Čakajte prosím...

Thajská škola varenia alebo ako sa varia zážitky

T

Tomáš Kubuš, BUBO

Voľný deň na Krabi sa dá využiť toľkými spôsobmi až by sme si mohli želať, aby sme mali voľný minimálne týždeň, ak nie dva. Niekto sa ráno vyberie na pláž, iní sa dlhšie vyspia, aby nabrali sily na zajtrajšiu Malajziu, no ide o oddych a ten padne dobre každému. Sformovali sme partiu a povedali si, že voľno využijeme aktívne v thajskej škole varenia. Za tých pár dní sme si thajskú kuchyňu a jej geniálne jedlá zamilovali a tak nie je čo riešiť. Ráno si pre nás príde auto a o dvadsať minút stojíme v typickom thajskom dome, ktorý je obklopený kaučukovníkmi, sem tam okolo rastie papája či guave. Krásna exotika. Privíta nás Tu a môžeme začať. „Oblečte si zástery“ a ideme na to! Thajská kuchyňa patrí medzi najlepšie na svete a mnohí jej čaru podľahnú túlajúc sa Thajskom. Toto je ten moment, kedy sa o nej dozvieme viac. Našimi rukami prejdú ingrediencie od galangalu (podobný zázvoru), cez limetky, kaffirove listy až po čerstvú kurkumu, cesnak, citrónovú trávu či zopár základných potravín. Naučíme sa vytvoriť si samotnú kari pastu a stačí minútka, dve a celým priestorom sa vinie podmanivá vôňa čerstvých thajských ingrediencií. Prečo ich nemôžeme mať aj doma? Po kari paste prichádza na rad polievka. Niekto z nás si vybral Tom Yum, iní Tom Ka Khai, teda kokosovú polievku s kuracím mäsom. Hríby, kúsky kuracieho mäsa, citrónová tráva, galangal, cibuľka, kaffirové lístky a čili. „Ak chcete obyčajné, vezmite si jednu čili papričku, ak medium zoberte dve a ak chcete mať „fun“ tak päť“ smeje sa Tu. Dve papričky sú také, že budete príjemne cítiť pikantnosť rozlievajúcu sa ústami, hoci mnohí siahnu po jednej. Krájame, rozprávame sa a človeku chodí po rozume to, že ako môže byť thajská kuchyňa tak jednoduchá? Veď v jednoduchosti je krása, tak na čo si to komplikovať? Naše polievky sú čoskoro hotové a vôňa kari sa odrazu premiešava s vôňou kokosového mlieka. Druhým chodom je Pad Thai, ryžové rezance s kúskami tofu aj zeleninou v omáčke, v ktorej sa stretne tamarind, ustricová aj rybacia omáčka, cukor aj soľ. Thajská kuchyňa miluje miešanie ingrediencií, ktoré akoby spoločne ani nesúviseli. Pod wokmi horí plameň a pomaličky všetko dostáva formu. Jemne orestovať, posunúť nabok a rozbiť vajce. Pekne jednou rukou ako profík z ulice. Všetko sa tu naučíme. Zjeme polievky, druhé jedlo, chvíľku oddýchneme a ideme na druhé kolo. Koľko krát ste jedli alebo videli jarné rolky? A koľko krát ste ich pripravovali sami? Presne o tom to celé je. Naučíme sa ako ich správne rolovať, ako pripraviť plnku a skúsime si aj čerstvé jarné rolky z ryžového papiera, ktorý sa namočí do vody a potom sa do neho všetko zabalí. Ochutnáme aj malé balíčky plnené kuracím mäsom, ktoré sa previažu pandánovým listom. Ako sa to do nás všetko zmestí? A to nekončíme! Ešte nás čaká papájový šalát Som Tam a drevený mažiar v ktorom sa premieša. Kari pastu sme si nepripravili len tak z dlhej chvíle. Teraz ju šupneme na wok, premiešame s olejom, zalejeme kokosovým mliekom s vodou, pridáme baklažány a iné drobnosti a o pár minút je všetko hotové. Naše zelené kari je voňavé a tak prenikavo zelené vďaka čerstvej thajskej bazalke, že strčíme do vrecka aj podniky v ktorých sme jedli. Tu v Thajsku sa varí z čerstvých potravín, žiadna chémia, hlúposti, nič len čerstvé veci. Iné by Thajci nezjedli. Veď jedia niekoľko krát denne, prečo by si mali kaziť deň? Zlatý klinec programu je dezert a tak sa naučíme pripravovať fritované banány v cestíčku, mango sticky rice a banánový dezert v kokosovom mlieku. Uff, najedení na prasknutie, hlava plná noviniek a duša tancuje pod náporom zážitkového dopoludnia. Tak čo, dáte sa nabudúce nahovoriť? Toto sú veci, na ktoré budete ešte dlho dlho doma spomínať.

 



Zobraziť viac príspevkov z krajiny Thajsko
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

1880
K

Ázia  

Thajsko, Barma, Laos, Kambodža


náročnosť

14 dní

Trvanie

2790
K

Ázia  

Thajsko, Singapur


náročnosť

15 dní

Trvanie

2050
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

1840