Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Najkrajšie túry sveta - 2. diel

Po úspešnej prvej časti vám priblížim ďalšie turistické trasy, ktoré vyzdvihuje aj samotný Lonely Planet. Tentokrát sa presunieme do Južnej Ameriky, na Kaukaz a do Kanady.

Čítajte prvý diel:

Najkrajšie túry sveta

Chile – Torres del Paine #

Pri putovaní po Patagónii si uvedomíte, že existuje niekoľko druhov vetra. Raz fúka príjemný vánok, inokedy duje silný vetrisko. Vietor, ktorý nárazovo bičuje všetko, čo mu stojí v ceste alebo mrazivý vietor, pri ktorom krehnú všetky kosti v ľudskom tele. Tu na juhu Latinskej Ameriky najviac prevláda typický úporný vietor, ktorý nikdy neustáva a môže bez varovania kedykoľvek zrýchliť. Národný park Torres del Paine leží približne 100 km od Puerto Natales. Najvhodnejšie obdobie na návštevu je od septembra do apríla.

V tomto nádhernom prostredí zaručene nájdete uspokojenie. V divočine okolo ľadovcov a jazier pod horskými vrcholmi očakávajte neočakávané. Päťdňová túra vás zavedie na nefalšovane drsné a divoké miesta. Uvidíte, ako sa rozpúšťa ľadovec Gray v jazere Lago Grey. Zažijete ohlušujúci rachot dopadajúcich ľadových krýh na chladnú hladinu?

3 fotografie

Národný park Torres del Paine

Trek, ktorý je oceňovaný aj Lonely Planet ako jeden z najkrajších v Amerike, má dĺžku vyše 70 km. V turistickej komunite je známy aj pod prezývkou W. Tento názov pochopíte pri pohľade na mapu, pretože prejdená trasa pripomína 23. písmeno latinskej abecedy. Za najkrajšiu časť sa považuje prostredná časť trasy v tvare W. Ako by povedali naši českí bratia: „Krása střída nádheru“. Vrcholky hôr Cerro Fortaleza, Cerro Trono Blanco či La Espada vám vyrazia dych.

Pravdou je, že ak vám počasie v tejto pasáži nepraje, tento úsek sa mení na, doslova, cestu utrpenia. Nespoliehajte sa na predpovede počasia, ako hovoria miestni: “Toto je Patagónia, nevieme, ako bude“. Pri nepriaznivom počasí a silnom vetre vám nejedenkrát preblesne mysľou myšlienka, že by ste najradšej boli hocikde inde. Nebojte sa, všetko je presne také, aké má byť. Celá túra sa dá absolvovať v dvoch smeroch. Je len na vás, či si necháte legendárne skalné veže Torres del Paine na záver za odmenu po štvordňovom úsilí alebo hneď na úvod púte. Môj názor je taký, že výhľady sa musia zaslúžiť, a preto treba ísť zo západu na východ. Argumentom navyše môže byť východ slnka nad veźami v závere celej cesty.

Mohli by vás tiež zaujímať blogy:

Na našom zájazde naprieč Patagóniou a Ohňovou zemou máme tiež turistiku ale podstatne nenáročnejšiu, komfortnejšiu a kratšiu. Ak vás tento región zaujal a hľadáte ďalšie podobné túry, skúste sa pozrieť aj na okruh Huemul alebo Laguna de los Tres v národnom parku Los Glaciares.

Zájazd do Patagónie s BUBO si užijete, túra do Torres del Paine v našom programe nechýba.

Heli-Trekking v kanadských Bugaboo Mountains #

Možno ste už počuli o luxusnej lyžovačke s nádychom adrenalínu s názvom heliskiing. Zjednodušene povedané, je to lyžovačka, kde sa presúvate, namiesto v lanovkách a lyžiarskych vlekoch, v helikoptére. Logicky je teda heli-trekking turistika v nie práve najprístupnejšom teréne. Čiže namiesto hľadania si ideálnej bielej stopy v nedoknutom snehu sa snažíte nájsť odľahlé pešie trasy, ku ktorým je náročné alebo priam až nemožné sa dostať inak ako letecky.

Medzi krajiny, kde sú helikoptéry a lietadielka viac-menej bežne využívané aj civilným obyvateľstvom, patrí Kanada. Poďme si spoločne priblížiť, ako heli-trekking prebieha práve v tejto rozľahlej krajine. Pohorie Bugaboo sa nachádza na hraniciach provincií Alberta a Britská Kolumbia, západne od Kanadských hôr. Na úvod si musíte prejsť základným bezpečnostným školením, ako sa správať, keď k vám letí helikoptéra, čo znamenajú základné gestá a podobne.

3 fotografie

Kanadská túra

Ako ďalšie nasleduje povinná kontrola vášho výstroja. Názorne si pod odborným dohľadom vyskúšate topánky, nepremokavé bundy či batohy v nasimulovaných rôznych terénoch. Prípadne si viete dopožičiať veci, ktoré vám chýbajú alebo o ktorých majú skúsení sprievodcovia pochybnosti. Na záver nasleduje pre niektorých najmenej obľubená činnosť – váženie. To je dležité kvôli vyvaženiu helikoptéry.

Nepredstavujte si túto heli-trekking tak, že vás odvezú iba 2x tam a nazad. Vačšinou je to riešené balíčkom aktivít, ktoré sú samostatnými výjazdmi. Jeden ďen ferrata, druhý deň nedotknuté cestičky, výšľap k ľadovcu alebo panoramatická turistika. Samozrejme, vždy je tu aj riziko nepriaznivého počasia, kedy helikoptéra nevzlietne, prípadne vás v plánovaný čas nevyzdvihne.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

Aké sú výhody tohto druhu nie najlacnejšíeho druhu turistiky? Jednoznačne najvačším plusom je nízky počet návštevníkov takto odľahlých končín. Medzi obľúbené destinácie, kde už heli-hiking tiež bežne funguje, je napríklad Chile. Necelých 70 km od hlavného mesta Santiago sa nachádza chata Lodge Andino el Ingenio, ktorá svojim návštevníkom ponuka jednodenný helihike. Rovnakú ativitu ponúka aj ubytovanie Noi Puma Lodge asi 150 km od hlavného mesta.

Poďte s nami na zájazd do Kanady a preskúmajte nielen úžasnú prírodu západu krajiny.

Gruzínsko - Kazbeg #

Maličká krajina na križovatke kultúr má svetu čo ponúknuť. Na malej rozlohe nájdete celoročne všetky štyri ročné obdobia. Nájdete tu rôzne druhy ekosystémov od púští cez prímorské subtropické pásmo až po vysokohorské prostredie. A gastronomicky si Gruzínsko taktiež určite zamilujete.

Poďme si priblížiť, čo je najvačším lákadlom tejto krajinky, o ktorej koluje legenda, že si ju Boh stvoril pôvodne pre seba, ale nakoniec ju venoval Gruzíncom.

4 fotografie

Kazbeg

Medzi najvyhľadávanejšie trasy patrí výstup na Kazbeg. Tretia najvyššia hora Gruzínska je prezývaná aj ako Nevesta hôr, pretože je skoro neustále zakrytá závojom z oblakov a hmly. Podľa legendy ide o miesto, kde bol pripútaný legendárny Prometeus ako trest za to, že ukradol bohom oheň.

Cesta z hlavného mesta do dedinky Stepantsminda trvá asi 2,5 h mikrobusom. Veľmi často tu chodia spoje zo stanice Didube. Zaujímavosťou je, že autobusy neodchádzajú podľa grafikonu, ale až keď sa tie spoje zaplnia. Pokojne sa vám teda môže stať, že autobusík buď pôjde okamžite, alebo si počkáte hodinku-dve. Ak sa chcete čakaniu vyhnúť, tak súkromné taxíky sú v Gruzínsku schopné a ochotné Vás odviezť aj cez pol krajiny.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

Obec Stepantsminda je považovaná za centrum turizmu severného Gruzínska a basecamp všetkých nadšencov turistiky. Už z tejto dedinky vidíte kostol sv. Trojice, ako sa čnie vo výške 2 200 m nad dedinou. To je zároveň prvým základným táborom. Pre mnohých je už aj samotný spánok v stane v nadmorskej výške porovnateľnej s Chopkom zážitkom. Je to perfektné miesto na pozorovanie hviezd a nočnej oblohy. Spoločnosť vám budú robiť pasúce sa kravy a zatúlaný psík, ktorý si vás adoptoval už po príjazde na autobusovú stanicu po privoňaní k vašej batožine.

Poďte s nami na zájazd do Kaukazu a ukážeme vám krásy Gruzínska, Arménska a Azerbajdžanu.

K tomuto kostolíku sa dá aj vyviesť automobilom. Cenu treba dojednať vopred. Vyššie sa dá už iba po vlastných a smerujú sem tí, ktorí chcú zhliadnuť ľadovec alebo prespať v ďalšom basecampe v budove bývalej meteostanice. Meteostanica sa nachádza v nadmorskej výške presne o 1 km vyššie, než je najvyšší vrch Slovenska - Gerlachovský štít. Tieto výhľady sú skutočne nezabudnuteľné. 

Jediným negatívom je pohľad na ubúdajúci ľadovec, ktorý mizne v dôsledku klimatickej zmeny. Jeho úbytok za posledných 10 rokov (keď sa k nemu vraciam pravidelne) je priam strašidelný.

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Lipi je telom i dušou čistokrvný cestovateľ. Prešiel celú Európu, dokonca aj Turecko dva dni po nepodarenom puči. Vždy sa snaží myslieť pozitívne so správnou mierou rozvahy a úsmevu na tvári. Svoj strach z výšok prekonáva kurzom lezenia, prekonávanie prekážok je pre Lipiho výzva. Medzi jeho obľúbené destinácie patria krajiny bývalého Sovietskeho zväzu či Juhovýchodná Ázia. Učaroval mu systém organizovaného chaosu, ktorý tam vládne a nikdy ho neprestane fascinovať.  Zastáva názor, že v každej krajine je niečo úžasné čo sa dá odfotiť, zažiť, alebo zjesť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Kyjev, Moskva, Petrohrad

Zo zájazdu:

Martin Lipinský

Posledná úprava článku | Prečítané: 468

Mohlo by Vás zaujímať

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady Montreal

Montreal Montreal - čo vidieť v hlavnom meste francúzskej Kanady

Juraj Slafkovský hráva v jednom z najhokejovejších miest na svete. Poďme si ho spolu prejsť. O Montreale miestni obyvatelia hovoria: "Starý v duši,…

Veronika Hulíková 19 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta Prémiový blog

Prémiový blog Patagónia – originálne príhody v najkrajšej prírode sveta

Najkrajšou prírodou sa hrdí Nový Zéland či Nóri, ale asi preto, lebo ešte neboli v Patagónii. Patagónia nie je žiadny štát, je to oblasť ako…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4039 4590€
K

Amerika  

Kanada

27.09. → 15.10.

náročnosť

19 dní

Trvanie

4463 5950€
K

Ázia  

Azerbajdžan, Gruzínsko, Arménsko


náročnosť

15 dní

Trvanie

3456 4320€
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.