Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Severná Afrika má mnoho „diamantov“, ale jedným, pre mňa špeciálnym, je určite pohorie Vysoký Atlas. Tento podmanivý svet, kde sa formovala arabsko-berberská kultúra, bol po stáročia nedostupný. Dnes je cestovný ruch pre obyvateľov Maroka jedným zo základných životných príjmov. Preto tu okrem skvelých služieb v mestách nájdete aj mnohé turistické aktivity s domácimi sprievodcami a výzvy, medzi ktoré radíme aj výstup na Jabal Toubkal, najvyšší vrch Veľkého Atlasu. Trúfnete si naň?

Atlas v mytológii #

Podľa gréckej mytológie bol Atlas Titan a spolu so svojím bratom Menoetiom viedol vojnu proti bohom z Olympu. Po porážke Titanov sa ho Zeus rozhodol potrestať tým, že musí navždy držať nebeskú klenbu. Herakles chcel pomôcť Atlasovi postavením stĺpov, aby mohol zhodiť váhu z pliec a oslobodiť sa od bremena (na Gibraltári je pamätník Heraklových stĺpov).

Atlas sa oslobodil, avšak len na krátku chvíľu. Zomrel po tom, čo mu Perseus ukázal hlavu Gorgoniny (jej hlava bola taká strašná, že pohľad na ňu spôsobil skamenenie) a zmenil sa na horu, ktorá dodnes drží nebeskú klenbu.

Cieľ cesty - zasnežené hory rozsiahleho afrického pohoria.
Foto: Matej Bučko — BUBO

Dnes na túto nebeskú klenbu vieme vystúpiť a spojiť tak poznávaciu dovolenku s cestovateľskou výzvou. V tomto blogu vám priblížim, ako to vyzerá na našej BUBO expedícii a čo si so sebou misíte zobrať. Verím, že vás navnadím na výstup, ktorý môžete absolvovať exkluzívne s BUBO.

Prekážka pri výstupe #

Pohorie, ktoré je dvakrát také dlhé ako Alpy a jeho vrcholy presahujú 4 000 metrov, predstavuje významný geografický prvok našej planéty. Od prvých pokusov európskych cestovateľov v 19. storočí, (pred vypuknutím 1. svetovej vojny) túto ohromnú horskú bariéru neprekonalo viac ako 1 000 ľudí. Problémom neboli masívne vrcholy pohoria Atlasu, ale samotní obyvatelia pohoria.

4 fotografie

Pod Vysokým Atlasom

Smrť bezvercom Heslo, ktoré vítalo všetkých Európanov

Svoju tajuplnosť si pohorie Atlas zachovalo aj po tom, čo cestovatelia a bádatelia dorazili do priesmyku Tagharat po vylodení v meste Agadir.

„Podnebie je obdivuhodné, prírodné prekážky nevýznamné, avšak tradičná politika prenikla hlboko do povahy miestnych a pre bežných cestovateľov predstavuje neprekonateľnú prekážku,"

zápisky účastníka expedície Hooker-Bill-Maw

Prvý známy výstup viedol markíz Segonzac a najvyšší vrchol Vysokého Atlasu Jabal Toubkal dosiahol 12. júna 1923. Aj keď je pravdepodobné, že domáci obyvatelia vystúpili na vrchol už dávno pred Segonzacom. Zdolávanie vrcholov pre potešenie alebo bádanie nebolo v povahe domáceho obyvateľstva. Všetko sa však o niekoľko rokov neskôr  zmenilo.

Po druhej svetovej vojne miestni ľudia pochopili, že pohorie je lákavé pre európskych cestovateľov a dobrodruhov. Výstup na najvyššiu horu severnej Afriky, kúpanie sa vo vodopádoch, návšteva historických sídiel či dokonca lyžovačka – pohorie začalo ponúkať turistom naozaj mnoho možností.

V súčasnosti blízko všetkých turistických tras nájdete predajcov suvenírov alebo originálneho občerstvenia a v každej dedinke pod Vysokým Atlasom si môžete najať miestnych horských sprievodcov.

Najvyšší vrch Maroka.

Najvyšší vrch Maroka.

BUBO navštevuje severnú Afriku už viac ako 20 rokov, a preto máme bohaté skúsenosti a máme vždy najlepších horských sprievodcov.

Najväčším lákadlom pre turistov je dnes jednoznačne zdolanie najvyššieho vrcholu Severnej Afriky – 4 167 m vysoký Jabal Toubkal. Je to určite aj tým, že to nie je „horolezecký kopec“, ale čisto turistický vrchol.

Dĺžka výstupu je 2-3 dni, podľa vašej kondície a, samozrejme, poveternostných podmienok. V jarných mesiacoch tu býva viac snehu, čo môže výstup spomaliť. Pri prekročení výšky 4 000 metrov hrá dôležitú rolu správna aklimatizácia na nadmorskú výšku (prečítajte si náš blog).

5 fotografií

Interakcie s domácimi

Výstup na Jabal Toubkal - je pre každého? #

Výstup na vrchol Jabal Toubkalu zvládne aj priemerne zdatný turista. Je to jedna z najdostupnejších štvortisícoviek, a preto je obrovským lákadlom do sveta vysokých hôr. Takmer všetci, ktorí plánujú svoj výstup, začínajú v meste Imlil, v typickom horskom mestečku, kde je ruch, mnoho turistov, obchodníkov a chaotická doprava.

My v BUBO sa snažíme o najlepší servis a unikátny zážitok pre nášho klienta, a preto sme ubytovaní v dedinke Aroumd, ktorá sa nachádza nad mestom Imlil. Namiesto ruchu sa nechávame očariť nefalšovaným životom domácich obyvateľov, ktorí ostávajú po stáročia verní tradíciám berberských predkov.

Mohli by vás zaujímať ďalšie marocké blogy:

Máme teda to najlepšie ubytovanie priamo v srdci Vysokého Atlasu. Pohodlné izby sú zárukou dobrej regenerácie, čo zvyšuje šancu na úspešný výstup. V našom ubytovaní sú samozrejmosťou veci ako keramický (európsky záchod), kvalitná wifi, výborné jedlo a nádherný výhľad na blízke štvortisícovky.

Výstup nám trvá obvykle 2-3 dni podľa počasia a podmienok. My nenechávame nič na náhodu a horské projekty precízne plánujeme, myslíme na každý detail, a preto vieme, že mať rezervný deň na horách je dôležité. Odmenou je vysoká úspešnosť našich expedícií.

8 fotografií

Servis na Jabal Toubkal

V prípade dobrých podmienok sa v prvý deň vydáme na horskú chatu Refuge De Toubkal, približne päť hodín turistickej chôdze.

Krajšie než hory sú len hory, v ktorých som ešte nebol.

Citát, ktorý dokonale vystihuje turistiku vo Vysokom Atlase. Ako prechádzame pod jednotlivé štvortisícovky, uvedomujeme si, že tieto hory sú iné. Vysoký Atlas sa nedá  porovnať s Alpami, Kaukazom či s Tatrami. Je to pohorie, ktoré je dnes už otvorené turistom, ale zároveň máte stále pocit, že je zahalené akýmsi tajomstvom.

Cestou na francúzsku horskú chatu prechádzame cez malé sídla domácich. Mnohých za tie roky poznáme po mene a oni poznajú nás. Predstavíme vám ich, dáme si čaj a porozprávame sa o tom, čo majú nové. Sme si vedomí svojho líderstva, čo nás zaväzuje robiť dobré veci, medzi ktoré patrí aj podpora miestnych.

Horská chata ponúka ideálne miesto na prenocovanie, nabratie nových síl pred samotným výstupom na vrchol. Pre našich klientov máme zabezpečené špeciálne izby. Kým ostatní turisti spia vo veľkých izbách po 30 ľudí, kde môže byť ruch, ktorý bráni dobrému spánku, my máme jednu špeciálne pre nás, dokonca aj s wifi, tu tesne pod vrcholom.

Pokiaľ vyrážame v jarných mesiacoch, na vrchole býva sneh, pre istotu máme pre vás  vždy pripravené horolezecké mačky. Aj keď ste ich nikdy nemali na sebe, nemusíte sa báť, všetko vám naši horskí sprievodcovia vysvetlia – je to jednoduché.

Zaujímavé a unikátne expedície zažijete s nami tiež na zájazdoch:

9 fotografií

Zopár momentiek z výstupu

Vrcholový deň - je to makačka? #

Počas vrcholového dňa nás čaká 800 výškových metrov. Skoro ráno máme kvalitné raňajky. Káva, čaj, pečivo, niečo sladké, vajíčka, maslo, všetko pre dostatok energie. Vyrážame veľmi skoro, približne o štvrtej ráno. Naše tempo je pomalé, vieme čo robíme. Chceme mať na vrchole všetkých. Cesta vedie ponad chatu cez skalnatý chodník podobný nášmu výstupu na Rysy.

V prípade, že sa tu nachádza sneh, používame horolezecké mačky. Stúpame, máme pravidelné pauzy, všetko dokonale zladené, aby sme to zvládli. Cítime mierne príznaky nadmorskej výške, čo je úplne normálne, ale vieme, čo robíme, máme v BUBO s týmto bohaté skúsenosti (dôkaz na blogu). Po troch hodinách sa nachádzame v sedle, odkiaľ je to na vrchol asi 30 minút. Vrcholovú pyramídu je vidno už od sedla, cez rozbité kamenisté chodníky prekračujeme magickú hranicu 4 000.

Cesta je mierne kľukatá, obchádzame veľké skaly a o nejakých 20 minút sme na vrchole. Spoločné fotky, eufória a prekrásny výhľad. Vidíme celý Vysoký Atlas, vyššie sa v severnej Afrike už nedá . Práve sme pochopili metaforu gréckej mytológie: „Atlas drží nebeskú klenbu.“

Pre zdatných a skúsených turistov máme ešte niečo naviac – výstup aj na Západný vrchol, ktorý je o 100 metrov nižší, ale poskytuje nádherný výhľad na centrálnu časť Vysokého Atlasu.

Po úspešnom výstupe sa vraciame na chatu. Pri príchode nás na terase čaká káva, čaj, voda a niečo pod zub.

Po regenerácii na chate sa vraciame späť do nášho ubytovania v Arounde. Užívame si horské výhľady na vrchol, ktorý sme pred niekoľkými hodinami dosiahli.

Zastavíme sa v miestnej osade Sidi Chamharouh, ktorá je známa svojou bielou mešitou postavenou v skalnej plošine. Dáme si čaj u našich priateľov, všetci nás tu poznajú. Máme tu to najlepšie meno. Po necelých dvoch hodinách sme v našom ubytovaní v Aroumde, čaká nás zaslúžený relax, dobrá sprcha a večer kvalitné jedlo na terase, nad ktorou obdivujeme nočnú oblohu s miliónmi hviezd.

6 fotografií

Na vrchole Jabal Toubkal

Zaujala vás expedícia vo Vysokom Atlase? Vyberte si jeden z termínov a poďte do Maroka s nami:

Dovolenka v Maroku a výstup na Jabal Toubkal

Čo si treba zobrať do Vysokého Atlasu? #

Samotný vrchol Jabal Toubkal, ako som spomínal, nie je „horolezecký kopec“, je to technicky nenáročný vrchol, ktorý zdolá priemerný turista, pokiaľ ide s BUBO. Človek tu nepotrebuje žiadnu špeciálnu výstroj. Samotné oblečenie závisí od ročného obdobia. V lete nebudete potrebovať ani rukavice a teplú bundu, aj na samotnom vrchole bude pomerne teplo.

Ale my v BUBO vieme, prečo sem nechodíme v lete. Mnoho ľudí a neskutočne vysoká teplota (atakujúca 40 stupňov) v dolinách - to nie je naozaj nič príjemné. Optimálne mesiace na výstup sú koniec apríla až začiatok júna, prípadne september až november.

Pri turistike vo Vysokom Atlase treba myslieť na to, že v dolinách je v tomto ročnom období veľmi teplo a, naopak, na vrchole vás môže zastihnúť aj snežná búrka. Preto treba byť pripravený a zlé počasie vás nemôže prekvapiť.

Náš check list:

  • turistické topánky s membránou (gtx a podobne)
  • tenisky
  • šľapky
  • 2x dlhé nohavice
  • krátke nohavice
  • 4x tričko (funkčné a bavlnené)
  • funkčná mikina
  • ľahká páperová bunda
  • nepremokavá bunda
  • čiapka a rukavice
  • klobúk
  • tenké a hrubé ponožky
  • spodná bielizeň
  • čelovka
  • turistické paličky
  • lekárnička (leukoplast, magnézium, ibalgin a svoje lieky, ak ich užívate)

Snažíme sa, aby naše motto: „Najlepší servis“, platilo na každej expedícii. Myslíme na každý detail, aby naši klienti cítili, že je o nich maximálne postarané. Je za tým veľa práce, ale my v BUBO veríme, že vidíte ten rozdiel, keď cestujete s nami.

Budeme sa tešiť, ak na vrchol Vysokého Atlasu vystúpite s nami!

Matej Bučko

Matej Bučko

Matej Bučko

"Krajšie než hory sú len hory, v ktorých som ešte nebol"

Tento citát Mateja dokonale vystihuje. Veľký milovník hôr vystúpil na Mont Blanc, Elbrus, Ararat, má za sebou najvyšší vrchol chladnej Sibíri, ale aj rozpáleného Atlasu. Keď nie je na cestácj, v BUBO sa venuje výberu nových a školeniu začínajúcich sprievodcov. Rozvíjaním BUBO cestovateľskej akadémie prispieva k zvyšovaniu kvality prípravy sprievodcov na zájazdy, kde kladieme dôraz na lovenie zážitkov. Okrem horských krajín si zamiloval aj exotiku Blízkeho východu, či Afriky. Zamiloval si najmä Jordánsko a Maroko. Jeho obľúbené jedlo je totiž Marocký tajín Kura - Citrón. Matej má vždy dobrú náladu a prekypuje energiou.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Výstup na Ararat

Zo zájazdu:

Matej Bučko

Posledná úprava článku | Prečítané: 303

Mohlo by Vás zaujímať

Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Atmosféra Ramadánu naživo Prémiový blog

Prémiový blog Atmosféra Ramadánu naživo

Takto to vyzeralo v deň vzniku týchto fotografíí, na prvý deň Ramadánu. Cez zážitky sa vám pokúsim tú atmosféru priblížiť.

Rabat - najčistejšie mesto Maroka Blog

Blog Rabat - najčistejšie mesto Maroka

Vitajte v Rabate, metropole Maroka. Toto nádherné mesto stojí na brehu delty rieky Regreg, ktorá sa vlieva do Atlantického oceánu priamo pod…

Michal Repta 13 min. čítania
Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne Casablanca

Casablanca Casablanca - marocký šperk pri Atlantickom oceáne

Najväčšie mesto Maroka, ktoré poznáme minimálne z rovnomenného filmu. Casa, ako domáci nazývajú mesto Casablanca, má zhruba štyri milióny…

Michal Repta 13 min. čítania
Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka Blog

Blog Vysoký Atlas - výstup na najvyšší vrch Maroka

Severná Afrika má mnoho „diamantov“, ale jedným, pre mňa špeciálnym, je určite pohorie Vysoký Atlas. Tento podmanivý svet, kde sa formovala arabsko…

Matej Bučko 8 min. čítania
Tradičné remeslá Maroka Blog

Blog Tradičné remeslá Maroka

Marocké remeselné umenie je živé umenie. Neustále sa inovuje, čím vznikajú nové výtvory, ktoré veľmi radi napodobňujú veľké svetové značky či…

Andrea Švecová 11 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3890
E

Afrika  

Maroko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1650
B

Afrika  

Maroko


náročnosť

10 dní

Trvanie

4285
K

Afrika  

Maroko

29.04. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

2350

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.