermi a okolitými mestami a kopcami. Tiež je tu jedno z mála verejných WC. Za jeho použitie si vypýtajú euro a ide sa ďalej. Je viacero spôsobov, ako sa dostať na sprístupnené miesta Etny. Postupne vám ich predstavím.

    Ako sa dostať na Etnu? #

    Prvým - najlacnejším, no najzložitejším spôsobom, je vyšliapať si to. Do výšky 2 500 m.n.m., kde končí stanica lanovky, je to zhruba 2,5 hodiny chôdze a ide o poriadnu strminu pre vášnivých turistov. "Peši sa však dostanete len ku kráteru Cratere del Laghetto, ktorý je menší ako Crateri Silvestri a na vyhliadkový kopec Monte Montagnola. Po zvyšných miestach je zakázané chodiť bez sprievodcu," vysvetľuje nám miestny zamestnanec, ktorý nás láka na trekking.

    Jeden z mála ľudí na Sicilii, ktorý sa na mňa za celý pobyt na ostrove usmial a hovoril dokonale po anglicky a nemecky, takmer až bez prízvuku. Takto som si predstavoval správanie sa miestnych, ktorí však sami v príručke pre turistov píšu, že Sicílčania môžu byť pre niektorých "sklamaním".

    Akí sú Sicílčania?

    Celkovo z nich cítiť, že sú chudobnejším talianskym regiónom, o veci sa až tak dôkladne nestarajú, sú menej usmievaví a tichší. Nerobia veľa pre to, aby nadchli a prilákali turistov do svojich podnikov. Sú uzavretejší a menej ochotní. To niekomu ale môže vyhovovať, hlavne tým, ktorí nemajú radi priveľkú otravnosť. Taktiež sa neprezentujú typickými talianskymi gestami a nikam sa neponáhľajú, čo je však spoločným znakom celého Talianska.

    Avšak späť k výstupu. Druhým spôsobom, najjednoduchším a o niečo drahším, je vybrať si kombináciu lanovka + autobus. Spiatočný lístok na lanovku je 30 eur, za autobusy si priplatíte ďalších 35 a po celkom dobre upravených terénnych cestách pochodíte veľkú časť sopky.

    Potom prichádzajú na rad najdobrodružnejšie spôsoby - štvorkolky a trekking. Jasná voľba pre nadšených šoférov aj tých, ktorí majú radi prudké výstupy. "Trekking je cesta, ktorá vás dostane na najvyšší možný bod," snaží sa nás spomínaný Talian presvedčiť na toto dobrodružstvo. Svojou charizmou, ochotou vysvetľovať a perfektnou angličtinou ma presvedčí, rovnako tak ale zvíťazí aj moja túžba po turistickom zážitku.

    Pokiaľ si chcete prečítať len základné fakty o výstupe na Etnu, tie som zhrnul v nasledujúcom sivom bloku.

    Výstup na Etnu - základné fakty:

    • Z Catanie sa tam dostanete autobusom AST za 6,60 €, lístok sa kupuje v kaviarni Dakri až na mieste
    • Autobus odchádza o 8.15 h a vracia sa o 16.30 h, v príapde zvýšeného záujmu pošlú viac spojov
    • Cesta z Catanie k parkovisku na Etne trvá niečo menej ako dve hodiny
    • Pri parkovisku je mnoho obchodíkov so suvenírmi, reštaurácií či lanovka
    • Spiatočný lístok na lanovku stojí 30 eur
    • Terénne autobusy čakajúce na vrchu stanice lanovky stoja 35 eur
    • Za trekking zaplatíte 50 eur, dostanete prilbu, bundu, turistickú obuv a sprievodcu
    • Etnu si môžete vyšliapať aj sami, oficiálne je to nahor bez sprievodcu nelegálne, ale nikto to nekontroluje
    • Teplotný rozdiel oproti prímorským oblastiam môže byť hore až o 20 stupňov Celzia menej

    Chaos pred výstupom na Etnu

    Sicílsky chaos #

    Nálada ale opäť pre "skvelú organizáciu" rýchlo opadne... Trekkingová skupina, ktorá sa nazbierala, odchádza čoskoro, hovorí nám sprievodca o 11.00 h. Dodáva, že stále je čas sa pridať. Vypĺňam teda formulár s kontaktnými údajmi a explicitne uvedenou informáciou, že pokiaľ sa mi niečo pri výstupe stane, je to zodpovednosť moja vlastná a nie spoločnosti. Taktiež dôjde na otázku, či mám srdcové či dýchacie problémy a či som bol zaočkovaný proti covidu.

    Formulár vyplnený a ostáva už len zaplatiť 50 eur. Následne príde na rad príprava. Starší sprievodca, ktorý hovorí po anglicky asi 10 slov, sa pýta na veľkosť topánok, ktoré sa požičiavajú v rámci ceny a rovnako tak na to, či mám dobrú bundu na turistiku, hore bude totiž zima. Uisťuje sa tiež, či máme dostatok jedla a pitia. Dostávame tiež vtipné červené helmy ako baníci.

    Všetko je nachystané. Zrazu príde informácia, že lístok na lanovku sa kupuje zvlášť. Tam sú otvorené len dve pokladne, ženy za pultom sa nikde neponáhľajú a množia sa rady ľudí, ktorých je predo mnou minimálne 100. Ani tí, ktorí si zaplatili sprievod, nemajú akýsi prednostný vstup k lístkom, a tak sa čaká v rade. Naozaj, toto mohlo byť lepšie zorganizované, pomyslím si, na čo mladý lákač Talian priznáva, že tam vládne "menší chaos".

    Prečo nemohli dostať ľudia lístky na lanovku vopred? Nie sú totiž určené na presný čas. Takto ľudia čakajú až do 12.00 h, kým každý jeden účastník výstupu dostane svoj lístok na lanovku. Túra má trvať 4 hodiny, bude to teda tesné stihnúť bus vracajúci sa do Catanie. Naozaj, toto je sicílska realita - chaos a nezorganizovanosť.

    Vládne tu "menší chaos"

    Ďalší šok prichádza so sprievodcom. Je ním ten spomenutý starý pán, ktorý vie 10 slov po anglicky. Asi som sa mal učiť radšej taliančinu namiesto španielčiny, aby som vedel, o čom sa vôbec bude hovoriť na Etne, pomyslím si. Jeden z ochotných domácich turistov sa však obetuje a po celú túru prekladá jeho výklad do dobrej angličtiny. Snáď mu po konci výletu vrátia za to nejaké peniaze, alebo ho rovno najmú do svojich služieb.

    3 fotografie

    Lanovka smerujúca na vrch Etny

    Lanovka na Etnu

    Lanovka na Etnu #

    Ide sa na lanovku, tá ušetrí skutočne množstvo času a síl. Výstup je poriadne strmý a pozorujem pri ňom trávnaté lekná rastúce cez skaly vyformované lávou. Už toto je zážitok. Hore je cca za 15 minút a treba rátať s tým, že občas si pri ceste hore urobí "prestávku". Najmä keď je silnejší vietor.

    Počasie môže so sebou priniesť aj nejaké komplikácie. Niekedy je vietor hore na Etne taký silný, že vyradí z prevozu lanovky, a tak túto možnosť výletu eliminuje. Potom treba hľadať alternatívy. Inak sú lanovky bezpečné, do každej sa zmestí šesť ľudí a explicitne vás upozornia, aby bola na oboch stranách vyvážená. Ak do lanovky nastúpia štyria ľudia, musia sa rozmiestniť po rohoch. Tu je vyváženie naozaj dôležité.

    Výstup na Etnu - čo vidieť a zažiť

    Výstup na Etnu - európsky Mordor #

    Celá skupina sa stretáva hore a môže sa začať stúpanie. Čaká nás 500 výškových metrov a neustála, poriadne strmá cesta hore. Cesta cez cestičky, ktoré sa nezdajú byť cestičkami. Sprievodca však vie, je skúsený a upozorňuje na úseky, kde sa šmýka a kade sa chodí, aby zvládol výstup každý bez ohľadu na vekové kategórie. Ide sa svižné, ale normálne tempo. Malá prestávka je každých 10 minút pri zaujímavom mieste, ktoré je niečím výnimočné. Neskôr dôjde aj na dve väčšie prestávky...

    6 fotografií

    Etna - zaujímavé miesta

    Zastavujeme sa pri mieste, ktoré sa leskne. Ako vysvitne, je to zopár centimetrov snehu, ktorý poriadne zľadovatel a drží sa tam neustále. To nie je úplne prekvapenie, sme predsa vo vyššej nadmorskej výške a počas zimných mesiacov sa na Etne viete aj lyžovať. To len musí byť zážitok zajazdiť sopku. Teraz sa môžete akurát tak dotknúť ľadovej masy. Aj porovnanie, že v Catanii a okolí je 30 stupňov, je vám teplo aj v mori, no o niečo vyššie sa dotýkate ľadu - porovnanie, ktoré sa vryje do pamäti.

    Čierno-červené skalnaté masívy sa stále odhaľujú a dobrá nálada pretrváva. Ide o čarovné miesto, ktoré mi niečo pripomína. Tadiaľto by mohol aj Frodo niesť prsteň do Hory osudu, aby priniesol mier Stredozemi. Viem, Pán prsteňov sa síce nakrúcal na Novom Zélande, ale aj cesta na vrch Etny vyzerá ako Mordor. Asi by som radšej niekedy nechal Saurona vyhrať, pomyslím si pri ťažkých stúpaniach, no pokračuje sa ďalej a Mordor sa mení na mesačnú krajinku - takto by naozaj mohol vyzerať povrch Mesiaca.

    Erupcie sopky Etna:

    Etna je najaktívnejšou európskou sopkou a je stará takmer 500 000 rokov

    Najväčšia erupcia Etny nastala v roku 1669, zabila cca 20 000 ľudí

    Najväčšie súčasné výbuchy sa datujú k rokom 1992 a 2017

    Posledný väčší výbuch evidujú k februáru 2021

    Priemerne vybuchuje Etna zhruba raz za rok

    Etna odhaľuje svoje unikáty a jedným z nich je takzvaný tunel. Vydláždenú cestu lemujú skaly, ktoré sa spojili do ikonickej brány a tu vznikne najfotografovanejšie miesto celého výstupu

    Tu sa s vlajkou fotí aj skupinka Talianov, ktorí prišli na juh vlasti z ďalekého Milána autom. Oslovujú fotografa z Maďarska, aby im vyhotovil snímku a pýtajú sa ho na meno. Volá sa Tibor a po predstavení nasleduje okamžité zborové povzbudzovanie "olé, ole, ole, oleeeee, Tibooooor, Tibooooor!" Konečne taliansky temperament!

    Zisťujem, že zhromaždení sú fanúšikmi Interu Miláno. Rozumieme si, pretože práve tento klub v rámci talianskej ligy podporujem. Samozrejme, najmä vďaka Milanovi Škriniarovi. Podarilo sa mi ho viackrát po zápasoch SR aj vyspovedať, čo ohúri skupinku a chce vedieť podrobnosti a vidieť moju fotografiu s ním. A hoci sa mi podarilo odfotiť s držiteľom Zlatej lopty Lukom Modričom, to ich neohúri tak, ako by to spravila možná fotka s milánskym Milanom. Do šľaka!

    4 fotografie

    Teplá para Etny

    Ako si na Etne ohriať sendvič #

    Pokračuje sa ďalej cez tunel, ktorého tenké steny pripomínajú cestu cez kaňon. Dlhočizné stúpanie sa zrazu na chvíľu skončí. Sme na jednej z mála rovných plôch, a tu je prestávka na sendvič. A tiež pokochanie sa ďalšími útvarmi. Dominujú pichľavé skaly v rôznych útvaroch, ktoré sú akési malé sopečné jaskyne. Ako brána do pekla. Doslova. Z otvoru sa poriadne parí. Ľudia tam začínajú strkať ruky a za 5 sekúnd ich odtiahnu. Vraj je to príliš horúce. Vyskúšam to zo zvedavosti tiež a naozaj. Je to ako strčiť ruku do rúry. Aj pod malými kameňmi sú otvory, z ktorých vychádza teplo.

    Skvelé, konečne si zahrejem spotený studený chrbát. Maďar Tibor strká do otvoru v skale sendvič zabalený do alobalu, po dvoch minútach ho vytiahne a je nadšený - zohrial sa ako na grile a je pekne chrumkavý. Chýba tomu už len bazén plný vody a miesto by zrazu pôsobilo ako exotické horúce pramene uprostred sopky. Asi najväčší zážitok celého výstupu a aj preto je tu prestávka dlhšia.

    Pokračuje sa ďalej, už vraj posledný výstup a kráter Barbagallo. Posledná strmina, niektorí ale ledva dýchajú, vzduch je tu redší a treba si dávať pozor. Taktiež neodhadnem tempo a zadýcham sa. Príde ku mne sprievodca a ukazuje dychové cvičenia, ktoré po ňom opakujem. Po minúte je naozaj lepšie a pokračujem. Posledné metre a sme pri spomenutom kráteri. Výška 2 929 m.n.m. Úžasný pocit a toto je top bod, na ktorý sa dostanete v rámci trekkingu.

    Dve a pol hodiny intenzívnej turistiky sa oplatili. Hĺbka krátera a tvary v ňom sú ohromné a vyrazia dych, ak to už neurobila prudká chôdza nahor. Etna tu odhaľuje svoju krásu. Rozpadá sa oblačnosť a hmla a na niekoľko sekúnd vidno vrch, ktorý je na dosah. "Vyššie ísť nemôžeme, pre toxické výpary zo sopky, ktoré sú veľmi nebezpečné," vysvetľuje sprievodca a dáva to logiku. Tečúcu lávu neuvidíme. "To len raz za mesiac či dva, keď sa sopka zobudí a vychrlí lávu," dodáva charizmatický taliansky starček.

    Ideálny čas na návštevu Etny

    Júl a august sú ideálne mesiace, kedy sa vydať na Etnu. Vtedy je tam najteplejšie, hoci výhra to nie je. Musíte tiež rátať s náporom turistov. Pokojnejšími obdobiami, počas ktorých je stále relatívne teplo, sú máj-jún a september-október. Pre lyžiarov zase december a január, kedy je na sopke najviac snehu.

    Zábavný zostup z Etny #

    Zostup dole je sranda. A tak sa aj volá. Sprievodca ho nazve "fun way down". Malé čierne kamienky ako na pláži a obrovský sklon dole. Tu si treba dať pozor, ja však pomyslím na to, že tu by bolo ideálne mať sandboard. Alebo stoneboard? Každopádne, tu by bola v zime tá najlepšia sánkovačka vôbec. Už teraz sa cesta dole poriadne šmýka.

    Nájdem však spôsob, ako ju zísť rýchlo, zábavne a bezpečne - noha vysoko dohora a prudko sa zaboriť pätou do kameňov, telo zakoniť dozadu a len sa spúšťať rovno dole. Kamene ma postupne zošmykávajú, ale zároveň aj zabrzdia a pád dole nehrozí. Som dole medzi prvými a tu sa ukazujú cesty pre terénne autá a čierna pustatina. Ďalšia prestávka, ktorú krátia výhľady na vrch Etny či na okolité mestá a more, ak to oblaky dovolia.

    Odtiaľto je to naozaj len 20 minút naspäť na vrchnú stanicu lanovky. Zvládli sme to. Presne štvorhodinová túra a sme naspäť. Čaká nás bufet pre vyhladnutých turistov, ale aj dobrodružná cesta dole, kde sa môže očakávať ďalší krásny výhľad.

    Čo ešte vidieť na Etne

    • Torre del Filosofo - nachádza sa vo výške takmer 3 000 metrov a sem vás dostanú terénne vozidlá 4x4
    • Grotta dei Tre Livelli - Voľba pre odvážnejších. Východne od Crateri Silvestri je hlboká zelená jaskyňa (až 1 150 m)
    • Cisternazza - hlboký čierny kráter pri ceste sopečným tunelom nahor
    • Grotta Pitagora - malá a milá jaskynka pri údolí Valle del Bove
    • Monte Callana - východná strana Etny a výhľad na more, možno uvidíte aj kontinentálne Taliansko

    O počasí na Etne

    Počasie na Etne #

    Pri výstupe na Etnu treba počítať s tým, že je tam neustále zima. Aj keď sa potíte pri mori v Catanii, Taormine, Syrakúzach či inde a je vám uprostred leta neznesiteľne teplo, verte, že si treba zobrať teplejšie veci aj na sopku. Teplotný rozdiel na mieste, odkiaľ stúpa hore lanovka, je cca 10 stupňov, hore na najvyššom bode je to ďalších 10 stupňov.

    4 fotografie

    Výhľad na vrch Etny

    Dôležité je vedieť aj to, že celková výška Etny si berie svoju daň. Špicatý vrch zadržiava oblaky, a tak je takmer neustále zahalený. Silný vietor oblaky rozdúchava a mení ich na mliečnu hmlu. Niekedy tak neuvidíte ďalej ako 5 metrov pred seba. Na pekný výhľad sa treba zastaviť na mieste a čakať. Aj keby bola najväčšia hmla vôbec, do minúty sa môže rozpadnúť a naopak. Bezoblačná obloha sa môže za niekoľko sekúnd zmeniť na silnú hmlu.

    Nebuďte preto sklamaní, ak vás Etna nebude motivovať k výstupu tým, že svoj vrch zahalí. Nádej na pekné dokonalé počasie na vrchu je priam utópiou, čo potvrdzuje aj tamojší sprievodca. Radšej počítajte s mrakmi a tým, že nič neuvidíte a v prípade opaku sa dočkáte úžasného prekvapenia. Výstup na Etnu bude aj tak zážitok.

    Čo potrebujete pri výstupe na Etnu?

    Po ruke musíte mať pevnú turistickú obuv, ktorú vám prípadne zapožičajú aj na mieste v cene trekkingu. Rovnako tak aj bundu odolnú voči vetru, tiež k dispozícii od miestnych. Dlhé nohavice, to si ale musíte zaobstarať sami. Rovnako tak aspoň dva litre tekutín, nejaké to müsli ako snacky či sendviče alebo iné jedlo.

    Dôležitá je prilba, ktorá musí byť správne zapnutá. Tú vám, samozrejme, dajú. Pomôcť môžu aj turistické palice, nie sú však povinnosťou. Čo ešte treba, je dávka trpezlivosti a trochu lepšia kondícia. A celkovo 86,60 € v peňaženke. V tom je zahrnutá cesta tam a naspäť z/do Catanie, lanovka a výstup so sprievodcom.

    Môžem absolvovať výstup na Etnu sám? #

    Sprievodcovia vám povedia, že nie, po vlastnej skúsenosti ale hovorím niečo iné. Lanovka vás zavezie hore a odtiaľ vraj môžete ísť len ku kráteru Cratere del Laghetto. Videl som však veľa ľudí, ktorí sa pohybovali aj ďalej. Aj takých, ktorí išli cez "fun way down" hore. Nikto ich neupozornil, že sa to nesmelo a nebola tam žiadna ochranka, ktorá by im hovorila, že ďalej ísť nemôžu.

    Cestu tak môžu absolvovať ľudia aj sami, ale na vlastné riziko a úplne by som to neodporúčal. Najlepšie poznajú cesty tamojší sprievodcovia a výstup si tak užijete rovnako ako v prípade, že sa vydáte na poznávací výlet sprevádzaný sprievodcami BUBO.

    Osobne som neľutoval jediné euro, ktoré som výstupu obetoval, aj napriek tomu, že by sa dal výstup spraviť aj po vlastnej trase "na drzovku".

    Etna je krásna a vytvára famózne a jedinečné útvary. Tmavé skaly, trávnaté lekná, tunel ako kaňon, malé jaskynky, z ktorých vyviera para, hlboké krátery, skvelé výhľady i predstavu postapokalyptického sveta. Skrátka iný svet a zážitok, ktorý si budete navždy pamätať.

    Prečítajte si tiež:

    • Sardínia - Zájdite po Sicílii aj na Sardíniu a porovnávajte. Alghero, Sardínia a oveľa viac
    • Rím - Najslávnejšie hlavné mesto sveta? Prečítajte si, ktoré pamiatky v Ríme môžete navštíviť úplne zadarmo. Ak ste už mesto pochodili, bude pre vás skvelým čítaním Rím pre pokročilých. Obísť pri návšteve Ríma nemôžete ani Vatikán
    • Miláno - európske hlavné mesto módy a k tomu skvelý futbal. Čo všetko ponúka Miláno?
    • Bologna - mesto, kde sa chodia aj samotní Taliani radi najesť. Presne taká je Bologna
    • Florencia - Santa Maria del Fiore a oveľa viac. Čo vidieť vo Florencii?
    • Neapol - Bájne mesto pod Vezuvom. Čítajte Neapol a Capri
    • Bari, Brindisi či Matera - to všetko ponúka čarovná Apúlia
    • San Maríno - štát v štáte, čo všetko ponúka San Maríno?
    • Na gurmánov čakajú talianske regióny s najlepším vínom
    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 8859

    Mohlo by Vás zaujímať

    Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

    Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

    Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

    Ľuboš Fellner 32 min. čítania
    Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

    Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

    Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

    Ľuboš Fellner 39 min. čítania
    Rím pre pokročilých Rím

    Rím Rím pre pokročilých

    Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

    Ľuboš Fellner 40 min. čítania
    Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

    Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

    Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

    Ľuboš Fellner 25 min. čítania
    So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

    Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

    Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

    Ľuboš Fellner 39 min. čítania
    Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť Florencia

    Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

    Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

    Štefan Bielik 37 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    B

    Ázia   Amerika   Európa  

    Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


    náročnosť

    18 dní

    Trvanie

    12668 22224€
    K

    Európa  

    Vatikán, Taliansko


    náročnosť

    7 dní

    Trvanie

    1802 2120€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.