TOP 10 Kodane

TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo, atmosféra, rôznorodosť... Vychutnajte si textovú prehliadku Kodane za menej ako 5 minút.

Kodaň je jedno z najlepších miest, vďaka ktorému môžete spoznať Škandináviu. Ktoré sú top miesta či zážitky, ktoré by ste nemali vynechať pri výlete do tohto mesta? Pripravili sme pre vás 10 TOP tipov od skúsených sprievodcov, ktorí vás presvedčia, že hoci aj deň v Kodani je dostatočným na jej spoznanie. 

1. tip: Centrum Kodane - všetko ako na dlani #

Kodaň je úžasná tým, že všade k najznámejším pamiatkam to máte blízko. Chodníky centra mesta sú dláždené a architektúra fantastická - či už tá Okrúhlej veže, odkiaľ máte top 360-stupňový pohľad na mesto, Kodanská katedrála, palác Christiansborg, zábavný park Tivoli, hrad Amalienburg či Frederikov kostol. Vodné kanály a mnoho úžasných parkov. To všetko v krátkych peších vzdialenostiach.

Kodaň ako z rozprávky

Kodaň ako z rozprávky

2. tip: Bicykle v Kodani #

Bicyklov je po celom meste viac než áut. Po malebných uliciach sa ich premávajú stovky. Úžasné na Kodani je, že toto sa deje v každom ročnom období. Metropola bicyklov, čo by mohla byť prezývka Kodane, sa ukazuje počas najväčších letných teplôt a aj počas mrazivých zím. Ženy sa bicyklujú v sukniach aj opätkoch po celom meste, ktoré má až 350 km cyklotrás. Vodiči áut sú absolútne tolerantní a "vytrubovanie" tu nečakajte, cyklisti sa cítia v Kodani úplne bezpečne.

3. tip: Najlepšie reštaurácie sveta #

Noma. Best of the best. To je prakticky sieň slávy reštaurácií a týmto titulom sa môže Noma popýšiť. Zaradil ju tam prestížny portál The World’s 50 Best Restaurants. Titul najlepšej reštautácie sveta predtým vyhrala štyrikrát po sebe a stážoval tu aj Michal Kordoš - slovenský kuchár. Keďže Noma je v sieni slávy, museli vyhlásiť inú najlepšiu reštauráciu sveta a opäť si tento titul ukoristila kodanská Geranium. Škandinávsku kuchyňu sa oplatí ochutnať.

Pokiaľ chcete vedieť o Kodani viac a radi čítate dlhé texty, prečítajte si veľký, rozsiahly a detailný blog Čo vidieť v Kodani a zistíte oveľa viac. Ako bonus podstatne viac autentických fotografií a zážitkov z mesta.

4. tip: Christiania - kúsok slobody #

Nezávislý svet či kráľovstvo hippies bez plynutia času. Žije tu menej ako 1 000 obyvateľov podľa vlastných pravidiel, čo sa datuje ešte do 60. rokov minulého storočia. Nemôžu vás tu prekvapiť stánky s marihuanou či hašišom (pozor, nie tvrdé drogy, proti tomu bojujú). Možno by sa dala dobre označiť oxymorónom anarchia s pravidlami. Tolerovaná je homosexualita, zakázané však zbrane a autá. A takisto aj fotenie, na čo vás tu budú nonstop upozorňovať.

Christiania proti tvrdým drogám
Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

5. tip: More všade okolo vás #

Voda, voda a ešte raz voda. Ak sú Benátky ideálnym miestom na plavbu kanoe, tak ťažko by ste hľadali lepšie mesto na plavbu výletnou lodičkou ako Kodaň. Metropola Dánska ležiaca na ostrove Sjælland má mnoho vodných kanálov a je úžasné pozorovať loďky plaviace sa po nich. Tu sa oplatí vychutnať si západ slnka.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy (na dlhšie čítanie):

  • Fårup Sommerland - Zábavný park v Dánsku, v ktorom sa vybláznia najmä vaše deti.
  • Legoland - Ako vyzerá Billund a ako si ho deti najlepšie užijú?

6. tip: Dánska káva #

Popíjanie kávy v Kodani možno nie je také ikonické ako v talianskych mestách či v Kolumbii, ale aj dánska káva patrí naozaj medzi špeciálne "diela". V čom? Príprava kávy si vyžaduje trpezlivosť a precíznosť. Rovnako tak jednoduchosť procesov, čo majú Dáni v malíčku a dokážu to zhmotniť. Keď si posedíte na terase bistra či v kaviarni, oceníte to.

7. tip: Farebný Nyhavn #

Lemu vodného kanálu niekdajšieho rušného prístavu a farebné domy na jednej z najznámejších škandinávskych ulíc. Rozprávkar Hans Christian Andersen tu býval 22 rokov. Tu budete nasávať najlepšiu atmosféru celej Kodani a keď hovoríme o najlepších reštauráciách a baroch Dánska, tie hľadajte tu. Objednajte si čapované pivo a vychutnávajte si okolitú atmosféru.

8. tip: Dávka umenia #

Milovníci umenia a architektúry či pamiatok si tu prídu na svoje. Aj najnáročnejší. Popri krásnych budovách centra mesta určite zamierte do Národnej galérie, Múzea moderného umenia Louisiana. Za zmienku stoja aj Thorvaldsenovo múzeum, Glyptotéka, renesančný zámok Rosenborg či pre nadšencov najmodernejších prevedení Kodanská opera. Takisto veterné mlyny pevnosti Kastellet a v jej blízkosti aj slávna soška - Malá morská víla. Rôzne expozície ale nájdete aj v opustených priestoroch a na miestach, kde by ste to nečakali.

Zájazdy do Dánska, počas ktorých sa dostanete na prehliadku Kodane:

9. tip: Street food v Kodani #

Kde hľadať rýchle jedlo do ruky v dánskej metropole? Na ostrove Refshaleøena, kde je vyše 50 start-upov, najmä stánky s jedlom z celého sveta. ďalším skvelým miestom je DØP - najlepšie miesto na organické hotdogy za zhruba 6-7 eur. Populárny Pølse tvorí typická červená ľahko korenená klobása z bravčového mäsa v pečive, zacítite aj muškátový oriešok. Vybrať si ale môžete z množstva vegetariánskych a vegánskych klobás s pečivovými a oblohovými variáciami od výmyslu sveta.

10. tip: Hygge #

Dánsko je najšťastnejšou krajinou na svete, čo sa dá pochopiť až po jej návšteve. "Hyggeligt" - to v dánčine znamená úplný vrchol niečoho, čo môže byť. Umenie spríjemniť si život. Kodaň vám ukáže, ako na to - spýtajte sa domácich, ako sa im žije, po anglicky sa tu dohovoríte prakticky s každým.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 1093

Mohlo by Vás zaujímať

Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta Kodaň

Kodaň Deň v Kodani, najšťastnejšom meste sveta

Vitajte v Dánsku, vitajte v Kodani. Najpohodovejšom a najkozmopolitnejšom meste v Škandinávii. Vedeli ste, že Dáni sú podľa prieskumov jedným z…

Zuzana Hábeková 16 min. čítania
Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie Blog

Blog Desať dôvodov, prečo ísť v lete do Škandinávie

Ktoré ročné obdobie je najlepšie na návštevu Škandinávie? Klienti sa ma túto otázku pýtajú často. Niektorí chcú pozorovať polárnu žiaru, iní zase…

Peter Droba 16 min. čítania
TOP 10 Kodane Blog

Blog TOP 10 Kodane

Kodaň označujú za najšťastnejšie mesto na svete. Bohatá metropola Dánska je to nielen vďaka peniazom, ale i tomu, čo ponúka - pamiatky, jedlo,…

Legoland - Svet z miliónov kociek Billund

Billund Legoland - Svet z miliónov kociek

Bolo raz malé dánske mestečko Billund. Písal sa rok 1932. Mohlo mať v tom čase asi tak 300 obyvateľov. A medzi nimi žil Ole. Bol to úspešný rezbár…

Peter Droba 5 min. čítania
Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých Fårup

Fårup Fårup - deň plný zážitkov pre deti a dospelých

Zavítajte s nami do rozprávkovej krajiny, ktorá je ako stvorená pre deti. Krajina kde žijú najšťastnejší ľudia na svete, kde sú si všetci rovní a…

Eva Andrejcová 8 min. čítania
Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku Prehliadka

Prehliadka Zootopia v Givskude - kúsok safari a Jurského parku v Dánsku

Len 20 kilometrov severozápadne od mesta Vejle na Jutskom polostrove v Dánsku sa nachádza veľmi zaujímavé mesto, v našom ponímaní skôr dedinka.…

Peter Droba 6 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Polárne oblasti   Európa  

Faerské ostrovy, Škandinávia, Island, Dánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

3765

Detské zľavy

Dovolenka Dánsko z rozprávky
F

Európa  

Škandinávia, Dánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1795
K

Polárne oblasti   Európa  

Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


náročnosť

10 dní

Trvanie

4950
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2636 3295€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.