Najhorší steak za nekresťanské peniaze. Niečo hrozné! Fuj! Počuli ste o moslimovi menom Nusret Gökçe? A čo Salt Bae? Ak nie, tak zrejme nepoužívate Instagram dôsledne. Nusret sa stal hviezdou sociálnych médií a dnes celý svet mieri do jeho extrémne drahých reštaurácií napriek akýmkoľvek recenziám. O čo ide?

Je steak u Nusreta hodný danej ceny? #

Navštívil som zopár Nusretových reštaurácií v New Yorku, Dubaji, na ostrove Mykonos, v Dohe a v Turecku a tu je moja recenzia. Snažím sa dať odpoveď na otázku, či dáva dané jedlo zmysel pri tých astronomických cenách. Steak tu dostanete za 350 amerických dolárov. V Londýne stojí 24-carat gold tomahawk steak 850 libier. Aj keď libra padla a reštaurácie v Londýne mali vždy otrasné ceny, je to stále dosť. Sú steaky u Nusreta naozaj také kvalitné a hodné stoviek eur, čo za ne zaplatíte? Oplatí sa to?

V blogu zároveň ukazujem, čo je Nusret za človeka a ako došiel k takému fenomenálnemu úspechu. Prikladám moje postrehy z konkrétnych reštaurácií.

Keď Nusret otvoril svoj prvý podnik v luxusnom prostredí v Knightsbridge v Londýne, kritici ho zvozili pod čiernu zem. Dokonca sa nielen medzi znalcami, ale aj na priemernom TripAdvisore, dostala Nusretova Londýnska reštaurácia medzi najhoršie v hlavnom meste Veľkej Británie. Zároveň ho britské média pretriasali za účet 37 000 libier, ktorý obdržal návštevník jeho reštaurácie.

A čo sa stalo?

Návštevnosť mu ešte stúpla.

Nusr-Et: Nový koncept gurmánstva #

Zdá sa, že tu o kvalitu jedla nejde. Tak, ako v novodobej západnej politike nejde o múdrosť, skúsenosti a výkon. Nusret vymyslel nový koncept gurmánstva. Nusret je anti Alain Ducasse, ktorý vo svojich reštauráciách dosiahol 17 hviezdičiek Michelin. Nusret má čistú nulu.

Nusr-Et naráža na najnižšie pudy človečenstva a jeho „Zlatý steak“ - mäso obalené v pozlátenom papieri - je totálnym vrcholom ako šampanské, v ktorom plávajú zlaté šupinky. Absolútna hlúposť.

No evidentne to funguje. Nusret je fenoménom doby, pochopil tuposť a povrchnosť dneška najlepšie. Ideš sa dnes do reštaurácie najesť alebo chceš zažiť čosi unikátne? O čo Ti vlastne ide? Fotografie jedla zaliali Instagram v jeho začiatkoch, no príchodom konkurenta Tik Toku sa aj Instagram posunul k videu a túto príležitosť Nusret chytil za pačesy.

K Nusretovi sa nechodíte dobre najesť, ale chodíte sa ukázať. K Nusretovi chodíte natočiť svoju najlepšiu storku či reels. V reštauráciách Nusr-et nie je najväčším bodom programu to, keď do steaku zakusnete, ale to, keď vytiahnete svoj mobil a natáčate si, ako Vám Váš steak krájajú... A na záver posolia. Zvrátené?

Atmosféra u Nusr-Eta je značne neformálna, čašníci často potetovaní. V jeho reštauráciách často vidíte celebrity typu David Backham, Rihanna, Ben Affleck, Drake, DJ Khaled a pod. Nejde o šľachtu, elity, staré peniaze, ktoré sa vyznajú a kvalitné jedlo si vychutnávajú od malička a majú teda vyprofilovaný jazýček. U Nusr-eta ide o celebrity s miliónmi sledovateľov na sociálnych sieťach, často o ľudí, ktorí vzišli z podlahy a vlastne nevedia, čo je dobré. Ide o ľudí, ktorí dovidia po hamburger a steak, a presne to Nusr-Et ponúka. A tieto celebrity priťahujú ďalších a ďalších, a to viac než nudné sofistikované recenzie a brožúrky, ktoré vydáva Michelin.

Ďalším gurmánskym zážitkom z Turecka som venoval samostatný blog. Čítajte: Čo ochutnať v Istanbule, kde rozoberám špeciality tureckej kuchyne ako jednej z najlepších na svete.

Moja osobná skúsenosť s Nusr-Etom #

Na jeho obranu, hamburger aj steak, ktoré som uňho jedol, to bolo vždy super. A nadšený som bol aj zo šalátov, ktoré vie ako Turek pripraviť lepšie než Američania. Zákusok – baklava v podaní Nusreta - je taktiež svetovou špicou. Vínotéku má naplnenú kvalitnými (aj keď predraženými) vínami a servis je v každej reštaurácii na veľmi vysokej úrovni. Chcem povedať, že to vôbec nie je také zlé, ako píšu recenzie. V reštauráciách Nusr-Et som mal päť rôznych druhov steakov a v dvoch som ochutnal hamburger a aj ten mi veľmi chutil.

Foto: Ľuboš Fellner

Bol som v reštaurácii, ktorú otvoril vo svojom živote ako prvú a mal som tú možnosť sledovať postupný vývoj reštaurácií a Nusreta ako podnikateľa. Rozprával som sa s ľuďmi, ktorí ho dobre poznajú. Jeho posledné reštaurácie, napríklad v New Yorku aj centre Istanbulu, sú prekrásne zariadené a Nusret sa evidentne veľmi rýchlo učí a extrémne rýchlo napreduje. Áno, je drahý, ale vlastne preto k Nusretovi idete.

Nusret školu k úspechu nepotreboval #

Poďme však poporiadku a najprv sa s Nusretom zoznámme. Pochádza z veľmi nízkych pomerov. Nusret Gökçe sa narodil mimo Istanbulu, v roku 1983 v rodine baníka a štúdiu toho veľa nedal. Pracoval už od 12 rokov ako učeň u mäsiara v istanbulskej štvrti Kadikõy, o ktorej píšem na začiatku môjho blogu Istanbul pre pokročilých. „Et“ znamená v turečtine mäso, a preto sa Nusretove reštaurácie volajú Nusr-Et.

Niektorí (Wall street journal) tvrdia, že vzdelanie zanechal oveľa skôr, či vlastne ani nezačal. V New Yorku som sa dal do reči s generálnym manažérom jeho reštaurácie a zistil som, že Nusret nie je Turek, ale Kurd a aj tento chlapík bol Kurdom, narodil sa v dedinke pod Araratom a keď som mu ukazoval fotografie, ako som tu žil počas sviatku Kurban Bayran, bol nadšený - to sa mu v kozmopolitnom New Yorku ešte nestalo.

„Nusret vždy pracoval a aj dnes pracuje 18 hodín denne,“ hrdo hovoril o svojom chlebodarcovi. „V mäse sa vyzná, veď pracoval odmala ako mäsiar. Mäso máme naozaj kvalitné.“ Toto tvrdí a ja si napriek mnohým negatívnym recenziám na internete myslím to isté. Mäso u Nusreta je TOP kvality!

„Nusret je dnes symbolom Turecka, aj keď je Kurd,“ dodal s úsmevom bradatý sypaťák s fialovou saténovou ružou v ľavom prednom vrecku modrého obleku.  

Tvrdo a zadarmo pracoval na svojom budúcom úspechu #

Nusret, aj keď nebude vzdelaný, je extrémne pracovitý, bude veľmi inteligentný a odvážny. Keď mal 20 rokov, vybral sa do Buenos Aires, aby sa naučil o steakoch viac. Nevedel okrem turečtiny a kurdštiny žiadny jazyk, ani anglický a už vôbec nie španielsky. No odletel bez bázne za oceán. Pracoval aj tri mesiace v reštaurácii v USA. Mal iba trojmesačné víza a pracoval zadarmo - preto, aby sa naučil.

Budeš ďalším nominovaným na Oscara Leonardo Di Caprio

Gökçe sa stal známym začiatkom roku 2017, keď sa jeho video, ako krája Otomanský steak, stalo virálnym. Vo videu nakoniec steak lascívne posolí hrudami soli, ktorú sype z vrchu ako keby z krku belostnej labute. Celé je to absolútna hlúposť, ale stalo sa to instagramovým meme, a tak je to pravda. Taký je dnes svet. Zo solenia, kde soľ najprv padne na jeho lakeť a odtiaľ na váš tanier, sa stalo „signature gesture“ alebo, ako to nazvať, „poznávací znak.“

Ľudia sú naozaj ochotní platiť za posolenie steaku stovky eur navyše Ľuboš Fellner

Dnes si ľudia objednávajú v Nusretových reštauráciách drahšie steaky iba kvôli tomu, aby prišiel „čašník“ v koženej zástere a v slnečných okuliaroch, aj keď je v reštaurácii úplná tma,  vytiahol veľké nože, nabrúsil ich ostentatívne pred klientom a potom obrovskými hereckými pohybmi nakrájal steak a na záver ho takto „labuťovo“ posolil. Je to herecký výkon a mal by za to dostať ďalšieho Oscara, ako vtipne poznamenal Leonardo Di Caprio. Celé vystúpenie, lebo inak sa to nazvať nedá, čašník zrealizuje v ideálnom čase, aby sa to dalo zavesiť na Instagram ako storka či na Tik Tok.

Nusret pochopil, že to, ako chutí steak, je druhoradé. Dôležité je ukázať sa v jeho reštaurácii a ukázať to všetkým „priateľom“ na sociálnych sieťach.

Putovanie do prvej Nusretovej reštaurácie #

Nusret odmala pracoval v Istanbule a, logicky, v tomto 20-miliónovom nádhernom meste otvoril aj svoj prvý podnik. Býval som v centre, kde som pri Galatskej veži objavil reštauráciu "hashtag Salt Bae." Tu ide o hamburgáreň a lacnejší variant a toto nie je to, za čím máte ísť. Následne som vošiel na Grand Bazar kde má Nusret sochu. Tu sa nachádza Nusr-Et Steakhouse Sandal Bedesteni. Reštaurácia je výpravná, klenú sa nad ňou vysokánske 7-metrové stropy a ohromné kryštálové lustre. Viem si predstaviť, koľko práce, nadhľadu, architektov za touto „drobnosťou“ stojí. Klobúk dolu.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Location, location, location sú tri základné princípy nehnuteľností a aj predaja luxusného tovaru. Keď si pozerám reštaurácie na Mykonose, v New Yorku, Londýne, Dubaji, Nusret túto poučku evidentne ovláda.

No jeho prvá reštaurácia je ešte iná – položená vo štvrti Etiler, je od centra Istanbulu vzdialená hodinku taxíkom. A zariadenie interiéru je, ako by som to slušne povedal, ako keby ho navrhoval nevzdelaný Turek z malého mesta – sedlačina na tretiu, podnikateľské baroko. Možno sa to bude páčiť ruským a arabským klientom, ktorých bolo v reštaurácii vskutku veľa, ale vy dostanete šok.

Reštauráciu sme objednali dva týždne vopred. Taxík nás vysadil pred vchodom, najprv bodyguard navigoval taxík o dvadsať metrov ďalej, aby sme nezavadzali ostatnej premávke a následne traja ľudia skočili k dverám a otvorili ich, pomohli nám vystúpiť. WOW! Takéto niečo som zažil iba v dvojmichelinovskej reštaurácii patriacej pánovi Babišovi v juhofrancúzskom mestečku Mougins.

Vstup do prvéj reštaurácie Nusr-Et
Foto: Ľuboš Fellner

Následne sa chlapík v bielej košeli s kravatou, iPadom v ruke a sluchádlom v uchu slušne opýtal, či máme rezerváciu, predal nás ďalším ľuďom, ktorí nás zaviedli k stolu – objednali sme si najlepší v reštaurácii, ale myslím si, že sme ho nedostali. Toľko personálu už iba pri uvítaní? Áno, u Nusreta dostanete plný servis!

Prvý dojem ako vystúpenie z taxíka bolo super, ale samotná reštaurácia ma nenadchla. Bolo plno, ale nie až tak plno... Nevedieť, že som u Nusreta, tak nič necítim. Naopak, opulentné kreslá s okrajmi natrenými zlatou farbou, ktorá trošku opadáva, červené, zelené, lacné, mi navodzovali pocit odporu. Prvý dojem je dôležitý, hovorí sa a, úprimne hovorím, takto som to cítil.

Aký je rozdiel medzi reštauráciami na Slovensku a Nusretom? #

Za ostatný týždeň som bol v Bratislave na dvoch väčších obedoch v jedných z najdrahších reštaurácií Slovenska. Môj otec, ktorý ma vychoval mal 80 rokov a chcel sa ukázať. Potom sme mali stretnutie podnikateľov roka EY. Opäť akcia na najvyššej úrovni. Boli sme v dvoch rozdielnych reštauráciách a vtedy som už písal tento blog a pozoroval som situáciu.

U Nusreta k nášmu stolu ihneď priskočili čašníci a bolo ich doslova jeden na jedného. Jeden čašník na jedného hosťa. Tu v Bratislave sme na čašníka stále čakali, ako keby sme sa mu doprosovali, bolo to pomalé. Najviac čašníkov doteraz som zažil vždy v Indii, ale Nusr-Et to prekonal. Na večeru sme prišli o 19.00 h za svetla, a to sme boli medzi prvými hosťami, boli sme príliš skoro. No  bolo neuveriteľné, aký frmol nastal chvíľu na to a v jeho reštaurácii bolo na pľaci v jednu chvíľu viac než sto čašníkov. Frčalo to na plné obrátky.

Aj slovenskí čašníci mali príkaz upsaleovať, no pri pomalom výkone išiel predaj navyše pomaly. U Nusreta upsale frčí, a potom chápete, že v Londýne niekto dostane účet 37 000 libier. Nemal som však pocit, že ma chcú iba obslúžiť a vyhodiť a zobrať ďalších... Aj keď tak to zrejme bolo. Po hodinke, čo sme boli v reštaurácii, sa totižto vytvorila nekončiaca sa rada čakajúcich. Prichádzali noví a noví hostia, ktorí nemali rezerváciu a postavili sa do rady.

Reštika bola plná, repráky hrali kultovú modernú hudbu – lounge, všetko voňalo a čakajúci hostia boli ochotní za zážitok u Nusr-Eta zaplatiť čokoľvek. Hneď pri vchode sa vo veľkej nádobe kúpalo francúzske šampanské, oproti to na obrovskom grile škvrčalo, odsávač ťahal na plné obrátky a čašníci v motýlikoch a bez jedinej škvrnky na svojom oblečení behali hore-dole. Najnižší čašník, vyšší, manažér v obleku.

A potom chlapík, ktorého vyberali asi tak, aby sa čo najviac podobal na Nusreta, priskočil k tomu stolu, ktorý platil najviac a tam predviedol svoje vystúpenie - brúsenie nožov a lascívne krájanie steaku tými nelogickými hereckými pohybmi. Naozaj som mal pocit že táto „fabrika“ frčí. Napriek prvému dojmu a podpriemernému interiéru sa pri tej trme-vrme zážitok dostavil.

Na Slovensku je ísť do reštaurácie nuda. Nulová šou. Na Slovensku je dnes reštaurácia rada, že prežila covid, stále má málo čašníkov. Majiteľ je rád, že tých, čo má, na hosťa nevylejú polievku, nieto aby robili šou. Ak vlastníte reštauráciu, radím Vám zaskočiť si k Nusr-Etovi – bude to pre Vás nový impulz!

Šou aj s baklavou #

Nusret pravidelne pridáva k steakom a hamburgerom nové recepty. Avokádo je hitom, šalát s granátovým jablkom bol bohovský, ako aj baklava. Tu v moslimskom Istanbule mi víno až tak násilne neponúkali ako v Európe či USA.

V New Yorku sme si baklavu za vyše 100 USD nedali, no tu - v krajine, kde baklava vznikla, sme nemohli odolať. Horúca baklava servírovaná priamo z plechu so studenou zmrzlinou a opäť podávaná s tým flambojantným opulentným spôsobom, ktorý je antilogický a neviem prečo, ale pripomína mi tanec labutí. Labute nie sú často homosexuálne? Nusret mi tak pripadá.

Nusret sa fotí so svojimi deviatimi deťmi. Sú naozaj jeho? Myslím to v dobrom, veď jeho výkon a úspech je neuveriteľný. Nusret má cit, má enormný nos na marketing a keď nevie dobre anglicky, tak stačí vysloviť „a- vooo- kááá -dó“ a je to. Všetko je domyslené, jednoduché, presné ako rez nabrúseným nožom. Jednoduchý motív, perfektná kamera a strih.

New York je TOP #

V Dubaji má reštauráciu vo Four Seasons v blízkosti Jumeirah Beach v decentných béžových farbách.

Leto trávi na party ostrove Mykonos - na jeho západnej strane. Inak behá po svete a v New Yorku otvoril už druhú reštauráciu. Po tej prvej som sa dočítal toto: „navštevujem niekoľkokrát týždenne reštaurácie ako Cipriano v Soho, Nobu 57, The Grill, teda to najlepšie, ale ešte nikdy som nezažil taký zlý servis a také zlé jedlo na jednom mieste - iba u Nusreta.“ NY Post reštauráciu Nusr-Et obvinil dokonca z krádeže (“rip-off”). Nič príliš lichotivého, však? Gökçe musí mať nervy zo železa.

9 fotografií

Nusr-Et v New Yorku

Ja som bol v New Yorku oproti MoMa gallery a pre mňa je práve tento Nusret tým najlepším na celom svete. Dubaj je sterilný a Mykonos je na mňa zasa príliš uvoľnený, bez luxusu. New York je naozaj krásne zariadená reštaurácia, svetová topka. Ako keby sa architekti inšpirovali MoMa (najlepšia galéria moderného umenia na celom svete) oproti.

Víno mi v New Yorku, doslova, nanucovali. Bol som tu so svojou 11-ročnou dcérou a nechcel som priveľmi piť, a tak som si objednal najlacnejší Zinfandel zo Sonomy za 130 USD. V New Yorku bolo tých steakov tak veľa, že sme to nedojedli. Hudba perfektná. Ozvučenie geniálne. Opäť úplne plno.

Ako píšem, Nusret má v New Yorku dve reštaurácie a naozaj ide o architektonický skvost, tak rozdielny oproti tej v Etiler v Istanbule. Nusret je podnikateľ a aj keď sú za ním stále silnejší investori, je zrejmé, že má okolo seba dobrých ľudí, ktorí makajú a idú vpred. Keď vo firme čokoľvek zahapruje, vidieť to. U Nusreta veľa vecí hapruje, ale šou je šou a servis musí byť zážitkom.

Jeho reštaurácie vyzerajú trošku ako múzeum - múzeum mäsa. Podobne ako BMW vo svojich materiáloch ukazuje svoje motory, aby klientom vysvetlilo, že ich motory sú lepšie, robí to aj Nusret. V presklených luxusných „chladničkách“ má vystavené pláty mäsa. Vrcholom sú steaky obalené v zlate. V Etileri bolo vo veľkej nádobe Moët Chandon, tu v New Yorku to bol už Krug. Aj ceny boli prispôsobené kúpnej sile obyvateľstva. Musí to byť doslova mágia, ale ľudia okolo Nusreta sa vyznajú a idú do detailov.

Otvoriť reštauráciu takto od ruky, na druhej strane zemegule, to chce odvahu a ohromné financie a obdivujem Nusreta, že do toho išiel. Skutočne veľká vec a za odvahu a úspech prišlo zaslúžené ovocie a Nusret je dnes cenený na 70 miliónov dolárov a jeho biznis má cenovku v miliardách.

Nevzdelaný kurdský mäsiar dobyl svet svojou tvrdou prácou, otvorenosťou k inakosti a odvahou. Ešte raz - poklona.

Dva zájazdy kde je Nusret súčasťou nášho programu:

Toronto – Niagara – New York

Turecko - all inclusve - vynovený a obohatený zájaz, ktorý vás nadchne

Čo si dať a koľko to stojí? #

Red Bull tu stojí 20 eur, a to je iba začiatok večera. V New Yorku mi ponúkli baklavu za viac než 100 USD, a to som odmietol, no v Istanbule to bol zlomok tejto ceny a myslím si, že aj lepšia kvalita. Najlacnejší je u Nusreta hamburger (Salt Bae burger) a má naňho aj študent. Steak podľa veľkosti a keď je menší, tak Vám ho väčšinou neprídu nakrájať. Čím je väčší a drahší, tým väčšia šou na vás čaká.

Pozor na alkohol, ktorý je tu skutočne drahý a ak sa prestanete pýtať na ceny, ale iba objednávate, lebo partia sa dobre baví, môže prísť pri pohľade na účet šok. Na internete nájdete postnutých mnoho bločkov s horibilnými sumami, no ak sa na to bližšie pozriete, vysokú cenu tvorí zlatý steak, ale ešte vyššiu vždy alkohol. Nusret je moslim a alkohol príliš nepije. Kto ho pije, nech platí, myslí si. A má pravdu.

Najbližšie sa chystám do Nusretovej reštaurácie v Rijáde - v Saudskej Arábii. Nachádza sa na Prince Turki Ibn Abdulaziz Al Awwal Road a keď som tu bol naposledy, reštaurácia ešte nebola otvorená. Nusretové steakhousy sú často najdrahšou reštauráciou v meste a pritom tu ťažko zoženiete voľný stôl.

Ak nebudete piť alkohol a dáte si jednu colu za 17 USD, hranolky a hamburger za 30 USD, tak aj keď zaplatíte slušné sprepitné, sa dostanete na sumu 100 dolárov na osobu. Áno, ak si dáte iba hamburger, tak sa zmestíte do 50 USD. Vidíte, nakoniec má na Nusreta každý.

Dojmy z Nusr-Et #

Sociálne médiá menia svet politiky aj gastronómie a rýchlo vytvárajú nové trendy. Nusret ako objaviteľ trendu je zákonite novodobý kráľ gastronómie.

Už od čias masového rozšírenia Gucci nie je dôležitá kvalita, ale dobre spoznateľná značka, ktorá je ochotná pokľaknúť pred novozbohatlíkmi, privatizérmi, zlatokopkami a podobnou lúzou.

No a čo, my sme horší?!  

Preto odporúčam Nusreta navštíviť a rozhodne to bude pre Vás nezabudnuteľný zážitok. Nusr-Et je fenomén doby, a tak si našetrite 250 až 300 eur na osobu a urobte si pekný a nezabudnuteľný večer. Majte trošku nadhľad, poďte sa hrať, užívať si život a zasmiať sa na tých absurditách. Veď to, že je steak príliš tuhý, je rozhodne menší problém dnešnej doby než natvrdlý populistický politik.

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3028

Mohlo by Vás zaujímať

Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Ararat – výstup na legendárnu horu Prémiový blog

Prémiový blog Ararat – výstup na legendárnu horu

Poďte v lete 2022 na Ararat. Ararat nie je obyčajným kopcom. Vystupuje vysoko z náhornej plošiny a jednoznačne dominuje svojmu okoliu. Je tak…

Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2074 2440€
E

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1692 1990€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2019 2524€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2583 3444€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.