Ovocie a Brazília - sexi graviola a úžasná caja

Ovocie a Brazília - sexi graviola a úžasná caja Čo musíte ochutnať v Brazílii

“Dáš si ešte šampanské?” ponúka má Gabriel. Odmietam, radšej si dám ten divný džús čo som mal minule, taký svetlozelený z divného ovocia.. “Hmm. Kiwi?” Nie kiwi pozná každý. Aj keď sú miestni ľudia študovaní nemajú taký celkový prehľad ako my v Európe… Po 30 minútach sa dopracujem k tomu, že tá chuť o čom hovorím bude graviola! Áno graviola (zapamätáte si podľa futbalového trénera Bayern Mníchov, Josepa Guardiolu). Briti to ovocie volajú soursop a nájdete ho všelikde v trópoch cez západnú a centrálnu Afriku až po Oceániu, no tu je bežný ako u nás jablká. Chuť je mixom jahôd, ananásu s troškou kokosu, banána a do toho silné citrusy, ako pridaná limetka. Koktejl je skôr biely ako zelený, lebo keď to ovocie rozrežete je biele. Niektorí tvrdia, že má antikarcinogénne účinky, iní, že z toho rastu dievčatám prsia a je to afrodiziakum. Každopádne je to dobrý džús. Keď som sprevádzal po Barme prvú skupinu v roku 1997 tak som videl čosi podobného. Pýtal som sa na to ovocie ukázal na jeden kus a oni mi povedali, že stojí 50 centov a ja som to zaplatil a na oplátku som nedostal jeden plod, ale 25 či 30 kilový prútený košík. Jedli sme to po celý čas. To isté ovocie – custard apple som videl včera v centre Recife. Graviola väčšia, s väčšími pichliačmi (ktoré nepichajú) a džúsy z nej sú výborne. Abacaxi je ďalšie ovocie, no keď vám ho prinesú vykľuje sa z neho bežný ananás, aj keď silnej a výbornej chute. No ti čo cestujú vedia, že všade v trópoch je to ako keby ste jedli čosi absolútne iné než to čo máme doma, ovocie ktoré dozrieva v podpalubí lodí. Kokosové orechy sú zelené, alebo žlté a výborne s neuveriteľnou cenou 50 centov/kus. Majú ich na každom rohu. Neuveriteľný džús je z ovocia meno caja (“kaza”). Neviem ako sa to volá, latinsky je to Spondias mombin. Má to farbu ako džús z manga a aj troche podobnú chuť no menej sladkú s viac citrusovým nádychom. Je to výborne ! Milujem thajský šalát “som tam” ktorý sa pripravuje v špeciálnej nádobe –tu mám doma - a tam sa niekedy toto ovocie pridáva, v Thajsku ho volajú makok, videl som ho aj v Nigérii či Kongu. Toto ovocie účinkuje ako nás Acylpirín, znižuje teplotu a listy majú protizápalový účinok. Na svete je toľko zaujímavých veci… My v BUBO sa na gurmánske zájazdy špecializujeme už roky. Naši sprievodcovia musia ochutnať všetko, tak aby by to vedeli klientom odporučiť. Tu pri rovníku je základom ovocie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

4114 4840€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

4315 5394€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: