Čarovné prístavné mesto Malindi

Čarovné prístavné mesto Malindi

Malindi je prístavné mesto, ktoré leží na brehoch Indického oceánu, 120 km severne od Mombasy, teda druhého najväčšieho mesta Kene. Podľa historických záznamov už v 9. storočí existovala na mieste Malindi rybárska dedina. V 14. storočí už bolo dôležitým obchodným centrom východoafrického pobrežia a od nepamäti súperilo s Mombasou o dominantné postavenie v regióne. V meste boli obchodníci zo Somálska, Egypta, Núbie, Arabského polostrova, Perzie, či Indie.

Začiatkom 15. storočia ho navštívilo čínske loďstvo Čeng Chea, čínskeho diplomata a objavovateľa. Vládca Malindi poslal do Číny vyslanca so žirafou. V roku 1498 sa zastavil v Malindi na ceste do Kalikatu (dnešnej Kalkaty) aj Vasco da Gama a dal tu vztýčiť koralový stĺp. Tento pamätník tu stojí do dnešných dní, rovnako ako aj Portugalský kostol, ktorý dal v Malindi postaviť. Hovorí sa o ňom ako o jednom z najstarších vo východnej Afrike. Je to malý kostolík či kaplnka, kde sú údajne pochovaní dvaja členovia posádky Vasco de Gama, ktorí neprežili cestu. Kaplnka sa spája aj s menom Sv. Františka Xaviera, ktorý sa tu zastavil na ceste do Indie v roku 1542.

V roku 1499 založili Portugalci v Malindi obchodnú stanicu, ktorá poskytovala útočisko a oddych pre lode plaviace sa do Indie a z nej. Mesto sa stalo pravidelnou zastávkou európskych lodí plávajúcich na tejto trase.

Mesto bolo dôležitým obchodným centrom až do roku 1593, kedy Portugalci presunuli svoju hlavnú základňu do Mombasy. Následne mesto začalo postupne upadať, až koncom 17. storočia takmer zaniklo. Keď ho v roku 1845 navšívil Ludwig Krapf, nemecký misionár a cestovateľ, zistil, že je zarastené vegetáciou a neobývané. Sultán Majid zo Zanzibaru dobyl mesto v roku 1861 a až do konca 19.storočia Malindi slúžilo ako centrum obchodu s otrokmi. V roku 1890 sa Malindi dostalo pod britskú správu. Briti zrušili obchod s otrokmi a mesto začalo znova rozkvitať, hlavne na začiatku 20. storočia, kedy sa otvorili prvé hotely a začali sem prichádzať turisti z celej Európy.

V Starom meste Malindi sa zachovalo veľa pamiatkovo cenných domov, vrátane mešity a nádherných palácov na pobreží. Južne od mesta ležia zvyšky mesta Gedi, starovekého swahilského osídlenia z 13. storočia. Je to jedno z mnohých významných archeologických nálezísk swahilskej kultúry, ktoré sa zachovali na východnom pobreží Indického oceánu od Mogadishu v Somálsku až po rieku Zambezi v Mozambiku.

Mesto Malindi žije predovšetkým z turizmu a je obľúbené najmä medzi Talianmi, ktorí sem začali prichádzať od 60. rokov. Malindi volajú aj „ malým Talianskom“, keďže je plné talianskych hotelov, plážových rezortov, reštaurácií a taliansky jazyk je počuť nielen medzi turistami, ale je aj veľmi rozšírený medzi miestnymi obyvateľmi.

Medzi klientmi BUBO je toto mesto tiež obľúbené - vďaka nádherným plážam a luxusným rezortom, ktorými disponuje. Až sa vám nebude zdať, že ste stále v Keni. Pozrite si prehľad našich zájazdov do Kene a možno spolu spoznáme aj čarovné Malindi.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

3511 4130€

Detské zľavy

Dovolenka Keňa - deti na safari a pláže
F

Afrika  

Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

3920
K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

5850 6500€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: