Thajská káva, suvenír s pridanou hodnotou

K

Katarína Pivovarníková z BUBO

Thajská káva je suvenír, ktorý Vám v súvislosti s „Krajinou úsmevu“ nenapadne hneď na prvý krát. Keď však spoločne spoznávame súčasnú históriu Thajského kráľovstva , zisťujeme, že aj v oblasti exportu veľmi kvalitnej kávy, patrí Thajsku popredné miesto medzi ázijskými krajinami. O to viac sme sympatizantmi thajského zrna, keď zisťujeme, že pestovanie kávy je vlastne jedným z úspešných projektov predposledného kráľa, milovaného Rámu IX., ale ak chcete, kráľa Bhumibola Adulyadej-a zo 70.rokov 20.storočia. Pestovanie kávovníka v džungliach Zadnej Indie je alternatívnym zdrojom príjmov miestnych horských kmeňov, ktorí dovtedy pestovali ópium v oblasti známej ako Zlatý trojuholník. Najlepšie je ju ochutnať práve tam. Po prechádzke hustými pralesmi v okolí mesta Chiang Mai si ukazujeme kávové plantáže. Najviac aj tak fascinuje jednoduchý spôsob, akým horské kmene melú zrno a pripravujú nám povzbudivý nápoj. Thajská káva nás sprevádza aj v známejších lokalitách nášho cestovania bývalým Siamom. Avšak tam v tej hlbokej zeleni pralesov chutí inak, ozajstnejšie, káva od ľudí, ktorí vďaka projektu kráľa dostali druhú šancu. Odniesť si domov takúto kávu je viac než bežný suvenír. Tešíme sa na nádherné pláže na pobreží Andamanského mora, ale Zadná India je iné Thajsko, také, aké nečakáme a budeme si veľmi pamätať.

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Thajsko

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva