Pekné silvestrovské ohňostroje môžete vidieť aj v slovenských mestách. No sú metropoly sveta, kde uvidíte tie najkrajšie ohňostroje vôbec. Mnohí oslavujú nový rok niekde na chate na lyžovačke, avšak existujú miesta, kde práve počas Silvestra vrcholí leto, je 30 stupňov a vy tu môžete zažiť úžasnú dovolenku. Takéto miesta by som vám v tomto blogu rád predstavil a trochu vás aj inšpiroval.

Nový rok oslavuje každý inak a inokedy #

Oslavy Nového roka sú vynikajúcou zámienkou na spoznávanie sveta – každá kultúra ho totižto oslavuje inak, líšia sa tradície aj čas a aj tu spoznáte mentalitu domácich a ulovíte unikátne zážitky. 

Čínsky nový rok oslavujú naši sprievodcovia a klienti každoročne koncom januára, kedy sa oslavuje aj Vietnamský nový rok Tet. V Číne sme sa ešte pred koronavírusovou uzáverou krajiny prechádzali po Veľkom čínskom múre - jedinej stavbe, ktorú vraj vidieť z Mesiaca a ktorú si cestovateľ Marco Polo nevšimol...

Teraz v januári je tu menej ľudí a lepšia viditeľnosť. No oslavy Nového roka nemusíte tráviť iba v Číne. Fantastický pocit je jesť paličkami z jednej misy, púšťať balóny a oslavovať kdekoľvek v China Towne - všade tam, kde žijú čínske komunity, a to je skoro všade. 

Priamo v Indii som v marci zažil Indický nový rok Holi. Je plný farieb, je spln, Indovia spália bábiku Holika tak, ako naši predkovia pálili Morénu a v daný deň sú si všetky kasty, všetky varny rovné, prekryté nánosom farieb – je to krásny sviatok.

3 fotografie

Bubáci oslavujúci sviatok Holi priamo v Indii. Foto: Ľuboš Fellner

V Perzii, Kirgizsku, Kazachstane či Kurdistane oslavujú Novruz 20. marca. To viem presne, lebo každoročne Novruz oslavujem aj ja - 20. marca mám narodeniny. Jazdí sa tu vtedy na koňoch, ťavách, strieľa sa z luku, loví sa nie so sokolmi, ale s orlami.

6 fotografií

Novruz - Perzský nový rok sa oslavuje v prvý jarný deň, keď sa život na severnej pologuli prebúdza. Má to logiku. Foto: Ľuboš Fellner

Obľúbeným je aj aj sinhalský či tamilský nový rok a poriadne si treba vychutnať aj Songkran v Thajsku v polovici apríla, kde sa všetci ľudia striekajú vodou s takými veľkými hračkárskymi vodnými pištoľami. Je to ohromná sranda. Celkovo sú Nové roky vo svete úžasnou zábavou a prekvapivým uloveným zážitkom navyše.

Najmenej tradičný Silvester? #

Netradičný a skvelý Silvester môžete zažiť všade, dokonca na oboch svetových póloch. Aj v roku 2022 máme štyroch klientov, ktorí oslavujú príchod nového roka na južnom póle.

Let privat jetom, ubytovanie v najunikátnejšom hoteli planéty, ktorý je najvzdialenejšou nehnuteľnosťou a silvestrovská večera od Michelinského kuchára, ktorý varil aj pre Lewisa Hamiltona - jazdca formuly 1.

Luxus ale zároveň maximálne dobrodružstvo, kde sa plazíme do jaskyne a s cepínmi a mačkami lezieme po strmých ľadových stenách. Takýto Silvester je pre najväčších dobrodruhov, ale aj pre tých, čo si vedia užívať život.

Nižšie pripájam film (2 minuty, 40 sekúnd), ktorý vám ukáže, ako to na južnom póle vyzerá na Silvestra.

V prípade oslavy Nového roka na Antarktíde ide o značne exponovanú destináciu a exkluzívny zájazd.

V mojom rebríčku TOP 10 Silvestrov vo svete by som vás chcel však zaviesť na dostupné miesta, ktoré, ak sa rozhodnete, môžete si dovoliť aj po finančnej stránke a fyzicky ich zvládne tiež každý.

10. miesto: Silvester v Dubaji #

Jeden z tých tradičnejších tipov a blízka exotika na úvod. Dubaj je od Viedne iba 5,5 hodiny letu, má slušnú škálu hotelov, stále nové a nové reštaurácie a silvestrovský ohňostroj pod Burj Khalifa, najvyššou stavbou sveta vysokou 828 metrov, je už zopár rokov povestný. Ohňostroj vystreľujúci zo známeho mrakodrapu je krásny aj z diaľky - z okna nášho hotela, ktorý vám ponúkame v rámci zájazdu do Dubaja a svetlo ohňostroja ako keby sa z Burj Khalifa lialo dole...

3 fotografie

Ako mať čo najviac zo silvestrovského Dubaja? Foto: Ľuboš Fellner

Skvelý únik v zime do tepla. Možno vás v tomto čase bude zaujímať elementárna otázka: „Môžem sa v Dubaji pri oslavách Nového roka aj okúpať?“ Skôr nie, v zime je more v Dubaji studené, ale toto je zároveň ideálny čas na spoznávanie lokality. Pozrieť si mrakodrapy a najmä Dubajský rám, Múzeum budúcnosti, tiež prejsť sa po najkrajších plážach Dubaja, po štvrti Dubai Marina s jachtičkami, pozrieť si najväčšie Ruské – teda Ukrajinské koleso sveta, snoubordovať na pieskoch púšte pri západe slnka...

Počas chladnejšieho obdobia odporúčam pozrieť si všetky krajiny Arabského polostrova – letiská sú hypermoderné... Začať Katarom, ktorý vynikajúco zorganizoval majstrovstvá sveta vo futbale a ukázal svetu, že na to má a treba s ním rátať. Predbehne aj Omán v zozname najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín na svete?

Pozývam vás prečítať si môj blog Pravda o Katare, aby ste pred cestou sem eliminovali nepravdivé stereotypy a tvrdenia o krajine. Aj po MS 2022 sa oplatí navštíviť hypermoderné futbalové štadióny, múzeá či nemocnicu, kde neliečia ľudí, ale sokoly. Sokol stojí viac než Ferrari a mladí beduíni ich s pýchou nosia na svojej rukavici...

4 fotografie

Čo vidieť začiatkom januára na našom zájazde Arábiou?

Z Kataru odletietame do Kuvajtu s vodnými vežami a najtvrdšou menou sveta, navštívime historický Bahrajn, spomenutý voňavý Omán a všetkých 7 emirátov Spojených arabských emirátov, takže nielen Dubaj... Na záver odletíme do Saudskej Arábie, ktorá sa otvára svetu. Dubaj je aj počas Silvestra slnečný a veľmi príjemný. Je to blízko a ceny sú prijateľné. Je vôbec dôvod sem nevycestovať a neužiť si Nový rok?

9. miesto: Silvester na Jost Van Dyke #

Miesto, kde silvestrovský deň trávia celebrity ako Jay-Z, Rihanna či Morgan Freeman. Nejde pritom o najznámejšie ostrovy ako Jamajka, Kuba či Svätá Lucia, kde mieri väčšina turistov, ale pre väčšinu turistov úplne neznámy ostrov Jost Van Dyke. Je to jeden z ostrovov v rámci Britských Panenských ostrovov v Karibiku.

6 fotografií

Silvester na Jost Van Dyke, foto: Ľuboš Fellner

Exkluzívny je preto, že musíte mať vlastnú jachtičku alebo katamarán, inak sa na ostrov nedostanete. Takzvaná Old Year’s Night sa oslavuje v krčme Soggy Dollars, čo v preklade znamená mokré doláre, a to preto, lebo tu nie je mólo a zo svojej lode musíte skočiť do vody a preplávať na breh, a tak sú vaše peniaze v plavkách mokré. Je to značne uvoľnená oslava konca roka, iba si tak ležíte na pláži a čakáte na západ slnka, na pláži sa tancuje,  jedia sa homáre z grilu z ostrova Anegada.

Luxus tejto destinácie a tip na exotický karibský Silvester dávam do rebríčka pre nedostupnosť a uvoľnenú atmosféru. Jost Van Dyke je vo svetových tabuľkách považovaný za jeden z najlepších a tým, čo hľadajú skutočne výnimočné zážitky, ako to celý život robím aj ja, odporúčam dať si Jost Van Dyke na svoj zoznam.

8. miesto: Silvester v New Yorku #

Toto je ďalšia klasika, ktorú ste zrejme aj očakávali. Ak ste videli ľubovoľný americký film odohrávajúci sa na prelome rokov, určite vám ukázali preplnené námestie Times Square, klišéovité okuliare v tvare nového roka a mnoho ľudí odrátavajúcich posledné sekundy starého roka.

Silvestrovský New York mám vyskúšaný na vlastnej koži. Tej bola trošku zima, ale to preto, lebo som doletel z Karibiku. Všade bol sneh, prechádzali sme sa v Central Parku a vyhrabávali nápis Imagine na počesť Johna Lennona. Korčuľovali sme pod Rockefellerovým mrakodrapom ako aj v Central Parku na štadióne, ktorý roky sponzoruje exprezident Donald Trump.

Silvester slávime na našich zájazdoch do New Yorku priamo na Times Square, ale odporúčam aj pozrieť si ohňostroj nad panorámou Manhattanu z diaľky. Musím skonštatovať, že sneženie v New Yorku je romantické a obchody na 5th Avenue sú práve teraz najkrajšie.

5 fotografií

Veľkolepý New York

My v BUBO máme New York radi a realizujeme sem najviac zájazdov na Slovensku. Ja osobne som tu bežal maratón a aj v roku 2022 som tu bol už ani neviem koľký raz...  Sme najväčším predajcom Spojených štátov, máme diplom priamo z Washingtonu a aj v New Yorku lovíme zážitky. Okrem iného tu navštevujeme hokejové zápasy NHL, basketbal či skvelé vystúpenia na Broadwayi.

Známy instagramový kuchár Nusr-Et tu otvoril ďalšiu zo svojich reštaurácií, kde si ľudia nakrúcajú krájanie a solenie steaku, čo popisujem detailne v blogu Nusr-Et – drahé a hrozné steaky? Aj o tieto zážitky si môžete v New Yorku doplniť posledné dni v roku, respektíve prvé v tom novom.

7. miesto: Najmodernejší Silvester sveta #

Najmodernejší Silvester na svete a dokonca ho zažijete medzi prvými. Japonsko je prezývané ako krajina vychádzajúceho slnka, a tak sa tu aj deň končí o 8 hodín skôr než u nás. Pri Tokyo Tower v najväčšom meste sveta sa okrem hry svetiel za pomoci najmodernejších technológií sveta vypúšťajú do vzduchu aj balóny. A skvelé je, že teplota v Tokiu ani v tomto období neklesne pod 8 stupňov.

6 fotografií

Silvester v Japonsku

Japonsko je veľkým hitom – je to orientálna exotika a krajina ako žiadna iná na svete. Napriek tomu, že tu vidíte supermodernosť na každom kroku, dodržiavajú sa tradície. Je napríklad zvykom, že Japonci trávia Nový rok na mieste, kde sa narodili či na jednom z miest, kam siahajú ich korene či kde žili ich predkovia. Akoby veľká migrácia, ktorá však prebieha pokojne, organizovane a nesilene. Japonci chcú ísť domov a svoj cieľ si dobrovoľne splnia.

Tradície východu slnka sa vám tu dostanú pod kožu. Hlavnou časťou novoročnej akcie je skoré vstávanie a združenie sa na miestach, kde vidno prvé slnečné lúče úvodného dňa Nového roka. Deti dostávajú symbolické vreckové a púšťa sa šarkan. Oslavy Nového roka sa končia celkovo až v polovici januára, a tak vás tu bude silvestrovský duch dlho sprevádzať.

Veľké, moderné a tradičné oslavy nie sú jediným lákadlom Japonska. V lete sa dá vystúpiť na horu Fuji, v zime zase na Hokkaido lyžujeme a na ostrove Mijadžima sa klaniame stovkám srniek. Sushi na trhu Tsukidži chutí aj tým, čo neznášajú ryby, Kobe steak si treba dať priamo v Kobe a odvážlivci ochutnajú aj hyperjedovatú rybu fugu. Ja som ju mal dva razy, z toho jedenkrát aj úplne surovú. Ani počas Silvestra vás tu neminú gejše, kimono či ikebana. Celé Japonsko som prešiel sedem ráz zo severu na juh a plánujem sem prísť opäť. Vyberiete sa so mnou na zájazd do Japonska?

3 fotografie

Silvester pri Mŕtvom mori, foto: Ľuboš Fellner

6. miesto: Silvester na najnižšom mieste sveta #

Toto je super tip na Silvestra pre vás a je dokonca ešte bližšie než Dubaj. Ide o Silvester na najnižšie položenom mieste sveta - pri Mŕtvom mori. Tu je neustále príjemné počasie. Jordánske kráľovstvo je lacná a bezpečná krajina a popri oslavách Nového roka v teple tu môžete na džípoch objavovať púšť Wadi Rum a červené nabatejské mesto Petra – jeden z divov sveta, na ktorý nikdy nezabudnete.

Prvý raz som tu bol v roku 1995 a BUBO je odvtedy najväčším predajcom aktívnych zájazdov do Jordánska. Keď som bol v Petre naposledy, prišiel za mnou náš klient a povedal: „V Petre som druhý raz, ale až teraz som ju konečne spoznal.“ Ísť do Petry s profesionálmi sa oplatí a zažijete oveľa viac.

6 fotografií

Jordánsko na Silvestra je prekrásne. Foto: Ľuboš Fellner

Pri Mŕtvom mori sa nachádzajú luxusné hotely, ja odporúčam hotel Ištar Kempinski s množstvom bazénov, beduíni zapaľujú lampy, na raňajky si tu vypijete šampanské a potom pozvoľna prejdete na červené vínko. Večer je tu romantika a prekvapivo príjemný Silvester na vysokej úrovni v skutočne blízkej exotike.

5. miesto: Silvester na Islande #

Uznávam, Island nie je tradičným Silvestrom, no teploty nie sú až také nízke. Konkrétne sa pohybujú medzi -1 a +4, to vlastne znamená, že často je tu na Silvestra teplejšie než u nás. Po prvý raz sme tu Silvester zrealizovali pre Adelu Vinczeovú - týmto ju zdravím. Odvtedy s nami oslávili exotický nový rok kúsok od polárneho kruhu stovky klientov.

Ohňostroj na Silvestra si určite vychutnajte v hlavnom meste – Reykjavíku. Neostaňte však na jednom mieste. My si tu na našich zájazdoch na Island užijeme prekrásne hory, ľadovce, sopky, vodopády a celkovo prekrásnu prírodu. Poprechádzame sa po čiernych plážach, zo zeme ide horúca para, užívame si termálne pramene napríklad v Modrej lagúne a putujeme za polárnou žiarou - tento farbami hrajúci zvláštny prírodný úkaz môžete vidieť iba teraz v zime.

3 fotografie

Silvester na Islande

Aurora borealis je presne dôvodom, prečo stráviť Silvester na Islande. Na nový rok budú vybuchovať ohňostroje a nad nimi sa bude týčiť polárna žiara. Nebudete vedieť, na ktoré svetlá sa skôr pozerať a je to geniálne. Island v zime a na Silvestra realizujeme v BUBO roky a máme teda slušné skúsenosti. Medzi našimi klientmi sa vždy vytvorí super partia a sever Európy, teda aj zájazd na Island v zime, sa stáva novou módou.

4. miesto: Silvester na Srí Lanke #

Ostrov jogy, ajurvédy a vegetariánskej stravy. Ideálny pre tých, ktorí na Vianoce radi papkajú a následne si povedia, že to prehnali a mala by nasledovať aspoň malá diéta. Po vianočnom prejedaní sa je Srí Lanka očistnou kúrou a skutočnom perlou a rajskou záhradou v teplom Indickom oceáne.

Keď sa na svoj rebríček pozriem spätne, Island bol posledným „studeným“ silvestrovským tipom. Odteraz (vrátane zájazdu na Srí Lanku) už rozoberám iba teplé silvestrovské dovolenky.

Aj tu vrcholí sezóna. Na Srí Lanke je koncom roka úžasné teplo ako v našom lete, neprší a vy si tu užijete prekrásnu dovolenku. Ide o bezpečnú destináciu pre celú rodinu, moja najmladšia dcéra tu bola tri razy a začali sme sem chodiť, keď mala 4 roky.

9 fotografií

Srí Lanka a Maldivy majú počas Silvestra najvyššiu sezónu roka. Foto: Ľuboš Fellner

Srí Lanka, to je 30 stupňov, teplé more, prastaré pamiatky a kultúra a vy z tohoto ostrova do Nového roka vstúpite totálne zregenerovaní s množstvom D vitamínu. Ak ste mali úspešný rok a chcete minúť viac, odleťte na susedné Maldivy, kde je taktiež najvyššia sezóna a zaručený TOP tip. Silvester na Maldivách je tiež ideálnou dovolenkou, ktorú vám vieme ponúknuť.

3. miesto: Silvester v Afrike (Viktóriine vodopády a safari) #

Ak hľadáte Silvester v Subsaharskej Afrike, teda tej pravej Afrike, je dobré, že ste sa prescrollovali až na bronzový stupienok. Silvester v Afrike je naozaj svetovou TOP-kou. My realizujeme do tejto časti „čierneho kontinentu“ veľa zájazdov.

5 fotografií

Divadlo na Viktóriiných vodopádoch

Ten najpopulárnejší - 3x naj Afriky - je skoncipovaný tak, že uvidíte Kapské mesto a následne sa presuniete k Viktóriiným vodopádom, kde strávite Nový rok. Sme na južnej pologuli, leto teda vrcholí a je tu poriadne teplo. Pri pohľade na jeden z najkrajších prírodných divov sveta si užijete ohňostroje, africký temperament a prekvapivý luxus, výborné služby.

Pokiaľ máte radšej východnú Afriku, skvelým tipom je aj Silvester v národnom parku Maasai Mara. Nachádzate sa v Keni, vidíte veľkú päťku a ste súčasťou najlepšieho safari, aké vo svojom živote môžete zažiť. V Keni ste priamo na rovníku a aj tu je totálne teplo.

3 fotografie

Silvestrovské safari

Večer prídete do hlavného mesta Nairobi a v rámci oslavy konca starého a príchodu nového roka zažijete africký temperament. Silvester aj v Afrike robíme mnoho rokov, a tak ich viem pokojne odporučiť.

2. miesto: Silvester v Rio de Janeiro (+ Latinská Amerika) #

Začnem veľmi univerzálne. Kde si užiť najlepší Silvester v rámci Latinskej Ameriky? Doslova všade, lebo väčšinou sme južne od rovníka a je tu teda teplo. Najvyššia sezóna je aj pri Karibiku a pokiaľ ste s nami v Mexiku, oslavujete Silvester v najkrajšom meste krajiny – v Oaxace.

Najkrajší čas v Rio de Janeiro!
Foto: Marcio Guedes — BUBO

Oaxacu navštevuje minimum turistov Mexika, pričom je jeho najindiánskejším mestom a Indiáni sa vedia poriadne zabávať. Na námestiach hrajú mariachis na gitary, točia sa tu obrovské biele gule, tancuje sa pred katedrálami na námestiach, spoločne s Indiánmi v krojoch popíjate tequilu a mezcal.

Okúpať sa môžete v teplom Karibskom mori a vyskúšať si zapotécku saunu – jeden z úžasných zážitkov s tisícročnou tradíciou. Ide tu o znovuzrodenie človeka, hoci pritom vyzeráte trochu ako blázni. Popisujem to aj v blogu Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika.

Mimo Mexika môžem spomenúť Silvester v Kolumbii v Zona caffetera, kde môžete zbierať kávu priamo z kríkov, trekovať v džungli s kolibríkmi medzi najvyššími palmami sveta. Silvester na Kube zase odporúčam stráviť v mestečku pod patronátom UNESCO - v Trinidade. Nemusím vám ani hovoriť, ako vyzerá oslava na Kube však...

To najlepšie, čo však môžete v Latinskej Amerike zažiť na Nový rok, je Silvester v Rio de Janeiro. Rio je jedno z najkrajších miest sveta. Na oslavy Silvestra v Rio de Janeiro nikdy v živote nezabudnete. Je to skutočne veľmi dobrý tip!!! Keď sme tu urobili časozber z balkónika nášho hotela, tak vidíte najprv krásnu pláž Copacabanu, potom sa tiene hotelov začínajú predlžovať, nastane tma a nádherný ohňostroj – jeden z najlepších a najfarebnejších na svete, ak nie ten vôbec najlepší.

Hra svetiel nad Copacabanou.

Hra svetiel nad Copacabanou.

Na pamäti majte, že je to Južná pologuľa, a teda vrcholiace leto. Máte možnosť zalietať si nad Riom vrtuľníkom, na plážach Ria si vychutnať caipirinhu – čo je cashasa (nazývaná aj brazílsky rum) s limetkou. Večer sa oblečiete do bieleho a oslavujte s dvoma miliónmi Cariocas, ako sa obyvatelia Ria nazývajú. K tomu všetkému ako bonus Cukrová Homoľa, Corcovado a jeden zo siedmich divov sveta – Socha Krista Spasiteľa.

1. miesto: Silvester v Juhovýchodnej Ázii #

Možno ste čakali, že exotické Rio bude so svojím Silvestrom na prvom mieste, aj víťaz je však poriadne exotický. A nečudujem sa, že medzi klientami BUBO je dlhodobo úplne najobľúbenejším. Áno, uhádli ste, ide o zájazd Thajsko-Malajzia-Singapur, nestarnúci hit. Silvester v Juhovýchodnej Ázii, nech už ho strávite v hociktorej z týchto destinácií, si budete pamätať navždy.

Odporúčam vychutnať si ohňostroj v hlavnom meste Thajska - v Bangkoku pri rieke Chao Praya, alebo v Singapure nad ikonickým hotelom Marina Bay Sands, kde naši klienti zvyknú bývať – ten hotel je super a pokiaľ sa budete o polnoci kúpať v bazéne, uvidíte najkrajšie žiarivé mrakodrapy sveta a okolo nich organizovaný a unikátny ohňostroj.

No klienti BUBO majú dlhodobo svoju preferenciu a najradšej slávia koniec roka na nádherných plážach pri Krabi. Každý deň tu nasadneme na lodičky a vyrážame na výlety na okolité ostrovčeky. Za tie roky sme tu ako doma. Kajakujeme sa v magrovníkovom lese, užívame si jednu z najzdravších kuchýň sveta a úžasné hotely – s bazénmi a servisom, aký inde ako v Juhovýchodnej Ázii nedostanete.

5 fotografií

Silvester v Juhovýchodnej Ázii

Masáže, absolútna pohoda a jednoznačne najobľúbenejší Silvester vhodný aj pre celé rodiny či partie kamarátov. Thajsko je priaznivý pomer ceny, kvality a ohromných zážitkov a spojenie troch krajín robí zo Silvestra Thajsko-Malajzia-Singapur najpopulárnejšiu destináciu našich klientov. Odporúčam ho všetkými desiatimi.

Bonusový tip: Oslávte Silvester dvakrát! #

Zatiaľ neexistuje technológia, ktorá by umožňovala cestovanie v čase, napriek tomu sa to dá a ja vám poviem ako. Oslávte príchod Nového roka rovno dva razy. Kľúčom je dostať sa na Nový Zéland, jedno z najvzdialenejších miest sveta s úžasnou panenskou prírodou, kde vám bude na Silvestra poriadne teplo.

Silvester oslávite v najväčšom meste - Aucklande výborným novozélandským sektom. Na druhý deň, teda 1. januára, odletíte na Cookove ostrovy do Polynézie, kde pristávate o 13.45 h, ale o deň skôr - teda opäť 31. decembra.

8 fotografií

Cookové ostrovy, foto: Ľuboš Fellner

Preleteli ste totižto dátumovú hranicu... A oslávite Silvester ešte raz v Polynézii, v jednej z najkrajších lagún sveta. Môj tip? Vyberiete si buď ostrov Rarotonga, alebo ostrov so záhoráckym menom Aitutaki – s najkrajšou lagúnou sveta. To je slušná pikoška, však?

Verím, že niektoré informácie vás prekvapili a možno si niekedy bodku za úspešným rokom užijete aj takto exoticky. Úprimne vám to prajem. A rovnako vám prajem aj všetko dobré v Novom roku!

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Ľuboš Fellner

Zakladateľ a srdce cestovnej kancelárie, zodpovedný za kvalitu zájazdov a nové programy, vynikajúci sprievodca s nadhľadom na všetkých kontinentoch-kamkoľvek na mape ukážete. Prešiel všetky krajiny sveta ako prvý Slovák. Do mnohých sa vracia opakovane. V Indii bol 45x, ale aj Pobrežie Slonoviny či Burkina Faso prešiel krížom štyrikrát.

Už 30 rokov pripravuje prvoexpedície. V roku 2012 zorganizoval pri príležitosti 100. výročia dobytia južného pólu plavbu na Antarktídu. O rok dobyl severný pól. Veľakrát precestoval Oceániu-Polynézia, Melanézia a Mikronézia. Od roku 2000 sa venuje Afrike a na Slovensku ani v Čechách nenájdete nikoho, kto by Afriku poznal lepšie. 

Ako vyštudovaný lekár s atestáciou sa venuje cestovateľskej medicíne a zrealizoval cesty s názvom Ebola tour (Západná Afrika 2015) a Zika tour (Brazília 2016). Má na starosti bezpečnosť našich klientov a zdravotné poradenstvo. Pre svojich sprievodcov je k dispozícii 24 hodín denne, aby poradil v prípade problémov.  Ľuboš vždy vybaví nevybaviteľné, interne ho prezývame BOSS.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu
Posledný raj (expedícia)

Zo zájazdu:

Ľuboš Fellner

Posledná úprava článku | Prečítané: 3705

Odporúčame tieto zájazdy

E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4265
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

5940
K

Ázia  

Vietnam, Kambodža


náročnosť

16 dní

Trvanie

4364
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

4393

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.