Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus do vrecka pre neveriacich

Hinduizmus patrí do top trojky svetových náboženstiev. Toto náboženstvo nasleduje miliarda stúpencov. O hinduizme, alebo ako ho volajú jeho prívrženci - Sanathana Dharma, je mnoho siahodlhých článkov, kníh a blogov. No cieľom môjho textu je vám, milí BUBO lovci zážitkov, priblížiť toto náboženstvo v krátkosti. A možno aj zodpovedať časté otázky BUBO klientov počas našich zájazdov nielen po Indii, odkiaľ toto náboženstvo pochádza.

Domov hinduizmu #

Domovské miesto tejto viery je na Indickom subkontinente. Avšak v dnešnom globalizovanom svete je prítomné na rôznych iných miestach nášho sveta. Keď hovoríme o tejto viere, treba mať stále na pamäti, že nejde len o pomenovanie náboženstva ako takého. Hinduizmus je jednoznačne aj spoločenským systémom Indie.

Max Muller ako jeden z prvých bádateľov prekladal posvätné texty z Indie a, ako spomína významný slovenský teológ Martin Dojčár vo svojej prednáške, označil hinduizmus za nie monoteistické, ani polyteistické náboženstvo, ale ako HENOTEISTICKÉ. A to z dôvodu, že jeden „boh“ je vyjadrený mnohými inými božstvami. Toto božstvo sa nazýva brahma – nepostihnuteľné „TO“.

Podľa Hansa Waldenfelsa nemá hinduizmus zakladateľa, ale jeho pôvod sa stráca v prehistórii. Hinduistom sa človek narodí, nedá sa naň konvertovať, malý hinduista sa rodí hinduistickým rodičom. Po svojich cestách po Indonézii som natrafil na dámy, ktoré boli moslimky, ale po sobáši s hinduistom sa aj oni stali hinduistkami. Toto, samozrejme, spochybňuje predošlé tvrdenie. Skôr by som to nazval tak, že muž sa nemôže stať hinduistom, žena áno – sobášom. Prečo to tak je? Z toho dôvodu že žena musí nasledovať muža, aspoň tak káže táto viera.

Keď sa povie hinduizmus, asociácia mnohých je kastový systém. Áno, o Indii je známe, že ľudia sú rozdelení do kást, aj napriek snahe vlády, ktorá sa snaží o zjednotenie, ale hovoríme tu o spôsoboch a zvykoch ľudí, ktoré sa strácajú v prehistórii - tak ako aj samotný hinduizmus.

Tu je rozdelenie štyroch hlavných kást:

  1. Brahmani: Najvyššia a najváženejšia kasta. Títo ľudia často zastávajú prácu kňaza alebo učiteľa.
  2. Kšatrijovia: Druhá kasta. Jej členovia sú tradične známi ako „bojovníci“. bojovníci. Neskôr sa z nich stala svetská šľachta a vlastní nositelia štátnej moci.
  3. Vajšovia: Tretia kasta. Poväčšine zastávajú prácu poľnohospodára či remeselníka a obchodníka.
  4. Šúdrovia: Štvrtá kasta. Najnižšie postavení ľudia a tí, ktorí robia manuálnu prácu.

Hoci existujú 4 hlavné kasty, systém je rozdelený na tisíce "podkast", čo ďalej rozdeľuje obyvateľov Indie. Okrem toho existuje celá oddelená kasta, o ktorej spoločnosť verí, že je taká odporná, že sa vôbec nepovažuje za súčasť systému – Nedotknuteľní/Daliti. Úplne sa vyhýbajú spoločnosti. Je neprijateľné, aby žili medzi ľuďmi z vysokých kást.

Vznik hinduizmu #

Nevieme jednoznačne povedať, kedy vznikol hinduizmus. Pred ním existovalo v Indii iné náboženstvo nazývané brahmanizmus a jeho nasledovníci sa nazývali brahmani.

Brahmani boli duchovnými a morálnymi vodcami indickej spoločnosti. Príslušníci tohto náboženstva boli úzkou sektou a iní sa k nej nemohli pripojiť. Brahmani začali do svojho náboženstva pomaly prijímať iných, a tak vznikol hinduizmus, ktorý doň zahrnul zvyky, ktoré neboli súčasťou Véd. Jedným z dôvodov, prečo brahmani prijali iných do svojho náboženstva, bol strach, že stratia svoje postavenie morálnych vodcov pre kňazov nového náboženstva, ktoré sa začalo šíriť v Indii, konkrétne budhizmu, ktorý som zhrnul v blogu Budhizmus do vrecka pre neveriacich.

Brahmani dokonca prijali Budhu ako hinduistického Boha a časť jeho učenia a filozofie ako nenásilie do svojho náboženstva. Nechcem veľa písať o Budhovi, ale práve Budhu môžeme označiť ako „rebela“ tej doby, nakoľko vystupuje proti obetníckemu ritualizmu a hinduizmus ho prijal a urobil z neho inkarnáciu boha Višnu, ktorý sa vrátil na Zem, aby spravil poriadok.

Bohovia hinduizmu #

Hinduizmus je náboženstvo s rôznymi bohmi a bohyňami. Podľa hinduizmu vládnu svetu traja bohovia:

  • Brahma - stvoriteľ
  • Višnu - ochranca a udržiavateľ
  • Šiva - ničiteľ

Lord Višnu vykonal svoju prácu pri ochrane sveta tým, že sa v čase krízy inkarnoval do rôznych foriem (napr. Budhu).

Traja Páni, ktorí vládnu svetu, majú manželky a sú tiež bohyňami. Manželka Brahmu je Sarasvati - bohyňa učenia. Višnuova manželka je Lakshmi - bohyňa bohatstva a prosperity. Šivova manželka je Parvati, uctievaná ako Durga.

Okrem týchto bohov a bohýň existuje aj množstvo iných. Ganesh - ktorý má hlavu slona a je tiež synom Šivu a Parvati. Práve Ganesh je boh, ktorý je väčšmi známi na ostrove Bali, je uctievaný ako najvyšší boh. Ganesh má brata, s ktorým nemal najlepší vzťah – Murugana, ktorého obrovskú sochu chodíme obdivovať na BUBO zájazdoch do Malajzie, do jaskýň Batu.

Hanuman - opičí boh, ktorý pomáhal bohovi Rámovi v epose Ramajána na bájnom ostrove Lanka (pravdepodobne dnešná Srí Lanka), Surya - Pán slnka, Ganga Ma - Bohyňa rieky Gangy, Samundra - Pán mora, Indra - kráľ Bohov, Prithvi - bohyňa zeme, Šakti - Bohyňa sily. Hinduisti nazývajú svoje bohyne „Ma“, čo znamená matka.

Zatváranie rieky Ganga vo večerných hodinách je vo Varanasi každý deň.

Zatváranie rieky Ganga vo večerných hodinách je vo Varanasi každý deň.

Reinkarnácia #

Hinduisti veria v reinkarnáciu. Základné presvedčenie je, že osud človeka sa určuje podľa jeho skutkov. Tieto skutky sa v hinduizme nazývajú „karma“. Duša, ktorá robí dobrú karmu v tomto živote, bude odmenená lepším životom v ďalšej inkarnácii. Duše, ktoré robia zlú karmu, budú potrestané za svoje hriechy, ak nie v tejto inkarnácii, tak v ďalšej inkarnácii a budú sa naďalej znovu znovuzrodzovať. Tomuto hovoríme samsára.

Koleso samsári - dharma-chakru - sa podarilo zastaviť Budhovi, keď ho pod figovníkom v Indii osvietilo, a tým sa vymanil z kolesa samsári. Dobré duše budú oslobodené z kruhu znovuzrodenia a získajú vykúpenie, ktoré sa nazýva „Moksha“, čo znamená sloboda. Budhisti tento stav volajú Nirvána. Hinduisti bežne spopolňujú svojich mŕtvych, aby ich duša išla do neba.

Keď s nami pôjdete na BUBO zájazd Nepál, India jednou zo zastávok je mesto Varanasi - sväté mesto Hinduistov ležiace na povodí rieky Gangy. Ganga je taká svätá, že keď sa do nej váš popol dostane, automaticky idete do „neba“. Preto v okolí Varanasi nájdete mnoho starobincov, kde starí ľudia doslova čakajú na svoj koniec, aby mohli byť spálení a ich popol mohol skončiť vo svätej Gange.

My Európania asi nikdy nepochopíme silu náboženskeho presvedčenia hinduistov. Nič nie je cennejšie než viera, bohovia a tradície. Vláda dokonca podporuje starých a chorých. A keď už rodina cíti, že ich starší čoskoro umrie, požiadajú o umiestnenie do týchto starobincov a prvé dva týždne majú pobyt zdarma a môžu čakať na svoj deň smrti v blízkosti Gangy.

Ako som vravel na začiatku, o hinduizme by sme mohli hovoriť hodiny a hodiny. Verím, že pre nás „neveriacich“ tento blog priniesol aspoň akú-takú predstavu, ako toto náboženstvo funguje. Na záver som pridal zopár otázok, ktoré často pokladajú naši klienti počas BUBO zájazdov.

Otázky a odpovede o hinduizme #

Prečo niektoré stavby, ktoré sú hinduistické, spájajú aj budhizmus?

Tieto stavby vznikali z dôvodov, že sa budhistické princezné a princovia navzájom sobášili s tými hinduistickými. Napríklad na ostrove Jáva je známy milostný príbeh budhistickej princeznej z dynastie Sailendra a princa s hinduistickej dynastie Sanjaya z 9. storočia n.l. Takéto sobáše zohrali významnú úlohu pri budovaní významných chrámov a pamiatok.

Takisto na Srí Lanke, ktorá je väčšmi budhistická, nachádzame aj hinduistické svätine. Južná India bola hinduistická, no stávalo sa, že nejaký budhistický princ sa zosobášil s princeznou z Indie, tak sa vystavali aj hinduistické svätine ku ktroým by sa mohla modliť.

Ako je možné, že niektoré moslimské stavby v Indii obsahujú stopy hinduizmu?

Takáto známa stavba je napríklad Qutab minar v Indii. Prvá mešita postavená v Indii v dvanástom storočí n.l. Na tomto mieste stálo mnoho hinduistických chrámov, no keď prišli moslimovia, ktorí tam zakladali sultanát, zrovnali so zemou všetky hinduistické stavby v okolí.

Bola to taká tradícia, ktorá mala akoby rozdupať predošlé náboženstvo a nahradiť ho novým. Bol to akoby vztýčený prst, ktorý mal odhovoriť v tomto prípade hinduistov od nasledovania ich viery.

Prečo v Indii pobehujú kravy a prečo sú sväté?

Pôvod úcty ku krave možno hľadať vo védskom období (2. tisícročie – 7. p.n.l.). V starovekej Indii sa obetoval dobytok a jedlo sa jeho mäso, no zabíjanie kráv produkujúcich mlieko bolo čoraz viac zakázané. Je to zakázané v častiach eposu Mahabharata (Ganesh, sloní boh, je zobrazovaný len s jedným klom, podľa legendy si ho zlomil a tento epos prepísal, nepáčilo sa mu, že v ňom ľudia majú nadprirodzené sily, a tak do deja vložil hinduistických bohov).

Stupeň uctievania kravy je indikovaný použitím v rituáloch liečenia, očisty a pokánia pančagavya, piatich produktov kravy - mlieka, tvarohu, masla, moču a hnoja. Podľa hinduistov len neinteligentný človek zabije kravu - matku. Krava pomáha na poli, dáva mlieko. Pomáha nám v našom ľudskom živote.

Je hinduizmus rovnaký aj na Bali?

Po príchode indických obchodníkov do Indonézie v 1. storočí nášho letopočtu sa spojili zvyky Indov s miestnymi obyvateľmi a ich presvedčeniami, najmä s budhistickými koncepciami, tam môžeme nájsť korene hinduizmu praktizovaným na dnešnom ostrove Bali. Dávno pred nástupom islamu k moci.

Hinduizmus bol udržiavaný ako primárna viera indonézskeho ľudu prostredníctvom rituálov, tradícií a umenia dávno pred islamom, ktorý sa neskôr rozšíril takmer po celej krajine. Zaviedli sa tiež náboženské koncepty, mýty a príbehy, ako je zrejmé z mnohých osláv na počesť mŕtvych a bohov rôznych kultúr. Chrámy na Bali sa riadia rovnakými architektonickými princípmi ako ich indické náprotivky.

5 fotografií

Život v Indii je veľmi farebný, no nie vždy jednoduchý

Poďte na jeden z našich zájazdov do budhistických krajín a odpoviem vám na oveľa viac otázok!

Odporúčam vám tiež prečítať si blogy:

Ladislav Vontszemü

Ladislav Vontszemü

Ladislav Vontszemü

Už ako študenta ho lákalo cestovanie a honba za dobrodružstvom. Sen sa mu splnil keď sa v 28. rokoch vrátil do školských lavíc, ale tentokrát do ďalekej Indonézie, cez projekt Indonézskej ambasády, Darmasiswa. Študoval indonéžštinu a kultúru na magickom ostrove Bali, kam sa dnes už vracia ako domov. Cestovanie pre neho znamená objavovanie nových kultúr, vytváranie hodnôt no najmä osobnostný rast. Zážitok je neprenosný, nedá sa ho počuť, či vidieť, dá sa len precítiť a prežiť a to prízvukuje i v práci pre BUBO. Každý zájazd berie ako výzvu, nové dobrodružstvo a možnosť, že práve to, že sme odlišní, modlíme sa k iným Bohom, či máme ine zvuky je kľúčom k tolerancii a rešpektu. Je pôžitkár, miluje ázijskú kuchyňu a rád ochutnáva tradične jedlá.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Jedinečné Bali

Zo zájazdu:

Ladislav Vontszemü

Posledná úprava článku | Prečítané: 2965

Mohlo by Vás zaujímať

Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

3823 4662€
K

Ázia  

India


náročnosť

17 dní

Trvanie

5382
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3113 4265€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.