Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť prvý, vybrať sa vlastným smerom.

Čo to vlastne najunikátnejší hotel sveta je? Je to o luxuse a službách? Aj. Ale pre mňa je to o príbehu, o inakosti a výnimočnosti. Keď som v púšti Alžírska, spím, logicky, v stane a je to geniálne, veď tu nič iné nie je. Ale v hlavnom meste Alžír spím v najluxusnejšom a najznámejšom hoteli hore nad mestom. No ani stan, ani tento hotel nie sú také výnimočné, aby som ich sem zaradil. Alžírska púšť je prekrásna, ale je to o púšti, nie o tom stane.

Obdivujem luxusné značky hotelov a ako podnikateľ si vážim každého, kto vie ponúknuť taký úžasný servis, kedy Vás personál vždy s úsmevom zdraví Vaším menom.

Spať v hoteloch siete Aman, Mandarin Oriental, Rosewood, One and Only či Six Senses – to je, jednoducho, veľkým zážitkom. Pracujem v turizme dlho, a tak som mal mnoho ráz tú možnosť a každému by som túto skúsenosť rád doprial.

Navštívil som obrovský Mardan Palace v tureckej Antalyi. Sedemhviezdičkový (oficiálne nič takého neexistuje) Burj al-Arab v Dubaji. Atlantis na Bahamách s 11 bazénmi, golfovým ihriskom a 18 reštauráciami. Pil som kávu s 23-karátovým zlatom v trojmiliardovom Emirates Palace v Abú Zabí. Hotel The Plaza v New Yorku bol postavený v roku, keď som sa narodil, no v hoteli známom z filmu Sám doma som bol aj tento rok a musím povedať, že si stále drží vysokú úroveň.

The St. Regis v Ríme (Le Grand Hotel) je taktiež skôr palácom cisárov ako bežným hotelom. Ide o preslávené a vysokoluxusné hotely, ale do tabuľky unikátnych = zážitkových hotelov, sa u mňa nedostali. Chýba im tá absolútna výnimočnosť, ktorú majú hotely, ktoré nájdete nižšie. Mnohé z nich sú cenovo dostupné a nájdete ich na našich zájazdoch. NECHAJTE SA INŠPIROVAŤ!

The St. Regis v Ríme -"Le Grand Hotel"

The St. Regis v Ríme -"Le Grand Hotel"

Chudobnejšie sa už cestovať nedalo

Keď som začal cestovať, cestoval som tak lacno, ako dnes necestuje žiaden slovenský backpacker. Môj plat lekára na bratislavských Kramároch bol menej než 100 eur mesačne a ja som naozaj peniaze nemal. V nemocnici som mal osem nočných služieb a privyrábal som si ešte ďalšími nočnými službami v pekárni. Hold, v socialistických krajinách bola starostlivosť o vzdelanie a zdravie zadarmo, a tak aj platy učiteľov a lekárov tomu zodpovedali. Na svojich cestách hneď po roku 1989 som spával v stanoch a väčšinou mimo kempu. Na hotel som ani nepomyslel.

Pamätám si na jednu príhodu z leta 1990. O 9.00 h ráno sme v Hohe Tauern stretli rakúskych turistov, ktorí sa nás s Karolom (pracuje ako röntgenológ v Kanade) spýtali odkiaľ ideme a my sme im odpovedali, že sme si ráno vybehli Ankogel (3 252 m). „A kde ste spali?“ „V stane,“ znela naša odpoveď. Na čo rakúski turisti s obdivom poznamenali, že to muselo byť prekrásne a unikátne. Tak to aj je. Pre nás to vtedy bola z núdze cnosť a na hotel sme nemali. Pre rakúskych turistov to bolo úžasné dobrodružstvo na ktoré si oni netrúfli.

BUBO vždy ponúkalo servis najvzdelanejším a najšikovnejším Slovákom a tí od Nežnej revolúcie zbohatli, a tak sme naše služby prispôsobili ich očakávaniam. Preto dnes pri väčšine našich zájazdov ponúkame najlepšie hotely sveta.

10. miesto: Ritz Carlton, Rijád, Saudská Arábia #

Najluxusnejšia väznica sveta

Znalci tvrdia, že ide o najluxusnejší Ritz Carlton sveta vôbec. Pre mňa bol hotel príliš gýčový, no čo by som mal čakať v hlavnom meste najsilnejšej arabskej krajiny sveta? Uchvátil ma však vcelku nový príbeh hotela, kedy de facto (oficiálne vládne jeho otec kráľ Salman bin Abdulaziz Al Saud) vládca Saudskej Arábie Mohammed Bin Salman (MBS) zavrel v tomto hoteli svojich bratrancov a sesternice a pustil ich až keď zaplatili výkupné. Podľa The Wall Street Journal sa zameral na hotovosť a majetok v hodnote až 800 miliárd dolárov a domáci tvrdia, že "vyzbieral" vyše 40 miliárd dollárov cashu.

Hotel som navštívil niekoľko mesiacov po tomto incidente. Všade mramor, vpravo slušný bazén bez ľudí, veď v Saudskej Arábii vie plávať málokto. Za celý ten čas som v bazéne videl iba dve deti, ktoré strážili ich matky odeté v čiernych habitoch. Neviem čo by sa dialo, kedy sa niektoré začalo topiť...

Turistov vtedy ešte nebolo – to sa po roku 2030 výrazne zmení a vo Švajčiarsku som stretol tucty mladých Saudov, ktorí sa učia v najlepšej hospitality škole sveta - v škole Glion v Montreaux a pripravujú na raketový turistický štart svojej krajiny.

MBS mení stredovekú krajinu na najmodernejšiu na svete. Ritz Carlton sa však nemení. Z mramorového paláca niet úniku.

Vstupujem do lobby, hrá príjemná arabská beduínska hudba. „Gitara“ vyzerá, že je ešte z čias proroka Muhammada. Všade rozvoniava kadidlo a oud. Dostávame pozvanie na kávu, však prvé kaviarne boli tu v Mekke (dlho-dlho pred Parížom, Benátkami či Viedňou). Po dlhej príprave dostávam do krásneho pohárika žbrndu, ktorá sa farbou podobá na vodu, keď upratovačka vytrie vstupnú halu hotela. A chutí to podobne... No hold, arabská káva sa pripravuje zo šupiek a má takto chutiť. K tejto káve dostávam datle, a to je zasa iné kafé. Ak ste niekedy ochutnali vysokokvalitnú datľu, tak viete, o čom hovorím. No tu v Ritz Carlton Riyadh dostanete tie najlepšie sukkari na svete, a to je opäť skok do sveta Rolls-Royce. Celý tento hotel pokojne k Rolls-Royce prirovnať môžeme - trošku gýču a prehnaného velikášstva sa sem hodí. No najzaujímavejší je príbeh o najluxusnejšej väznici sveta, kedy tu nasledovník trónu vyšetroval príbuzných za daňové úniky a úplatkárstvo. Preto sa hotel dostal medzi moje najunikátnejšie hotely sveta. Inak, máme ho v ponuke a už v ňom zopár Bubákov spalo.

Hotel si môžete vychutnať na našich zájazdoch do Saudskej Arábie

9. miesto: Waldorf Astoria, New York, USA #

Hotel s pravicovým príbehom

Každý hotel, ktorý tu spomínam, má príbeh, a to unikátny príbeh či príbehy. Dali by sa o nich napísať hrubé knihy. Vo Washingtone som bol v hoteli Willard, kúsok od Bieleho domu, no tu v New Yorku odporúčam Waldorf Astoria, príbeh, ktorého Vám teraz vyrozprávam.

V polovici 19. storočia prišiel do New Yorku mladík s manželkou, pršalo, bolo strašne, všade blato. Nevedeli nájsť hotel, bolo ich málo a všetky izby boli plné. Zúfalí vstúpili do malého opľuvaného hotela kdesi na Manhattane a pýtali sa na izbu, ale opäť mali plno. No poslíček, ktorý ich privítal, bol zrazu iný. Videl, že je vskutku problém, a tak uvoľnil svoju izbu určenú pre personál a nechal tu mladý pár prespať. Všetko najprv upratal a celkovo dal neznámym pocit kvality. Svojím prístupom z toho otrasného hotela a vskutku desivej izby vyčaroval komnatu, ktorá zachránila mladíkovi ak nie život, tak zdravie a reputáciu pred budúcou manželkou.

Po niekoľkých rokoch, v roku 1897 sa mladík - milionár, ktorý bol dnes už oveľa starší, do toho malého hotela vrátil. Jeho podnikateľský čuch a osobná skúsenosť mu napovedali, že New York potrebuje viac hotelov a práve jeden postavil. Najlepší, najluxusnejší na najluxusnejšej ulici Manhattanu, na Park Avenue. A teraz prišiel za poslíčkom, ktorý sa správal absolútne proklientsky a stanovil ho prevádzkovateľom nového hotela.

Nový hotel sa čoskoro stal etalónom mesta – hotel, v ktorom budú odteraz spávať králi a všetci americkí prezidenti. Ten poslíček sa volal Oscar Tschirky, emigroval do New Yorku zo Švajčiarska a okrem iného sa mu prisudzuje kredit za vynález Eggs Benedict. Ja keď chcem vyskúšať, či je hotel kvalitný, tak si na raňajky objedám Eggs Benedict a je to. Pripraviť ich dobre je totižto ťažké.

To je americký príbeh, príbeh ako z amerického sna. Neviem, či je pravdivý, ale rád ho rozprávam. Pôvodne bol Waldorf Astoria na 5th Avenue vybudovaný ako dva separátne hotely, ale dnes na jeho mieste stojí mrakodrap Empire state building. Táto „nová“ Waldorf Astoria je však hotel, o ktorom sa rozpráva, hotel známy noblesnými galavečerami a prezidentskými párty. Frank Sinatra si tu platil svoj apartmán po dobu 9 rokov a často ste tu natrafili na Marilyn Monroe. Medzi rokmi 1931 a 1963 išlo o najvyšší a aj najväčší hotel sveta.

3 fotografie

Waldorf Astoria je jednou z veľkých atrakcií New Yorku, foto: Ľ. Fellner

V tom hoteli som spal viac ráz a keď sme si naposledy brali taxík na letisko, tak sa ma pýtali, či sme zo saudskoarabskej kráľovskej rodiny. Ten hotel má prosto meno aj dnes. Pritom vôbec nie je drahý. Poloha hotela je výborná - vedľa Grand Central Terminal, no najväčšou jeho pridanou hodnotu sú hostia, ktorí tu pred Vami spali a príbeh jeho vzniku, ktorý sa do New Yorku jednoducho hodí.

Poznámka: hotel sa práve renovuje, vytvára sa aj rezidenčná časť. Keď opäť otvoria bude to ešte väčší zážitok

8. miesto: Gevora, Dubaj, SAE #

Najvyšší hotel sveta

Spať v najvyššom hoteli sveta je zážitkom, to uznáte. Spal som v najvyššom hoteli v roku 2017, taktiež v Dubaji, vtedy to bol JW Marriott Marquis.

No o rok ho so svojimi 356 metrami v Guinnessovej knihe predbehol o jediný meter tento hotel. A tak som sa sem do Dubaja, iba tri kilometre od Marriottu, musel opäť vrátiť. Najvyšší hotel je jednoducho najvyšší hotel, a my v BUBO unikátne zážitky lovíme. Nie, nejde o luxus a na výťahy aj keď išli rýchlosťou 26 km/h sa dlho čakalo. Luxusne sa však oficiálne 4-hviezdičkový hotel tvári, je celý „zo zlata“, taký Dubajský gýčik, a stávajú pred nim luxusné autá. Vysokánska Gevora sa nachádza priamo na ulici Sheikh Zayed Road v relatívnej blízkosti najvyššej budovy sveta Burj Khalifa a má ideálnu polohu na prehliadku mesta.

Dnes je jeho poloha super aj preto, lebo hneď vedľa (päť minút peši) 22.2.2022 otvorili Múzeum budúcnosti, ktoré niektorí pasujú za najkrajšiu budovu sveta. Ak chcete v Dubaji luxusný hotel pri pláži, tak sem nechoďte, no ak chcete vcelku lacný zážitok, spať v najvyššom hoteli planéty so super polohou na prehliadku mesta, tak je to dobrý nápad. Pozor, o chvíľu to nebude pravda, vo výstavbe sú totiž vyššie hotely!

Hotel môžete zažiť na našich zájazdoch do Dubaja

7. miesto: Four Seasons, Bora Bora, Francúzska Polynézia #

Hotel v raji na zemi

Priznám sa, poznám krajšie pláže (viď Tuvalu), ale nie je tam hotel. Ak by som pre Vás mal vybrať najkrajší hotel na najkrajšej pláži, bol by to tento. Na rozdiel od plochých Maldív má Bora Bora nádherné vrchy Otemanu, a to dodáva prekrásnej lagúne väčší šmrnc. Bora Bora je ultimátnou dovolenkou dnešných dní. Ja som Francúzsku Polynéziu navštívil už v roku 2002, a tak sa naše know how v BUBO iba nafukuje. Four Seasons je celkovo zárukou kvality, ale bungalov nad tyrkysovou hladinou lagúny je možno ich najlepším produktom vôbec. Žiaden dizajnér nevie totižto pokoriť prírodu a tento hotel má jednoducho úžasnú polohu.

10 fotografií

Four Seasons, Bora Bora, Francúzska Polynézia, foto: Ľ. Fellner

Práve polohou je tento hotel aj na Bora Bora takým výnimočným, že som ho zaradil medzi unikátne hotely sveta. Raňajky Vám do Vašej polynézskej izby donesú na domorodom kanoe a večeru si môžete dať na privátnom ostrovčeku – motu  - a čašníci budú taktiež prichádzať na lodičkách. Vidíte, tento hotel je prosto iný, a preto sa medzi moje vskutku unikátne hotely dostal.

Najkrajší plážový hotel môžete zažiť na našich zájazdoch do Francúzskej Polynézie

6. miesto: Funken lodge, Longyerbyen, Špicbergy #

Luxusná severská chajda

Do tohoto hotela môže ísť aj kráľ a bude spokojný. A nielen preto, že nič lepšie na Špicbergoch nenájde. Hotel je útulný, ale, priznávam, je trošku divný. Pri vstupe sa musíte vyzuť, však na Špicbergoch sa vyzúva aj pri vstupe do kostola. Dvere na hoteli (aj v kostole, aj vo všetkých domoch) máte vždy otvorené, to aby ste mohli kamkoľvek vhupnúť dnu, keď vás bude naháňať ľadový medveď. To, že Vás bude naháňať diviak v Bratislave, je však väčšia šanca.

7 fotografií

Funken lodge v Longyearbyen a zážitky na zimných Špicbergoch, foto: Ľ:Fellner

Funken lodge je luxusnou chajdou, všade drevo, deky, oheň, útulne. Uvažoval som, že sem dám hotel na Faerských ostrovoch či hotel v meste Angmagssalik (volá sa hotel Angmagssalik) v Grónsku, ktorý mám taktiež veľmi rád. Hlavne kvôli výhľadu a ide taktiež o najlepší hotel východného Grónska. No Funken lodge je luxusnejšia a môžem ju odporučiť teda každému - aj tým, ktorí cestujú s manželkou, ktorá dobrodružstvo neznáša. Luxus je škandinávsky, čiže presný opak SAE či Saudskej Arábie. Všetko je decentné, ale kvalitné a, hlavne, je tu teplo.

Ľudia, ktorí žijú na Špicbergoch, v najsevernejšom meste sveta (nad 1000 obyvateľov), v mesto Longyearbyen sú iní. Cítiť v nich krv Nansena. Odvahu, silu, dobrodružnú dušu. Toto na Vás bude pôsobiť.

Špicbergy sa týmto hotelom stávajú luxusnou záležitosťou a je jedno, či do Funken lodge zavítate v lete či v zime, stále je tu fajn. Ja som tu bol aj v zime a na snežných skútroch sme tmou frčali pozorovať polárnu žiaru. Na druhý deň sme sami zapriahli psov a na saniach sme brázdili zasnežené pláne.

Mojím hlavným dôvodom tu vtedy bola návšteva AWA (Arktického svetového archívu), kde som bol vložiť zážitky našich klientov. Málo sa o tom vie, ale spoločne so mnou ich tu vkladala aj Vatikánska knižnica, Brazílska futbalová federácia, Európska vesmírna agentúra či Národné múzeum Nórska... Ide o digitálny archív, ktorý strážia ľadové medvede a my v BUBO si zážitky našich klientov vážime – veď to je dôvod, prečo sme ako firma TU. Keď raz padne cloud, keď prestanú fungovať všetky servery, mnoho vecí sa nadobro stratí. No naše cestovateľské spomienky v jaskyni na Špicbergoch budú zachované...

Apropos, garantujem Vám, že na zážitky na Špicbergoch nikdy nezabudnete! Dovolenka tu je tak iná, tak unikátna a Funken lodge bude určite jedným z týchto zážitkov.

Pozrite sa na naše zájazdy na Špicbergy

5. miesto: Atelier, Playa Mujeres, Mexiko #

Najluxusnejší all inclusive hotel sveta

Áno, dobrovoľne sa priznávam, že nie som fanúšik all inclusive. No pred týždňom som sa vrátil z Kempinski The Dome Belek v tureckej Antalyi položenej priamo na úžasnom golfovom ihrisku. Chcem povedať, že mám vcelku prehľad aj o tomto segmente a Kempinksi môžem tým, čo chcú najlepší all inclusive hotel v Antalyi (Belek), iba odporučiť. No Atelier je iná liga. Dlho som tu v „Cancúne“ hľadal poriadny hotel a spal som tu v tucte all inclusive hotelov. Následne som klientov, ktorí vskutku preferovali kvalitné služby, posielal do oblasti Mayacoba, no tam all inclusive servis neponúkajú. Až teraz som našiel niečo, čo by mohlo vyhovovať všetkým.

Tým, ktorí požadujú najvyšší servis sveta a tým, ktorí majú radi all inclusive, lebo sa nechcú obmedzovať. Ideálny hotel na firemnú akciu, svadbu, alebo si iba tak odbehnúť oddýchnuť si. My ho ponúkame po našich poznávacích zájazdoch Mexikom (ktoré sú fantastické!). V čom je hotel taký unikátny? Už iba príjazdovou súkromnou cestou. Prejdete súkromnou bránou a idete dlhé kilometre súkromnou osvetlenou cestou. Každá jedna izba má hypermoderný interiér plný elektroniky – fotografie som urobil sám a každá jedna izba takto vyzerá, takže fotografie nie sú iba zo suit - medzi nami každá izba je tu suita.

V all inclsuive rezortoch, ak máte nad 25 rokov, sa drinky nedajú piť a ten gin, čo lejú do gintonicu, by mal slúžiť skôr ako pohon do auta či ako podpaľač. No tu máte v základnej cene Hendrix Gin. V iných all inclusive hoteloch, ak chcete na večeru čosi lepšie, ako napríklad homára, musíte si priplatiť. Tu sa priplatiť nedá, tu je homár v cene. Nie nejde o žiaden trik, nedajú Vám malý kúsok, ale dostanete čokoľvek, do reštaurácie sa nemusíte objednávať, a tak sa homárov môžete prejesť. Skúsil som dva recepty a, áno, homáre vedia robiť.

Majú aj slušný výber vín a slušných vyškolených  someliérov, ktorí sa na moje prekvapenie vyznali aj do európskych vín. Nie som odborník na víno, ale do Bordeaux chodím opakovane a o talianskych vinárskych regiónoch som napísal aj blog... Odporúčam vyskúšať ochutnávku Mezcalu, ktorá je taktiež v cene. Mezcal sa vyrába z agave a pokým tequila stráca dych, mezcal ho naberá a v najlepších baroch sveta je dnes „in“. Nielen preto, že na spodku fľašky nájdete červíka...

Hotel je iba pre dospelých, leží priamo na golfovom ihrisku a priamo na pláži Karibiku.

Začítajte sa do našich blogov o Mexiku

4. miesto: Palacio Nazarenas, Cuzco, Peru #

Luxusný hotel pri Machu Picchu

Ak mám rád luxus, tak je to tento typ. Nič okázalé, ale všetko dokonalé. Veľmi kvalitné materiály – kameň, drevo, vlna z alpaky. Nič nekričí, všetko je „nenápadné“ a decentné. Rád po takýchto hoteloch chodím, kochám sa a dotýkam sa jednotlivých veci, artefaktov. Tu v Cuzco vidieť, že civilizácia nezačala príchodom španielskych conquistadorov v 16. storočí, ale stará kultúra tu bolo dlho predtým.

Peruánci majú jednoducho vkus. Tento hotel bol kedysi palácom Inkov nachádzajúcim sa na Ulici vzdelania. Ich precízna práca z kameňom je známa a preto sa aj mnoho pôvodných múrov zachovalo aj v tomto hoteli. Následne tu bol katolícky kláštor a dnes je v zrekonštruovaných priestoroch hotel spravovaný luxusnou spoločnosťou Belmont, ktorý Vám môžem pokojne odporučiť.

7 fotografií

Palacio Nazarenas, Cuzco, foto: Ľ. Fellner

Raňajky sú decentné a keď si zoberiete jednu drobnosť, tak ju ihneď doložia. Odporúčam popri kávičke aj čaj z koky, ktorý Vám tu radi pripravia a je to ideálny prostriedok v boji proti výškovej chorobe. V hoteli nájdete taktiež jediný vyhrievaný bazén v celom Cuzcu, čo je pri teplotách vo výške 3 400 m.n.m. vcelku fajn. Keď vyjdete z hotela, ste v centre „Pupku sveta“, ako Inkovia nazývali Cuzco, a to mesto je nádherné. Machu Picchu navštívite s BUBO na jednodňovom výlete luxusným vlakom.

Unikátny hotel v Cuzco si vychitnáte na našich zájazdoch do Peru

3. miesto: Mena House, Káhira, Egypt #

Hotel pod najvyššou pyramídou sveta

Na raňajky nikdy nezabudnem. Samozrejme, na kvalitu a hotelový servis. Z tradičnej nádoby som si nabral foul, polial ho olivovým olejom a posypal piatimi rôznymi koreninami. To je jedna báseň! Kvalitná kávička s datľou a, hlavne, ten výhľad. V bazéniku vedľa nášho stola sa odráža Chufova pyramída. Ide o jediný zachovalý staroveký div sveta a je to zároveň ten najstarší. Neviem Vám to popísať, to musíte vidieť!

5 fotografií

Mena House hotel pod najvyššou pyramídou sveta, foto: Ľ. Fellner

Tento hotel, nie s príliš pompéznym menom, bol vystavaný ako najbližší hotel k pyramídam a žiaden iný hotel Gizy nemá takúto exkluzívnu polohu a už nikdy mať nebude. V niečom je hotel podobný Pera Palce v Istanbule a nedal som ho vyššie z dvoch dôvodov. Jednak o ňom nebolo natočených toľko filmov a jednak je tu vystavaná nová časť hotela, kde Vás ubytujú. V Pera Palce viete, že spíte v izbe, kde spala pred Vami herečka Greta Garbo, no tu spal Winston Churchill - v tej starej budove, ktorá slúži skôr ako múzeum. Každopádne, ide o romantický až legendárny hotel a okrem Winstona Churchilla či Islamila Pashu tu spal aj spisovateľ Artur Conan Doyle či umelci Charlie Chaplin a Frank Sinatra. Poľahky tu môžete spať aj Vy, ak sa s BUBO vyberiete na zájazd do Egypta. Na každom našom zájazde do egyptskej Káhiry takú možnosť máte a v tomto hoteli boli doma stovky klientov BUBO.

Hotel pod najvyššou pyramídou si môžete vychutnať na najlepších zájazdoch do Egypta

2. miesto: Pera Palace, Istanbul, Turecko #

Najsfilmovanejší hotel sveta

Príbehy hotela Pera Palace nájdete v množstve kníh a aj v sérii na Netflixe - hľadajte Pera Palace. Podľa mňa niet iného hotela, kde spalo toľko významných osobností 20. storočia.

Rakúskouhorský cisár Franz Jozef, britská kráľovná Alžbeta II. - najscestovanejší monarcha, kráľ Eduard VIII. či iránsky šáh Réza Pahlaví, ba aj Juhoslovanský vodca Josip Brož Tito. Tam, kde sú politici, sú aj špióni a po chodbách sa zakrádala Mata Hari či Elyesa Bazna (Cicero).

V lobby hotela rozvoniavajú kvety, no skrášľovali ho aj úchvatné herečky ako Greta Garbo či Zsa Zsa Gabor (Miss Maďarska). Výťahom sa tu vozil mladý Ernest Hemingway, veď elektrickým výťahom išiel po prvý raz v živote. V bare popíjal Alfred Hitchcock a tajne tu randila Jacquelin Kennedyová.

V izbe 411 dlhé roky bývavala Agatha Christie, ktorá tu napísala Vraždu v Orient exprese. Tento hotel bol totižto pre klientov Orient expresu - vlaku, ktorý vychádzal z Paríža a končil práve tu v Istanbule, postavený. Bol to najväčší luxus na konečnej zastávke v ďalekom Oriente. V dobe kedy tu spisovateľka bývala jej nechceli vydať žiadnu knihu, no ona písala a písala.

Ak chcete spoznať Istanbul, teda nie ste iba na obchodnej ceste, tak aj jeho poloha je ideálna. Tým, že vyjdete z dverí, ste v centre v štvrti Pera v malých uličkách, ktorými sa za tri minúty dostanete na najznámejšiu avenue mesta na Istiklal. Päť minút peši je dominanta mesta - Galatská veža a po prechode Galatského mosta (krížom cez Zlatý roh) ste pri Egyptskom bazáre považovanom za najkrajší v meste a kúsok od paláca Topkapi, Hagia Sofia a Modrej mešity. Všetko si teda viete pozrieť na pešej prechádzke a zažiť pravú atmosféru mesta, ktoré mnohí považujú za jedno z najkrajších na svete.

Pera Palace zažil troch posledných osmanských sultánov, dve vojny a vznik moderného Turecka. V izbe číslo 101, ktorá je dnes múzeom, býval zakladateľ republiky „otec Turkov“ Mustafa Kemal Ataturk. Keď prechádzate širokými chodbami, môžete si iba predstavovať, koľko intríg či milostných románikov sa dialo za dverami izieb.

V Orient bare odporúčam dať si signature drink hotela - Midnight at Pera Palace, ktorého súčasťou je aj moja obľúbená whisky Caol Ila.

Hotel pekne zreštaurovala spoločnosť Jumeirah a naši klienti v ňom spávajú na poznávacích zájazdoch Tureckom.

Unikátny hotel a super cena. Pera Palace si vychutnajte na našom kvalitnom zájazde  Tureckom - Od Istanbulu cez Tróju, Efes po Antalyu.

1. miesto: White Desert, Krajina kráľovnej Maud, Antarktída #

Najunikátnejší hotel sveta

V tomto najunikátnejšom hoteli sveta som mal možnosť stráviť zopár nocí. Prileteli sme sem privátnym lietadlom z Kapského Mesta a následne sme ďalším lietadlom odletel na južný pól. Plazili sme sa do ľadových jaskýň, s cepínom a mačkami sa šplhali po ľadových stenách, naviazaní na lanách sme vystúpil na neznáme končiare najvyššieho (áno, Antarktída má najvyššiu priemernú výšku) kontinentu. No k týmto ohromným zážitkom, ktoré môžete vidieť v našom 2,5-minútovom filme, musím určite pridať zážitok z tohoto hotela.

BUBO je priekopníkom slovenských expedícii, ktoré sme začali organizovať desaťročia pred inými. Prešli sme všetky krajiny sveta, od severného po južný pól, opäť dlho dlho pred tým než nás niekto "dobehne. "A boli sme prví, kto do našich expedícii pridal luxus. Ak s BUBO stúpate na vrchy ako Kilimndžáro či Ararat, alebo je Vašim snom severný či južný pól, máte istotu, že ponúkame najvyšší servis na svete. Tým pádom aj extrémne náročnú destináciu zvládnu aj menej trénovaní klienti a tí trénovaní si ju užijú vo väčšej pohode.

V prípade tohoto hotela ide o najvzdialenejšiu nehnuteľnosť sveta, kde spal aj princ Harry či Bear Grylls. Tento hotel sa skladá zo šiestich vyhrievaných iglu -kupol zo sklených vlákien s vlastnou kúpeľnou, kde toaletné potreby značky Lost Explorer vytvoril potomok rodiny Riothschildovcov. Ja som dostal „chatku“ pomenovanú po mojom polárnom hrdinovi Ernestovi Shackletonovi. Dušou „komplexu“ je centrálna miestnosť, kde sa podáva jedlo v neuveriteľne exkluzívnom ambiente. Ide o jednoznačne najlepšiu reštauráciu kontinentu a svojou polohou, ale aj gurmánskymi špecialitami, je unikátna aj vo svetovom ponímaní.

7 fotografií

Najunikátnejší hotelom je najvzdialenejšou nehnuteľnosťou sveta, foto: Ľ: Fellner

Výhodou lokality tohoto hotela je, že Champagne je vždy príjemne vychladené... Kuchárom je bývalý osobný kuchár jazdca formuly 1, Lewisa Hamiltona.

Viem, vety vyššie môžu zniet príliš nabubrelo a príliš luxusne. No dosiahnuť takú exkluzivitu v takých extrémnych podmienkach je dôvodom, prečo som dal tento hotel na prvé miesto na svete. Luxus snúbený z dobrodružstvom a absolútnou unikátnosťou. Páči sa mi, že tak, ako ide hotel po svetovej výnimočnosti (najunikátnejší hotel sveta, najunikátnejšia reštaurácia sveta...), tak ide aj po udržateľnosti a aj táto časť je dotiahnutá do „dokonalosti“ a nič na Antarktíde po turistoch neostane. Je to umenie a mnoho-mnoho práce. Preto som rád, že BUBO bolo z oblasti strednej Európy v tomto hoteli prvé, máme tu teda nadštandardné vzťahy a už tradične tu naši klienti trávia naozaj unikátny Silvester.

6 fotografií

Neponúkame iba luxus, ponúkame vždy aj príbeh a veľký zážitok = zmysluplnú dovolenku. Foto: Ľ. Fellner

Mohlo by Vás zaujímať:

Južný pól exkluzívne

Nie, nie je pravda, že investícia do hotela sú vyhodené peniaze. Prečítajte si príbehy k jednotlivým hotelom, ktoré Vám tu prezentujem a verte, že by som vedel o každom napísať malú knihu. O vyslovene luxusných hoteloch napíšem inokedy, napríklad v V New Delhi je mojim najoblúbenejším hotelom Oberoi (film viď. nižšie) s vlastným komorníkom - luxus, ktorý nedostanem ani v Dubaji.

Oberoi, New Delhi

Oberoi, New Delhi

Postupne, ako najšikovnejší a najvzdelanejší Slováci, pre ktorých som vždy pracoval, bohatli, zvyšovali sme aj služby a učili sa ich predávať a zajednávať. Možno to niekoho prekvapí, ale tie najluxusnejšie služby len tak ľahko nezoženiete. Preto sa naši klienti tak radi zveria do našich rúk a využijú naše kontakty a know how. Plus v BUBO dostanete luxus často za výhodnejšiu cenu. No neponúkame iba luxus, ponúkame vždy aj príbeh a veľký zážitok = zmysluplnú dovolenku, ktorá našich klientov rozvíja.

My v BUBO sme lovcami zážitkov a od iných sa líšime tým, že doťahujeme veci ďalej, pre našich klientov individualizujeme služby, a preto okrem klasického dobrodružstva a poznania ponúkame aj gurmánske zážitky a aj zážitky v unikátnych hoteloch.

Unikátnosť priťahuje unikátnych ľudí, a preto pre svojich klientov tak rád pracujem a ani po 30 rokoch nie som vyhorený.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3561

Mohlo by Vás zaujímať

Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Tunisko, Egypt

27.07. → 09.08. +4 termíny

náročnosť

14 dní

Trvanie

4160
K

Egypt, Sudán


náročnosť

16 dní

Trvanie

4740
K

Egypt, Jordánsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3995
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2835

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.