TOP 10 Reykjavíku

TOP 10 Reykjavíku

Reykjavík je možno tou najzaujímavejšou metropolou na svete. A nielen preto, že je aj najsevernejšou. Islandská a európska exotika tu ukáže svoju tvár a nadchnú vás tunajšie pamiatky, jedlo, pouličné umenie i ľudia so svojským humorom. Prehliadka Reykjavíku bude stáť za to.

Reykjavik Počasie

rain and snow

rain and snow

6°C

Predpoveď 19.Apr

Východ slnka 05:40

Západ slnka 21:13

Sneh 2.09mm

Dážď 4.27mm

Áno, na Island sa chodí najmä kvôli prírode a v samotnom Reykjavíku turisti ani pridlho neostávajú, to je však škoda. Disponuje totiž napríklad aj skvelým nočným životom. V BUBO poznáme Reykjavík dokonale a poradíme vám to naj z mesta, aby ste si ho vedeli vychutnať naplno. V tomto krátkom blogu sme pre vás zhrnuli TOP 10 tipov na mesto Reykjavík.

1. tip: Harpa Music Hall & Conference Center #

Stačí aj názov Harpa. Už z exteriérového pohľadu ide o zaujímavú a dokonalú budovu, ktorú nemôžete prehliadnuť. Ikona Reykjavíku, čo sa týka architektúry a tiež pomerne mladá - veď ju otvorili v roku 2011, hoci ešte vtedy nebola úplne dokončená. Rovnako nádherný je aj jej interiér, v ktorom sa konajú viaceré koncerty moderných kapiel či opera. Nechýba tiež predstavenie "Ako sa stať Islanďanom", ktoré je k dispozícii každodenne. Okrem toho disponuje Harpa krásnym výhľadom na starý prístav či suvenírovými obchodmi a útulnom kaviarňou.

Panoráma mesta aj s jeho najslávnejším kostolom.
Foto: Robert Taraba — BUBO

2. tip: Hallgrímskirkja #

Veľký a až extrémne nápadný kostol pripomínajúci organ. Ide o budovu vysokú 74,5 m, ktorá je "len" štvrtou najväčšou na Islande. Je však jasnou dominantou hlavného mesta a vidíte ju odvšadiaľ. Ide o protestantský kostol, ktorý dokončili v roku 1986 po štyroch desaťročiach. Ako organ pritom nepôsobí len zvonka - vnútri nájdete ozajstný organ s vyše 5 000 píšťalami vysokými až 15 metrov. Vstup do kostola, pred ktorým nájdete aj sochu skutočného objaviteľa Ameriky Leifura Eiríkssona, je zadarmo. Na vyhliadku je to len sedem eur.

3. tip: Sólfarið #

Ďalšia z ikonických pamiatok mesta. Na pohľad možno komplikovaný názov, ale hovorme mu v slovenčine jednoducho - Slnečné plavislo. Ide o výtvor umelca Jóna Gunnara Árnasa, ktoré má symbolizovať plavidlo budúcnosti a "ódu Slnku". Rovnako tak nádej, slobodu a pokrok nielen pri objavení neobjavených území. Zrejme vám však skôr bude evokovať vikingskú loď. Reykjavík má svoj Sólfarið od roku 1990.

Pokiaľ chcete vedieť o Reykjavíku viac a radi čítate dlhé texty, prečítajte si veľký, rozsiahly a detailný blog Čo vidieť v Reykjavíku a zistíte oveľa viac. Ako bonus podstatne viac autentických fotografií a zážitkov z mesta.

4. tip: Jazero Tjörnin #

Idylka pre domácich a návštevníkov. Celý Island je prešpikovaný krásnymi horami, vodopádmi, jazierkami a mnohými prírodnými divmi. Jeden taký má aj Reykjavík. Tjörnin je jazero poskytujúce útočisko 40 druhom vtákov. Skutočne romantické miesto navštevované nielen zaľúbencami, kde si môžete posedieť v priľahlom parku a pozerať sa na radnicu mesta, ktorá je trochu kontroverznou budovou s mnohými obdivovateľmi i odporcami. Takúto zvláštnu budovu posadenú do čírej prírody by ste tu asi nečakali.

3 fotografie

Potulky Reykjavíkom

5. tip: Ulica Laugavegur #

Ak ste prišli do Reykjavíku prioritne za nákupmi, budete asi jeden z mála, kto má takýto cieľ. Veľké množstvo obchodov však nájdete práve na ulici Laugavegur. Ide tiež o domov nočného života, ktorý ukazuje, že (nielen) mladí Islanďania sa vedia zabávať. Domov si odtiaľto určite odnesiete suvenír z jedného z obchodíkov alebo kvalitné zimné bundy či čiapky značiek Cintamani, Icewear či 66°Nort. Hľadajte tu mnohé bary či reštaurácie, v ktorých môžete ochutnať aj mäso z mníšika bielohlavého či veľryby a iné islandské špeciality.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy (na dlhšie čítanie):

    6. tip: Grótta maják #

    Unikátny maják zdobí okolie Reykjavíku od roku 1897. Grótta je prírodná rezervácia na cípe polostrova Seltjarnarnes, v najseverozápadnejšej časti oblasti Veľkého Reykjavíku. Od roku 1974 je prírodnou rezerváciou vďaka bohatému vtáctvu, ktoré sa tu usídlilo. Od centra mesta sem merajte cca 15-minútovú cestu autobusom. Priamo k majáku sa však dostanete len vtedy, keď je odliv.

    7. tip: Þúfa #

    Þúfu ako vonkajšiu umeleckú inštaláciu navrhol islandský umelec Ólöf Nordal, ktorý sa snažil vytvoriť miesto pokoja a meditácie v rušnom hlavnom meste. Nachádza sa pri prístave Reykjavík v oblasti Grandi. Slovo „þúfa“ v islandčine znamená chuchvalec (chumáč), ale môže označovať aj malú horu alebo humno. Na vrchole kopca je kôlňa na sušenie rýb. Pracovné príležitosti tu vytvorila rybná fabrika HB Grandi v roku 2013. Dnes toto miesto vyhľadávajú domáci najmä kvôli relaxu.

    Panoráma mesta pod domovskou horou Reykjavíku.
    Foto: Robert Taraba — BUBO

    8. tip: Hora Esjan #

    Reykjavícka zátoka Flaxafoi, odkiaľ sa dostanete na pozorovanie veľrýb, ponúka nádherné výhľady na okolie a vidíte od nej aj na horu Esjan, ktorá má dokopy 914 m. V hlavnom meste Islandu sa hovorí, že každý jeho obyvateľ by ju mal vyšliapať aspoň raz za život - prekoná 780 výškových metrov za cca 2 hodiny, možno aj menej. Priam stolová hora, ktorú občas zakryjú mraky, no vedú k nej mnohé turictické chodníky. Výstup na Esjan stojí za to, keďže výhľady odtiaľto sú neskutočné.

    Zájazdy na Island, počas ktorých sa dostanete na prehliadku Reykjavíku:

    9. tip: Streetart v Reykjavíku #

    Ste fanúšikmi pouličného umenia? Zablúďte do uličiek Reykjavíku. Šanca, že naň narazíte, je 100 %. Ocitnete sa v galérii, ktorú budete mať pre seba úplne zadarmo. Graffiti zaplavili Reykjavik koncom 90. rokov vďaka hip-hopovej kultúre a nespokojnej mládeži. Vývoj tohto umenia sa ale zhodoval so všeobecným postojom k pouličnému umeniu v Reykjavíku. Diela umelcov teda nie sú vandalizmom, ale skutočne zaujímavými kúskami obohacujúcimi mesto.

    10. tip: Návšteva blšieho trhu #

    Autentické suveníry nájdete na jednom z blších trhov. Najznámejším je Kolaportið, ktroý sa nachádza v oblasti starého prístavu. Hneď ako vstúpite na toto miesto, budete ohromení rozmanitosťou vecí, ktoré tu nájdete. Od vintage oblečenia po použité knihy a starožitnosti. Nájdete tu naozaj všetko. No najlepším je už spomenuté islandské jedlo. Vyskúšajte tu sušenú rybu a fermentovaného žraloka - ten má však veľmi výraznú chuť. Tiež odporúčame rôzne druhy jedla so sladkým drievkom.

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 681

    Mohlo by Vás zaujímať

    Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

    Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

    Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

    Ľuboš Fellner 15 min. čítania
    Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

    Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

    Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

    Zuzana Hábeková 10 min. čítania
    Magický juh Islandu Prémiový blog

    Prémiový blog Magický juh Islandu

    Island sa zvyčajne delí do siedmich geografických regiónov vrátane oblasti hlavného mesta Reykjavík. Každý región sa mierne líši, pokiaľ ide o…

    Zuzana Hábeková 10 min. čítania
    Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom Prémiový blog

    Prémiový blog Modrá lagúna – jedinečné kúpele, vytvorené vulkánom

    Krajina ohňa a ľadu - magický Island vábi svojou prírodou a atrakciami každoročne už viac ako dva milióny návštevníkov. Jedným z jeho najväčších…

    Robert Taraba 8 min. čítania
    Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta Reykjavik

    Reykjavik Reykjavík - najsevernejšia metropola sveta

    Mesto, ktoré vás očarí viacerými tvárami. Tou tradičnejšou, vpečatenou ešte vikingskými predkami, v ktorej stále prevláda idylický rybársky ráz…

    Robert Taraba 16 min. čítania
    Islandský Diamantový okruh Blog

    Blog Islandský Diamantový okruh

    Hádam každý, kto navštívil Island, sa stretol s názvom Zlatý okruh. Jedna z najpopulárnejších atrakcií Islandu v sebe ukrýva národný park…

    Robert Taraba 12 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    Detské zľavy

    Dovolenka Island pre rodiny
    F

    Európa  

    Škandinávia, Island


    náročnosť

    6 dní

    Trvanie

    2295
    K

    Polárne oblasti   Európa  

    Škandinávia, Grónsko, Arktída, Island, Dánsko, Grónsko (Dánsko)


    náročnosť

    10 dní

    Trvanie

    4950
    K

    Európa  

    Škandinávia, Island

    03.05. → 08.05. +14 termínov

    náročnosť

    6 dní

    Trvanie

    1893 2524€
    K

    Európa  

    Škandinávia, Nórsko, Island


    náročnosť

    13 dní

    Trvanie

    2912 4160€

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.