Katar. Malá krajina skrytá na pravej strane Arabského polostrova. Monarchia obkľúčená Perzským zálivom, turizmom príliš nepoznačená, no nemenej moderná ako jej známejší susedia. Čo vidieť v krajine, ktorá sa dostala do svetového povedomia ako usporiadateľ futbalových MS 2022?

Doha Počasie

jasná obloha

jasná obloha

31°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 05:07

Západ slnka 17:58

Prekvapiť vás tu nemôžu extrémne vysoké teploty počas celého roka, aj v zimných mesiacoch. Možno sa tu budete cítiť ako v Dubaji z Aliexpressu, možno si však pomyslíte, že Doha má ešte krajšie mrakodrapy ako najmodernejšie mesto sveta. Neveľký Katar je pre viacerých cestovateľov len akousi medzizastávkou, prestupným bodom či medzičlánkoch pri letoch Qatar Airways, s ktorou lietajú do sveta aj klienti BUBO. Aj Katar má však svoje topky, ktoré musíte vidieť, ak sa tu rozhodnete stráviť aspoň zopár dní. Poďme si túto krajinu predstaviť.

Obsah

    Stručná história Kataru #

    Prví ľudia sa na území dnešného Kataru pohybovali už zhruba pred 50 000 rokmi. Našli sa tu artefakty a archeologické vykopávky z doby kamennej i Mezopotámie. Počas Umajjovského obdobia (8. storočie) poznali Katar ako centrum chovu tiav a koní a pre svoju skvelú strategickú polohu sa tu obchodovalo s perlami v Perzskom zálive.

    Neskôr počas Abbásovskej éry sa rozvinul obchod s perlami ešte viac a po celom svete, čo dokazujú nálezy západoafrických mincí, čínskeho porcelánu či thajských artefaktov. Obyvatelia tu vďaka zisku z predaja mohli postaviť lepšie domy a prvé mešity.

    Základné fakty o Katare:

    • Rozloha: 11 581 km2
    • Počet obyvateľov: 2 795 484 (údaj k roku 2020)
    • Hlavné mesto: Doha
    • Zriadenie: semi-konštitučná monarchia (moc sa delí medzi monarchu a parlament)
    • Súčasný emír: Tamim bin Hamad
    • Nadobudnutie nezávislosti: 3. septembra 1971
    • Mena: Katarský rial (1 € = 3,54 QAR)

    Centrum perál obsadili v 16. storočí Portugalci, ako aj značnú časť celej východnej Arábie. Oblasť Kataru potom ale padla do rúk Osmanov, ktorých ale v roku 1670 vyhnal kmeň Bani Khalid. Najväčším mestom a centrom obchodu bola dlhé roky Al Zubarah na severozápade krajiny. Vládol jej panovník z rodu Al-Khalifa (dnes vládnu Bahrajnu). Po viacerých bojoch, kedy dnešnú Dohu bombardovali a viacerí obyvatelia odišli, založili rod Thani, ktorý vládne dodnes.

    Ešte pred jeho nástupom však prebiehali katarsko-bahrajnské vojny, keďže Katar bol pod nadvládou vtedy silnejšieho a väčšieho Bahrajnu. Nepriateľské akcie Bahrajnu porušili mierovú zmluvu, do situácie teda vkročili Briti. V polovici 19. storočia došlo k (de facto) rozdeleniu Bahrajnu a Kataru, Doha sa stala hlavným mestom a k moci sa dostal Mohammed bin Thani. Katar sa začal rozvíjať ako šejchstvo a v roku 1916 sa stal britským protektorátom.

    Ako sa zmenil Katar

    Ako sa zmenil Katar za posledné storočie? #

    Od momentu, ako sa v 30. rokoch predošlého storočia našli na tomto území ložiská ropy, sa začalo rýchlo meniť veľa. Hoci ju začali ťažiť (z logických dôvodov) až po 2. svetovej vojne, veľmi rýchlo sa obchodovanie s ropou stalo hlavným zdrojom príjmov neveľkého Kataru. Prvú školu tu otvorili v roku 1952, nasledovali nemocnice, ktoré si prešli modernizáciou.

    Dnes má Katar mierne odlišnú tvár. V rámci zriadenia ide o semi-konštitučnú monarchiu, čiže moc sa delí medzi monarchu a parlament, ktorý ale menuje monarcha - emir Tamim bin Hamad Al-Thani (od roku 2013). Je teda diskutabilné, či sa tu moc naozaj delí. Katar však zasiahli viaceré dobré zmeny - emancipácia žien, sociálno-politická liberalizácia i spustenie televízie Al-Jazeera v roku 1996. Vo svete sa považuje za jedno z najlepšie fungujúcich médií, slobodné a nezávislé, hoci občas s kontroverznou reputáciou odvysielaných reportáží a respondentov, ktorým udelí priestor.

    Panoráma Kataru, akú sa nám darí zachytiť na našich zájazdoch.
    Foto: Alena Spišáková — BUBO

    Samozrejmosťou je modernejší vzhľad celého mesta Doha, ktorému dominujú moderné presklené mrakodrapy. Najmä časti West Bay. Až 41 zo 42 najvyšších budov Kataru sa nachádza v Dohe. Zvyšná je Marina Twin Towers v stále vznikajúcom meste Lusail.

    Najvyššie budovy Dohy:

    • Aspire Tower - vysoká 300 metrov v tvare modernej fakle či vázy, má 52 poschodí
    • Kempinski Residences & Suites - 254 metrov
    • Palm Tower A, Palm Tower B - 245 metrov
    • World Trade Center Doha - 241 metrov
    • Doha Tower - 238 metrov

    V pláne je, samozrejme, ďalšia modernizácia prislúchajúca megalomanským praktikám tamojších bohatých šejkov. Po dobudovaní (termín neznámy) bude najvyššou budovou krajiny Doha Tower and Convention Center s 552 metrami. A v meste Lusail vznikne šesť mrakodrapov vyšších ako 200 metrov v priebehu rokov 2022 a 2023.

    V roku 2007 bol Katar ešte chudobnou krajinou s hroznými hotelmi a prázdnym mestom. Tá krajina sa naozaj za posledných 15 rokov riadne zmenila. Ľuboš Fellner

    BUBO bolo v Katare už v roku 2007. Katar na nepoznanie zmenil svoju tvár, kým dva roky predtým v ňom nebolo prakticky nič, po čase pôsobila Doha kompaktnejšie a lepšie zorganizovaná ako Dubaj. S 1,7 miliónmi obyvateľov a nekonečnými ložiskami ropy si mohol dovoliť rozdávať peniaze.

    Pracujúcim, ktorí tu zarobili 5 000 eur i nepracujúcim, ktorí z toho dostali polovicu. V tom čase sa konali majstrovstvá Perzského zálivu vo futbale. A už vtedy mal klimatizované štadióniky. "Neuveriteľné, vonku teplo a na štadióne krásny chlad. Kde sa môže hrabať Dubaj s lyžiarskym strediskom," spomína Tomáš Hušek z BUBO.

    Neznámy a superbohatý Katar.

    Neznámy a superbohatý Katar.

    Panovníci a vládcovia Kataru #

    Rodina Al Thani je panovníckou rodinou v emiráte Katar a je známa pre svoju bohatú históriu a vplyv v regióne. Táto rodina zastáva vedúcu pozíciu v krajine od 19. storočia a je považovaná za jednu z najvplyvnejších rodín v regióne Perzie a Arabského zálivu. V 19. storočí sa šejkovia z rodu Al Thani presťahovali do oblasti Kataru a začali zastávať vedúce pozície.

    Muhammad bin Thani bol prvým vodcom rodu Al Thani a bol zvolený na pozíciu šejka v roku 1851. Po jeho smrti v roku 1878 nasledoval jeho syn Jasim bin Muhammad Al Thani, ktorý sa snažil zlepšiť životné podmienky v krajine a rozšíriť vplyv Kataru v regióne.

    Chronologický zoznam panovníkov Kataru:

     

    • Muhammad bin Thani (1851 - 1878)
    • Jasim bin Muhammad Al Thani (1878 - 1913)
    • Abdullah bin Jasim Al Thani (1913 - 1949)
    • Ali bin Abdullah Al Thani (1949 - 1960)
    • Ahmad bin Ali Al Thani (1960 - 1972)
    • Khalifa bin Hamad Al Thani (1972 - 1995)
    • Hamad bin Khalifa Al Thani (1995 - 2013)
    • Tamim bin Hamad Al Thani (2013 - súčasnosť)

    Po Jasimovej smrti v roku 1913 bol jeho syn Abdullah bin Jasim Al Thani zvolený na pozíciu šejka a vládol až do roku 1949. Po ňom nasledoval jeho syn Ali bin Abdullah Al Thani, ktorý vládol do roku 1960.

    Počas neho zomrel Ali bin Abdullah Al Thani a na pozíciu šejka prišiel jeho brat Ahmad bin Ali Al Thani, ktorý sa snažil modernizovať a rozvíjať štát naďalej. V roku 1972 ho z trónu „odstránili“ v dôsledku politických konfliktov a nahradil ho jeho synovec Khalifa bin Hamad Al Thani. Stal sa prvým emirom nezávislého Kataru až do roku 1995, keď ho nahradil jeho syn Hamad bin Khalifa Al Thani.

    Hamad bin Khalifa Al Thani sa snažil modernizovať a rozvíjať Katar a pod jeho vedením sa krajina stala významným hráčom na Arabskom polostrove. V roku 2013 Hamad bin Khalifa Al Thani abdikoval a na pozíciu emira bol zvolený jeho syn Tamim bin Hamad Al Thani, ktorý vládne krajine až dodnes.

    O MS 2022 vo futbale

    Krajina, ktorú preslávili MS vo futbale #

    Katar mnohí podceňovali, keď ho zvolili za usporiadateľa futbalového šampionátu. Vo veľkom sa hovorilo o korupcii. Kontroverzií bolo viacero - nielen z hľadiska toho, že Katar nikdy nebol futbalovou krajinou, ale aj z hľadiska ľudských práv. Ide o komplikovanú tému hodnú samostatného blogu.

    Prečítajte si aj blog Ľuboša Fellnera:

    Pravda o Katare

    Výsledok je však s dlhším odstupom po MS 2022 jasný a prevažujú pozitívne ohlasy. Dokonca sa hovorí o jednom najlepšie usporiadaných futbalových turnajov v histórii. Čo sa týka infraštruktúry a bezpečnosti, ťažko by sme hľadali lepšie zorganizované majstrovstvá.

    Pre futbalových fanúšikov je Katar snáď ešte pamätnejším pre to, ako celý šampionát dopadol. Argentína po nervydrásajúcom finále, ktoré pokojne môžeme označiť za najlepšie v histórii, zdolala Francúzsko 4:3 po penaltách a futbalista Lionel Messi pozdvihol nad hlavu vytúženú trofej, ktorú mu prial celý svet. Messiho meno sa tak už navždy bude spájať aj s Katarom.

    Futbal v Katare:

    • Prvý zápas: 27. marca 1970 - Bahrajn vs. Katar 2:1
    • Účasť na MS: 1x (2022, ako usporiadateľ)
    • Účasť na Ázijskom pohári (obdoba ME): 10x
    • Najlepší výsledok na ázijskom pohári: 1. miesto (2019)
    • Tréner tímu: Félix Sánchez
    • Najviac odohraných zápasov: Hassan Al-Haydos (166)
    • Najviac strelených gólov: Mansoor Muftah (42)

    8 fotografií

    Štadióny futbalových MS 2022

    MS 2022 vo futbale - štadióny:

    • Lusail Iconic Stadium - mesto: Lusail, kapacita: 80 000 divákov
    • Al-Bayt Stadium - mesto: Al-Khor, kapacita: 60 000 divákov
    • Stadium 974 - mesto: Doha, kapacita: 40 000 divákov
    • Al Thumama Stadium - mesto: Doha, kapacita: 40 000 divákov
    • Khalifa International Stadium - mesto: Al Rayyan, kapacita: 45 416 divákov
    • Education City Stadium - mesto: Al Rayyan, kapacita: 45 350 divákov
    • Ahmad bin Ali Stadium - mesto: Al Wakrah, kapacita: 44 740 divákov
    • Al Janoub Stadium - mesto: Al Wakrah, kapacita: 40 000 divákov

    Qatar Airways a letisko v Dohe

    Qatar Airways - budovateľ úspechu #

    Tu sa sústredia peniaze, ktoré šejkovia získavajú z ropy a takto sa podporuje turizmus. Qatar Airways - aerolinka, ktorá vznikla len v roku 1993 a od roku 1999 získala už sedemkrát titul najlepšieho leteckého prepravcu na svete. Z Viedne sa viete dopraviť do Dohy priamo za 5 hodín a 10 minút práve prostredníctvom Qatar Airways. Doha je však často len prestupovým bodom alebo medzičlánkom pri ceste do sveta (tak, ako je Dubaj prestupným článkom spoločnosti Emirates, Dubaju však nedostatok turistov nehrozí).

    Lietadlo luxusnej aerolinky Qatar Airways.
    Foto: Depositphotos

    Čím vás Qatar Airways ohúri? Okamžite pri vstupe do Business class vás ovalí pocit, že ste vstúpili do katedrály. Diskrétne, no priestranné a vzdušné priestory, príjemná purpurová farba a toalety v strede kabíny. Rovnako tak bar s občerstvením so šampanským Taitinger. Jedlo si tu môžete objednať kedykoľvek a personál je nesmierne milý. "Odporúčam sedieť na pravej strane lietadla v radoch 1-8 pri okne. Pri pristávaní v Dohe budete mať veľmi pekný výhľad na mesto a moderné Hamadove letisko," hovorí Tomáš Hušek.

    Z letiska do centra Dohy

    Hamad International Airport je hlavným letiskom Dohy, kam pristávajú lietadlá Qatar Airways. Do centra mesta (14 km) sa dostanete taxíkom za cca 20 minút. Cena zhruba 5 eur. Z letiska premáva do centra mesta pravidelne aj metro - konkrétne červená línia to má iba 5 zastávok do absolútneho stredu mesta, kde sa prelínajú tri metro línie (červená, žltá, zelená). Jednorazový lístok vás vyjde na 2,80 €. Oplatí sa kúpiť si kartu s viacerými jazdami. Viac na tejto stránke. Non-stop tiež operujú medzi mestom a letiskom autobusy 747 a 777 - lístok stojí 1,40 €.

    Doha - o meste, pamiatky, čo vidieť

    Doha - v tieni Dubaja #

    Tieto dve spomenuté mestá by sa dali vo viacerých aspektoch porovnávať. O oboch sa hovorí, že majú najkrajšie mrakodrapy na svete. Kým Dubaj má ten najvyšší, Doha má najrozmanitejšie a nájdete tu budovy v tvare falusu s ihlou, olympijskej pochodne, vázy, UFO vežu ako Seattle či Toronto, presklené dvojičky či vysoký hotel postavený v typickom arabskom štýle.

    Dubaj si už vypracoval svoj status jedného z najnavštevovanejších miest sveta, kam chcú turisti vyraziť za spoznávaním budov z 30. storočia. Doha si túto reputáciu ešte len buduje, no je na dobrej ceste. Katar má najvyššie HDP na obyvateľa na svete, ešte raz si pripomeňmne, že do futbalových štadiónov investoval 220 miliárd eur, takže s peniazmi nebude problém. To, či megalomanské plány prilákajú aj turistov, ukáže až čas.

    Každopádne, v Dohe sa sústredí všetko - bohatstvo aj ľudia. Veď v metropole maličkej krajiny sa tlačí až 2,3 milióna ľudí, čiže 82 % obyvateľov Kataru. Je to tiež jedno z najrýchlejšie rozvíjajúcich sa miest na svete. Leží na východe Kataru v Perzskom zálive a sídlo tu má aj emír Tamim bin Hamad i premiér Khalid bin Khalifa. Sústredí sa tu všetko - obchodné, ekonomické aj politické.

    Doha je hlavným a najväčším mestom Kataru. Medzi ďalšie z najväčších patria Al Wakrah, Al Khor, Al Rayyan, Mesaieed, Al Wukair a Umm Salal. Zvyšok tvoria malé osady, rafinérie, ťažobné spoločnosti, púšť, vojenské základne a odlúčené pracoviská spoločností na budovanie infraštruktúry krajiny, v ktorej sú prevažne ubytovaní zahraniční robotníci. Katarské mestá sú z roka na rok čoraz lepšie prepojené rýchlo sa rozvíjajúcou infraštruktúrou udržiavaných ciest a diaľnic.

    Čo vidieť v Dohe - tipy #

    A poďme už na konkrétne tipy k tomu, čo by ste mali vidieť v hlavnom meste Kataru. Či už sem zamierite na MS vo futbale alebo len tak na návštevu, nudiť sa tu nebudete.

    West Bay

    Už vyššie spomínaná časť mesta Doha, ktorá je pre ňu dominantná a ikonická. Najvyššie mrakodrapy, ktoré stále pribúdajú a pribúdajú. Tu nájdete najlepšie hotely v meste ako Four Seasons či Hilton, obrovské nákupné centrum, verejné parky a aj pláž Westbay, jednu z najznámejších a najpopulárnejších na kúpanie sa. Z najvyššej budovy Kataru Aspire Tower si zase užijete najlepší výhľad na mesto.

    The Pearl

    Umelo postavený ostrov ako ďalšia z mnohých paralel s Dubajom. Vznikol za 15 rokov a má rozlohu 4 milióny metrov štvorcových. Počas plavby okolo neho môžete obdivovať a moderné apartmány, jachty, obchodné centrá, predajne Ferrari a Rolls-Royce, rovnako tak domy kráľovskej rodiny. Katar - to je luxus, ktorý vás prekvapí a The Pearl to popri mrakodrapoch rozbalí najviac. Jeho najkrajšou časťou je malebná štvrť Qanat Quartier inšpirovaná Stredomorím. K dispozícii sú tu aj dobrodružné vodné športy ako surfing či wakeboarding.

    Zájazdy, na ktorých sa dostanete do Kataru:

    Totálna Arábia

    Arábia - 11 sultanátov, kráľovstiev a emirátov

    Najkrajšie moderné múzeá

    Keď architekt I. M. Pei navrhol Múzeum islamského umenia, chcel, aby mu nebránili vo výhľade naň žiadne nové budovy. Z istých strán preto vyzerá, ako keby plávalo na vode. Nájdete tu širokú zbierku kaligrafie, islamských vzorov, šperkov a textílie z troch kontinentov zo 7. až 19. storočia. Reštaurácia Idam šéfkuchára francúzskeho pôvodu Alaina Ducasseho má na vrchu múzea terasu s jedným z najlepších výhľadov na Dohu.

    Nemenej úžasné je neďaleko ležiace Národné múzeum Kataru. Nachádza sa v blízkosti prístavu pri aleji vlajok a má skutočne nezvyčajný tvar. Vyzerá ako taniere usporiadané nesymetricky na sebe a hoci ide o futuristicky vyzerajúce múzeum, je zasvätené histórii Kataru.

    Souq Waqif

    Stály trh, v ktorom nadobudnete pocit starého sveta Orientu. Prestavali ho, aby pripomínal minulosť. Bludisko obchodov prekypuje látkami, korením, sladkosťami, suvenírmi a k tomu mnoho umenia. Rezbári či krajčíri tu vyrábajú odevy a dekorácie a reštauráciám dominuje sýrska kuchyňa. Ideálne je sem prísť podvečer, keď je vonku už chladnejšie. Podobným a menej rušným bazárom je zase Al Wakrah neďaleko letiska.

    BUBO na najväčšom katarskom trhu.
    Foto: Ľuboš Fellner — BUBO

    Spomienky Ľuboša Fellnera na Katar:

    V BUBO sme všetci značne rozlietaní, a tak sa s niektorymi mojimi sprievodcami stretávame vonku. S Mišom sme sa tento rok stretli v New Yorku, Martin mi prišiel pogratulovať k dobytiu južného pólu do Dubaja a s Jančim Zacharom (na fotke) sme sa stretli na podľa mňa najlepšom trhu Arabského polostrova. Ja som sa chystal na svoju prvú cestu do Saudskej Arábie, Jano letel sprevádzať svoju milovanú Indiu. V Katare som bol tucet ráz - na prvý raz si pamätám, lebo mi na letisku vzali fľašku s alkoholom. Ten poklad mi zabavili, no keď som o dva dni letel ďalej fľašku mi vrátili späť.

    Sledoval som výstavbu štadiónov, útoky na Al-Jazeeru a jej premenu na pošlusnú (decerebrovanú) ovečku. Sledoval som, ako Saudská Arábia hrozila, že Katar odreže od Arabského polostrova a urobí z neho pustý ostrov, kde nebudú mať obyvatelia čo jesť a piť (Saudi im dovážali vodu aj mlieko). Vtedy emír v business class Qatar Airways nosil kravy z Dánska a urobil Katar sebestačným. Al-Jazeera sa “ znormalizovala” a situácia sa upokojila.

    Doha Corniche

    Až 7 km dlhá promenáda lemovaná palmami a posilňovacími strojmi okolo zálivu Doha. Úžasné miesto na návštevu počas neskorého popoludnia. Promenáda sa ťahá od West Bay (hotela Sheraton) až po už spomenuté a odporúčané Múzeum islamského umenia. Nájdete tu ikonickú perlu, ktorá pripomína kedysi najvýnosnejší biznis Katarčanov.

    Katara Cultural Village

    Kultúrna dedina Katara je známa aj ako Údolie kultúr a je to miesto číslo 1, ktoré môžu navštíviť všetci nadšenci umenia a architektúry, ako aj ľudia zanietení spoznávaním iných tradícií. Údolie kultúr má napodobňovať katarskú kultúru prostredníctvom veľkého priestoru, v ktorom sa nachádza celý rad aktivít - opera, amfiteáter, umelecké galérie, kultúrne centrá, rôzne akademické zariadenia, kaviarne, zelené plochy, múzejné zariadenia a informačné centrum... To všetko je tu. K tomu aj špirálovitá mešita Souq Waqif, Veľká mešita, Fanar a ďalšie pamiatky.

    4 fotografie

    Aj takto vyzerá Katar

    Centrála Al-Jazeera

    Táto revolučná arabská satelitná televízia má jednu zo svojich centrál práve v Dohe, ďalšia je v Londýne. Na trhu je krátko - od roku 2006, no získala si dobré renomé. Aktívna je aj na sociálnych sieťach a jej reportáže z Arabskej jari z roku 2011 uchvátili celý svet. Počas prehliadky centrály si tu môžete spraviť aj fiktívnu reportáž.

    Dhow - tradičné plachetnice

    Toto nie je miesto, ale zážitok. Tradičná arabská drevená plachetnica. Plachetnice dhow sa odlišujú tým, že majú zdvihnutý trup, tiež ostrú špičku a materiálom, z ktorého sú vyrobené, je teakové drevo - patrí medzi vôbec najkvalitnejšie. Táto tropická drevevina má pôvod v Indonézii, Indii a Thajsku či Mjanmarsku. Disponuje dvomi pármi plachiet - jeden je pre nočné a drsné počasie, druhý zase počas dňa. Pokiaľ sa využívajú ako obchodné a nie turistické lode, je možné, že budú prevážať datle. Pri plavbe dhow-om máte nerušený výhľad na panorámu mesta. V BUBO vám radíme zjednávať cenu plavby, určite niečo vyrokujete.

    Tipy na ubytovanie v Katare:

    Banana Island by Anantara - Hotel inšpirovaný Maldivami. Prístav je tu recepciou a po 20-minútovej plavbe rýchloloďou ste na svojom vlastnom ostrovčeku. Výhľad z jednej strany hotela, pláže zase z druhej. Nachádza sa tu aj jedna z najlepších arabských reštaurácií Al Nahham.

    Mercure Grand Hotel - Leží priamo v starej Dohe, len zopár minút chôdze od trhoviska Souq Waqif. Oddýchnuť si v ňom môžete v príjemnom bazéne, ktorý padne v horúčavách vhod a ak vyhladnete, reštaurácia La Brasserie vás svojou medzinárodnou kuchyňou zachráni. Izby sú svetlé, čisté, priestranné.

    Tradičné dhow nájdete všade v prístave
    Foto: Alena Spišáková — BUBO

    Villagio Mall

    Villagio Mall je jedinečné v porovnaní s ostatnými nákupnými centrami v Dohe a je to jeden z najpôsobivejších architektonických počinov v Katare s úžasnou architektúrou, luxusnými značkami a vzrušujúcou ponukou možností nakupovania, stravovania a zábavy. Budete sa tu cítiť ako v Benátkach. Nájdete tu všetko od bežných maloobchodných predajní až po luxusné produkty najvyššej triedy. Je tu dokonca aj horská dráha. A v pešej blízkosti zase Olympijské a športové múzeum Kataru.

    Barzanské veže

    Nachádzajú sa v časti mesta, kde bol vybudovaný obranný systém a sú strážnymi vežami. Hlavná veža je vysoká 16 metrov a postavili ju tak, aby zazrela lode prichádzajúce do mesta. Nielen to, veža má ďalšie dve budovy - jednu na severnej a druhú na západnej strane. Je to nevyhnutná turistická atrakcia v Dohe pre všetkých milovníkov výšok.

    3 fotografie

    Krásy Kataru

    Čo vidieť v Katare mimo Dohy

    Katar - ďalšie tipy na cesty #

    Katar je rozlohou malá krajina. Z Dohy sa k najsevernejšiemu bodu v krajine (Al Khasooma) dostanete autom veľmi rýchlo - je vzdialený len 110 km. Pokiaľ si chcete urobiť okruh celou krajinou, môžete ho stihnúť za menej ako 5 hodín a najazdíte len cca 350 km, čiže cca rovnako ako z Bratislavy do Popradu. Čítajte teda tipy na návštevu okolia Dohy a vedzte, že všade je to relatívne blízko.

    Pevnosť Al Zubarah

    Choďte na úplný severozápad krajiny a objavte kultúrnu históriu Kataru. Pevnosť Al Zubarah je prvým katarským dedičstvom UNESCO. Archeologické pozostatky pochádzajú ešte z roku 1700, no pevnosť postavili až v roku 1938. Je najmladšou dominantou tejto oblasti. Pevnosť disponuje krásnym výhľadom na rušné perlové rybárske mesto, kde sa sústreďoval obchod s perlami. Dnes je mesto duchov s vyhĺbenými dverami a súvislými múrmi. Sem si zoberte aj plavky, budete sa tu vedieť dobre okúpať.

    Ras Abrouq

    Len 70 km západne od Dohy je táto pamiatka známa svojimi nedotknutými piesočnatými plážami, ochranou divých jeleňov a krajinou vápencových skalných útvarov v tvare húb. Ras Abrouq je mys a trek na vrchol vám poskytne lepší výhľad na Katarský polostrov. Väčšina Ras Abrouq je chránená vládou, ale stále je to veľmi obľúbené miesto alebo rodinné pikniky alebo nočné kempovanie na zachytenie nádherného východu a západu slnka z útesu.

    Jaskyňa Dhal Al Misfir

    Jedna z najpokojnejších, najobľúbenejších a najzaujímavejších destinácií v krajine. Jaskyňa je hlboká cca 40 metrov a je výsledkom nánosov sadry v priebehu času. Vďaka nánosom vyžaruje jaskyňa fosforeskujúcu žiaru, vďaka čomu vyzerá étericky, a preto sa jej dostalo pomenovanie „púštna ruža“, ktoré označuje sadrové kryštály jaskyne v tvare ruže.

    Vnútrozemské more

    Khawr al Udayd či Inland sea je jedno z najvzácnejších prírodných divov Kataru. Asi 60 km od hlavného mesta leží UNESCO prírodná rezervácia, ktorá je najväčšou prírodnou rezerváciou Kataru. Zaberá celkovú plochu 1833 km2. More tejto rezerváce preteká hlboko cez púšť a má svoj ekosystém. Vďaka tomu má oblasť jedny z najvzácnejších druhov flóry a fauny, ktoré sa vyskytujú doma aj vo svete. Korytnačky, arabské gazely a výrovy - to je niekoľko príkladov jedinečnej rozmanitosti miesta.

    Piesočné duny

    Arabská púšť preniká aj do Kataru. Výborným výletom neďaleko Dohy sú Spievajúce duny či duny Shrubby. Jazda po terénnych vozidlách po vlnách z piesku, to bude ako húpať sa v lodi na rozbúrenom mori.

    Aké počasie možno očakávať v Katare:

    Katar má púštnu klímu a zima vám tu nebude v žiadnom ročnom období. Letá v Katare trvajú od začiatku júna prakticky až do polovice októbra a teploty tu atakujú maximálnu hranicu 42 stupňov a pod 28 stupňov ani neklesnú. Rovnako tak nepadnú žiadne zrážky. Najchladnejším mesiacom je január a teploty 13,5 stupňa sú tá najnižšia hodnota, ktorú tu nameriate, môžu však vystreliť aj na úroveň 21 stupňov. Január je tiež druhý najupršanejší mesiac, i keď pojem upršaný vyznieva smiešne pri hodnote 15,25 mm zrážok. Najupršanejší mesiac vôbec je marec (16,67 mm).

    Počas MS vo futbale v novembri a decembri sa očakáva, že najnižšia teplota sa bude pohybovať stále okolo hranice 18 stupňov, to bude však v noci a cez deň bude atakovať aj stále nesmierne horúcich 29 stupňov a treba myslieť tiež na častú bezoblačnosť nad krajinou a skutočne ostré priame slnko.

    Gastronómia Kataru, odporúčané reštaurácie

    Katarská kuchyňa - čo ochutnať? #

    Čo sa týka gastronómie Kataru, zážitkom je ochutnať tu pravé ťavie mlieko. Na trhoch tu uvidíte čierne saudskoarabské i biele sudánske ťavy. "Keď dojili ťavu, strašne kričala. Mlieko bolo spenené a sladké," spomína na gastronomický zážitok spred vyše 15 rokov Ľuboš Fellner.

    Pri katarskej kuchyni platí to isté ako vo všetkých iných krajinách Arabského polostrova. Typické špeciality, ktoré môžete ochutnať v Turecku, Jordánsku, Saudskej Arábii či Ománe môžete vyskúšať aj tu - či už je to harees, falafel, mezze alebo shawarma (kebab) a jeho rôzne podoby.

    Ochutnávka tradičného mezze.
    Foto: Depositphotos

    Povinnosťou je jedlo zvané machboos. Ide o jedlo z kuracieho, baranieho či rybieho mäsa s voňavou ryžou. Tá musí byť dobre navarená v korenenom vývare mäsa z jahňaciny alebo kuraciny. Podáva sa s červenou omáčkou dakoos a štipkou citrónovej šťavy, so zemiakmi alebo aj bez nich. Mäso sa pomaly varí, preto je jemnučké. Kunafa je zase pre milovníkov syra a správa sa ako dezert vyrobený z plátov filo cesta alebo krupicového cesta, ktoré je namočené v sladkom sirupe a je navrstvené syrom, orechmi či zrazenou smotanou.

    Môžete tu ochutnať aj jedlo zvané saloona - pikantný guláš pripravený s mäsom alebo zeleninou či s oboma. Obsahuje veľa paradajok, baklažánu, zemiakov, mrkvy a inej zeleniny. Skvelým je pečivo samboosa, ktoré je plnené zeleninou, mäsom, syrom alebo inými prísadami a vyprážajú ho, kým nie je dokonale zlatisté. Hodí sa k šálke čaju, karaku alebo sa dokonca podáva ako predjedlo.

    Najlepšie a najpopulárnejšie reštaurácie v Dohe:

    • La Marée: Luxusná reštaurácia, ktorá sa nachádza v hoteli InterContinental Doha. Špecializuje sa na čerstvé ryby a morské plody a ponúka skvelý výber vína.
    • Al Mourjan: Arabská reštaurácia, ktorá sa nachádza priamo na nábreží v centru Dohy. Je známa pre svoju bohatú arabskú kuchyňu a elegantnú atmosféru.
    • IDAM: Jedna z najprestížnejších reštaurácií v Dohe a nachádza sa v hoteli Museum of Islamic Art. Je to miesto, kde môžete ochutnať rôzne francúzske jedlá a kde sa môžete tešiť z nádherného výhľadu na záliv.
    • Market by Jean-Georges: Jedna z najlepších reštaurácií v Dohe a nachádza sa v hoteli W Doha. Je známa pre svoju modernú medzinárodnú kuchyňu a ponúka veľa možností pre vegetariánov a vegánov.
    • Alebo bežná Shawarma Station ako lacná fast food reštaurácia, ktorá sa špecializuje na jedlo z Blízkeho východu a je veľmi obľúbená medzi miestnymi obyvateľmi. Táto reštaurácia je známa pre svoje lahodné šaláty, humus a kebaby.

    Skvelým teplým jedlom je thareed so zmesou zeleniny ako mrkva, fazuľa či zemiaky a k tomu kuracie alebo jahňacie mäso. Toto obľúbené katarské jedlo sa podáva s chlebom, ktorý dokonale nasiakne všetky lahodné šťavy. Toto jedlo sa dá prirovnať k lasagne z Talianska, avšak na katarský spôsob.

    Spomedzi dezertov dominujú aseeda - lahodná sladkosť vyrobená z múky, masla, cukru alebo medu a oleja. Hoci sa podáva najmä na sviatky, vyskúšať ju môžete kedykoľvek. Takisto luqaimat je mimoriadne obľúbený dezert, ktorý je zvnútra jemný a zvonka chrumkavý. Zvyčajne má tvar malých guľôčok veľkosti sústa. V Katare ho radi pripravujú tradičným spôsobom - s maslom, mliekom, múkou, cukrom, šafranom a kardamónom. Cesto sa potom vypráža a pred podávaním sa namáča do sladkého sirupu alebo medu. Spomeňme ešte umm ali podobný chlebovému pudingu - dezert vyrobený z lístkového cesta a mlieka, podávaný s polevou z orechov a hrozienok.

    Medzi nápojmi je najkultovejším Karak - bez neho sa tu nezaobíde žiadne jedlo. Karak je nápoj, ktorý musíte vyskúšať a turisti si ho väčšinou obľúbia na prvý dúšok. Ide o sladkú zmes alebo čaj je ochutený korením, kondenzovaným mliekom a kardamónom. Občas sa pridáva aj šafran a zázvor.

    Čo očakávať od Katarčanov?

    Akí sú Katarčania? #

    Bohatí. Ale zároveň dávajú prednosť vzdelaniu a kultúre pred pompou a mamonom - investujú veľa aj do infraštruktúry, škôl a nemocníc. Rovnako tak aj do prilákania obyvateľov, ktorých lákajú ako lacnú pracovnú silu. Počas potuliek Katarom sa vám môže stať, že nenarazíte na Katarčanov, ale skôr na ľudí zo Srí Lanky, Pakistanu či Somálska. Prisťahovalcov je tu naozaj dosť a Katar je takejto pracovnej sile otvorený - z pohľadu štátu je lacná, pre ľudí však zlatá baňa, hoci často sú pracovné podmienky nebezpečnejšie (viď výstavba štadiónov).

    Katar si napriek bohatstvu a rýchlemu rozvoju uchováva tradície - lovia sa tu perly a ich najstarší lovec má už vyše 80 rokov. Taktiež je pre miestnych dôležitý chov sokolov. Je to pre nich národný šport a toto zviera s veľkými krídlami je symbolom krajiny. Katarčania vám radi dajú najavo, že času majú dosť, sú ich pánmi a venujú ho práve chovu sokolov - časovo extrémne náročnej činnosti.

    To, čo vás v Katare naozaj ohúri, je nemocnica pre sokoly - je jediná svojho druhu na svete a v nej uvidíte, akí sú pre Katar títo vtáci dôležití. Keby ste veľmi chceli, môžete si svojho sokola aj kúpiť a skúsiť ho vychovať. Na miestnych trhoch je to možné, prichystajte si však minimálne 5 000 eur. Najdrahší sokol v histórii sa tu vydražil za priam astronomických 250 miliónov dolárov. 

    3 fotografie

    Sokoly v Katare

    Bežné tradície a zvyky

    Čajový obrad je jedným z najtypickejších prejavov pohostinnosti a kultúry Kataru. Tento obrad sa tu koná pri rôznych príležitostiach, ako napríklad pri stretnutiach s priateľmi a rodinou alebo počas návštevy neznámych ľudí. Tradične sa čajový obrad začína uvítaním hostí a ponúkaním datlí, sušeného ovocia a orechov. Potom sa hostia usadia okolo stola, na ktorom sú už pripravené čajové kanvice a šálky.

    Najprv sa naleje malé množstvo čaju do šálky, aby sa skontrolovala jeho teplota a chuť. Potom sa kanvica naplní horúcou vodou a čaj sa nechá lúhovať približne tri minúty. Potom sa čaj naleje do šálok a servíruje sa hostiteľom. Hostia môžu požiadať o pridanie cukru alebo mlieka podľa svojho vkusu.

    Pri čajovom obrade nejde len o pitie čaju, ale aj o spoločenský a kultúrny zážitok. Hostiteľ sa zvyčajne snaží prejaviť maximálnu pohostinnosť a vyjadriť úctu voči svojim hosťom. Okrem toho sa počas čajového obradu diskutuje o rôznych témach a zdieľajú sa príbehy a skúsenosti.

    Jedna z najvzdelanejších krajín

    Vzdelávací systém v Katare sa výrazne zlepšil od roku 1970, keď sa začali v krajine zavádzať moderné metódy výučby a projekty pre školy a univerzity. Katar si veľmi váži vzdelanie a investuje doň milióny. Okrem všeobecného vzdelania sa krajina zameriava aj na výskum a rozvoj, pričom zriaďuje univerzity a výskumné inštitúcie s cieľom posilniť svoju pozíciu ako lídra v oblasti vzdelávania.

    Vzdelávacia politika sa sústredí na posilnenie jazykových, matematických a praktických zručnosti. Tento prístup bol úspešný a študenti dosahujú úžasné výsledky v testoch a významných medzinárodných štúdiách. Okrem toho štát investuje do zahraničného vzdelávania svojich občanov, a to najmä do vysokoškolského štúdia na prestížnych univerzitách vo svete. Nachádza sa tu aj niekoľko vysokých škôl a univerzít - vrátane Texas A&M University, Hamad Bin Khalifa University.

    Podľa údajov Svetovej banky z roku 2018 bol celkový podiel gramotných obyvateľov 97,8 % a Katar tak patrí medzi najgramotnejšie štáty na svete. Vzdelávacie zariadenia v krajine sú zvyčajne dostupné v angličtine. Okrem toho majú školy v Katare programy s cieľom rozvíjať kritické myslenie a kreativitu študentov, pričom sa veľmi dbá na prax.

    Tradičné oblečenie

    Tradičné oblečenie Katarčanov sa nazýva thawb a patrí k symbolom tradičnej domácej kultúry. Thawb je dlhý voľný biely odev so vzorom až po členky. Je vyrobený z ľahkého, priedušného materiálu, aby pomohol chrániť pred horúcim a suchým podnebím.

    V rámci tradičnej katarskej kultúry má oblečenie thawb veľký význam, pretože symbolizuje čistotu a skromnosť. Je to tiež znak prosperity a bohatstva. Katarčania tiež nosia na hlave pre nich typické doplnky ghutra a agal. Ghutra je šatka obvykle bielej farby, ale môže mať aj iné farby v závislosti od príležitosti. Agal je čierna kožená alebo bavlnená šnúrka, ktorá sa používa na upevnenie ghutry na hlave.

    Tradičné oblečenie pre Katarčanky sa nazýva abaya a je to voľný dlhý odev, ktorý pokrýva celé telo od krku až po členky. Abaya je zvyčajne vyrobená z ľahkého a priedušného materiálu, ktorý umožňuje dýchanie a je vhodná do horúceho počasia.

    Okrem abayy si Katarčanky zvyčajne zakrývajú hlavu šatkou nazývanou shayla alebo hijab, aby si zachovali súkromie a rešpekt voči miestnej kultúre. Shayla môže byť farebná alebo zdobená rôznymi vzormi a vzorčekmi, aby odrážala osobný štýl každej katarčanky.

    Napriek tradičnému oblečeniu však mnoho Katarčaniek nosí aj západné oblečenie, najmä v mestách a vo veľkomestách. To je dôsledkom globalizácie a modernizácie spoločnosti, ktorá sa snaží nadviazať kontakt s kultúrami z celého sveta.

    Slovo na záver #

    Je fascinujúce vidieť, ako sa táto malá krajina zmenila a vyvinula sa do toho, čím je dnes. Zdroje príjmov krajiny sa v súčasnosti investujú do množstva oblastí vrátane turizmu, priemyslu a kultúry, čo ukazuje to, že Katar má a bude mať ešte veľa čo ponúknuť svetu.

    Samotná Doha je fascinujúce miesto, ktoré kombinuje tradičné hodnoty s moderným svetom a neustály rozvoj infraštruktúry z roka na rok ponúka čoraz viac miest, ktoré tu dokážete vidieť a zážitkov, ktoré tu ulovíte.

    TOP 10 Kataru

    TOP 10 Kataru #

    1. Moderné mrakodrapy

    Každý z nich má iný tvar a ich panoráma pri plavbe po Perzskom zálive sa vám vryje do pamäti rovnako ako pohľad na Dubaj. Naozaj rozmanitá moderná architektúra.

    2. Futbalové štadióny

    Keď už Katar vybudoval najdrahšie futbalové štadióny na svete, bola by škoda nepozrieť si ich. Asi na mieste totiž nebudú dlho - Katarčania sľúbili po MS 2022 ich rozobratie a venovanie chudobným krajinám.

    3. Plavba na dhow

    Tradičné drevené loďky vidíte na každom kroku. Nevynechajte zážitkovú plavbu a zjednávajte cenu.

    4. Najkrajšie futuristické múzeá

    Či už sa vyberiete do islamského alebo do národného múzea, čaká vás mnoho artefaktov, pohľadov do histórie a učaruje vám už interiér múzeí.

    5. Qatar Airways

    Na letisku uvidíte len lietadlá patriace tejto spoločnosti. Zaletieť si v jednom z nich a ešte k tomu v Business class, to je už úplne iný zážitok.

    6. Pravá arabská kuchyňa

    Ochutnajte v Katare mezze či thareed, po ňnich si dajte sladký luqaimat a zapite to národným nápojom karak. Váš žalúdok si pochutná.

    7. Archeologické pozostatky

    Katar je aj kusom histórie. Vyberte sa po historických uličkách mesta, najstaršom trhu i k pevnosti Al Zubarah na severe krajiny.

    8. Výlet do piesočných dún

    Rovnako ako v každej arabskej krajine, aj tu sa môžete previezť na štvorkolesovom tátošovi púšťou. Úplne iné dobrodružstvo ako v meste.

    9. Pearl

    Ak ostanete v Dohe, zamierte do Pearl, teda najluxusnejšej štvrte a uvidíte tu aj Ferrari a Rolls-Royce.

    10. Sokoliarska tradícia

    Chov sokolov a moderná nemocnica určená priamo pre nich. Katarčania si dávajú pozor na svoje tradície a svoj symbol.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 2190

    Mohlo by Vás zaujímať

    Pravda o Katare Prémiový blog

    Prémiový blog Pravda o Katare

    Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

    Ľuboš Fellner 26 min. čítania
    Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova Blog

    Blog Doha, Katar - podceňované prekvapenie Arabského polostrova

    Katar. Malá krajina skrytá na pravej strane Arabského polostrova. Monarchia obkľúčená Perzským zálivom, turizmom príliš nepoznačená, no nemenej…

    Viktor Háber, Andrej Žilík 23 min. čítania
    Favoriti MS vo futbale 2022 Blog

    Blog Favoriti MS vo futbale 2022

    Majstrovstvá sveta vo futbale 2022. Sviatok pre športových fanúšikov, ale tiež cestovateľov, ktorí chcú vidieť všetko zo sveta na jednom mieste - v…

    Viktor Háber 22 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Ázia  

    Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


    náročnosť

    19 dní

    Trvanie

    6569 8211€
    K

    Ázia  

    Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


    náročnosť

    12 dní

    Trvanie

    4247 4997€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.