BRICS – zmena v geopolitickom poriadku

BRICS – zmena v geopolitickom poriadku Sme skutočne slobodnou krajinou?

Dnes sa koná veľký summit krajín s najväčšou budúcnosťou (Brazília, Rusko, India, Čína, Juhoafrická republika). Pred pár týždňami som bol v Indii, v pondelok som doletel z Brazílie. Keď sa tu v „diaľave“ rozprávam s ľuďmi, vidím úplne iný pohľad na vojnu Rusko – Ukrajina. Otvoril som azylové domy pre utečencov z Ukrajiny ako prvý v Bratislave a osobne som proti vojne -jasne! Jasne robím konkrétne činy.

Aj napísanie tohoto textu, ktorý hovorí úplne iné veci než naše mídia je tým jasným činom.

V Brazílii, zdá sa, sa v októbri situácia zmení (prvé kolo volieb bude začiatkom októbra, no ja prepovedám, že Lula nevyhrá  jasne -tak ako našu mienku masírujú média, ktoré hovoria o desaťpercentných rozdieloch (inak toto nie je ovplyvňovanie volieb???) a tak sa pripravte na druhé kolo) a ďalšia ľavicová vláda zlodeja Lulu  (ten je nám blízky) bude viac prozápadná. Poznámka BUBO 1. január 2023: L:ula v druhom kole tesne vyhral dostal sa na svoje tretie volebné obdobie na špicu.

No dnes ťahajú tieto krajiny spoločne a z nejakého dôvodu držia pozíciu Rusku. Narendra Modi, extrémne silný politik Indie má s Putinom veľmi dobré vzťahy. Čínsky Xi Jinping taktiež opakovane Putina rétoricky vo vojne s Ukrajinou podporil. Nemiešajú sa do vojny vojensky, ale ich vyjadrenia držia stranu Rusku.

Subrahmanyam Jaishankar, indický minister zahraničia, vo svojom prejave na fóre GLOBSEC tu v Bratislave začiatkom tohto mesiaca povedal, že svet už nie je "eurocentrický" a  Európa by mala vyrásť z myslenia, že jej problémy sú problémami sveta. Najvyšší predstaviteľ Africkej Únie (AU), Macky Sall taktiež odmietol „potopiť“ Rusko. Nemienime sa nikto zamyslieť prečo? Podceňujeme celý svet a myslíme si že sme viac a iba náš názor je správny – no to nie náš názor, (keďže necestujete neviete si svoj názor zrovnať s iným svetom) to je názor, ktorý do Vás dostali média, kde každé jedno rozpráva to isté. A keď nie? Slobodne ho zrušia. Iba ak Vás nikto nečíta ako tento príspevok, tak to chvíľu nechajú. Toto voláme liberálna = slobodná spoločnosť. Vidím, že Vám to nevadí, asi iba mne, ale ostatným vadí, že my západ klameme celý okolitý svet už od čias kolonializmu. Poďme však späť v BRICS.
 
 
BBC o dnešnom summite hovorí ako o „major shifts in the geopolitical order“, čiže ako o „najväčšej zmene v geopolitickom poriadku“. To je to, o čom hovorím ja, ale napríklad aj Ray Dalio - dlho -vskutku desaťročia – ja.
Včera som bol na večeri v najlepšej reštaurácii Slovenska. S veľmi úspešným človekom, ktorého si vážim. No ten človek necestuje toľko, čo ja, a pohádali sme sa – nie, ostali sme kamarátmi, je to inteligentný chlap. No on má názory presne, ako píšu naše noviny /myslím, že rovnaké názory máte aj vy/: Putin je blázon. Žiť v Číne je hrozné. Demokracia je náročná, ale najlepšia.
Keďže vlastní dom v Grécku a vyzná sa v gréckej histórii, povedal som mu, že ja chcem demokraciu gréckeho tipu – tu vládla totižto elita, a preto táto demokracia vydržala tisíc rokov.
Putin určite nie je blázon a nevládne sám. Poznám veľa Číňanov, dlho, osobne a sú hrdí na svoju krajinu a chcú tam žiť. Prečítajte si môj blog Pravda o Číne – žiadne naše médium ho neuverejní..až tak liberálna demokracia totižto nie sme =)
 „Keby im dovolili cestovať, všetci Číňania by ušli“ hovorí mi, no to nie je pravda. To, o čom nás presviedčajú naše média, nie je pravda.
„Ja som rád v liberálnej spoločnosti“ hovorí.  
Odpovedám: „OK. Tak prečo môj hlas, ak sme skutočne liberálni a v Rusku a Číne nie, nie je vypočutý? Prečo rušíme kontá tým, čo slobodne rozprávajú inak? Prečo rušíme noviny, ktoré rozprávajú inak? V čom sme teda iní?“
 Voláme to Cancel culture. Iní sme v tom, že tvrdíme, že oni nie sú slobodní, ale my sme. Klameme aj sami seba. Nikto nezauvažoval nad tým, že v USA a Británii (tam sa nachádzajú takzvané "overené zdroje", odkiaľ nescestovaný redaktor čerpá informácie) sa už dávno udialo v mediálnom trhu to, čo urobil Babiš v Čechách či Penta na Slovensku? Ich ťahy (skupovanie médií) sa prejavia o desať, dvadsať rokov: títo ľudia budú ťahať nitky, lebo je jedno, ako sa veci majú, je dôležité, z akého uhla sa na to médiá pozrú. 
A keďže ľudia v médiách na Slovensku pochádzajú (vo veľkej väčšine) z jednoduchého prostredia a sú nescestovaní, s minimom praktických životných skúseností, tak si na debatu vyberajú ľudí sebe blízkych. Akosi prirodzene sú im blízki politici ich formátu. Médiá ovplyvňujú náš život a naši politici sú ich obrazom. Chcú vás presvedčiť, že ten či onen politik je zlý – no ja tvrdím, že médiá sú zlé a celý ten „slobodný“ systém sa stal maximálne neslobodným. Paralela s cirkvou stredoveku je jasná. Dobrá- ba skvelá myšlienka- sa pokazila. A takých ako ja upália zaživa.
 
Pýtam sa: aká bude naša ďalšia vláda? Terajšia má vôbec šancu dovládnuť do konca? Dodá vláda bežnému ľudu lepší život? Má Slovensko víziu, kam krajina smeruje? Má Slovensko čancu niekedy v živote zrealizovať MS vo futbale?


My v BUBO víziu máme a v tomto roku narastieme o cca 250 %. Poznámka: BUBO narástlo 272% medziročne. No pozrite sa na náš web, pozrite sa, ako tvrdo a systematicky pracujeme. Extrémne tvrdo všetci pracujeme a všetci ťaháme za jeden povraz zosynchronizovaní v našej misii. Pozrite sa, čo robíme. Aj dnes dávam jesť 270 Ukrajincom. Pri výstupe na Pico Neblina (boli sme prvou zahraničnou oficiálnou skupinou na svete) sme pomohli 850 indiánom Yanomani. Robíme dobré veci, veľa dobrých vecí. No médiá o tom nepíšu. Nie som ich človek. Hovorím otvorene to, že čo píšu, sú (jednostranné) kydy, ktoré našu krajinu dovedú do priepasti. Som teda kacír. Post o Pico Neblina a kmeni Yanomani a našej expedícii Yaripo dnes na svojom Instagreme uverejnil herec Leonardo di Caprio. No ani jedno naše médium...
Bez slobody však padneme. Sloboda je TO, čo nás od krajín Brics odlišovalo...

Tiež verím a osobne poznám mnoho šikovných Slovákov, čestných a pracovitých, ktorí by nekradli, ale posunuli by za nasledujúcich 15 rokov Slovensko riadne vpred. No tí pri našom mediálnpm populistickom prostredí nemajú šancu.
  
Ak sa nevzbúri elita, nemáme ako krajina šancu, a BRICS nás zvalcuje extrémne rýchlo. Ok, USA sa snaží BRICS rozbiť (napríklad založením Quad) a to je super, a hráme na historické nepriateľstvo Indie a Číny. Európa je slabá a ako píšem vyššie Ursula von der Leyen a Sanna Marin (fínska premierka, ktorej najväčším plusom je, že otec bol alkoholik a potom ju vychovával lesbický pár) so svojou lobbovaciou kampaňou vo svete absolútne neuspeli - svet Rusko nepotopil. Sorry ale ja sa ani nedivím, veď takýmto slabým a divným ľuďom sa nedá dôverovať.

USA je stále sila, kde aj zbrojárska lobby chápe, že je zle. No pozor, Quad nebude stačiť, Rusko je v Bricse tým pojítkom medzi nimi a Čína je tým problémom, ktorý zničí kultúru západu. Bude to rýchle. Vo vojne Rusko – Ukrajina prehrá Západ. Vymyslené historky, ktorý „politik“ – herec iba uhrá, sú síce fajn pre západné publikum, ktoré vyrastalo na Rambovi. No polovica sveta (zatiaľ počtom obyvateľov) s nadhľadom tieto rozprávky prehliada. Hercom a hercami niekto v pozadí hýbe ako bábkami.... a ukrajinský ľud trpí a zomiera. No najväčšiu prehru schytá Západ, a dnes sa o tom rokuje. Neverím, že sa to "nejako utrasie", myslím si, že vpád BRICS príde rýchlo a bude to také tvrdé ako vpád európskych kolonialistov v 16 - 17. storočí. Zničia nás.

Ešte sa mi patrí dodať, že žiadna krajina BRICS vojnu nepodporuje a hlboko v kultúre Číny aj Indie je nenásilie. Na západe takéto čosi nemáme a jednou z ukážok našej agresie (popri napríklad kolonializme) je aj Vojna v Afganistane.


Pozitívny záver?
Ak sa nevráti na západ 1/ skutočný liberalizmus = skutočná sloboda  2/ ak sa nevráti skutočná demokracia – povedzme starogréckeho typu, kde rozhodovali tí, čo mali majetok a rozum 3/ ak nebudeme úspešní ekonomicky a nedodáme našim ľuďom lepší život...
 
Potom za nás veci vyrieši BRICS, ktorý nás zvalcuje.

Foto: wikipedia
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3281 3860€
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

2867 4095€
K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +14 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1976 2635€
Najmladšie štáty sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najmladšie štáty sveta

Západná civilizácia a mnohí turisti zo všetkých kútov sveta sa naháňajú za tým naj. Ja nie som výnimkou. No čím som starší, tým sa viac zaujímam aj…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
Najhorší rok v mojom biznise Prémiový blog

Prémiový blog Najhorší rok v mojom biznise

Ak sa práve nemáte dobre, ak vám niečo nevyšlo, ak vás škrie inflácia, nárast cien energií, vyššie úrokové sadzby, máte depresie... tak verte, že…

Ľuboš Fellner 29 min. čítania
Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie? Prémiový blog

Prémiový blog Rieky sveta. Ktoré sú najunikátnejšie?

Pohľad na rieku je čímsi rudimentárnym. My ľudia máme radi výhľad na more, ale akosi podvedome chápeme, že rieka je život. Rieka, to je pitná voda.…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania