Čakajte prosím...

Rozhovor so švédskou veľvyslankyňou

Rozhovor so švédskou veľvyslankyňou

M

Mikaela Kumlinová Granitová

V rozhovore vám prezradí, ako Vám švédsky koncept života na čerstvom vzduchu môže pomôcť znovuobjaviť spojenie s prírodou a prečo sú Švédi takí blázni do ekologického varenia.

Mikaela Kumlinová Granitová sa narodila pred 52 rokmi v Štokholme. Po štúdiu ekonómie na Štokholmskej univerzite sa začala jej profesionálna dráha v rámci švédskeho Ministerstva zahraničných vecí a tá mala zastávky po celom svete – od Zimbabwe, cez USA, Belgicko až po Viedeň. Od roku 2018 totiž pôsobí ako švédska veľvyslankyňa v Rakúsku a na Slovensku. V tomto rozhovore prezradí, ako Vám švédsky koncept života na čerstvom vzduchu môže pomôcť znovuobjaviť spojenie s prírodou a prečo sú Švédi takí blázni do ekologického varenia. Pri príležitosti zverejnenia tohto rozhovoru sme aj video na hlavnej stránke venovali Švédsku. Jeho autorom je Fredrik Larsson.

Zima kúsok od Štokholmu, autor: Henrik Trygg/Visit Sweden

Pani veľvyslankyňa, prečo by som mal ísť na dovolenku práve do Švédska?

Švédsko má čo ponúknuť. Väčšina ľudí chce zažiť úžasnú prírodu s takmer nedotknutými lesmi, osviežujúcimi jazerami, šérami a skalnatými horami. Švédi milujú pobyt v prírode. Vo švédčine tomu hovoríme friluftsliv, teda doslova život na čerstvom vzduchu. Tráviť voľný čas vonku a znovu nájsť spojenie s prírodou je pre nás veľmi dôležité a hodnotné. A myslím si, že môžeme pokojne povedať, že nenájdete lepšie miesto na friluftsliv ako Švédsko.

Keď ste dobrodružný typ a neobávate sa zimy, mali by ste navštíviť Laponsko na severe Švédska počas zimných mesiacov. Môžete vyskúšať ľadové kúpanie, zahriať sa horúcim nápojom glögg na jarmoku v Jokkmokku, uvidieť polárnu žiaru, ísť na túru na saniach ťahanými psami a prenocovať v hoteli z ľadu. Na pobyt vo švédskom Laponsku tak skoro určite nezabudnete.

Či už zavítate na sever, na juh alebo niekam medzi tým, ak ste milovník prírody, prídete si na svoje.

Avšak ak aj Vy ako ja preferujete slnko, mali by ste zavítať do regiónu Småland počas júla-augusta. Môžete si prenajať dovolenkový domček pri jazere a keďže Švédsko je pomerne riedko osídlené, je možné, že celé okolie budete mať len pre seba. Alebo môžete využiť to, že vo Švédsku uplatňujeme slobodný prístup k prírode, čo okrem iného znamená, že si napríklad stan môžete rozložiť prakticky kdekoľvek. Keď sadnete na vlak, dostanete sa zanedlho do starobylého pobrežného mestečka Kalmar a odtiaľ môžete ísť ďalej na ostrov Öland a navštíviť letnú rezidenciu kráľovskej rodiny.

Či už zavítate na sever, na juh alebo niekam medzi tým, ak ste milovník prírody, prídete si na svoje.

Romantika na severe. Video: F. Larsson/Visit Sweden

A čo iné švédske mestá?

Asi nie som úplne nestranná, ale myslím si, že Štokholm jednoducho musíte vidieť. Staré mesto Gamla stan je jedno z najlepšie zachovaných stredovekých centier v Európe a ponúka nádherný výhľad na okolité ostrovy a šéry, ktoré zasahujú ďaleko do Baltského mora. Štokholm niekedy nazývajú aj “Benátky severu” práve preto, že je postavený na ostrovoch. K najznámejším atrakciám patrí Kráľovský palác, Vasovo múzeum, Múzeum Alfreda Nobela, nedávno zrekonštruované Národné múzeum a Skansen.

Krásny Štokholm. Video: H. Trygg/Visit Sweden

Aká je švédska gastronómia?

Vo Švédsku skutočne nastúpil trend ekologického varenia. Nie je to len vďaka tomu, že povedomie o dôležitosti udržateľného rozvoja je na vysokej úrovni, je to dané aj geografickou polohou krajiny. Severská klíma s tuhým zimným obdobím, ktoré trvá až päť mesiacov, stavia švédskych kuchárov pred zaujímavé výzvy, ktorým napríklad v krajinách na juhu Európy čeliť nemusíte. Zelená švédska kuchyňa má ambíciu ponúknuť nové a pestré gastronomické zážitky vychádzajúce zo sýtej chute švédskych rýb, lesných plodov, divokých byliniek, či húb. Naša kuchyňa sa ale vyznačuje aj tým, že veľa cestujeme a čerpáme kulinárske inšpirácie zo všetkých kútov sveta.

Vo Švédsku sú ale veľké regionálne rozdiely. Krajina má od severu na juh 1572 km a každý región má vlastný kulinársky charakter a tradičné jedlá. Či už sú to jablká z južného Skåne, cukrovinky z mesta Gränna, tmavo pražená káva z Göteborgu, pstruhy zo západného pobrežia alebo losie a sobie mäso zo severu – švédska kuchyňa má niečo pre každého.

Obed v južnom Švédsku. Video: C. Fridh/Visit Sweden

Autorka titulnej fotografie k článku: Zuzana Hábeková/BUBO - jazero Mullsjö v provincii Jönköping

Posledná úprava článku | 223

Odporúčame tieto zájazdy

K

Európa  

Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2730
K

Európa  

Švédsko, Lotyšsko, Fínsko, Estónsko, Dánsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1570
K

Európa  

Arktída, Švédsko, Rusko, Nórsko, Fínsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

3060
K

Európa  

Švédsko, Rusko, Nórsko, Fínsko


náročnosť

18 dní

Trvanie

3230