ROZHOVOR: Ladu vám na kolene opraví každý Kubánec

ROZHOVOR: Ladu vám na kolene opraví každý Kubánec

Čaro Kuby tkvie v jej nepredvídateľnosti a živočíšnosti. Keď vám dopravná značka ukazuje, že Trinidad je smerom doprava, v skutočnosti musíte ísť doľava. A keď Slovák uvidí, ako sa šúľajú cigary, zrúti sa mu polka sveta. Viac o Kube hovorí sprievodkyňa BUBO a expertka na túto krajinu Katarína Líšková.

Obsah

    Kuba je krajina, na ktorú sa názory rôznia. Je to destinácia, ktorú by mal cestovateľ navštíviť? #

    Určite je to krajina, ktorú treba vidieť, aby si človek spravil svoj vlastný názor. Najlepšie je pritom nejsť len na Varadero, o ktorom sa hovorí, že je to zlatá klietka a uvidíte tam krásne pláže a azúrové more. Kvôli názoru si treba spraviť okruh celou Kubou.

    Aké zájazdy odporúča Katka Líšková?

    Ktoré zájazdy odporúčaš? #

    Kuba – absolut total je veľký okruh celým ostrovom, ktorý odporúčam každému, kto má rád diverzitu, dobrodružstvo a nechce vynechať kúpanie sa na rôznych plážach. Uvidí pritom všetky pláže od tých, ktoré sú biele ako múka, až po skalnaté, kde sa dá geniálne šnorchlovať. Rovnako tak aj to, že Karibik ponúka možnosť vidieť krásne koraly a riečne pláže s kamienkami.

    Kuba – all inclusive je akýsi kompromis pre tých, ktorí chcú poznávať, no zároveň stráviť polovicu dovolenky pri mori. Zájazd Havana, Varadero je zase ten, kde si človek pozrie Kubu a jej hlavné mesto na úvod a následne sa môže len „vylehniť“ na pláži s dobrou knihou a mojitom v ruke.

    V rámci všetkých troch variantov prilietame do hlavného mesta Havana, čo je aj najväčšie mesto Kuby. Ostrov má približne rozlohu bývalého Česko-Slovenska a hlavné mesto má zhruba 2,3 milióna obyvateľov.

    Chcete si vypočuť tento rozhovor vo forme 40-minútového podcastu? K dispozícii je na Spotify.

    Unikátne vízové kartičky

    Ako sa lieta na Kubu s klientmi a koľko trvá jeden let? #

    My lietame etablovanými veľkými leteckými spoločnosťami ako Air France s prestupom v Paríži či KLM zase v Amsterdame. Ak však majú rakúske aerolinky priame spojenie, využíva sa aj toto. Niekedy sa letí aj British Airways cez Londýn. Letecké spojenie trvá priemerne 12 hodín z viedenského letiska na "ostrov slobody".

    Potrebuje Slovák víza, keď chce ísť na dovolenku na Kubu? #

    Potrebuje hlavne pas, ktorý je platný ešte 6 mesiacov po návrate domov. Víza tiež, ale tie mu v BUBO vybavíme. Už 16 rokov sme najväčším organizátorom zájazdov na Kubu a dokonca aj keď kubánska ambasáda býva niekedy v lete zatvorená, pretože je to najmenej frekventovaná sezóna (pre trochu zvýšenú pravdepodobnosť dažďa), BUBO vám vybaví víza nonstop.

    Víza na Kubu sú vo forme kartičiek, ktoré vybavujeme na počkanie. Polovicu vašej kartičky si po prílete na Kubu odtrhnú a keď odlietate naspäť, nechajú si aj druhú polovičku.

    Viac (nielen) o Kataríne Líškovej si prečítate v archívnom blogu Cuba, sí.

    Bolo to takto myslené pre amerických cestovateľov, ktorí chceli navštíviť Kubu a niekedy boli tieto vzťahy medzi Kubou a USA napäté. Cieľom bolo, aby neostala pečiatka v pase. Opečiatkujú vám vízovú kartičku, ktorá neostáva v pase, ale sa doň vkladá a vykladá. Pri výstupe sa opäť opečiatkuje kartička a v pase vám neostane žiadna stopa. Američania, pokiaľ boli bežní cestovatelia, leteli v minulosti do Cancúnu, kam sa dostali bez problémov, následne si kúpili letenku na Kubu a v pase vďaka kartičkám nemali pečiatku.

    Posledné roky sa ale pečiatkujú aj pasy. Kto teda chce mať pečiatku v pase, nebude to problém.

    Chaos pri ubytovaní na Kube

    Povedz nám niečo k ubytovaniu na Kube a ako to vyzerá na zájazdoch? #

    Na začiatku zájazdov strávime nejaký čas v Havane, obyčajne sú to štyri noci, čo je dosť času na preskúmanie jedného z najzaujímavejších miest vôbec. Pre mňa je to taká rozpadávajúca sa krása. Niekedy to muselo byť ale impozantné obrovské mesto.

    Pri hoteloch sa treba pripraviť na to, že je to zhruba ako u nás za socializmu. Nie vždy všetko funguje, majú tam pohodičku, klídek, tabáček pri riešení vecí. Snažíme sa predísť všetkým možným situáciám. Čaro Kuby je však v tom, že je nepredvídateľná. Môže sa stať, že na hoteli už vopred vypíšeme cudzinecké kartičky, súdružka na recepcii si ale najprv dolakuje nechty, dorozpráva sa s kamarátkou o tom, kde kúpiť najlepšie zemiaky a o tom, že potrebuje vybaviť pečiatku na úrade. Až potom sa začne venovať recepcii a svojej práci.

    Už cestou z letiska je dobré nabehnúť na takú kubánsku vlnu. My tú mentalitu nezmeníme a aj preto cestujeme, aby sme videli, že aj inak sa dá cestovať, mentálne žiť a že nič sa nedeje, ak je niekde časový prestoj. To je ideálny čas na mojito či cuba libre.

    Na čo sa treba pripraviť pri ubytovaní v rámci celého zájazdu? #

    Niektoré hotely sú naozaj super, pretože je tam zahraničný kapitál. Na Varadere sa dočkáte luxusných hotelov s all inclusive servisom, ale treba sa pripraviť na to, že čím ďalej človek ide smerom od Havany na východ, od tzv. riadiaceho centra, budú hotely možno trochu „zašuntelé“, nie vždy opravené, materiál sa niekedy buď nedostaví, alebo sa cestou rozkradne polovica z neho. V obchodoch zase nie sú niektoré veci. Inštalatér si možno z hotela vymontuje žiarovku a zoberie si ju domov, namiesto štyroch funkčných žiaroviek tak budete mať len dve. Závisí to od toho, čo je v obchodoch nedostatkový tovar.

    Na Kube taktiež niekedy vypadáva elektrina, najmä v letných mesiacoch, kedy je väčšia záťaž – viac sa zapína klíma, s tým sa ale nedá nič robiť. Vtedy sa stretneme v pátiu hotela, sadneme do hojdacích kresiel, dáme mojito a nabehneme na kubánsku vlnu.

    Je na Kube problém s wifi pripojením na hoteloch? #

    Wifi išlo veľmi dopredu. Ešte niekoľko rokov dozadu sme sa pripájali tak, že na hoteli bol jeden či dva stolové počítače s pripojením na internet a človek si musel vystáť radu nejaké dve-tri hodiny na to, aby si mohol sadnúť za PC. Pripojenie padalo a aj tu sa mohlo stať, že vypadla elektrina.

    Dnes už je to podstatne lepšie, k dispozícii sú SIM karty, ak chce niekto využívať dáta v mobile. Nie je to jednoduché kúpiť si ju, ale ani komplikované. Je za tým nejaký proces a nekúpite si ju v obchodoch. Na recepciách hotelov tiež majú wifi pripojenie a rovnako tak aj na izbách, čo bol taký sen ešte zopár rokov dozadu. Väčšina miest má tiež nejaký veľký park s wifi. Ten sa dá veľmi jednoducho lokalizovať – sedia tam všetci Kubánci s mobilmi v rukách a volajú so svojimi blízkymi na Miami.

    Gastronómia - čo ochutnať na Kube

    Poďme ku gastronómii. Čo všetko môžeme na Kube ochutnať a aké je tvoje obľúbené jedlo? #

    Kubánska strava nemala nejakú dobrú povesť, že by bola niečo extra, ale myslím si, že ušla obrovský kus cesty v priebehu ostatných rokov. S BUBO chodievame na Kubu dlho – od konca minulého storočia a od roku 2002 sme kontinuálne najväčším predajcom zájazdov na Kubu. Ja tam chodievam od roku 2006 a pamätám si prvé razy, keď sme prišli do reštaurácie a povedali nám, že majú posledné tri kurence. Reštaurácia bola pritom prestretá, načančaná, sú to ale také Potemkinove dediny. Pritom podniky naozaj vyzerali tak, že dokážu pohostiť veľké rodiny, čašníci boli elegantne oblečení... No naozaj mali len tri kurence.

    Môže vás zaujímať:

    Mojito - láska v pohári a kubánsky život

    Daiquiri - spomienky na Hemingwaya

    Odvtedy sa Kuba veľmi zmenila a Havana ponúka rôzne "topky" v rámci gastro scény. Človek si môže pripraviť chuťové poháriky napríkald na kvalitnú morskú stravu v podobe rýb – na východe robia skvelú omáčku Santa Barabara, na základe kokosového mlieka je vynikajúco dochutená. Ryby sú tu po celom ostrove grilované v rôznych druhoch omáčok.

    To, čo sa na Kube oplatí sú homáre a langusty. V Európe nie sme veľmi zvyknutí na takéto čerstvé chuťovky, na Kube sa vám stane, že sedíte na pláži a prídu k vám s tým, že idú vyloviť langusty. Pripravia vám ich priamo tam na grile, masle, cibuľke či cesnaku, prípadne dajú tieto ingrediencie zvlášť. Máte možnosť na vlastné oči vidieť tú prípravu.

    Pamätám si, keď sme počas siedmich dní na lodi každý deň obedovali homáre, potom ich už vyhadzovali z lode, keď sa ich ľudia prejedli a už ich nechceli. Pritom je to tam v podstate najdrahšie jedlo.

    Veľmi typické pre Kubu je jedlo ropa vieja (v preklade doslova staré prádlo). Znie to nevábne, ale je to vynikajúce jedlo - rozvarené hovädzie do nitiek, obvykle podávané v rajčinovej omáčke so zeleninkou, oblohou je ryža. Máte možnosť ochutnať tiež fritované banány.

    Zo sladkých vecí je typické cucurucho – vyzerá to ako zmrzlinový kornútok z palmového listu, vo vnútri je hustá hmota, kde je nastrúhaný kokos zmiešaný s medom alebo miestnym ovocím guava, je to priam energetická bomba.

    Na východe Kuby zdolávame aj Stolovú horu – El Yunque, ktorá vyzerá ako kováčska nákova. Tam robíme výstup a cucurucho je energetická bomba. Ak človek nevládze, ľahko si po zjedení tejto dobroty doplní energiu.

    Guava je typické ovocie, vo svete známe najmä z Egypta, kde je žlto-oranžovej farby. Na Kube má však ružovú až červenú farbu. Aj odšťavený džús guava je veľká delikatesa. Ľudia sa môžu tešiť na čerstvé ananásy, ktoré prekypujú šťavou. S ananásmi zo supermarketu, ktoré prešli polku sveta, sa to nedá porovnať. Kuba má tiež 20 druhov manga, to je buď veľké ako ragbyová lopta, alebo existujú aj malé jabĺčkové mangá. Zážitkom je, keď v rieke Duava ležíme pod mangovými stromami a mangá nám padajú na hlavu do studenej vody. Rovno si ich tam lúpeme a papáme.

    Kedy je ideálne navštíviť Kubu? Počasie na Kube

    Kedy je ideálne navštíviť Kubu a počasie #

    Obyčajne teploty počas celého roka neklesnú pod 17 až 21 stupňov. Samozrejme, najlepší čas na návštevu Kuby je jar či jeseň. Kubu ľudia radi navštevujú aj počas zimných sviatkov ako Vianoce či Silvester. Na Kube, aj keď je len 21 stupňov, je veľmi príjemne.

    Na jar je výhoda to, keďže Kuba je na severnej pologuli, že sa dni predlžujú. Máte tak relatívne dlhé dni po zime. Leto cestovatelia preskakujú, lebo sa ľudia boja dažďov. Z mojich posledných skúseností je to tak, že prší, ale nie je to skľučujúce tak, že by človek nedokázal fungovať či spoznávať Kubu. Síce prší, ale sú to najdlhšie dni, je tam málo turistov a teplo, má to svoje výhody a nevýhody.

    Na Kube sa dá kúpať prakticky celoročne. Počas decembra a januára je možné, že na ostrov dorazí akási zimná smršť v podobe toho, že je možno 17 stupňpov a domáci vyťahujú páperky. Keď je slnko zakryté v oblakoch a voda je studená, sú to horšie podmienky na kúpanie sa. Kubánci vtedy hovoria, že zlí imperialisti z Miami im posielajú studené počasie.

    Prečítajte si aj o Fidelovi Castrovi v archívnych blogoch:

    Čo by si mal človek zbaliť do kufra na Kubu? Potrebuje aj adaptér? #

    Keďže je tu vemi teplo, treba si zobrať krátke tričko i nohavice, pohodlné šľapky, žabky a topánky, v ktorých bude človek zdolávať mestá či dediny.

    Adaptér - to závisí od toho, kam človek smeruje a od hotela. Na Varadere majú obvykle dva typy zástrčiek (stredná kategória, lepšie a najlepšie hotely) – naše európske a americké. Čím ďalej pôjdeme napríklad na východ, hotely budú mať pravdepodobne zástrčky amerického typu a 110V.

    Dobré je mať so sebou adaptér, nie všetky hotely majú redukciu a nie je ľahké kúpiť ju.

    Prečo majú kubánske cesty falošné značky?

    Ako sa prepravujeme na Kube počas našich zájazdov? #

    Máme prenajatú súkromnú dopravu a optimalizujeme tak náš čas. Domáca verejná doprava je totiž často priam neexistujúca. Máme šoféra, ktorý dobre pozná cesty, čo je výhoda, keďže na Kube sú extrémne zle značené cesty. Donedávna nebolo možné na Kubu priniesť GPS zariadenie a cesty majú zlé značenia. Kubánci totiž v 60. rokoch, keď ich napadli USA, dali na cesty falošné značenia. Napríklad na Trinidad je značka doprava, ale v skutočnosti treba ísť doľava. Prípadne je napísané 100 km a mesto je v skutočnosti vzdialené 18 km.

    Za tie dlhé roky bola polka značiek zničená, ale stále nájdete zle značené cesty. Naši skúsení šoféri všetko vedia a aj GPS sa občas nevyzná a zavedie vás do džungle, čo sa mi stalo aj minule. Autobusy sú klimatizované, čo je výhoda v letných mesiacoch.

    Na Kube používame aj zážitkovú cestu. Ľudia si obvykle pod Kubou predstavia cigaru, mulatku, rum a nejakú tú starú Chevroletku či kabriolet. Aj takúto možnosť máme počas zájazdu. Nablýskané autá sú pre turistov pripravené v Havane, na východe Kuby zase skúšame rôzne staré prerobené autá pre domácich. Populárna je tu aj Lada, dlho to boli aj ministerské autá. Ladu vám vie opraviť takmer každý Kubánec na kolene. Ja som videla dokonca náhradné diely na Ladu z dreva. Dlho to nevydrží, ale zájdete do mesta a tam vám to vedia následne profesionálne zdrôtovať.

    Je Kuba bezpečná? #

    Hovorí sa, že je to jedna z najbezpečnejších krajín v regióne. Ak by Kubánec vztiahol ruku na turistu, dostane oveľa vyšší trest. Tu si turistov chránia, keďže sú najvýznamnejším prispievateľom do kasy. Drobné krádeže ako vytiahnutie peňaženky z vrecka či spôsob, ako obrať turistov o peniaze tým, že im dajú o niečo vyššiu šaržu – to sa občas stáva. Nejaký nožík, mačetu alebo kudlu do chrbta vám tu však nezapichnú. Mexiko má v tomto trošku horšiu povesť, ale Kuba je tu naozaj jedna z najbezpečnejších krajín.

    Na toto vás naši sprievodcovia, samozrejme, upozorňujú. Pamätám si, keď sme raz boli na pláži pánu Bohu za chbtom na východe Kuby – živočíšna pláž, kde behajú kone, sliepky a menší neporiadok. Boli tam ale mladé Kubánky, ktoré sa chceli bratať s mužskou posádkou. Páni ich začínali pozývať na mojita, ktoré stáli sprvu 3 doláre, potom 5, následne sa cena vyšplhala na 10. Keď som sa pýtala, či to chcú riešiť, odvetili: „Katka, je to OK, hlavne, nech tie mulatky neodchádzajú“.

    Platby na Kube - problémové bankomaty

    Povedz nám niečo o miestnej mene, platbách kartou či bankomatoch... #

    Na Kubu je najlepšie doniesť si hotovosť, hoci situácia sa zlepšuje. Bankomat sa dá nájsť, otázka je, či bude funkčný – či bude mať dosť hotovosti. Obvykle ju bankomaty nezvyknú mať. Kuba je hotovostná krajina, dlho sa tu platilo dolárom, potom tu platila dvojmena – kubánske pesos a tuzexové pesos. Od roku 2020 má Kuba jednu menu – domáce pesos. Kurz k euru je zhruba 1:24 či 1:26.

    Nedá sa zovšeobecniť, či sa dajú naďalej používať doláre. Závisí to od miesta a od toho, či sú schopní vymeniť doláre výhodnejšie za svoju menu.

    Na letisku je fajn vymeniť si značnú časť hotovosti, aby tým človek nemusel zabíjať čas, hoci väčšina hotelov má zmenárne, tie ale nemusia mať dosť hotovosti.

    Najobľúbenejšie miesta na Kube

    Ktoré sú tvoje obľúbené miesta na Kube a, naopak, čo majú klienti najradšej? #

    Havana je pre mňa mestom, ktoré má čaro, hoci je to rozpadávajúca sa krása. Pre niekoho to môže byť priam deprimujúce. Vždy sa tam však niečo deje, Kuba je kultúrna krajina, vsádzajú do kultúrnych podujatí a športu. Športom číslo 1 je na Kube baseball a hrajú to všetky deti na ulici.

    Kuba má dokopy osem vecí na zozname UNESCO a 2,5 až 3 hodiny cesty od Havany sa nachádza krásne údolie Viňales, kde sa pestuje najkvalitnejší tabak na svete. Robíme tu malý trekking pomedzi tabakové políčka. Miestni roľníci nám tu ukážu priamo na mieste, ako sa tu šúľa cigara. Slováci majú skreslenú predstavu a myslia si, že cigara sa šúľa na kolene spotenej mulatky, no spadne im polka sveta, keď uvidia, že sa to robí v tabakových firmách na drevených doštičkách.

    Ľudia aj napriek tomu radi Viňales, lebo vidia, ako rastie tabak a celý proces výroby cigár. Rovnako ich zaujme aj prírodná scenéria – je tam vlhko, je to malebné a fotogenické miesto. Tiež vyzdvihujú mesto Trinidad, ktoré má silný koloniálny ráz. To znamená farebné domy ako kulisy pre starý film.

    Baracoa so stolovou horou - tam je zase bujná vegetácia a pravdepodobne tu sa aj vylodil Krištof Kolumbus. Tiež je to westernové mestečko, trochu iné ako zvyšok.

    Klienti často chvália aj druhé najväčšie mesto Santiago de Cuba, kde je tiež zvláštna atmosféra, priam živočíšna. Najviac sa tam tancuje, najviac hudby tam počuť. Konajú sa tu 2. najväčšie karnevaly na svete (po Rio de Janeiro) – Karibské festivaly, nepretržite sú tu karnevalové sprievody. Mesto tiež postavili ako labyrint – aby ho nevykrádali piráti. Tento labyrint otestuje aj skúseného sprievodcu.

    Prečítajte si aj blog o tancoch na Kube.

    Kuba s deťmi

    Odporúčaš Kubu aj v rámci cestovania s deťmi? #

    Najideálnejším zájazdom pre rodiny s deťmi je Kuba – all inclusive. Ideálna kombinácia - polovica času poznanie a polovica času oddych. Komfortným zájazdom je aj Kuba – hľadanie raja. Tu sa vydáme aj ku Cayo Santa María, teda ostrov, ktorý môže pripomenúť vzdialený raj a dočkáte sa tu krásnej azúrovej vody a bieleho piesku. To isté uvidíte aj na Varadere, kde je však jeden hotel vedľa druhého, na Cayo Santa María je to ale úplný pokoj a môžete mať pláž sami pre seba.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 1764

    Mohlo by Vás zaujímať

    Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

    Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

    Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

    Ľuboš Fellner 35 min. čítania
    Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

    Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

    Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

    KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta? Blog

    Blog KVÍZ: Poznáte Kubu a jej najkrajšie miesta?

    Najkrajší ostrov Karibiku, komunistická no čarovná Havana, luxusné pláže Varadera či (ne)slávne osobnosti ako Che Guevara či Fidel Castro. O Kube…

    Viktor Háber 11 min. čítania
    Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku Blog

    Blog Exotické tipy - ako si vybrať ideálnu dovolenku

    Práve teraz nastal čas vybrať si najlepšiu dovolenku v teplej exotike. BUBO vás prevedie po všetkých krajinách sveta od severného pólu k južnému, a…

    Viktor Háber 9 min. čítania
    Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby Camagüey

    Camagüey Camagüey – z labyrintu a mesta džbánov sa stal Rím Kuby

    Ak vyrazíte na východ ostrova Kuba, nesmiete vynechať návštevu Camagüey. Tretie najväčšie mesto Kuby a zároveň hlavné mesto rovnomennej provincie.…

    Ľubor Kučera 11 min. čítania
    Revolučné dejiny Kuby Blog

    Blog Revolučné dejiny Kuby

    Dňa 26. júla 2023 si Kuba pripomína 70 rokov od začiatku revolučného boja Fidela Castra. Aj keď úspešné ťaženie kubánskych revolucionárov trvalo od…

    Patrik Jančík 22 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Amerika  

    Kuba


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    4150
    K

    Amerika  

    Kuba


    náročnosť

    12 dní

    Trvanie

    3738
    K

    Amerika  

    Kuba


    náročnosť

    12 dní

    Trvanie

    3623
    K

    Amerika  

    Kuba


    náročnosť

    9 dní

    Trvanie

    2501

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.