Vodopády Iguazú

Vodopády Iguazú Najkrajšie vodopády sveta

A sme v Iguazú.

Vodopády Iguazú alebo Iguaçu sú najkrajšie vodopády Južnej Ameriky a zrejme aj sveta na hranici medzi Argentínou a Brazíliou. Ich pätina leží v Brazílii a zvyšných osemdesiat percent v Argentíne. Tvorí ich 160 až 260 (podľa sezóny) rôzne veľkých vodopádov s priemerným prietokom 1500 kubických metrov za sekundu. V období dažďov tvorí ich masa trojkilometrový a sedemdesiat metrov vysoký vodopád. Dobré, že? 

Vodopády vznikli pred 200 000 rokov na mieste stretu riek Iguazu a Parana, kde sa stretávajú hranice troch krajín Argentíny, Brazílie a Paraguaja. Ich názov pochádza z jazyka guarani a znamená veľká voda. 

Ráno nás privítalo plačlivo, ale to nás neodradilo a rozhodli sme sa v kompletnej zostave poraziť počasie a ísť na brazílsku stranu vodopádov. Teda až na Laca a Zola (viď predošlé správy), ale už sú s nami a argentínsku stranu si určite nenechajú ujsť. Počasie sa nám za našu odhodlanosť odmenilo a tukany a mývaly sa predbiehali v tom, kto sa buď pred nami viac predvádzať a pózovať pred našimi fotoaparátmi. Zajtra sa chystáme na argentínsku stranu vodopádov a do Paraguaja a večer do churrsascarie. Dúfam, že tam bude zase taká živá brazílska párty ako naposledy :) 

Pár ďalších rád k brazílskej strane vodopádov:

Ak prichádzate z Brazílie, môžete preletieť priamymi letmi z Ria či zo Sao Paulo do mesta Foz de Iguazu. Z Buenos Aires sa do mesta Puerto Iguazu na argentínskej strane dostanete komfortným autobusom z Buenos Aires. Z argentínskeho Puerto Iguazú prejdete cez rieku Paraná na brazílsku stranu do brazílskeho mesta Foz do Iguazu.

Na výlet k vodopádom odporúčam pohodlné oblečenie, pevnejšiu obuv a určite niečo na ochranu pred vodou z vodopádov. Môžete si zakúpiť aj jednorazové pršiplášte pri vstupe.  Brazília zaberá asi pätinu vodopádov, ponúka však celkový pohľad na tento skvost a možnosť letieť vrtuľníkom (odporúčame objednať si vopred). Národný park v Brazílii bol vyhlásený v roku 1939. Asi štvrťhodinka cesty z Fozu a ste v prírodnom raji. Na ceste stretávate nosále, ktoré vedia, že u turistov dostanú nejakú drobnú potravu. Nekŕmte ich, prosím. Vodopády lemujú skvele vybudované chodníky, suvenírové obchody, terasy na najlepších výhľadoch. A ešte aj výťah, ktorý vás odvezie z najnižšieho bodu. Práve vodopády Iguazu sú podľa Ľuboša Fellnera najkrajšie vodopády na svete.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€
K

Polárne oblasti   Amerika  

Južná Amerika, Ohňová zem, Patagónia, Chile, Argentína


náročnosť

13 dní

Trvanie

5695 5995€
E

Južná Amerika, Argentína


náročnosť

18 dní

Trvanie

7182 7980€
El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii Prémiový blog

Prémiový blog El Chaltén – turistika v argentínskej Patagónii

El Chaltén je malé mestečko v južnej Argentíne, ktoré žije v tieni známejšieho mesta El Calafate. Obe však ťažia zo svojej skvelej polohy, a to v…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta Prémiový blog

Prémiový blog Perito Moreno – najkrajší ľadovec sveta

Keď som po prvý raz videl Perito Moreno, bol som nadšený. Tento ľadovec je mojim prírodným divom sveta, je skutočne prekrásny a krajší než na…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: