Jednou z prvých otázok, ktoré cestovateľom a našim klientom pri výbere dovolenkovej destinácie napadnú, je bezpečnosť. Existujú mestá s veľmi zlou povesťou, kde môžete pri najlepšom ľahko prísť o cennosti. Sú však aj mestá, kde sa o svoju bezpečnosť báť nemusíte. Aj tento rok časopis The Economist spravil rebríček tých najbezpečnejších miest sveta. Podľa čoho vlastne autori rebríčka bezpečnosť miest namerali? Doba sa rýchlo mení a odráža sa to pochopiteľne aj na nárokoch cestovateľov. V tomto rebríčku boli v súvislosti s tým zohľadnené štyri kategórie – digitálne bezpečie, zdravie, infraštruktúra a bezpečie pohybu mestom. Na základe týchto faktorov sa spočítal celkový index bezpečnosti daného miesta.

Poďme sa teda pozrieť na samotný rebríček:

10. Zürich

Najväčšie mesto Švajčiarska, rozprestierajúce sa pod Alpami na rieke Limmat. Jeho umiestnenie v tomto rebríčku zrejme neprekvapí. Významné bankové a finačné stredisko, bohaté historické a kultúrne centrum. Polmiliónová metropola, dlhodobo považovaná za jedno z najdrahších, no zároveň najbezpečnejších miest. S BUBO ho môžete navštíviť na zájazde Alpská päťka.

9. Hongkong

Názov tejto metropoly v preklade znamená Voňavý prístav. Čoraz obľúbenejšie mesto aj medzi našimi klientami. Aglomerácia ktorá hustotou osídlenosti patrí na popredné priečky svetového rebríčka však zároveň má svoje miesto aj medzi najbezpečnejšími. Vyberte si z množstva kombinácií a navštívte Hongkong s BUBO.

8. Štokholm

Škandinávia je v DNA BUBO hlboko zkorenená, dlhodobo a radi ju navštevujeme. Jedným z dôvodov je práve aj bezpečnosť, ale aj kvalita života. Hlavné mesto Švédska si svoje ôsme miesto rozhodne zaslúži. Významné univerzitné mesto, kultúrne a hospodárske centrum, či dokonalá infraštruktúra, to všetko ponúka Štokholm v kombinácii s bezpečným pobytom. Náš zájazd Metropoly Škandinávie vás vezme aj do tohoto nádherného mesta. 

7. Sydney

Mesto, o ktorom si stále veľa ľudí myslí, že je hlavným mestom Austrálie. Hoci má krajina veľmi prísny imigračný program, patrí medzi vysnené pre mnoho cudzincov, práve kvôli kvalite života a s tým súvisiacou bezpečnosťou. Niet sa preto čo diviť, že sa v tomto rebríčku nachádzajú hneď dve jej mestá. 

6. Amsterdam

Na prvý pohľad by sa to nemuselo zdať, hlavne kvôli povesti uvoľneného života v Holandsku, no Amsterdam je naozaj bezpečným mestom. Táto malebná a architektonicky zaujímavá metropola sa v poslednej dobe čoraz viac stáva skvelým tipom aj pre kratší výlet, napríklad na predĺžený víkend. Skvelá gastronómia, kaviarne, bary, reštarácie, spoločenský život, ale aj najznámejšie európske galérie a múzeá, či ekologické myslenie, to všetko sú veci pre ktoré sa sem oplatí vyraziť.

5. Melbourne

Druhé najväčšie mesto Austrálie a druhé, ktoré by ste mohli mylne označiť za hlavné. Mesto zelene, parkov a záhrad, ale aj tenisu. Ani tu sa o vašu bezpečnosť báť nemusíte. Nenechajte sa odradiť dlhším letom a vyrazte za zážitkami do Austrálie s BUBO. Aj tu ponúkame množstvo kombinácií a jedinečných ciest.

4. Toronto

Aj napriek tomu, že o Toronte sa vie, že sem prúdi asi najväčší počet emigrantov z celého sveta, v rebríčku najbezpečnejších miest mu patrí 4. miesto a je skvelou ukážkou toho, že sa to dá. Ani napriek pestrosti národností, etník a náboženstiev, sa tu nebudete cítiť nebezpečne. Toronto zažijete napríklad na našom zájazde Toronto, Niagara, New York.

3. Osaka

Japonsko, pokiaľ ide o bezpečnosť, je samostatná kapitola. Pocit bezpečia navodzuje aj čistota ulíc tunajších miest a všeobecná úcta, ktorá tu medzi obyvateľmi panuje. Osaka je moderným mestom, označovaným za ekonomický motor Japonska a ani v bezpečnosti nijako nezaostáva. Či už vyrazíte do najrušnejších častí ako Dotombori či Shinsekai, alebo sa budete túlať tichými uličkami, vedzte, že tu sa vám nič nestane. Poďte s BUBO na Zlatú cestu Japonskom a pochopíte. 

2. Singapur

Singapur patrí v BUBO medzi najobľúbenejšie mestá, chodíme sem veľmi často a veľmi radi. Ekonomicky jedno z najvyspelejších miest sveta, napriek - alebo vďaka svojim často bizarným pravidlám, ponúka obyvateľom vysokú kvalitu života, podľa mnohých rebríčkov z minulosti dokonca najvyššiu na svete. Aj v našom podcaste Singapur - moderné mesto v záhrade… sa dozviete, prečo patrí medzi najbezpečnejšie mestá sveta. Okrem toho tu vrcholí aj naša najpopulárnejšia ázijská cesta Thajsko, Malajzia, Singapur

1. Tokio

Ak raz navštívite Tokio, nikdy naň už nezabudnete. Dôkazom, že tu sa naozaj báť nemusíte, sú napríklad telefóny trčiace z batohov mladých ľudí, či z kabeliek dievčat. U nás nepredstaviteľné je tu dennodennou realitou. Ak Japonec nájde vec, ktorú niekto iný stratil, položí alebo zavesí ju na viditeľné miesto, aby sa pre ňu dotyčný mohol vrátiť a ľahšie ju našiel. Nikto, komu daná vec nepatrí, si ju neprivlastní. Znie to neuveriteľne? Presvedčte sa na našich zájazdoch do Japonska a túto krajinu si zaručene zamilujete. Tokio tiež búra predsudky o preplnenej aglomerácii kde musí byť „hlava na hlave”, hluk a smrad, pravdou je absolútny opak. 

Tak čo poviete, do ktorého z najbezpečnejších miest roku 2023 vyrazíte? Možno vám pri rozhodovaní pomôžu aj naše podcasty:

Zlatá cesta Japonskom - cesta, kde sa miešajú tradície a pokrok a kde zážitky čakajú doslova na každom rohu

Austrália - zájazd, na ktorom ulovíte jedinečné zážitky, navštívite nádherné miesta a stretnete zvieratá aké nikde inde nežijú

Švédsko - všetko čo Švédi robia, robia dokonale, či je to gastronómia, zdravotníctvo, alebo pitie alkoholu

Thajsko, Malajzia, Singapur - skvelý úvod do juhovýchodnej Ázie, kontrasty v náboženstve, kultúre, či chutiach

Japonsko - keď neviete, či je väčším šokom infraštruktúra, čistota, kultúra alebo gastronómia


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1886 2358€
K

Amerika  

Kanada


náročnosť

13 dní

Trvanie

4039 4590€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania