Finále Transsibírskej magistrály v čínskom Pekingu!

T

Tomáš Kubuš

Neprešli ani dva plné týždne, od kedy sme kráčali okrajom Červeného námestia v srdci Moskvy a hľadeli na Chrám Vasilija Blaženého a kremeľské múry s Leninovým mauzóleom, a dnes stojíme na betónovom námestí Tiananmen v absolútnom centre Pekingu. Lenina vystriedal Mao, no princíp zostal. Sme na konci našej legendárnej cesty menom Transsibírska magistrála. Keď sme nastupovali v Moskve na prvý vlak, ani sa nám nechcelo veriť, že by sme sa mali do Pekingu niekedy dostať. Bol tak vzdialený, nepredstaviteľne ďaleko, a ono v podstate stačilo prejsť po železnici cca 7800 kilometrov, a sme v cieli. Úctyhodné číslo, nemyslíte? Ono sa ťažko predstavuje, no akonáhle ukrajujete kilometre ruskej krajiny, sibírskej tajgy či mongolskej stepi, vôbec vám to nepríde ako večnosť, práve naopak. Perfektná cesta! Posledné dni trávime v čínskom Pekingu a v jeho okolí. Zašli sme si k slávnemu Čínskemu múru a rozutekali sa po ňom zbierať zážitky. Ani ľudí okolo nemáme veľa a tak si ho vieme skvelo vychutnať. Čína je ťažká exotika, a aby sme prenikli do jej chutí, objednáme si na obed niekoľko tanierov plných zaujímavých jedál. Sadneme si k okrúhlemu stolu s otáčacím stredom, dáme si lekciu jedenia s paličkami, a gastronomické orgie sa môžu začať. Rajčiny s vajcovou omeletou, pekingské placky, ktoré namáčame do zmesky sójovej omáčky a octu; dokonalé, no iba jemne pikantné Kung Pao, grilované jahňacie kúsky, baklažán vo farmárskej omáčke, dusená zelenina a napokon aj bravčové na zeleninke. Je toho toľko, že nevieme kam skôr ponoriť paličky, tak sa rozmaznávame a zhodneme sa na tom, že čínska kuchyňa je vynikajúca, hoci iná, ako ju poznáme z domu. V tom je ten fígeľ, že ak ste nikdy v Číne neboli a máte radi „čínu“, tak tu môžete zažiť nejedno prekvapenie. Po skvelom obede sme sa poprechádzali nádvoriami, zákutiami aj palácovými miestnosťami slávneho Letného paláca na brehu príjemného jazera, ktoré svojho času vyhĺbili ručne práve kvôli palácu. Peking má v sebe množstvo pamiatok, ikonických miest, dokonca pamiatok UNESCO, no rád ukáže aj svoju modernú tvár, a tak večer trávime na nákupnej ulici Wangfujing, ktorú máme len pár minút od hotela. Skočíme si na streetfood market, ochutnáme paličky s perfektným jahňacím mäsom, no nepohrdneme ani tenučkou plackou, do ktorej sa zabalí nasekané kačacie mäso so zeleninou a omáčkou. Nakúpili sme domov čaj, a tak sme pomaličky, ale isto, pripravení vrátiť sa s hlavou plnou zážitkov. Táto cesta je nimi prešpikovaná. Tak čo, vydáte sa aj vy na svoju Transsibírsku magistrálu?

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Čína

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva