BUBO sa vracia do Sýrie

BUBO sa vracia do Sýrie Expedícia v Sýrii

BUBO bolo v Sýrii prvou cestovnou kanceláriou zo Slovenska. V roku 1993 sme sa dostali síce iba na hranice, ale od roku 1995 sme sem zájazdy uz realizovali pravidelne (ako o tom píšeme v našej histórii). Naposledy sme sem prišli v októbri 2011. V tom čase sa už konali v krajine protesty proti vládnucemu režimu a nikto nemohol v tom čase vedieť, že prerastú do občianskej vojny a následnej migrantskej krízy, ktorá nezasiahla len Blízky východ, ale aj Európu. Situácia v Sýrii (a hlavne na severe, kde sa posledné dni rozpráva o tureckej invázii) nie je ružová, ale napriek tomu je štát oveľa bezpečnejší, ako bol pred niekoľkými rokmi. Okolie Damašku ovládajú vládne vojská a krajina sa postupne začína otvárať turizmu.

V BUBO chceme byť pri tom, a preto v novembri 2022 po dlhých rokoch vraciame do našej ponuky konečne aj zájazdy do Sýrie, ktorá patrí k cestovateľským špecialitám. Vyrážame z Bejrútu a mierime do mestečka Sidnája, ktoré už stovky rokov navštevujú pútnici kvôli kláštoru Panny Márie, ktorý nechal údajne postaviť ešte byzantský cisár Justinián. Z posvätného miesta to máme ešte asi 40 minút do Damašku, kde sme ubytovaní v nádhernom hoteli Beit Zafran, ktorý je v podstate historický damašský dom prerobený na hotel. Fontána a libanonské víno len umocňujú dokonalý zážitok z hotela. Na druhý deň vyrážame do Damašku, ktorý patrí k najkrajším orientálnym mestám na svete. Ako veľmi ho zničila vojna a ako vnímajú cudzincov jeho obyvatelia? Poďte do Sýrie a Damašek si vás v momente získa svojou atmosférou.

Tretí deň smerujeme do vojnou zničeného Homsu, odkiaľ ideme na západ a zastavujeme pred majestátnym hradom Krak des Chevaliers, ktorý bol najväčšou križiackou pevnosťou vo Svätej zemi.

To najlepšie nás však čaká na koniec. Povolenie do Palmýry sa normálne vybavuje 7-10 dní. Náš dlhoročný partner ho pre nás vybavil za neuveriteľný 1 deň. O zničení antickej Palmýry sa popísali stovky článkov, avšak hoci teroristi z ISIS napáchali obrovské škody, stále tu viete stráviť hodiny prechádzaním sa medzi ruinami antických chrámov a obchodíkov, a jej návštevu nebudete ľutovať.

Tak ako je Sýria pre mnohých nemysliteľná dnes, v roku 1995 to bolo ako letieť na Mars. Ak sa skúsite vcítiť do odvahy zakladateľov a priekopníkov v BUBO, pochopíte, prečo sme teraz po 30 rokoch tak ďaleko pred akoukoľvek konkurenciou. Sýria s BUBO bude v roku 2023 geniálna, to vám garantuje Ľuboš Fellner – nadšenec pre cestovanie, ktorý za 30 rokov prešiel všetky štáty sveta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Sýria, Libanon

26.07. → 04.08. +4 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

3990
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: