Kde sa nakrúcali Star Wars? Čarovné miesta, ktoré môžete navštíviť

Kde sa nakrúcali Star Wars? Čarovné miesta, ktoré môžete navštíviť

Star Wars či Hviezdne vojny. Filmový fenomén, ktorý si získal stovky miliónov fanúšikov po celom svete. Dnes už ide o deväťdielnu filmovú sériu s množstvom spin-offov či seriálov zo vzdialenej galaxie, napríklad Mandalorian či Andor. A hoci sa na začiatku každého z filmov píše "in a galaxy far far away", miesta, kde sa nakrúcali Star Wars, nie sú tak ďaleko, ako by sa mohlo zdať.

Obsah

    Hovorili ste si niekedy pri pohľade na fiktívne planéty ako púštny Tatooine, ľadový Hoth, rozprávkový Alderaan či lesnatý Endor, aká je škoda, že takéto miesta nemôžete navštíviť v reálnom živote? Omyl. Hoci sa vo veľkom nakrúcalo v klasických filmových štúdiách, producenti Star Wars mali vo zvyku hľadať aj úžasné miesta vo svete, ktoré by stelesnili predstavu zobrazeného fiktívneho miesta.

    Mnohé z tých úžasných miest, ktoré ste videli na veľkom plátne, teda v skutočnosti existujú. Jedno z nich dokonca v Chorvátsku, mnohé v Taliansku či v Tunisku a dokonca aj v populárnom a exotickom Thajsku či na Maldivách. Poďme sa teda postupne prejsť na 30 miest, kde sa nakrúcali Star Wars a ktoré aj s BUBO môžete navštíviť.

    Nakrúcanie Star Wars v blízkej Európe

    Chorvátsko #

    Dubrovník

    Prekvapuje vás, že mesto Dubrovník je na zozname? Možno by ste ho hľadali skôr medzi lokalitami, kde sa nakrúcal seriál Hra o tróny, ak ste ale videli ôsmy diel The Last Jedi, určite vám prišli uličky mesta povedomé. Uprostred filmu sa Finn a Rose vydajú do kasínového mesta Canto Bight, aby hľadali akéhosi "hekera".

    Počas scény, kedy utekajú z kasína, prefrčia ulicami mesta. Skutočnou lokalitou nakrúcania tejto scény bol Stradun - ulica, ktorá vedie cez historické chorvátske mesto. S menšími úpravami, samozrejme. Chorvátsko je však k Slovensku najbližšou krajinou, ktorá poslúžila ako miesto nakrúcania Staw Wars.

    Dubrovník je jedno z najkrajších miest celého Balkánu, pri ktorom sa nemožno čudovať, že ho vyhľadávajú turisti aj filmári. Ak sa sem chystáte, prečítajte si blog čo vidieť v Duborvníku. My v BUBO ho navštevujeme v rámci veľkého poznávacieho zájazdu Balkán na jeden vrz.

    Výhľad na dominikánsky kláštor z mestských hradieb.
    Foto: Ivana Ďurčová — BUBO

    Taliansko #

    Villa del Balbianello, jazero Como

    Niektorí fanúšikovia nemôžu vystáť tzv. prequely k originálnej trojdielnej Star Wars sérii, aj tie sa však napriek väčšiemu použiťiu CGI nakrúcali na skutočných miestach a úžasná vila na talianskom jazere Como je jedno z nich. V druhom dieli poslúžilo ako miesto na planéte Naboo, kde sa schovávala Padmé spolu s Anakinom Skywalkerom. Na tomto mieste sa neskôr aj zosobášili a svadby sú tu aj v reálnom živote veľmi populárne.

    Skvostná vila v úžasnom prírodnom prostredí je v skutočnosti prerobeným kláštorom a je dokonalou kombináciou malebnej a úžasnej architektúry či spomínanej polohy. Zaujímavé je, že posúžila nielen Star Wars sérii, ale aj Jamesovi Bondovi. Konkrétne ste ju mohli vidieť vo filme Casino Royale.

    BUBO tip: 

    V rámci výletu k jazeru Como sa ubytujte vo Villa Peduzzi. Zabudnite na loď plnú turistov, tunajšia recepcia vám poradí nielen privátneho kapitána s loďou po jazere, ale aj helikoptéru, lietadlo alebo jazdu autom po miestach, kde sa turisti bežne nedostanú. Ide o výborný tip na výlet z Milána.

    Kráľovský palác Caserta

    Nadobudli ste dojem, že Taliansko bolo ideálnym miestom na zobrazenie neuveriteľnej majestátnosti planéty Naboo? Filmári určite áno. Zatiaľ čo exteriér mesta pre filmy Skrytá hrozba a Klonovaní útočia bol CGI, majestátny interiér Kráľovského paláca na Naboo je naozaj skutočný.

    Nakrúcanie oboch filmov prebiehalo v nádherných barokových sálach Kráľovského paláca Caserta v Kampánii na juhu Talianska. Ako už názov napovedá, palác bol kedysi rezidenciou neapolských kráľov a jeho história siaha až do 18. storočia.

    Etna, Sicília

    Snáď najnezabudnuteľnejším momentom v celej prequelovej trilógii je záverečné meranie síl medzi Obi-Wanom a Anakinom na vulkanickej planéte Mustafar. Práve tu, v Pomste Sithov, vidíme Anakina utrpieť život ohrozujúce zranenia, ktoré z neho nakoniec urobia Dartha Vadera.

    Zatiaľ čo herci v skutočnosti nebojovali na lávovom jazere, samotná láva je skutočná. Scénu zo skutočnej erupcie sopky nakrútili na sopke Etna na talianskom ostrove Sicília, jedného z najpopulárnejších jednodňových výletov z neďalekého mesta Catania.

    Etna je plná očarujúcich sopečných scenérií.
    Foto: Viktor Háber — BUBO

    Švajčiarsko #

    Grindelwald

    Po prvý raz, keď v Hviezdnych vojnách zazrieme planétu Alderaan, zničí ju Hviezda smrti. V Pomste Sithov však vidíme planétu o ako "zachovalú", a sme svedkami toho, ako Bail Organa prináša princeznú Leiu ako dieťa na svoj domovský svet.

    Zatiaľ čo mesto, do ktorého prichádzajú, je CGI, zasnežená alpská kulisa patrí Grindelwaldu vo švajčiarskych Alpách. Očarujúca horská dedina Grindelwald je populárna medzi lyžiarmi, milovníkmi turistiky a ponúka neskutočné prírodné scenérie prakticky len kúsok od slovenských hraníc.

    Jeden zo švajčiarskych ľadovcov.
    Foto: František Kekely — BUBO

    Podobné krásy prírody môžete obdivovať s BUBO na úžasnom zájazde Alpská päťka, kde uvidíte 29 štvortisícoviek, majestnátny vodopád Rheinfall či násherné nekonečné Ženevské jazero.

    Španielsko #

    Plaza de Espaňa, Sevilla

    Počas prequelov sa Naboo prezentovala ako celkom bohatá planéta. To znamenalo, že na nakrúcanie museli filmári vybrať mnoho miest, z ktorých žiari bohatstvo a luxus. Jedným z takýchto miest použitých v Attack of the Clones (2. časť) bolo nádherné námestie Plaza de España v španielskom meste Sevilla, metropole Andalúzie.

    Zdobený pavilón, ktorý sa tiahne okolo tohto námestia, slúžil ako miesto rozhovorov medzi Padmé a Anakinom v meste Theed. Vo filme vidíte iba letmý pohľad na miesto bývalého svetového veľtrhu, takže v skutočnosti je toho na pozeranie oveľa viac.

    Andalúzska Sevilla je vďaka svojim historickým pokladom zapísaná v dedičstve UNESCO.
    Foto: archív — BUBO

    Fuerteventura, Kanárske ostrovy

    Tu už mierime k jednému zo spin-offov. Solo: A Star Wars Story, hovorí o začiatkoch Hana Sola a zahŕňa ním často spomínaný Kessel Run. Jeho a zvyšok Beckettovho gangu zavedú na planétu Savareen, kde sa odohráva finále jeho sólovky.

    Pre každého, kto navštívil piesočné duny na Kanárskych ostrovoch, a najmä tie na piesočnatej Fuerteventure, sa môže zdať planéta Savareen trochu povedomá. Vďaka vetrom ošľahanej riedkej pobrežnej krajine je ťažké nenechať sa fascinovať Fuerteventurou, ktorej sme venovali samostatný blog.

    Odporúčame tiež blog o ďalšom nádhernom Kanárskom ostrove Lanzarote.

    Nakrúcanie Star Wars na Britských ostrovoch

    Spojené kráľovstvo #

    Puzzlewood, Gloucestershire

    Očakávané siedme pokračovanie Star Wars potešilo fanúšikov v roku 2015, keď do kín dorazil diel VII, teda Sila sa prebúdza (The Force Awakens). Jedno z miest, kde sa ocitli hlavní hrdinovia, bol čarovný les, kde sa Rey a Kylo Ren prvýkrát stretnú zoči-voči. Puzzlewood v anglickom grófstve Gloucestershire bol často využívaným filmovým miestom, v Hviezdnych vojnách sa premenil na les Takodana.

    Po tom, čo na sídlo postavy Maz Kanata zaútočí Prvý rád, môžete vidieť Rey a malého robota BB-8, ako bežia cez magický les Puzzlewood, kým dôjde ku konfrontácii s hlavným záporákom filmu Kylom Renom.

    Stanica Canary Wharf, Londýn

    Miesta natáčania filmov sú často exotické alebo vzdialené destinácie, najmä čo sa týka Star Wars. A predsa sa niektoré scény nakrúcali aj na stanici londýnskeho metra. Konkrétne to bola stanica Canary Wharf, ktorú použili v spin-offe Rogue One ako Imperial Base na Scarife.

    Keď sú Jyn, Cassian a K-2SO prezlečení za imperiálnych dôstojníkov, v skutočnosti sa jednoducho prechádzajú cez stanicu metra tejto obchodnej štvrte v očarujúcom a živom Londýne.

    Blogy z britských ostrovov, ktoré by vás mohli zaujať:

    Whippendell Woods, Watford

    Jar Jar Binks je, nepochybne, u fanúšikov najneobľúbenejšou postavou, ktorá sa objavuje vo filmovom univerze Star Wars. Nič to ale nemení na fakte, že les, kde sme ho po prvý raz uvideli v Skrytej hrozbe, je skutočne nádherné miesto.

    Keď Jar Jar v lesoch Naboo narazí na Qui-Gona Jinna a Obi-Wana, v skutočnosti ide o Whippendell Woods pri meste Watford. A toto miesto uvidíme opäť aj vo finále filmu v rámci boja o Naboo.

    Greenham Common, Berkshire

    Tu sa nakrúcali scény pre základňu rebelov na D'Qar v The Force Awakens a The Last Jedi. Tieto scény, podobne ako momenty plánovania útoku na základňu Starkiller, nakrútili na RAF Greenham Common, bývalej leteckej základni v Berkshire v Anglicku.

    Zatiaľ čo vysoké ploty okolo Greenham Common vás zavedú len na potulky po bývalom letisku, je možné navštíviť Greenham Control Tower, odkiaľ sa naskytne skvelý výhľad na základňu.

    Plavba po Temži a ikony Londýna.

    Plavba po Temži a ikony Londýna.

    Elektráreň Fawley, Hampshire

    V Solo: A Star Wars Story sa dozvieme, že Han vyrastal na planéte Corellia ako pouličný tulák, ktorý bojoval o prežitie. V zúfalej snahe o iný život sa spolu s Qi’rou pokúsia uniknúť z Corellie podplatením emigračného dôstojníka, len aby sa potom obaja rozišli iným smerom.

    Súčasťou tohto úteku je prenasledovanie rýchlobežníkov, ktoré nakrútili v elektrárni Fawley v Hampshire na južnom pobreží Anglicka. Elektráreň je teraz vyradená z prevádzky a plánuje sa jej rekonštrukcia.

    Do Anglicka vrátane Londýna zamierime v BUBO v rámci zájazdov:

    Írsko #

    Skellig Michael

    Ide o jedno z najpopulárnejších a veľmi vyhľadávaných miest, ktoré sme videli v rámci novej trilógie Star Wars. Skalnatý ostrov Skellig Michael, ktorý leží pri západnom pobreží Írska, sa okamžite stal známym vďaka spoločným scénam Rey a Luka Skywalkera vo filmoch The Force Awakens a The Last Jedi.

    Tento dobrodružný ostrov s dvoma vrcholmi a jeho staroveký galský kláštor sa reprezentovali planétu Ahch-To, kam sa Rey vydala, aby našla Luka po rokoch dobrovoľnej izolácie, ktorú hlavný hrdina podstúpil. Tam následne podstúpila aj tréning pod patronátom posledného Jediho.

    3 fotografie

    Skellig Michael

    Malin Head

    Hoci je vyhľadávaným najmä Skellig Michael, aj ďalšie írske pobrežné miesto sa môže pochváliť tým, že stvárnilo Ahch-To. Malin Head, ktorá sa nachádza na severnom pobreží Írska, tiež poslúžila ako miesto spoločných scén Rey a Luka Skywalkera. To znamená, že ak chcete obdivovať živé pobrežné scenérie Lukovho úkrytu pustovníkov, v Írsku máte dve možnosti, ako to urobiť.

    Cliffs of Moher - nespútaná írska príroda.

    Cliffs of Moher - nespútaná írska príroda.

    Spoznajte s nami krásy severoeurópskej írskej prírody na exkluzívnom zájazde Írsko a Severné Írsko.

    Nakrúcanie Star Wars - Škandinávia a Island

    Fínsko a Nórsko #

    Ľadovec Hardangerjøkulen

    Ľadová planéta Hoth je určite jednou z najpamätnejších destinácií Star Wars z pôvodnej trilógie. Koniec koncov, Hoth je miesto, kde sa po dlhý čas odohráva úvod filmu Impérium vracia úder - doteraz najlepšie hodnoteného a medzi fanúšikmi najobľobenejšieho zo všetkých deviatich.

    Luke hľadajúci svoj tauntaun a ohromujúca bitka o Hoth, to sú scény, ktoré priaznicvi Star Wars milujú. Scenéria, ktorú vidíme, je rovnako pôsobivá ako ľadovec Hardangerjøkulen v Nórsku. O niečo dostupnejšia pre turistov v tejto oblasti by mohla byť lyžiarska chata Finse Ski Lodge vo Fínsku, pred ktorou sa tiež nakrúcali scény z Hothu.

    Nórsko je známe v prvom rade nádhernými fjordmi. Príroda taktiež ako zo vzdialenej galaxie.

    Nórsko je známe v prvom rade nádhernými fjordmi. Príroda taktiež ako zo vzdialenej galaxie.

    V BUBO vám sever Európy predstavia vyštudovaní škandinavisti na zájazdoch:

    Island #

    Reynisfjara

    Severská krajina Island zaznamenala za posledných 10 rokov veľký rozmach cestovného ruchu a aj medzi BUBO klientmi sú zájazdy na Island čoraz obľúbenejšie. Je to čiastočne vďaka mnohým filmom a televíznym seriálom, ktoré sa tam nakrúcali, vrátane Hry o tróny.

    Jedným z takýchto filmov bol však aj Star Wars: Rogue One so skorým flashbackom Galena Ersa, ktorého zatklo Impérium na planéte Eadu. Zatiaľ čo presné miesto nie je jasné, či už na pláži Reynisfjara alebo v jaskyni Hjörleifshöfði, film nakrúcali na úžasnom južnom pobreží ostrova. Reynisfjara je turisticky veľmi známa vďaka čiernej pláži a skalným útvarom a v BUBO ju navštevujeme pravidelne.

    Krafla

    So svojou nálepkou „Krajina ohňa a ľadu“ nie je žiadnym prekvapením, že Island využili viackrát. Surová krása ostrova sa naplno ukázala vo filme The Force Awakens, v ktorom sopku Krafla použili na zobrazenie ľadového povrchu základne Starkiller. Vo filme sa objavili aj populárne geotermálne vody jazera Mývatn, ktoré sa nachádza na neďalekom severe krajiny.

    Nakrúcanie Star Wars - Afrika a Blízky východ

    Tunisko #

    Hotel Sidi Driss, Matmata

    Jedným z miest, ktoré videli diváci v úplne prvom filme Star Wars, keď ešte nemal podtitul Nová nádej, je usadlosť Owena Larsa (strýka Luka Skywalkera) na Tatooine. Hotel Sidi Driss je tradičný berberský dom v Matmata v Tunisku, ktorý je zapustený do zeme. Áno, toto nie je len jedno z klasických miest Star Wars, ale v skutočnosti tu môžete stráviť noc v Lukovom domove z detstva.

    Tunisko a posvätný Kairouan.

    Tunisko a posvätný Kairouan.

    Avenue 7 Novembre, Medenine

    V Skrytej hrozbe došlo nielen k návratu do univerza Star Wars, ale videli sme aj celistvý príbeh rodiny Skywalkerovcov. Tunisko bolo preto po dlhom čase (1999) opäť logickou voľbou, tentoraz bol cieľ vyzobraziť detský domov Anakina Skywalkera. Scény domova Anakina a jeho matky Shmi sa nakrúcali na niekoľkých miestach v Tunisku, jedným z nich bol Ksar Medenine na Avenue 7 Novembre v meste Medenine na juhu krajiny.

    Ksar Oued Soltane, Tataouine

    Neďaleko Medenine ležia v piesku a prachu zabudnutých storočí ďalšie nádherné tradičné ksary, teda opevnené miesta. Najznámejším z nich je Ksar Oued Soltane, ktorý poslúžil ako kulisa scén medzi mladým Anakinom a Qui Gon Jinnom. Ide o ksaru, ktorá leží na prahu púšte v oblasti Tataouine. Už vám asi došlo, odkiaľ sa vzal názov planéty Tatooine.

    Ajim

    Tunisko má tiež šmrnc vesmírneho westernu, ktorý v Novej nádeji vidíte, a to konkrétne v prístave Mos Eisley. Ide o malé pobrežné mesto Ajim na ostrove Djerba v Tunisku.

    Možno tu pri výlete v Tunisku spoznáte budovy využívané ako kozmodróm, a to vrátane domu, ktorý bol exteriérom pre Mos Eisley Cantina. Ajim mal však "dvojitú smenu", keďže miestna mešita sa používala aj na zábery Obi-Wanovho domu.

    La Grande Dune, neďaleko Nefty

    Na vytvorenie planéty ako Tatooine potrebujete obrovskú plochu nekonečnej púšte. Scény, keď C3PO a R2D2 putujú po meniacom sa teréne a Stormtrooperi sa ich snažia chytiť, si vyžadujú aj patrične vzdialené a pusté miesta. La Grande Dune na krajnom západe Tuniska neďaleko mesta Nefta bola preto ideálnou voľbou.

    Piesočné duny pri alžírskych hraniciach sa ukázali ako výborné autentické prostredie pre prvé chvíle strávené na Tatooine predtým, než uvidíme, ako droidi narazia na Lukea Skywalkera a jeho rodinu. Toto je miesto, ktoré určite ako fanúšik Star Wars budete vyhľadávať, pretože práve tu uvidíte aj ikonické piesočné iglu - hľadajte miesto zvané Ong Jmal a následne aj na Google Maps konkrétnu usadlosť označenú ako Star Wars: Mos Espa.

    Vyberte sa s nami na poznávačku Tuniska na zájazdoch:

    Jordánsko #

    Wadi Rum

    Sila (force) je dôležitou súčasťou Hviezdnych vojen a jedným z najdôležitejších miest spojených so Silou je mesiac Jedha predstavený v Rogue One. Bol domovom pútnického miesta pre tých, ktorí verili v Silu pred zničením mesiaca Hviezdou smrti.

    Púšte Wadi Rum v Jordánsku sa, prirodzene, hodila na tento účel a aj vy sa budete cítiť ako na inej planéte, keď na toto miesto zavítate. Koniec koncov, nakrúcal sa tu aj film Marťan s Mattom Damonom, čo je dôkaz toho, že nikde sa nepriblížite k povrchu Marsu tak ako na zájazde do Jordánska.

    Napokon sa tu tiež nakrúcal aj Rise of Skywalker, posledný film zo série deviatich, a ide teda tiež o filmovú lokalitu typu dva/tri v jednom. Nehovoriac o návšteve divu sveta Petry, čo je hlavný cieľ turistov v Jordánsku.

    BUBO sa pravidelne vydáva do Wadi Rum, kde sa nakrúcali Star Wars.
    Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

    Spojené arabské emiráty #

    Púšť Rub’ al Khali, Abu Dhabi

    Zatiaľ čo púštnu planétu Tatooine poznáme už dlho, v The Force Awakens sa zoznámime s novou púštnou planétou - Jakku. Toto je drsný domovský svet Rey ako skutočne nehostinné miesto pre život. Rey tu uvidíme predtým, ako sa stretne s jej spoločníkmi BB-8 a Finnom. Keďže nová púštna planéta si zaslúži nové púštne miesto natáčania, produkcia si na stvárnenie Jakku vybrala púšť Rub’ al Khali.

    Predovšetkým sa nakrúcalo v SAE, ale púšť Rub' al Khali sa rozprestiera vo viacerých susedných krajinách - Saudskej Arábii a Ománe. Unikátnu kombináciu týchto arabských krajín vám sprostredkujeme aj na zájazde Totálna Arábia.

    Nakrúcanie Star Wars v Ázii

    Thajsko #

    Zátoka Phang Nga, Phuket

    Medzi BUBO klientmi sú stále najobľúbenejšími zájazdy do Thajska. Áno, aj tu sa nakrúcali Star Wars. Hoci Chewbacca a Wookies boli súčasťou Hviezdnych vojen od začiatku, až v Pomste Sithov sme sa dostali do Wookieho domovského sveta Kashyyyk. Keď Yoda cestuje, aby pomohol Wookies v boji proti armáde Droidov, uvidíme krásne krasové ostrovy Kashyyyk.

    Najkrajšie pláže Thajska zaujali aj tvorcov Hviezdnych vojen.
    Foto: Tomáš Kubuš — BUBO

    Pravdepodobne by nemalo byť prekvapením, že tieto kulisy sú prevzaté zo záberov ohromujúceho zálivu Phang Nga neďaleko Phuketu v Thajsku. Táto časť Thajska je známa aj ostrovom Jamesa Bonda, ikonickým týčiacim sa ostrovom z filmu Muž so zlatou zbraňou.

    3 fotografie

    Relax na thajských plážach

    Do Thajska sa s nami dostanete na:

    Maldivy #

    Atol Laamu, Maldivy

    Spin-off Rogue One bol plný momentov, ktoré sme vo filme Star Wars ešte nevideli, no posledná bitka na planéte Scarif bola určite jednou z najlepších. Scarif bol sviežim novým prostredím vďaka svojim nízko položeným ostrovným plážam a tropickému vzhľadu.

    Takéto očarujúce prostredie nájdete na atole Laamu na Maldivách. Atol Laamu tvorí 82 ostrovov, ktoré spolu s okolitým bariérovým útesom vytvorili plytkú lagúnu. Ikonické biele pláže s tyrkysovou vodou a nad nimi vaše súkromné kabane. Niet divu, že okrem dovolenkárov si toto prostredie všimli aj filmári. Vy si môžete pri dovolenke na Maldivách vybrať z bohatej ponuky luxusných hotelov v raji.

    Nakrúcanie Star Wars v Severnej Amerike

    USA #

    Národné a štátne parky Redwood, Kalifornia

    Ak vás niekedy zaujímalo, kde sa nakrúcali scény z planéty Endor s krásnymi stromami a prírodou, odpoveď vás pravdepodobne neprekvapí. Pre Návrat Jediho boli ako lokácia filmu Endor použité národné a štátne parky Redwood.

    Táto zbierka štátnych a národných parkov, ktorá zahŕňa národný park Redwood a pobrežie Del Norte, je domovom mohutných sekvojových lesov a zazrieť ste ju mohli v mnohých filmoch ako E.T. a Jurský park: Stratený svet.

    Národný park Death Valley, Kalifornia

    Nielen Tunisko. Na vytvorenie planéty Tatooine boli použité aj scenérie z Národného parku Death Valley v Kalifornii. Je to práve Údolie smrti, kde prvýkrát vidíme pristátie C3PO a R2D2 na Tatooine, ako aj niekoľko scén medzi droidmi a Jawami.

    Pýšiac sa piesočnými dunami, soľnými pláňami, kaňonmi a podobne, určite si pri nakrúcaní mohli filmári vybrať z mnohých malebných kulís.

    Buttercup Valley, Yuma Desert, Arizona

    Ďalším klasickým momentom z pôvodnej trilógie je scéna, v ktorej sú Luke, Han a Chewbacca vo filme Return of the Jedi len kúsok od toho, aby boli hodení do Sarlaccovej jamy na Tatooine.

    To, na čo sa v týchto scénach pozeráme, je pustá púšť Yuma v Arizone a ešte konkrétnejšie jej údolie Buttercup. Táto drsná oblasť je miestom, kde sa odohráva veľká časť prvého aktu Návratu Jediho.

    Nespútanú americkú prírodu vrátane Death Valley, Grand Canyonu či iných úžasných prírodných ukázov uvidíte na zájazdoch:

    Guatemala #

    Národný park Tikal

    Tesne pred veľkým útokom na Hviezdu smrti vo filme Nová nádej vidíme Millennium Falcon letiaci do základne rebelov na Yavin 4. Keď vidíte kamenné chrámy predierajúce sa džungľou, vedzte, že to nie je len filmový pohľad. Ak vyleziete na Chrám č. 4 pri návšteve mayských ruín Tikal v exotickej Guatemale, spoznáte miesto, kde sa nakrúcal tento diel.

    Nakrúcanie Star Wars v Južnej Amerike

    Toto miesto skutočne existuje - Salar de Uyuni.
    Foto: Laura Lackovičová — BUBO

    Bolívia #

    Salar de Uyuni

    Záverečná bitka v The Last Jedi medzi poslednými silami odporu a postupujúcim Prvým rádom, toho zahŕňala veľa. Väčšinu divákov ale upútali biele soľné pláne planéty Crait. Fantastické dych vyrážajúce prostedie vzniklo vďaka úžasným soľným pláňam Salar de Uyuni v Bolívii.

    Hľadajte americké klenoty "zo vzdialenej galaxie" v rámci zájazdov:

    Nech už sa vyberiete do ktoréhokoľvek kúta sveta s BUBO, s veľkou pravdepodobnosťou natrafíte na miesto, kde sa Star Wars skutočne nakrúcali. Kúty z "galaxy far far away" naozaj nemusíte hľadať na druhom konci vesmíru. 

    Veríme, že vás tento blog inšpiroval k objavovaniu miest, ktoré ste dodnes obdivovali len na plátnach kín, lebo ste si mysleli, že v skutočnosti neexistujú a vygeneroval ich počítač na pozadí zeleného plátna. Avšak opak je pravdou!

    Mohli by vás zaujať aj filmové blogy:

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 285

    Odporúčame tieto zájazdy

    E

    Ázia  

    India


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3113 4265€
    E

    Ázia  

    Tibet, Nepál, India, Čína


    náročnosť

    26 dní

    Trvanie

    4158 5940€
    K

    Ázia  

    Vietnam, Kambodža


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3700 4353€
    K

    Amerika  

    Karibik, Mexiko


    náročnosť

    16 dní

    Trvanie

    3295 4393€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.