Fuerteventura - kráľovná kanárskych pláží

Prehliadka

Fuerteventura - kráľovná kanárskych pláží

Kilometre prekrásnych pláží s bielym, zlatistým aj čiernym pieskom a tyrkysovou vodou. Vyhasnuté krátery sopiek, saharská púšť v Európe, palmové oázy, surfovanie a pokojná atmosféra v pokojnej krajine. Ak túžite po krátkom dovolenkovom úniku s príručnou batožinou len kúsok od kontinentálnej Európy a v ktoromkoľvek období roka, možno vás zaujme kanárska Fuerteventura.

Sopečný ostrov Fuerteventura leží v Atlantickom oceáne, 105 km západne od mysu Juby v africkom Maroku (čo je bližšie než k Európe). Je najstarším z Kanárskych ostrovov (hovorí sa, že je pozostatkom bájnej Atlantídy) a z Atlantického oceánu sa začal vynárať približne pred 22 miliónmi rokov. Posledná sopečná činnosť tu však nastala asi pred 7 000 rokmi, takže sa nie je čoho báť.

Rozlohou ide po Tenerife o druhý najväčší z Kanárskych ostrovov, pričom sa rozprestiera na ploche takmer 1 700 km² a žije tu približne 75 000 obyvateľov. Rovnako ako ostatné Kanárske ostrovy, patrí administratívne k Španielsku a je súčasťou EÚ. Leží juhozápadne od ostrova Lanzarote, z ktorého sa sem pohodlne dostanete trajektom za približne 20 minút. Priame lety z Viedne operuje napríklad Austrian či nízkonákladovka Ryanair.

Viac o ostrove Lanzarote som napísal v samostatnom blogu Tipy na Lanzarote

Zaujať by vás mohli aj ďalšie BUBO blogy z Kanárskych ostrovov:

Fuerteventura býva často zaznávaná ako ostrov, kde nič nie je. Nuž, nie je, keď neviete, čo tu hľadať. Vnútrozemie tohto ostrova skutočne tvoria prevažne rozľahlé pustatiny a sopečná krajina. Ostrov je do veľkej miery neúrodný a erodovaný, vďaka čomu tu však nájdete najdlhšie pobrežie zo všetkých Kanárskych ostrovov a množstvo nádherných pláží s azúrovo-modrým morom a zlatistým aj tmavým vulkanickým pieskom.

Počasie na Fuerteventure #

Podobne ako na Lanzarote, aj na Fuerteventure po celý rok vanú vetry zo severu a severovýchodu. Vďaka tomu je ideálnym miestom pre nadšencov vodných športov. Ak sa chcete začať venovať surfovaniu, windsufingu či kiteboardingu, stačí sa prihlásiť do niektorej z miestnych škôl a môžete vyraziť na vlny. Niet divu, že na nádherných plážach Jandía sa už roky konajú Majstrovstvá sveta vo windsurfingu a kiteboardingu za účasti elitných medzinárodných športovcov.

Ostrov má teplé a suché podnebie s malými zrážkami, ktoré sa vyskytujú najmä v zime. Priemerné teploty sa v zime pohybujú okolo 20 a v lete okolo 30 stupňov. V najteplejších letných mesiacoch presiahnu hranicu 30 ºC. Fuerteventura je preto považovaná za ostrov večnej jari.

Ak sa chcete začať venovať surfovaniu, windsufingu či kiteboardingu, Fuerteventura je dokonalou destináciou.
Foto: archív

Kde sa ubytovať?

Fuerteventura je v doslovnom preklade ostrovom „silných vetrov.“ Je preto pravdepodobné, že pri cestovaní krajinou narazíte aspoň na jeden veterný mlyn. Najznámejšie sú mlyny v La Olivia, Antigua a Tefia.
Foto: Unsplash

Bezpečnosť na Fuerteventure #

Fuerteventura je pokojný a bezpečný kút zeme. Mali by ste si vystačiť so zdravým sedliackym rozumom. Dávajte si pozor na osobné veci, nenoste so sebou veľkú hotovosť, odfoťte si pas či občiansky. Iné nebezpečenstvo však predstavuje vodný živel. V oceáne sú vlny, ale najmä spodné prúdy, extrémne silné. Stačí, že vás vezmú trochu ďalej od pláže a môžete dopadnúť tragicky. Radšej sa na plážach držte v blízkosti iných ľudí a surferov.

Pozor si dajte aj na kanárske veveričky, ktoré na ostrov dovliekli zo severnej Afriky v 60. rokoch. Keďže na ostrove nemajú žiadneho prirodzeného nepriateľa, žijú ich tu tisíce. Sú rozkošné, avšak ich kŕmenie je zakázané. Uhryznutím môže vzniknúť infekcia a prenos rôznych chorôb.

Čo ochutnať na Fuerteventure? #

Kuchyňa Kanárskych ostrovov v sebe skrýva chute Afriky, Španielska a Južnej Ameriky. Tradičným pokrmom dominujú čerstvé ryby, solené kanárske zemiaky Papas arrugadas a omáčky mojo canario v červenej alebo zelenej verzii. Vyskúšajte grilované sardinky alebo caldo de pescado - polievku z rýb a zemiakov. Ako dezert odporúčame Bienmesabe canario z mandlí, vajíčok, cukru a citrónu.

Kozí syr Majorero
Island a Nový Zéland majú ovce, Kanárske ostrovy zas kozy. Na ostrove so 75 000 obyvateľmi ich žije takmer raz toľko. A ak existuje pochúťka, ktorá má na Fuerteventure špeciálne postavenie, tak je to práve kozí syr „Majorero“ - jeden z troch syrov z Kanárskych ostrovov s chráneným označením pôvodu („Majoreros" sa nazývajú aj obyvatelia ostrova Fuerteventura).

Vďaka svojej výnimočnej kvalite a tradičnej technike výroby je už roky uznávaný za jeden z najlepších syrov na svete. Ochutnať ho môžete prakticky v každej reštaurácii, alebo rovno v múzeu syra Museo del queso majorero.

Morská soľ
Prítomnosť oceánu znamená nekonečný prísun slanej vody, jej odparovania a možnosti výroby kvalitnej morskej soli. Ak vás téma zaujíma, navštíviť môžete aj soľné múzeum Salinas del Carmen, kde sa dozviete všetko o histórii tohto produktu a nakúpite kvalitné jedlé suveníry.

Aloe vera
Dôležitou hospodárskou plodinou ostrova je kaktus aloe vera, ktorý sa pestuje na niekoľkých plantážach na ostrove. V nápojoch, jedle či kozmetike sa aloe považuje za všeliek s blahodárnymi účinkami na telo a najmä pokožku. Ak vás spáli kanárske slnko, aloe je tá najlepšia a všadedostupná záchrana.

4 fotografie

Kozí syr Majorero je delikatesou, na ktorú sú na ostrove pyšní.

Majorero bol prvým kozím syrom v Španielsku, ktorý získal chránené označenie pôvodu.

Čo navštíviť na Fuerteventure? #

1. Pláže

Lanzarote je ostrovom sopiek, Fuerteventura zas ostrovom pláží. Je ich tu približne 150, a tu je výber tých najkrajších z nich.

Playa de Cofete

Pláž Cofete na juhovýchode ostrova sa už niekoľkokrát objavila v rebríčku najkrajších pláží sveta. Vďaka nedotknutému a dramatickému pobrežiu je poľahky jedným z najúžasnejších miest na ostrove. Je odľahlá, panenská a divoká. Cesta sem je neudržiavaná, kamenitá a teda trochu komplikovaná a s autom z požičovne bez poistenia a 4x4 by ste sem ísť nemali, takže vám to odporúčať nebudeme :).

Niektoré požičovne na tento úsek ani poistenie neposkytujú. Bezpečne sa sem dostanete s organizovaným výletom z mestečka Morro Jable alebo autobusom 111, taktiež z Morro Jable, ktorý je dostatočne prispôsobený na terén.

Pred príchodom na pláž sa nezabudnite zastaviť na vyhliadke, kde si túto malebnú scenériu ako z olejomaľby vychutnáte pekne zhora.

Ide o divokú pláž, takže kúpanie sa neodporúča. Na pláži si však užijete božský pokoj a nádherné západy slnka. Než si naň počkáte, môžete sa prejsť k obrovskému monolitu Roque del Moro, alebo k ostrovnému výbežku El Islote de la Siete Viudas. Dávajte si však pozor na príliv a odliv – odporúčame aplikáciu Tides, aby ste sa vedeli z miesta bezpečne vrátiť a neprišli o fototechniku.

7 fotografií

Playa de Cofete

Zaujímavým ľudským dielom na pláži Cofete je vila Casa Winter postavená nemeckým inžinierom Gustavom Winterom v roku 1946 ako jeho letná rezidencia. Ako to už býva, zaujímavé miesta bývajú opradené konšpiračnými teóriami. Jedna z nich tvrdí, že rezidencia uprostred kamennej pustiny bola postavená už počas druhej svetovej vojny a mala slúžiť ako tajná základňa pre nacistov.

Jej kuchyňa nápadne pripomína laboratórium, kde sa mali vykonávať plastické operácie, ktoré im mali spolu so zmenou identity pomáhať na úteku pred spravodlivosťou. Údajne mala byť dokonca spojená s podmorskými jaskyňami s ponorkami, ktorými sa nacistom podarilo utiecť do zahraničia, najčastejšie Spojených štátov.

Vdova po Gustavovi Winterovi však v rozhovore krátko pred svojou smrťou dôrazne odmietla obvinenia, ktoré sa v priebehu rokov vzniesli na adresu jej zosnulého manžela. Odmietla, že by vila niekedy mala spojenie s nacistami alebo že by bola postavená ako úkryt pre Adolfa Hitlera. Dnešný majiteľ vily Pedro Fumero vás vilou môže previesť a ukázať vám jej skryté zákutia.

Playa de Sotavento

Takmer 20 kilometrov dlhá pláž Playa de Sotavento neďaleko letoviska Costa Calma je spolu s Cofete najkrajšou plážou celého ostrova. Nachádza sa na východnom pobreží polostrova Jandia. Je piesočnatá a vstup do vody je pozvoľný. Ideálna je pre rodiny s deťmi, keďže počas prílivu mení na krásnu tyrkysovú lagúnu. Vlny tu silné nebývajú, no často tu veje silný vietor. Práve preto je ideálne pre surfistov, windsurfistov a kiterov.

Popcorn beach

Pláž, ktorej kamene vyzerajú ako pukance? Aj takúto zaujímavosť nájdete na ostrove Fuerteventura. Toto miesto sa stalo virálnym a na Instagrame sa teší veľkej popularite. Stovky ľudí prichádzajú na Popcorn beach za fotografiou s mŕtvymi koralmi, ktoré more vyplavilo na pevninu a obrúsilo do tvaru popcornových ružičiek. Pokochať sa tu môžete aj pekným výhľadom na neďaleké Lanzarote.

Ak chcete objavovať ďalej, odporúčame aj pláž La Concha s pokojnou vodou, bielym pieskom a tropickou atmosférou, Flag beach – najznámejšiu kitesurfingovú pláž ostrova či pláže El Burro, Punta Blanca a Playa de Esquinzo.

3 fotografie

Hlavným lákadlom ostrova sú krásne pláže.

2. Morro Jable

Pôvodne malá rybárska dedinka Morro Jable na samotnom juhu ostrova sa v priebehu posledných desaťročí sformovala do najznámejšieho letoviska ostrova. Aj napriek rozvoju si však zachovala ráz pôvodnej dedinky s romantickým prístavom, zlatistými plážami a krásnou prírodou. Po dni strávenom na pláži odporúčame tradičné tapas a chutnú iberskú šunku v reštaurácii La Bodega de Jandia.

Mohli by vás zaujímať aj blogy:

  • Barcelona - Mesto, ktoré si zamilujete. Sagrada Família, Parque Guell, ale i Camp Nou, ktorý je tým najväčším európskym futbalovým štadiónom. Zaplávajte si tu aj na úžasných plážach.
  • Madrid - Hlavné mesto s najslávnejším klubom sveta. Bohatá história, unikátna architektúra, katedrály, divadlá, múzeá, galérie...
  • Alicante - Atmosférické mesto s úžasnou pevnosťou a mestskými fontánami a kostolmi.
  • Malorka - Urobte si okruh jedným z najkrajších stredomorských ostrovov. Nájdete tu Dračie jaskyne i Col du Formentor - najkrajší európsky útes.
  • Zelené Španielsko pre pútnikov - Absolútne odlišné severné Španielsko.

3. Corralejo

Bývalá rybárska dedinka Corralejo na severovýchode ostrova je dnes hlavným hotspotom severnej Fuerteventury, kde sa zdržiava väčšina turistov. Možno sa pri príchode trochu zľaknete (vstup do mesta evokuje silný masový turizmus a zábavný priemysel), no keď ho začnete spoznávať vnútra, istotne sa vám zapáči. Ostrovná atmosféra a mix ľudí z celého sveta z neho robia miesto s uvoľnenou atmosférou a skvelými možnosťami na oddych.

4. Dunas de Corralejo

Za surfovaním zamierte na Punta Elena a za kitesurfingom na Flag beach. Jednoznačným lákadlom len 30 minút chôdze od centra Corralejo je aj 30 km² neďalekých pieskových dún Dunas de Corralejo, ktoré skôr pripomínajú plnohodnotnú saharskú púšť. Pre milovníkov adrenalínu odporúčame jazdu na buginách, napríklad s Dune Buggy Excursion.

Na večeru v meste odporúčame nevynechať najlepšie tapas reštaurácie v meste, ako napríklad Los Compadres, Gilda: casa de pinchos y tapas, Tapas Oscar, Casa Manolo či Jamoneria Caracandado. Výborné koktejly a príjemnú atmosféru nájdete v baroch Sunset Lounge Corralejo, Galera Beach Bar, v plážovom bare Punta Elena, Babel, Cheerz či klube Banana Beach Club. Nočný život je tu vďaka mladej komunite pomerne živý.

3 fotografie

Krásy Fuerteventury

5. Výstup na kráter Calderón Hondo

Sever Fuerteventury je ako stvorený na pešiu turistiku. Ak sa z Corralejo vydáme smerom na Lajares, pri pohľade doprava uvidíte rad zarovnaných sopiek známych ako Bayuyo spred približne 50 000 rokov. Ich erupcie zväčšili plochu Fuerteventury a vytvorili neďaleký ostrovček Lobos.

Najznámejšou a najzachovalejšou zo sopiek je Calderon Hondo. Výstup na jej vrchol je skvelým zážitkom a nenáročnou turistikou vhodnou pre každého. Najvyšší bod krátera dosahuje výšku 278 metrov, najnižší hĺbku 80 metrov. Z tohto miesta si môžete vychutnať aj pôsobivý výhľad na ostatné sopky. Na okrajoch krátera sa zvykne kŕmiť aj množstvo malých dravých vtákov, ako aj stáda kôz.

6. Rybárske mestečko El Cotillo

Ďalším skvelým miestom, kde sa vybrať surfovať, je rybárske mestečko El Cotillo na severozápade ostrova, ktoré si dodnes zachovalo pôvodnú pohodovú atmosféru. Nájdite si čas aj na prechádzku uzučkými uličkami lemovanými bielymi domčekmi, miestnymi barmi a reštauráciami. V prístave sa nachádza aj malá pláž, ak sa chcete pred návštevou kaviarne alebo reštaurácie rýchlo okúpať.

7. Betancuria

Betancuria je pravdepodobne jedno z najkrajších mestečiek na celej Fuerteventure. Žije tu síce len necelých tisíc obyvateľov, ale má svoj pôvab a charakter, ktorý si môžete vychutnať pri objavovaní západnej strany ostrova.

Mestečko s typickými bielymi domčekmi a úzkymi uličkami bolo založené už v roku 1404, a keďže bolo v tom čase prvou osadou na ostrovoch, stalo sa sídlom dôležitých inštitúcií, a nakoniec aj samotným hlavným mestom ostrova Fuerteventura (dnes jho nahradilo Puerto del Rosario).

Ak vás zaujíma aj Španielsko na kontinente, určite odporúčame naše zájazdy do Španielska:

Vďaka svojmu pôvabu a pôvodnej atmosfére sa Betancuria právom zaradila do zoznamu najkrajších miest Španielska, tzv. Los Pueblos Más Bonitos de España. Ak budete hladní, zastavte sa reštaurácii Finca Pepe. Vyrábajú tu aj spomínaný kozí syr (zvyčajne ráno) a niekedy môžete tento proces aj vidieť.

8. Arco de las Peñitas

Fuerteventuru do veľkej miery sformovali silné vetry, vďaka ktorým je ostrov posiaty zaujímavými skalnými útvarmi. Najkrajším z nich je pre nás bezpochyby skalný oblúk Arco de las Peñitas, ktorý sa nachádza na západe ostrova. Ako zaujímavý bod ho dokonca odporúča aj National Geographic. Oblúk sa nachádza v parku Parque Rural de Betancuria, ktorý je vzdialený len kúsok od spomínaného bývalého hlavného mesta ostrova.

Dostať sa sem nie je jednoduché. Pripravte sa na strmý skalnatý terén a lozenie po hladkých balvanoch. Ak nie ste v dobrej fyzickej kondícii a nemáte vhodnú obuv, radšej túru neriskujte. Oblúk sa navyše ťažko hľadá, keďže naň nesmerujú žiadne tabule ani návesti. Keď ho však objavíte, pochopíte, že stojí za to. Cestou sem budete prechádzať aj peknou palmovou oázou, kde sa budete cítiť ako v Západnej Afrike.

9. Nočná obloha zo Sicasumbre

Ďalší rozmer krásy Fuerteventury zažijete, ak sa zahľadíte hore. Ostrov je totižto jednou z troch rezervácií hviezdnej oblohy na Kanárskych ostrovoch. Ideálne podmienky na jej pozorovanie sa snúbili na mieste zvanom Sicasumbre, prvej astronomickej pozorovateľni na ostrove (vyhliadka na ceste FV-605).

V noci ponúka neuveriteľný pohľad na hviezdy, kométy, súhvezdia a planéty a cez deň perfektné pohľady na celý ostrov.

10. Ostrovček Lobos

Ak ste ostrov preskúmali skrz na skrz a stále máte dosť času, vybrať sa môžete napríklad na plavbu loďou za veľrybami, delfínmi guľatohlavými či žralokmi kladivákmi, alebo plachetnicou po pobreží a na okolité ostrovy. K najhorúcejším tipom určite patrí ostrovček Lobos hneď pri pobreží ostrova.

Je prevažne neobývaný, stojí tu len niekoľko rusitkálnych domčekov, avšak je plný tyrkysových lagún a zátok, ako aj turistických chodníkov a cyklotrás. Dostupný je z mesta Corralejo, od ktorého je vzdialený iba niekoľko kilometrov. Trajektom sa sem dostanete za približne 15 minút a cena spiatočného lístka je približne 20 € na osobu.

Kúpanie v trinásťstupňovom jazierku zopár metrov od divokých vĺn Atlantiku.
Foto: Martin Šimko — BUBO

Preskúmajte strohú krajinu vo vnútrozemí a nechajte sa ohromiť krásou jej kopcov, zastavte sa v dedinkách, kde čas plynie iným tempom, objavte históriu ostrova. Navštívte malebné pobrežné mestečká, vychutnajte si vynikajúce čerstvé ryby a prestížne medzinárodne uznávané syry.

Pokiaľ si chcete dopriať návštevu ďalšieho Kanárskeho ostrova, Lanzarote je na to ako stvorené. Trajektom z Fuerteventury sa zaň dostanete za necelú polhodinu.

Martin Šimko

Martin Šimko

Martin Šimko

Popri sprevádzaní je Martin zároveň destinačný manažér na oblasť Severnej Ameriky (USA, Karibik, Kanadu), Papuu Novú Guineu, Mikronéziu a Veľkú Britániu, kde zároveň strávil časť svojho života. Ako BUBO sprievodca s našimi klientmi loví zážitky po celom svete – na vrcholoch sopiek v Indonézii, pri obradoch spaľovania mŕtvych v Indii, pod osemtisícovkami v Nepále, aj pri prechádzkach popod Islandské vodopády. Domorodým kmeňom Himba v Namíbii vždy prinesú zásoby jedla, s masajmi v Keni pijú krv z kráv, v Zimbabwe sa prechádzajú s levmi a na safari v Tanzánii a Botswane striehnu na veľkú päťku. Jeho druhým domovom je Japonsko a Južná Kórea, ktoré prešiel z východu na západ už vyše 20 krát. Sám ďalej prešiel 15 štátov USA, kde takmer rok žil, Nový Zéland, Oceániu, Karibik, Arabské Emiráty a juhovýchodnú Áziu. Martin je vyštudovaný hygienik, ktorý strávil rok štúdiom v Austrálii. Jeho koníčkami sú fotografovanie, filmovanie, tvorba cestovateľských videí a adrenalínové športy, miluje rôznorodosť planéty. Klienti BUBO si na Martinovi vážia jeho obetavosť a pozitívnu náladu za každej situácie. Vidia, že cestovaním si plní svoje sny a sprevádzanie ho napĺňa. Ako správny sprievodca po Afrike miluje steak z impaly s Umngqusho ako prílohou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Južná Kórea, Japonsko

Zo zájazdu:

Martin Šimko

Posledná úprava článku | Prečítané: 4716

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania
Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

Marek Melúch 21 min. čítania
Zelené Španielsko pre pútnikov Prémiový blog

Prémiový blog Zelené Španielsko pre pútnikov

Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani neviem predstaviť.…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2985
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1255
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2860
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2490

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.