Čarovná Siena, mesto s hrdými obyvateľmi zapísané na zozname UNESCO, nie je iba o Palio, ale ponúka omnoho viac. Čo sa oplatí vidieť v Siene, ako si zorganizovať deň v čarokrásnom šperku Toskánska, kde sa ubytovať a kde sa rozhodne musíte ísť najesť? Pripravili sme pre vás mnohé tipy na návštevu Sieny.

Siena Počasie

zamračené

zamračené

19°C

Predpoveď 06.May

Východ slnka 06:01

Západ slnka 20:22

Siena – ako sa sem dostať #

Siena sa nachádza v severnej časti Talianska a pohodlne sa sem dostanete z Florencie, kam pravidelne lietajú linky z Viedne (78 km). Iné letiska, kde sa dajú pozrieť cenovo dostupné letenky a sú relatívne blízko k Siene, sú ešte Bologna alebo Perugia. Z týchto väčších talianskych miest sa môžete spoľahnúť na vlakové spojenia, napríklad s Trenitalia.

Vlakové spojenia v Taliansku majú vynikajúcu sieť, harmonogramy, ceny a sú prispôsobené turistom. Značenia sú jasné, lístky si viete kúpiť na stanici alebo vopred online. Vlakovej dopravy sa v Taliansku nemusíte zvlášť obávať ani keď idete na prestup. Systém funguje podobne ako na Slovensku. Ak ste si zvolili možnosť prenajať si auto, máte o to menej práce. Hurá priamo do Sieny! 

Pokiaľ sem prídete vlakom, majte na vedomí, že vlaková stanica sa nachádza mimo toho nádherného historického centra Sieny , ktoré sa rozkladá na kopci. Prídete do Sieny, vystúpite z vlaku a idete cez EXIT von. Radou eskalátorov sa pohodlne približne do piatich minút dostanete do tej správnej nadmorskej výšky historickej Sieny.

Keď prejdete všetkými eskalátormi, vyjdete zo stanice von, tak sa dáte smerom doľava, prejdete 300 metrov a budete pri prvej vstupnej bráne do historickej Sieny - Porta Camollia. Vítajte v kontráde Istrice (Dikobraz) a môžete sa teraz zatúlať do jej uličiek.

Vstupujeme do mesta cez Porta Camollia.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Siena – pohyb v meste #

V uličkách Sieny sa budete pohybovať pešo. Počítajte s tým, že počas dňa, kedy sa hra Palio (slávne konské dostihy), sú uličky v Siene preplnené a pohyb je obmedzený. Prakticky povedané, ak sa ponáhľate, musíte dobre kľučkovať. Je dobre pozrieť si mapu Sieny vopred.

Pozrite si, kde sa nachádza námestie Piazza del Campo, ktorým smerom je katedrála, ktoré uličky sa k nej pripájajú, aby ste približne vedeli, kde sa nachádzate a ktorým smerom sa vydáte. Potom sa necháte viesť davom a užívate si atmosféru mesta. Dámy, dajte si tenisky, pretože by sa vám v podpätkoch zle chodilo. 

Siena - delenie mesta na kontrády #

Siena sa delí na 17 okrskov, tzv. contrade. Uprostred stojí neutrálna pôda, hlavné námestie Piazza del Campo. Vzťahy medzi kontrádami sú buď priateľské, alebo sú rivalmi, priam až nepriateľmi a robia si vzájomne zle. Každá kontráda ma svoj špecifický erb, znak a vlajku.

Pred príchodom do Sieny si môžete online pozrieť, kde sa ktorá kontráda nachádza, aby ste ich na mieste dokázali hravo rozpoznať. Pozrite si, či v čase vášho príchodu do Sieny niektorá kontráda neoslavuje sviatok svojho svätého a podobne. Môžete natrafiť na zaujímavé ceremónie.

Kontrády mali niekoľko úloh. V minulosti sa každá kontráda venovala určitému remeslu. Kontráda Aquila mala notárov, Bruco mala obchodníkov s hodvábom, Civetta mala obuvníkov, Drago mala bankárov, Giraffe mala maliarov, Istrice kováčov, Leocorno zlatníkov, Lupa mala pekárov atď.

Kontrády mohli rozhodnúť rôzne spory. Napríklad ak ste mali pre niečo škriepky so susedom, tak nemuseli ste ísť na súd mesta Sieny, ale aj vo vašej kontráde bol na to úrad, aby takéto spory riešil. Siena v minulosti bojovala s inými mestami - veľký rival bol Florencia a každá kontráda mala za úlohu svojich chlapcov viesť k vojenskej povinnosti a naučiť ich bojovať.

Všetky kontrády mali chrániť fontány mesta. Ak si predstavíte, kde je Florencia, Janov, Miláno, Rím... všetky mestá boli blízko k vode, ale Siena nie. Siena musela v minulosti dovážať vodu z vidieka až do doby, kým nezaviedli fontány. Do fontán mohol nepriateľ nasypať jed a otráviť tak všetku vodu, preto mala ochrana fontán mesta veľký význam.

Siena a jej historické pamiatky.
Foto: Daniela Mihaldová — BUBO

Zoznam kontrád:

  • Aquila – orol  
  • Pantera - panter  
  • Istrice - dikobraz  
  • Lupa – vlčica  
  • Selva – les  
  • Tartuca – korytnačka  
  • Leocorno – jednorožec  
  • Chiocciola – slimák 
  • Bruco – stonožka  
  • Nicchio – mušľa  
  • Civetta – sova 
  • Torre - veža  
  • Valdimontone – baran/baranie údolie  
  • Oca - hus  
  • Drago – drak 
  • Onda – morská vlna  
  • Giraffa – žirafa

Každý obyvateľ Sieny je hrdý príslušník svojej kontrady. Lojalita obyvateľov ku svojej kontráde je taká silná, že identifikácia seba ako člena kontrády je dôležitejšia ako identifikácia seba ako Taliana či obyvateľa zo Sieny. Aby ste to vedeli pochopiť ešte lepšie, tak si to vysvetlíme na príklade.

Kedy máme my Slováci silnú potrebu identifikovať sa ako Slováci? Vtedy, keď stojíme pred rivalom. Napr. v hokeji - to je veľmi dobrý príklad... A toto je ten istý prípad a o tom kontrády boli a sú. Palio je moment, kedy sa každý cíti byť hrdým príslušníkom svojej kontrády. Obyvateľ si oviaže okolo krku šatku svojej kontrády, aby každý videl, kto je. 

Kontrády majú svojich nepriateľov. Nie je to ale tak, že každá kontráda je nepriateľom ostatných 16 kontrád. Niektoré nemajú nepriateľov vôbec. Najhorší moment je, keď kontráda "zapára" do druhej kontrády, ale tí ich ignorujú a ďalej ich považujú za priateľov. To vie ešte viac nazlostiť. Iné zase majú dokonca aj spojencov v iných kontrádach. Ale keď sa hrá Palio a vyhrá kontráda, ktorá má nepriateľa, tak to víťazstvo chutí o čosi lepšie, ako keď nemáte vôbec žiadnych nepriateľov a nemáte sa pred kým až tak chvastať, že ste vyhrali. 

Ako to vyzerá na legendárnych konských dostihoch Palio a ako sa na to pripraviť sa dočítate v blogu o Palio, ktorý pre vás pripravujeme.

Siena – kde sa ubytovať #

Ak sem cestujete na Palio, tak počas noci, kedy sa konajú tieto dostihy, očakávajte vyššie náklady za ubytovanie. Prakticky je dátum daný a vy, ak plánujete v lete cestu do Sieny, určite si môžete zabezpečiť preferované ubytovanie vopred ako prvé. Každopádne, približne 1-2 mesiace pred akciou viete na obľúbených ubytovacích portáloch nájsť ubytovanie ešte tesne za bránami Sieny, ktoré sú v pešej dostupnosti a sú cenovo dostupné. Pôjde však o jednoduché dvoj- či trojhviezdičkové hotely typu Bed and Breakfast.

V takom prípade vám odporúčame Hotel Porta Romana - jednoduchý hotel s veľkými izbami, ktoré sú otočené smerom do údolia je fajn výber. Čisté izby a nádherné výhľady. Je to za vstupnou bránou Porta Romana, v tichej odbočke a ten výhľad do talianskeho vidieka v nedeľu ráno je len pridaná hodnota.

Skutočná romantika, o ktorej ste mali doteraz predstavu iba z knižiek. Počítajte s tým, že trochu zídete dole z kopca a opätovne sa do Sieny vraciate. Je to mierny kopec a nachádza sa v pešej dostupnosti.

Pozrite si video, ako vyzerá nedeľné letné ráno v hoteli Porta Romana. Je to výhľad z okna izby do údolia v okolí Sieny. Nie je nič krajšie, ako zísť dole na raňajky, zobrať si kávičku na terasu a relaxovať. 

Mimo sviatkov sú ceny prijateľné a nájdete tu možnosti od hostelov, Bed and Breakfast po kvalitné aj luxusné hotely. 

Ak ste náročnejší a máte radšej kvalitnejšie ubytovanie, odporúčame vám spoľahnúť sa na služby značky NH. Luxusné ubytovanie ponúka Grand Continental.

Ak máte k dispozícii auto, tak odporúčame zaujímavé ubytovanie mimo mesta Sieny - päťhviezdičkový golfový rezort La Bagnaia Golf & Spa Resort (20 min autom od Sieny) alebo Castel Monastero (30 min autom od Sieny).

Vedeli ste, že...?

Mesto Siena je zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Konkrétne od roku 1995.

6 fotografií

Luxusný hotel La Bagnaia Golf & Spa Resort

Čo jesť v Siene? #

V Siene si na svoje prídu hlavne tí, čo jedia mäso. Siena sa upriamuje na mäsové pochúťky, prevažne údené. Plátky Capocollo, saláma Finocchiona či typ klobásy Buristo patria medzi obľúbené. Zo syrov odporúčame ovčí syr Pecorino di Pienza. Pienza je mesto v Toskánsku (50 km od Sieny).

Odporúčame toskánsku polievku Ribollita. V jedálnom lístku môžete nájsť Ragu di cinghiale (ragú z diviaka), Gnudi Senesi antický recept podobný k gnocchi, toskánsky nesolený chlieb Sciocco, šalát Panzanela, koláč Panforte, mandľové sušienky cantucci a ricciarelli. Prípadne ešte aj typ chlebíku pan co' santi.

Ďalej odporúčame tiež typické cestoviny špagety tzv. Pici. Ak ste vegetarián alebo vegetariánka, vyberte si Pici all’aglione. Ak ešte niečo viac charakteristické, tak potom tu je Cinta Senese, čo je plemeno domácej ošípanej z provincie Siena.

Od roku 2006 majú zvieratá chované v Toskánsku štatút DOP (známka kvality a pôvodu) a sú oficiálne pomenované Suino Cinto Toscano DOP. Kto hľadá street food, určite vyskúšajte ciaccino - podobná obľúbenej focaccii, ktorú určite poznáte.

Jesť je dôležité, ale dôležitejšie je jesť dobre

Odporúčané reštaurácie v Siene #

Reštaurácia Osteria Le Logge - kvalitná reštaurácia na adrese Via del Porrione 33, otvorená od pondelka do soboty 12.00-14.45 h a 19.00-22.45 h, v nedeľu je zatvorená. Reštaurácia vás zaujme svojím talianskym šarmom. Razom sa cítite akoby v minulom storočí, a pritom je stolovanie na úrovni. Reštaurácia má vlastnú pivnicu vytesanú v tufe, kde čakajú na vás tie najlepšie regionálne vína - rezervácia stola

6 fotografií

Reštaurácia Osteria Le Logge

La Taverna di San Giuseppe - malá reštaurácia na adrese Via Giovanni Duprè, 132. Domáca, ale formálna atmosféra. Spojenie krásneho historického Toskánska s decentným stolovaním. Kuchári s Toskánska, ktorým varenie koluje v žilách od dávna... darmo, kde varia Taliani, tam sa ťažko niečo pokazí.

S mottom nauč sa z minulosti, ži v prítomnosti a snívaj o budúcnosti, vám s hrdosťou prinesú na stôl lahodné kreácie toskánskej kuchyne. Rezervácie iba telefonicky +39057742286, 10.30-14.30 h a 18.30-22.30 h, v nedeľu zatvorené.

3 fotografie

Reštaurácia La Taverna di San Giuseppe

Reštaurácia Osteria Cice na adrese Via S. Pietro, 32, cenovo prijateľná, skvelé jedlo a fantasticky výber cestovín! Majú k dispozícii Pici, podávajú aj Pecorino di Pienza a neskutočné tiramisu. Tromfne to vaše?

Osteria La Sosta di Violante na adrese Via Pantaneto, 115, šancu môžete dať podobne aj tejto možnosti. Taktiež cenovo dostupná reštaurácia, ktorá nenaštrbí rozpočet a jedlo chutí fantasticky. Určite ochutnajte zeleninové suflé Tortino di Verdure, taktiež majú výborné polievky a veľmi chutné rizotá aj rôzne cestoviny.

Siena - čo si pozrieť #

Siena je plná nielen úžasného jedla a pravej talianskej atmosféry, ktorej sa nebudete vedieť nabažiť. Krásnych pamiatok je tu mnoho a my si ich všetky prejdeme na našom BUBO zájazde Florencia, Siena a Rím, kde tiež ochutnávame Stingovo víno. Inšpirujte sa našou prehliadkou Sieny a zapíšte si, čo tu treba vidieť.

Námestie Piazza del Campo #

Keď prídete na námestie, hneď vám udrie do očí to, ako je zaujímavo tvarované. Niekde píšu, že malo pripomínať tvar mušle, inde zase, že má pripomínať plášť Panny Márie. Dominantou je Palazzo Pubblico s múzeom Civico s pokladmi mesta. Až 102 metrov vysoká veža je z roku 1325 a je jednou z najvyšších talianskych stredovekých veží.

Loggia pod Torre del Mangia je vlastné taká malá kaplnka z roku 1348 a pripomína ukončenie epidémie moru v meste. Za pohľad stojí aj fontána na námestí Fonte Gaia - Fontána šťastia, do ktorej sa mala privádzať voda zo vzdialenosti až 25 km. Tu vidíte, ako asi vyzerali talianske námestia v stredoveku. To je približne to obdobie, v ktorom žil napr. Matúš Čák Trenčiansky, uhorský šľachtic a vojvodca, ktorého si možno niektorí pamätajú z hodín dejepisu.

Osmanská ríša sa stala susedom Uhorska, alebo taká Prievidza si vybojovala mestské práva a Bojnice si mohli začať organizovať jarmok, kúpele aj jatky. V Siene sa akoby zastavil čas. Všetko ladí, všetko sa vám páči a elegantní Taliani do toho všetkého vkusne zapadajú.

Katedrála Duomo v Siene #

Nádherná rímsko-katolícka katedrála Nanebovzatia Panny Márie, alebo teda Duomo di Siena, je zasvätená od 12. storočia Panne Márii. Úchvatný románsko-gotický sloh sa odráža vo vašom fotoaparáte hlavne večer, keď katedrálu zahalí svetlo zapadajúceho slnko. Zistilo sa, že už v 5. storočí tu stále akýsi chrám zasvätení bohyni múdrosti a remesiel, Minerve, ktorá bola totožná s gréckou Aténou.

Tento už kresťanský chrám v roku 1179 vysvätil samotný pápež Alexander III., ktorý pochádzal práve zo Sieny. V histórii je známy tým, že mal troch po sebe idúcich protipápežov, no nakoniec bol uznaný ako jediný pápež. V roku 1163 položil základy kameňa Notre Dame v Paríži a zvolal tretí lateránsky koncil (1179), ktorý ustanovil zásadu, že pápeža volia len kardináli s 2/3 počtom hlasov.

To boli časy, kedy Slovensko bolo súčasťou čerstvo vytvoreného Uhorska. Majstrovským dielom katedrály je hlavne jej podlaha, impozantný mramorový koberec navrhnutý renesančnými majstrami.

Katedrála je v čierno-bielej farbe symbolizujúcej erb Sieny. Príbeh založenia Ríma dvojičkami, Romulus a Remus, ktoré kŕmila vlčica poznáte. No málokto vie, že Remusove deti, Senio a Ascanio, založili Sienu a práve títo bratia z vďaky zapálili oheň, ktorého dym bol bielo-čierny. Iné legendy hovoria o tom ako utiekli z Ríma na čierno a bielom koni po tom, čo ich otec zomrel.

Čierna a biela je preto nielen vo farbách kontrády Vlčica, ale aj na vlajke Sieny a uvidíte ju aj na Duomo. Ak v Siene uvidíte sochu detí, ktoré kŕmi vlčica, tak podľa smerovania hlavy vlčice budete vedieť, či tie deti sú Romulus a Rémus (vlčica pozerá do strany) alebo Senio a Ascanio (vlčica pozerá vpred).

Ak sa pôjdete od katedrály smerom doprava a dozadu, tak tam uvidíte akýsi veľký nedokončený portál. Je to presne pozostatok plánu na rozšírenie katedrály na jej dvojnásobnú veľkosť z roku 1339, ktorej stavu zasiahol mor a boli na nej nájdené chyby. Teraz ten priestor slúži ako parkovisko.

Umelecké múzeum Opera delle Metropolitana #

Opera delle Metropolitana oo roku 1869 zhromažďuje umelecká diela, ktoré boli premiestnené práve sem z rôznych chrámov v okolí. Z múzea tak vytvorili akúsi druhú "katedrálu" a nie nadarmo sa jej hovorí New Cathedral. Táto časť mala byť tou prístavbou Duomo, ktorú nedokončili.

Basilica Cateriniana alebo Basilica di San Domenico #

Je to jeden z najdôležitejších chrámov mesta Siena. Postavený v zaujímavom gotickom štýle, zasadený v krásnom prostredí. Krásne výhľady na baziliku budete mať z viacerých kútov mesta, rovnako tak sú aj krásne výhľady na mesto zo záhradky pri jej múroch.

Ak máte čas, choďte sa pozrieť aj na stredovekú fontánu Fontebrada pod chrámom. V minulosti tu boli akoby tri nádrže, kde jedna slúžila na pitie, druhá pre zvieratá a tretia pre čistenie oblečenia.

Bazilika sa stavala v rokoch 1226 až 1265 na kopčeku Camporegio, ktorý dostal do daru Dominikánsky rád. Je zasvätená sv. Kataríne, ktorá pochádzala zo Sieny, mávala zjavenia, videla anjelov, angažovala sa v politike aj v cirkvi a bola známa dlhými listami obhajoby, vyjednávala mier, stála za návratom pápeža z Avignonu do Ríma a pápež ju poveril mnohými misiami, čo bola v tých časoch pre ženu vzácnosť. Dostala stigmy.

Zomrela vo veľmi mladom veku (33 rokov) na prísny pôst. Jej listy a dohovory Dialógy sa vnímajú ako jedny z najjasnejších teologických spisov v histórii cirkvi. V roku 1430 sa našlo jej telo neporušené. Ján Pavol II. ju vyhlásil za patrónku Európy a spoločne so sv. Františkom z Assisi bola vyhlásená aj za spolu patrónku Talianska.

Múzeum Santa Maria della Scala #

Santa Maria della Scala na nachádza oproti vstupu do Duomo. Kedysi bola nemocnicou, kde sa starali o pútnikov, chorých chudobných a opustené deti. Dnes to je zaujímavé múzeum, ktoré spája viac ako tisíc rokov histórie Sieny, od etruského a rímskeho obdobia cez stredovek až po renesanciu.

TOP 10 Sieny

  1. Námestie Piazza del Campo - centrum mesta a neutrálna pôda pre 17 kontrád, dejisko Palio
  2. Duomo di Santa Maria Assunta - rímsko-katolícky chrám mesta
  3. Opera delle Metropolitana - umelecké múzeum
  4. Basilica Cateriniana alebo teda Basilica di San Domenico - bazilika zasvätená sv. Kataríne, spolupatrónke Talianska, ktorá pochádzala zo Sieny
  5. Múzeum Santa Maria della Scala - dokumentuje históriu Sieny
  6. Botanická záhrada a herbarium - univerzitná botanická záhrada, ktorú vlastní Sienska univerzita, ponúka krásne výhľady na zelené údolie Sant´Agostino. Je to príjemné miesto v lone prírody, kde sa dá schovať pred turistami a trochu si oddýchnuť. V záhrade sa nachádzajú tri skleníky plné tropických a subtropických rastlín. Súčasťou je aj herbár, ktorý pozostáva z viac ako 100 000 sušených rastlín
  7. Orto de' Pecci - zelená oáza Sieny, kadiaľ v minulosti prechádzali odsúdení na popravu. V priebehu storočí bola využívaná ako psychiatrická liečebňa a bola miestom, kde väzni taktiež ešte obrábali polia a záhrady. Súčasťou záhrady je malá bio vinica, bio záhrada a aj skvelá reštaurácia L´orto dei Pecci
  8. Škola varenia Fonte Giusta – k Taliansku neodmysliteľne patrí jedlo a varenie je pre Talianov vážna téma! Najlepšia škola varenia v Siene sa prevádzkuje v reštaurácii Fonte Giusta. Organizujú kurzy varenia na osvojenie si techník prípravy nielen cestovín. Ktorý recept si odnesiete domov? 
  9. Banca Monte dei Paschi - najstaršia banka na svete sa nachádza práve Siene (1472) v paláci Palazzo Salimbeni 
  10. Toskánska kuchyňa - navštívte niektorú z našich odporúčaných reštaurácií alebo ochutnajte v pekárni vybrané sladké pochúťky

Leonardo da Vinci a Raffael tu našli svoje múzy pre svoje ďalšie diela. Čo nájdete vy?

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela Mihaldová

Daniela vyštudovala na Katedre Manažmentu kultúry a turizmu v Nitre. Ešte ako študentka na univerzite strávila niekoľko mesiacov pracovne v USA a Mexiku, ktoré aj prešla krížom krážom. Po skončení školy sa dostala do BUBO najprv iba na stáž, no od začiatku bolo jasné, že zostane. Vypracovala sa na destinačnú manažérku Latinskej Ameriky kam aj pravidelne cestuje. Daniela je skôr introvert, ma rada papierovačky a väčšinou sa na svoje cesty pobali len do ruksaka. Nezabúda teda ani na seba. S BUBO spala na severnom polárnom kruhu v stane, v soľnom hoteli v Bolívii, navštívila všetkých 7 novodobých divov sveta na ceste okolo sveta v privátnom lietadle, prešla krížom cez Salar de Uyuni v džípe, zažila zipline v džungli v Kostarike, plavila sa po Dračej zátoke, v Ohňovej zemi, na Galapágoch, vystupila na Hornov mys, jazdila na rikši po starom Dillí, kúpala sa na absolútne neznámych plážach v Belize, zamilovala si Portoriko a Patagóniu, dovolenkovala na Mayskej riviére aj na Kube, zúčastnila sa expedície na Antarktídu, trekovala v Amazonii, prešla celou Škandináviou, kde ju uchvátili nórske fjordy a príroda na severe Fínska. Jedla slimáky, lúčne koníky, larvy vo Vietname aj kráľovského kraba v Ushuaii a na Kamčatke. Po návšteve 50. krajiny prestala počítať kde bola, koľko krát sa kam vrátila a prakticky už skoro nič zo svojich ciest nezbiera. Od malička bola vedená k turistike a hory doslova zbožňuje. Svoje cestovateľské sny si už dávno splnila, no určite chce ešte zažiť safari v Afrike a polárnu žiaru na saniach v psom záprahu. Miluje mexickú a taliansku kuchyňu, vždy sa teší na gastronomické zážitky v podani kuchárov z Chile ako aj jej otca, ktorý ju doma na Kysuciach víta tradičnými slovenskymi jedlami. Ocení aj škandinávsku čokoládu, írske pivo, portugalské pasteis, brazílske brigadeiro, sicílske cannoli a hlavne nemeškajúce lety.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Antarktída - plavba a prelet ponad Drakeov prieliv

Zo zájazdu:

Daniela Mihaldová

Posledná úprava článku | Prečítané: 483

Mohlo by Vás zaujímať

Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
Talianske regióny s najlepším vínom Prémiový blog

Prémiový blog Talianske regióny s najlepším vínom

Ako si vybrať najlepšie talianske víno? Kde nájdete vínko s Tre Bicchieri podľa prestížneho Gambero Rosso? Informácie priamo z vinohradov, rady na…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť Florencia

Florencia Florencia - pamiatky, tipy, čo vidieť

Florencia - perla Talianska – krajiny výnimočných dejín, romantických miest, čarovných pláží a nezabudnuteľnej gastronómie. Práve z tejto…

Štefan Bielik 37 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.