Ulovili sme perlu francúzskych Álp

D

Diana Vozárová z BUBO

deň nášho zájazdu Alpská päťka sme ukončili v malebnom francúzskom mestečku Annecy. Tento deň je z celého zájazdu najdlhší, a to množstvom zaujímavých zastávok a miest, ktoré po ceste cez Švajčiarsko a Francúzsko vidíme. Annecy je na konci dňa ozaj perličkou. Prechádzka nádherným historickým centrom ležiacom na rieke a kanáloch Thiou, jazero Annecy, hrad Annecy.. pri názvoch miest boli Francúzi, ako vidíme, extrémne kreatívni! :) Na čo sme sa po celom dni ale tešili úplne najviac, bolo asi najtradičnejšie francúzske alpské jedlo - fondue, častokrát označované aj ako jedlo drevorubačov. Rôzne druhy kvalitného syra, ktorého tu Francúzi majú na tony, roztavené a zmiešané v hlinenom kotlíku, ktorý je kontinuálne ohrievaný priamo na stoloch, aby sa predišlo jeho stuhnutiu. V košíčkoch precízne nakrájané kúsky domáceho chleba. Špeciálna dlhá vidlička s tenkými hrotmi na konci, pripomínajúca nástroje na naše klasické slovenské opekanie alebo grilovanie. Vysvetlím aj spôsob samotného jedenia - chlebík napichnete na vidličku, namočíte do kotlíka so syrom, vylovíte syrom obalený chlebík na svoj tanier, a nech sa páči, môžete plniť žalúdky! Okrem vynikajúcej chuti pravých alpských syrov má táto gurmánska špecialita minimálne dve ďalšie výhody - existuje veľmi nízka šanca tieto porcie dojesť do konca (vyskúšajte, uvidíte), takže žiaden žalúdok neodchádza na hotel po náročnom dni hladný; a ide aj o spôsob takej tej interaktívnej hry s jedlom, kde sa francúzskym štýlom delí stále zopár ľudí o jeden kotlík na stole a točenie samotného chlebíka v syre pripomína naše opekanie špekačiek. BUBO má v Annecy už rokmi overenú a hlavne naším Ferim z BUBA odporúčanú reštauráciu Ramoneur Savoyard, kde pripravujú aj celkom netradičné, ale vynikajúce, hubové fondue. A kto má chuť, môže vyskúšať tradičný alpský likér vyrobený z horských byliniek “na trávenie” - Genépi. Tak čo myslíte, príprava na zajtrajšiu lanovku Aiguille du Midi s pohľadmi na Mont Blanc - sme ready, však?  

Zobraziť viac príspevkov z krajiny Francúzsko

BUBO HISTÓRIA

Pozrite si históriu slovenského cestovateľstva