Genocída proti indiánom kmeňa Janomani (Yanomami) v Amazonii

Genocída proti indiánom kmeňa Janomani (Yanomami) v Amazonii

Prezident Lula včera navštívil amazonský štát Roraima, aby odsúdil ťažkú ​​situáciu Indiánov kmeňa Janomani. Brazílska hlava štátu hovorí o genocíde, zlyhaní predchádzajúcej vlády a žiada konzekvencie.

Keďže som s týmto kmeňom strávil dlhé chvíle, viem, o čo ide a viem posúdiť situáciu.
Taktiež som bol v parlamente v hlavnom meste Brasília, na ktorý minulý týždeň zaútočili priaznivci predchádzajúceho prezidenta Jaira Bolsonara.
Indiáni Janomani sú najznámejším kmeňom Amazónie, unikátnym a najúžasnejším. Šamani Janomanov nás prijali rituálom – medzi seba a lovci nás doviedli až popod najvyšší (svätý) vrch Yaripo. Čítajte viac v blogu Najúžasnejšia a najťažšia expedícia.

Prezident Lula povedal: „Viac ako humanitárnu krízu som videl genocídu. Úmyselný zločin proti Janomanom spáchaný vládou hluchou voči utrpeniu brazílskeho ľudu.“ Nájdete to dnes aj na jeho Twitteri.
 
V piatok (predvčerom) sa objavili desivé fotografie vychudnutých janomanských detí a dospelých, ktoré odhalili rozsah zdravotnej krízy, ktorej čelí odhadom 30 000 domorodých obyvateľov územia dvakrát väčšieho než rozloha Slovenska.
 
"Fotografie mnou skutočne otriasli, pretože je nemožné pochopiť, ako krajina ako Brazília zanedbáva našich domorodých občanov do takej miery," povedal ľavicový prezident novinárom.
 
Lula, ktorý sa stal prezidentom 1. januára, obvinil svojho pravicového predchodcu z povzbudzovania tisícok ilegálnych baníkov, ktorí počas Bolsonarovej vlády v rokoch 2019-2022 zaplavili územie Janomanov, ktoré je známe vysokokvalitným zlatom.
 
Títo baníci ničili pôvodnú džungľu, znečisťovali rieky a takto pripravili vzdialené klany Janomanov o kľúčové zdroje potravy – ryby a iné zvieratá, ako sú opice a diviaky. Zároveň v odľahlom kmeni šírili maláriu, covid (Lula bol aj dnes medzi Indiánmi v rušku, lebo jeho predchodca považoval rúško za absolútnu hlúposť) a brzdili úsilie vládnych zdravotníckych pracovníkov Indiánom pomôcť.
 
„Bývalá vláda ignorovala a zanedbávala Indiánov a podporila inváziu 20 000 nelegálnych baníkov, čo viedlo ku genocíde. Títo baníci otrávili rieky ortuťou, čo spôsobilo skazu a smrť,“ napísal Lula a zaviazal sa: „Nebudú už žiadne genocídy."
Boli to však nelegálni baníci, vrátane najmenej jedného multimilionárskeho obchodníka s väzbami na Bolsonara, ktorí obliehali územia Janomani, pričom odhadovaný počet garimpeiros (baníkov) bol až 20 000.

Ťažko si to, čo tvrdí terajší prezident, viete overiť. Janomani síce majú mobil, ale nemajú signál. Ak chcete teda vedieť, ako to naozaj u nich „doma“ vyzerá, prečítajte si moje blogy a môžete začať týmto: Najagresívnejší a najznámejší kmeň Amazónie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3243 4324€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

3776 5394€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: