Egyptská kuchyňa

Egyptská kuchyňa Gastronómia Egypta a gurmánstvo

Po vyčerpávajúcej prehliadke pyramíd v Gíze a Sakkare sa vraciame spať do dediny ležiacej asi 1 km od starovekého komplexu, kde máme rezervované stoly v najlepšej reštaurácií v okolí, Pharaon restaurant - Saqarah, Al Badrashin. Reštaurácia leží v malebnom prostredí uprostred palmového hája. Hneď po príchode, ešte pred vchodom do reštaurácie, nám začnú vyhrávať lokálni hudobníci na rôzne druhy bubnov a píšťal, a v tradičnej peci nám ženy pripravujú čerstvý egyptský chlieb k nášmu „mezzes“, čo je okrem hlavného jedla aj široká škála omáčok, dresingov, studených a teplých predjedál. Na stoloch nás už čakajú veľké misy šalátu spolu s chlebíkom. Egyptská kuchyňa je veľmi rôznorodá v závislosti od lokality, v ktorej sa práve nachádzate. Väčšinou však ide o zmes libanonskej, tureckej, sýrskej, gréckej a tiež francúzskej kuchyne. Jedlá sú jednoduché a zdravé. Mäso sa väčšinou podáva grilované, a v skoro všetkých reštauráciách nájdete tzv. „grill mix“, čo je zmes rôznych druhov grilovaného mäska, väčšinou kuracie a hovädzie. Bravčového tu veľa nepojete, keďže sa nachádzame v moslimskej krajine. Základom egyptskej stravy je ich tradičný egyptský chlieb - aáiš, čo v preklade znamená „život“. Egypťania ho konzumujú na raňajky, ako prílohu k obedu a tiež na večeru. Pre chudobnejšiu časť obyvateľstva je to mnohokrát jediná strava počas viacerých dní. Chlebík sa pripravuje dvoma spôsobmi, a to buď kysnutý z bielej múky, alebo tmavý pripravovaný z hrubej celozrnnej múky. Reštaurácie v Egypte by som rozdelila do dvoch skupín. Tou prvou sú lacnejšie pouličné reštaurácie, do ktorých sa chodia stravovať väčšinou chudobnejší miestni obyvatelia. Tou druhou sú formálnejšie a drahšie reštaurácie strednej triedy, ktoré navštevujú aj turisti. Jedlo je tu bezpečné a chutí veľmi dobre. V Egypte treba počítať, že ku základnej cene na jedálnom lístku sa pripočítava ešte miestna daň a automaticky sa očakáva aj prepitné, čo väčšinou navýši výslednú sumu asi o 20%. Typickým egyptským jedlom sú domáce fazule - fuul, ktoré sa pripravujú viacerými spôsobmi: napríklad rozmačkané s rajčinami, cibuľou a korením, ktoré sa často podávajú s vajcom na raňajky, alebo tiež národné jedlo „kušari“, čo je zaujímavá zmes ryže, makarónov, slížov, šošovice a cibule zaliata rajčinovou omáčkou a dochutená cesnakom. Z rýchlych jedál by som určite odporučila falafel alebo šawarmu do ruky. Falafel sú cícerové placky v egyptskom chlebe s kúskami šalátu a omáčkou tahini - omáčka zo sezamovej pasty. Šawarma je s kúskami kuracieho mäsa. Čo sa týka stredomorskej kuchyne, ryby sú vynikajúce v Alexandrii pri Stredozemnom mori, v Asuáne a na pobreží Červeného mora. Luxor je známy svojimi reštauráciami s pečenými holubmi. A práve v Luxore robíme vždy rezerváciu na našej hotelovej terase s výhľadom na Údolie Kráľov, navečeriate sa s nami? Dobrú chuť Vám želá BUBO :)


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

1950 2785€
K

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2027 2385€

Detské zľavy

Dovolenka Egypt - maximálne poznanie  s deťmi
F

Afrika  

Egypt


náročnosť

11 dní

Trvanie

2565
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.) Káhira

Káhira Káhira - pulzujúce srdce Afriky (časť 2.)

Káhire sa hovorí aj Matka sveta, a keď sa prechádzate jej ulicami, či obdivujete najväčšie pamiatky, ktoré práve tu história zanechala, pochopíte…

Miroslava Dlhá 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: