Ako vybaviť víza

Ako vybaviť víza

Do niektorých krajín je k vstupu potrebné byť držiteľom víz. Prečo sa nebáť navštíviť krajiny, ktoré majú vízovú povinnosť zavedenú? Uznávam, niekedy môžu vízové povinnosti odrádzať od úmyslu vycestovať do danej destinácie. Teraz si spoločne vysvetlíme, čo víza vlastne sú, kde sa dajú získať, ako vyplniť žiadosť, koľko to stojí, ako dlho sú platné... A vlastne všetko podstatné, čo sa vám zíde.

Čo je to vízum? #

Zjednodušene povedané, je to povolenie daného štátu na vstup cudzinca na jeho územie. Toto povolenie má niekoľko podôb, napr. pečiatka, nálepka v cestovnom doklade alebo samostatný dokument. Toto povolenie je platné obmedzenú dobu (napríklad tri mesiace). Taktiež môže byť limitované počtom vstupov (napr. môžete vstúpiť do krajiny iba raz, pre ďalší vstup potrebujete nové vízum alebo viacvstupové vízum).

Pre turistické účely vieme vízum deliť na vstupné, tranzitné a tzv. Evisa. Medzi štátmi môžu byť uzavreté dvojstranné, ale aj mnohostranné dohody o bezvízovom styku. Aj pri niektorých bezvízových krajinách treba mať cestovnú autorizáciu (napr. ESTA pri vstupe do USA, ETA do Kanady).

Radi vybavíme vaše víza, aj keď necestujete na zájazd s BUBO.

Čo potrebujem, aby som mohol dostať vízum? #

Aby ste mohli žiadať o akékoľvek víza, štandardom je, že musíte byť držiteľom platného cestovného pasu s dátumom platnosti aspoň 6 mesiacov a jeden deň po plánovanom návrate z danej destinácie.

Príklad: Ak idem do Juhoafrickej republiky v termíne od 1.1.2023 do 10.1.2023, tak môj pas musí byť platný aspoň do 11.7.2023. 

Upozornenie: Niektoré krajiny môžu vyžadovať kratšiu/dlhšiu platnosť.

Vedeli ste, že Slováci môžu vlastniť naraz až 2 platné cestovné pasy? Jeden s platnosťou 10 rokov a druhý s platnosťou 5 rokov.

Aké problémy môzu nastať s vízami? Získať víza dnes nie je také náročné, ako to bolo v minulosti. Za tie najdrahšie sa platilo takmer 500 eur, na najdlhšie sa čakalo 25 rokov a prišli ďalšie problémy. A to vrátane vyhrážok zastrelením či prinútenia vymeniť červené pozadie fotografie za zelené. Neraz bolo treba podplatiť colníkov pivom či presvedčiť ich, že v susednej krajine je stále včera. Čítajte zaujímavý a vtipný blog Ľuboša Fellnera: Problémy s vízami.

Každá krajina, môže mať rôzne podmienky vstupu #

Určite sa pýtate, kde si tieto informácie viete vyhľadať. Existuje niekoľko možností. Najaktuálnejšie informácie ohľadom podmienok vstupu by mali byť na stránkach ambasád, veľvyslanectiev alebo konzulárnych úradov.

Ak nie ste jazykovo najzdatnejší, celkom dobrým, ale nie vždy najspoľahlivejším zdrojom informácií, sú stránky Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky alebo Ministerstva zahraničných vecí Českej republiky.

Čakajte na povolenie a môžete cestovať.

Aké podklady sú bežne vyžadované? #

Pokiaľ neodovzdávate pas na ambasáde počas vízového procesu, takmer s istotou od vás budú vyžadovať sken alebo fotografiu pasu.

Prosím, neskenujte a nefoťte obal. Neverili by ste, koľko ľudí je schopných poslať zlatý dvojkríž na obale bordovej knižôčky.

Dôležitá je dvojstránka v pase s osobnými, biometrickými a úradnými údajmi. Tento sken musí byť úplný, neodstrihnutý, jasne čitateľný, nerozmazaný, bez odlesku, bez tieňov a bez prstov vo formáte PDF, JPEG alebo PNG (záleží od konkrétnej krajiny). Niekedy sa stretnete s tým, že veľkosť súboru je príliš malá alebo príliš veľká.

Fotografia tváre #

Ak treba dodať fotku tváre pasového formátu fyzicky, prosím, chodťe sa dať odfotografovať do profesionálneho fotoštúdia. Tie fotky pravidelne žiadajú dve a aby boli identické. Doma si ich nikdy identicky rukou nevystrihnete a kvalita domácej tlače je rôzna.

Ako dodať fotografiu tváre v elektronickom formáte?

Riaďte sa týmito pokynmi:

Poproste príbuzného/kamaráta/suseda/hocikoho, aby vás odfotil na digitálny fotoaparát alebo mobil. 

Nefoťte selfie a nepoužívajte žiadne filtre (žiadne mačacie ušká a podobne).

Postavte sa pred bielu (svetlú stenu).

Na hlave nemajte žiadnu čiapku či šiltovku.

Na tvári nemajte žiadne slnečné ani dioptrické okuliare.

V ústach nemajte cigaretu, špáradlo ani slamu.

Vaša tvár nesmie byť v tieni a ani v prepálenom svetle.

Na fotke sa neusmievajte (ak je vidno zuby, robíte niečo nesprávne)

Vyhotovenú fotku/súbor pomenujte MENO_PRIEZVISKO bez diakritiky.

Tento súbor viete podľa potreby zväčšiť, zmenšiť, zmeniť formát alebo orezať. Preto reálne nevadí, ak sa budete fotiť v spodnom prádle alebo v smokingu.

Hotovo.

Žiadosť #

Vyplnená žiadosť o vízum 

Žiadosť o víza obsahuje vačšinou klasické otázky, ako sú meno, priezvisko, adresa trvalého pobytu, zamestnanie, telefónne číslo, adresa prvého plánovaného hotela v danej krajine, číslo letu, ktorým do krajiny pricestujete, atď. Odpovedáte vždy pravdivo a bez chýb. Žiadosť/tlačivo sa buď vypĺňa elektronicky, alebo manuálne. Formulár nájdete na stránkach veľvyslanectiev alebo ambasád.

Tieto dotazníky môžu obsahovať aj veľmi kuriózne otázky. Napr.:

Otázka viery - kresťan/ateista/moslim/budhista/atď... (Srí Lanka)

Dotazovanie sa na mená rodičov, ich zamestnanie a miesto narodenia (India)

Navštívené krajiny za určité obdobie (Malawi)

Prílohy #

Dostávame sa ku kapitole, ktorá vzbudzuje najvačšie vášne a najviac dvíha tlak. K bežným podkladom treba niekedy priložiť veľmi špecifické prílohy.

Výpis z bankového účtu so všetkými pohybmi za uplynulé 3 mesiace v slovenskom (našťastie) jazyku s podpisom zamestnanca banky a pečiatkou banky (Juhoafrická republika). Tu sa nikto na žiadne GDPR nepýta, tu máte jednoducho na výber, buď to budete akceptovať, alebo necestujte. Zaujímavosťou je, že tomu nie je tak dávno, čo bola JAR voči Slovákom bezvízová (českí občania do JAR cestujú bez víz aj naďalej).

Pre neplnoletého cestovateľa potrebujete notársky overenú kópiu rodného listu preloženú do anglického jazyka (Namíbia).

Ubytovacie vouchre na celý čas pobytu (Guyana) - toto je príklad toho, že nie všetky destinácie sú otvorené putovaniu bez plánovania.

Itinerár cesty (Malawi) - podobný prípad ako s ubytovacími vouchrami.

Letenka na cestu tam a letenka na cestu naspať (Tanzánia) - úrady chcú mať istotu alebo aspoň vačšiu pravdepodobnosť, že v krajine neplánujete ostať.

Pozývací list (Tadžikistan) - chuťovka postsovietskeho priestoru, podľa mňa je to len zámienka, ako štátom tolerované agentúry vydávajú pozývacie listy za poplatok.

Poistenie (Saudská Arábia) - s príchodom covidových opatrení a s ich postupným ústupom je poistenie povinné čoraz častejšie, taktiež je to dobrý spôsob, ako od cestovateľa vypýtať povinný príplatok, podobne ako pri pozývacom liste. Saudská Arábia dokonca neuznáva poistenie uzavreté mimo S. Arábie.

Sila slovenského pasu #

Sila pasu je "disciplína", kde sa porovnáva, do koľkých krajín sa viete dostať bezvízovo. Na mnohých portáloch sa dočitate, že slovenský pas je 10. "najsilnejší" na svete. Nie je to pravda a vysvetlíme si aj to, prečo je to tak. Tu je aktuálny rebríček k 07/2022. 

Rebríček podľa CNN:

  1. Japonsko (193 krajín/území)
  2. Singapur, Južná Kórea (192)
  3. Nemecko, Španielsko (190)
  4. Fínsko, Taliansko, Luxembursko (189)
  5. Rakúsko, Dánsko, Holandsko, Švédsko (188)
  6. Francúzsko, Írsko, Portugalsko, Veľká Británia (187)
  7. Belgicko, Nový Zéland, Nórsko, Švajčiarsko, USA (186)
  8. Austrália, Kanada, Česká Rep, Grécko, Malta (185)
  9. Maďarsko (183)
  10. Litva, Poľsko, Slovensko (182)

Pred Slovenskom sa nachádza 27 krajín sveta so silnejším cestovným dokladom. Takže, pochopiteľne, nemôžeme mať desiaty najsilnejši pas. Každopádne, ocitáme sa v luxusnej spoločnosti bohatých a moderných krajín.

Príklad: Keď pri bežeckých pretekoch dobehnú do cieľa na prvom mieste na chlp presne traja borci a vy dobehnete až za nimi, neznamená to že ste druhý. Budete až na štvrtom mieste.

Na chvoste tohto rebríčku sú tieto krajiny:

  • 105. Severná Kórea (40)
  • 106. Nepál, Palestína (38)
  • 107. Somálsko (35)
  • 108. Jemen (34)
  • 109. Pakistan (32)
  • 110. Sýria (30)
  • 111. Irak (29)
  • 112. Afghanistan (27)

Ak sa na víza aj tak necítite, obráťte sa na vízový servis BUBO a radi vybavíme vaše víza, aj keď s nami necestujete na zájazd. 

Kontaktujte nás.

Ilustračné fotografie v blogu pochádzajú z Depositphotos.

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Martin Lipinský

Lipi je telom i dušou čistokrvný cestovateľ. Prešiel celú Európu, dokonca aj Turecko dva dni po nepodarenom puči. Vždy sa snaží myslieť pozitívne so správnou mierou rozvahy a úsmevu na tvári. Svoj strach z výšok prekonáva kurzom lezenia, prekonávanie prekážok je pre Lipiho výzva. Medzi jeho obľúbené destinácie patria krajiny bývalého Sovietskeho zväzu či Juhovýchodná Ázia. Učaroval mu systém organizovaného chaosu, ktorý tam vládne a nikdy ho neprestane fascinovať.  Zastáva názor, že v každej krajine je niečo úžasné čo sa dá odfotiť, zažiť, alebo zjesť.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Kyjev, Moskva, Petrohrad

Zo zájazdu:

Martin Lipinský

Posledná úprava článku | Prečítané: 1120

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Svetové zážitky na koľajniciach Prémiový blog

Prémiový blog Svetové zážitky na koľajniciach

Cestovateľský sen ísť na dovolenku vlakom má vraj iba promile Slovákov. No možno vás po tomto blogu pribudne. Spoločne s mojimi destinačnými…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8033
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.