TOP 10 Barcelony

TOP 10 Barcelony

Po tom, čo uvidíte Barcelonu, sa jej iba ťažko niečo vyrovná. Úžasné mesto úplne odlišné od zvyšku Španielska. unikátna architektúra najznámejších pamiatok ako Sagrada Família či Parque Güell, večne živá La Rambla, plná pláž Barceloneta či atmosféra futbalového zápasu na Camp Nou. Do Barcelony sa budete chcieť vracať opakovane.

Barcelona Počasie

slabý dážď

slabý dážď

18°C

Predpoveď 29.Mar

Východ slnka 06:39

Západ slnka 19:13

Dážď 0.13mm

Čo vidieť v Barcelone, keď sa tam vyberiete? Ani počas týždňovej dovolenky len v tomto druhom najväčšom španielskom meste sa nudiť rozhodne nebudete. Prehliadka Barcelony a pamiatky mesta a jej unikátna atmosféra sa vám zapíšu do sŕdc, očí aj duše. Čo vidieť v Barcelone? Prečítajte si našich TOP 10 tipov na metropolu Katalánska.

1. tip: La Sagrada Família #

Jednoznačne najkrajšia pamiatka celej Barcelony a architektonický skvost, ktorý vám vyrazí dych. A to aj napriek tomu, že Sagrada Família stále nie je dokončená, pritom ju začali stavať ešte v roku 1882! Antoni Gaudí zmenil plány skromného novogotického kostola, ktorý sprvu navrhol Francesco de Paul Villar. Rozhodol sa pre vytvorenie "kázania v kameni" a budovy, ktorá vznikne vďaka verejnej zbierke.

Precíznosť katedrály sa ukáže aj zvnútra na úžasných stĺpoch a výnimočnému osvetleniu vďaka tamojším oknám. Zakúpte si lístky online a vedzte, že tiež prispievate na to, aby Sagradu Famíliu čím skôr dokončili (plán je rok 2026).

2. tip: La Rambla #

Najznámejšia, najrušnejšia, najširšia. Ulica s mnohým naj, kde to stále žije. Nájdete tu množstvo atrakcií, obchodov, múzeí a historických bodov na jednom mieste. Najslávnejší španielsky bulvár je hlavnou tepnou mesta a prekypuje energiou a nevyčerpateľnou autenticitou. Elegantná promenáda, ktorá vedie z Placa de Catalunya k moru na pláž Barceloneta (ktorú tiež odporúčame), je dominantou Katalánska. La Rambla vás pohltí a donúti nakupovať.

3. tip: Park a Castell de Montjuic #

Ide o naozaj veľmi príjemný mestský park, ktorý disponuje mnohými historickými budovami a tiež krásnymi vyhliadkami na Barcelonu. Je tiež dobrou voľbou, ak hľadáte najkrajšie výhľady na Barcelonu. Tie možno nájsť aj na vrchu Tibidabo so sochou Krista, no pevnosť Castell de Montjuic na vrchu kopca s parkom ponúka tiež úžasné scenérie. Kedysi pritom bola politickým väzením. Na to však rýchlo zabudnete pri pohľadoch na mesto i prístav a more.

Pokiaľ chcete vedieť o Barcelone viac a radi čítate dlhé texty, prečítajte si veľký, rozsiahly a detailný blog Čo vidieť v Barcelone a zistíte oveľa viac. Ako bonus podstatne viac autentických fotografií a zážitkov z mesta.

Lanovkou sa dostanete na kopec Montjuic, kde sa okrem takýchto výhľadov nachádza mnoho zaujímavostí a pamiatok.
Foto: Marek Melúch — BUBO

4. tip: Park Güell #

Ďalšie fantastické dielo z rúk Gaudího, ktoré je dokončené. Miesto, ktoré svetoznámy architekt premenil na krajinnú záhradu. Prítulný park, ktorý vás nadchne jedinečnou architektúrou, farbami a freskami. Taktiež tu nájdete sochy salamandier, pri ktorých sa musíte povinne odfotiť. Vášeň ikonického modernistu pre prírodné formy sa tu skutočne rozbehla až do bodu, kedy sa umelé zdá takmer prirodzenejšie ako prirodzené. Teraz park Güell patrí do UNESCO.

4 fotografie

5. tip: Barrio Gothic - Gotická štvrť #

Harmonická štvrť, ktorá má jedinečnú historickú a architektonickú atmosféru. Úzke uličky, v ktorých sa dokážete stratiť, no práve tak najlepšie spoznáte Barcelonu a nebude sa vám chcieť odtiaľto ísť inam. Pokojné a zašité námestia s palmami a nerušné uličky majú veľké množstvo obchodov, ale aj kaviarní či barov. Stráviť tu viete aj týždeň.

Mohli by vás zaujímať tiež blogy (na dlhšie čítanie):

6. tip: Casa Batlló ‑ Gaudí Barcelona #

Jeden z najfotografovanejších objektov celej Barcelony. Ďalšie veľdielo z rúk Gaudího a vlnitý dom zazobaného aristokrata. Všimnete si jeho originálnu fasádu a potom vás čaká nezvyčajný interiér. Krásne fotky mesta si spravíte tu. 

7. tip: Casa Milá #

Barcelona je plná nádhernej a svetovo unikátnej architektúry a dôkazom je aj Casa Milá. Do štvorice dielo Gaudího, ktoré nemôžete vynechať. Budova totiž vyzerá, ako keby ju vytvoril z jedného jediného kameňa. Tomu dal okná a dvere vytesal do skaly. Aj preto nesie prezývku Kameňolom (La Pedrera) a fasáda domu pripomína morské vlny. Gaudí sa naschvál vyhol rovným líniám. Železné ohrady v tvare rastlín na balkóne a bizarné komíny dozdobujú tento skvost.

8. Štadióny #

Bližšie k centru mesta určite neobíďte Olympijský štadión. Naďalej funguje aj po tom, ako bol centrom diania letných olympijských hier 1992, kedy sa športový svet pozeral na Barcelonu a nájdete pri ňom rôzne skvosty futuristickej architektúry. Nenechajte si ujsť ani zápas FC Barcelona na väčšom Camp Nou, ktorý je najväčším futbalovým štadiónom Camp Nou a keď ho uvidíte zvnútra, padne vám sánka.

3 fotografie

Olympijský štadión a okolie

Zájazdy do Španielska, počas ktorých sa dostanete na prehliadku Barcelony:

    9. tip: Spievajúca fontána #

    Nachádza sa pri Múzeu umenia, ktoré je samo o sebe nádhernou budovou na štýl parlamentu v Budapešti. Fontána však z tohto miesta robí skutočný unikát. Večer hrá striekajúca voda rôznymi farbami a do toho zaznejú rôzne pesničky, napríklad aj Barcelona od Freddieho Mercuryho. Pri La Font Mágica sú zimomriavky zaručené.

    10. tip: Katalánska kuchyňa #

    Barcelona má naozaj slávnu gastronomickú scénu. Jedlá Barcelony sú poháňané kombináciou svetových šéfkuchárov, nápaditých receptov a úžasných čerstvých surovín z miestnych fariem a mora. To, čo tu skutočne musíte vyskúšať, teda okrem paelly, je tapas a čerstvé morské plody. Dobrú chuť!

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Viktor Háber

    Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


    Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

    Zo zájazdu:

    Viktor Háber

    Posledná úprava článku | Prečítané: 852

    Mohlo by Vás zaujímať

    Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

    Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

    Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

    Ľuboš Fellner 32 min. čítania
    Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

    Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

    Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

    Martin Šimko 13 min. čítania
    Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

    Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

    Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

    Daniela Mihaldová 24 min. čítania
    Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť Barcelona

    Barcelona Barcelona - mesto, pamiatky, pláže, čo vidieť

    Mesto Barcelona je metropola Katalánska. V tomto blogu vám ukážeme nakrajšie pamiatky Barcelony, zavedieme vás na top pláže mesta, povieme si, čo…

    Marek Melúch 21 min. čítania
    Zelené Španielsko pre pútnikov Prémiový blog

    Prémiový blog Zelené Španielsko pre pútnikov

    Astúria, Baskicko, Galícia a Kantábria sa súborne nazývajú España Verde a teda Zelené Španielsko. Príznačnejší názov si ani neviem predstaviť.…

    Ľuboš Fellner 24 min. čítania
    Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

    Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

    Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

    Ľuboš Fellner 24 min. čítania
    Blogov

    Odporúčame tieto zájazdy

    K

    Európa  

    Gibraltar, Španielsko


    náročnosť

    11 dní

    Trvanie

    2985
    K

    Európa  

    Španielsko


    náročnosť

    5 dní

    Trvanie

    1255
    K

    Európa  

    Gibraltar, Španielsko


    náročnosť

    11 dní

    Trvanie

    2860
    K

    Európa  

    Andorra, Španielsko, Francúzsko


    náročnosť

    8 dní

    Trvanie

    2490

    Získajte prístup
    k exkluzívnym ponukám
    a informáciám.