James Dole - Kráľ ananásov

James Dole - Kráľ ananásov

Nositeľom tejto lichotivej prezývky je chlapec z amerického štátu Maine, James Drummond Dole, ktorý je stelesnením nefalšovaného amerického sna. Zasial sadenicu, ktorá rozkvitla do jedného z najromantickejších príbehov vôbec. A keďže ku každému kráľovi patrí logicky aj kráľovstvo, James Dole dlhé roky vládol tomu ananásovému. Aspoň podľa brožúry vydanej v roku 1927 z pera autora Mariona Masona „Kráľovstvo, ktoré vyrástlo zo záhrady malého chlapca“. Už ho viete lokalizovať? Ak tipujete na súostrovie nachádzajúce sa medzi 19 - 29 stupňov severnej geografickej šírky v Tichom oceáne alebo tzv. Perlu Pacifiku, trafili ste do čierneho. Áno, reč je o Havajských ostrovoch. Napriek tomu, že dnešná produkcia tohto ovocia je sústredená do iných končín sveta, ananás zostáva akýmsi symbolom tohto štátu a mnohí si ho stále s ním automaticky spájajú. Ale poďme pekne po poriadku.

Väčšina prameňov sa zhoduje v tom, že ovocie sem bolo privezené z Južnej Ameriky okolo roku 1770. Nespochybniteľné je to, že komerčne pestované sa ananásy stali až príchodom Jamesa Dola, ktorý v roku 1901 na svojej farme Wahiana na ostrove Oahu začal rozvíjať svoj ananásový experiment.

James Dole sa do roku 1930 stal najväčším producentom ananásov na svete. Počas nasledujúcich 25 rokov vybudoval najväčšiu konzerváreň ovocia na zemeguli. Práve proces konzervovania ananásov umožnil ovociu prežiť dlhú cestu naprieč USA až na jeho východné pobrežie a postupne zdolávať export do krajín na opačnom konci zeme. Pri zrode tohto startupu začínal s množstvom 45-tisíc plechoviek za sezónu a o 50 rokov dosahoval objem 5 miliónov konzervovaného ovocia a štiav za deň. V najväčšom rozmachu pokrýval Dole 75% svetovej produkcie ananásov.

80-te roky dodali havajskému kráľovi sladkého ananásu trpkú príchuť. Musel sa pozrieť pravde do očí a zmieriť sa so skutočnosťou, že nové ekonomické podmienky vytvorili nové kráľovstvá. Masová výroba ananásov sa pomaly ale iste presmerovala do Ázie a Južnej Ameriky, kde ich pestovanie bolo oveľa lacnejšie.

Dole síce postupne zavieral svoje konzervárne, no svoje podnikanie rozšíril o kávu a kakao, suroviny mimoriadne populárne a nemenej kvalitné, ktoré sú jedným z top produktov havajských ostrovov. Hlavná budova niekdajšej konzervárne tak dnes hrdo slúži na výrobu čokolády, ako oprávnenej pýchy novodobého biznisu Jamesa Dola, ktorý je mimochodom v súčasnosti roztrúsený vo viac ako 90-tich krajinách sveta.

Napriek všetkému si v BUBO ten originálny, havajský svet ananásu pri našom zájazde Aloha Havaj nemôžme nechať ujsť, aj keď sa dnes na Havaji pestuje len približne 10% svetovo predávaných ananásov a produkcia sa sústreďuje najmä v Kostarike. Veď táto plantáž je okrem iného druhá najnavštevovanejšia turistická atrakcia na ostrove Oahu. S plochou úctyhodných 25 ha poskytuje návštevníkom pestrú plejádu možných aktivít, ako si tento tropický raj čo najviac užiť.

Chcete sa prejsť po botanickej záhrade, kde rastú medzi inými rastlinami nádherné kvety tvoriace kompozíciu v lei vencoch alebo nazbierate odvahu na prehliadku ananásového bludiska, ktoré je držiteľom rekordu ako najväčší labyrint na svete?

My si vyberáme legendárny Pineapple Express, no ešte pred tým stíhame zakúpiť ikonickú pochúťku celej generácie Dole - ananásovú zmrzlinu. Je to miska s obrovskou porciou zmrazenej našľahanej peny z čerstvých ananásov navrchu hojne posypanej mäsitými kúskami tohto ovocia. Mňam. Nenapadá nás nič vhodnejšie, čo by v tomto krásnom slnečnom ale horúcom počasí  poskytlo tak dokonalé osvieženie a nový prílev energie.

Zbavujeme sa vylízaných téglikov a nastupujeme do mini vagónikov, ktoré sú z oboch strán otvorené kvôli rozhľadu a foteniu. Zamávame výpravcovi a oddávame sa jazde. Vláčik sa plynulo vlní do rytmu melodickej hudby, ktorú vystrieda výklad o histórií rodiny Dole, prvopočiatkoch ich podnikania a plnení si svojho sna. Druhy ovocia už nestačíme ani sledovať, mnohé z nich nepoznáme. Po absolvovaní jazdy už vieme ako rastie papája, pomelo alebo kakao, dozvedeli sme sa aj to, ako vyzerá chlebovník, ktorý dnes mnohí evidujú ako karob. Úsmevné je aj zistenie, že ananás je bobuľové ovocie, v havajčine hala kahiki, je vlastne bobuľa. Presnejšie veľký počet bobúľ tesne priliehajúcich k sebe v poraste pripomínajúcom ružicu s mečovitými listami.

Čas do degustácie ananásov urodených na miestnej farme, na ktorú sa tešíme, vyplníme nákupmi suvenírov. Obchodík je asi ďalším labyrintom. K dispozícii sú produkty, ktoré by si človek pri úplnom popustení fantázie s ananásmi ani nespojil. Regále sa prehýbajú od ananásových sušienok, gumených medvedíkov, čokolád, džemov, marinád, orieškov či dokonca čaju a vína. Osobitná je sekcia kozmetických prípravkov. V duchu srdca ďakujeme, že ochutnávka má pevný čas. Inak by sa naše tašky s nakúpenými vecami minimálne zdvojnásobili.

Vo vedľajšej hale sú už v tejto chvíli pripravené ananásy. Na ovocie sa po náučnej exkurzii pozeráme s väčšou pokorou. Veď od zasiatia sadenice trvá takmer 3 roky, kým si človek môže odtrhnúť zrelý plod. Ovocie je potrebné ponechať na stonke až do jeho dozretia. Po odtrhnutí už totiž nedozrieva, ale naopak podlieha rýchlej skaze.

Od sympatického zamestnanca preberáme zopár šikovných trikov ako si s ľahkosťou poradiť s pichľavou kôrou ananásu pri čistení. Za krátko sa už jednotlivé kúsky rozsypú po podlhovastej tácke a my ochutnávame. Je neuveriteľne šťavnatý a sladký. Sekundu váhame, či sme ochotní potlačiť túto fantastickú chuť niečím ďalším. Zhodujeme sa však, že v prípade čokolády z lokálne vypestovaného kakaa, to bude stáť za to.

Presúvame sa teda k degustácii čokolády, ktorá je rovnako ako ochutnávka ananásu zadarmo. Napriek tomu, že ide o horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, chuť je veľmi intenzívna, ale dokonale vyvážená a čokoláda má krémovú textúru rozplývajúcu sa na jazyku. Tak toto bola vynikajúca bodka za našim zážitkom.

Pri odbočke z Wahiany zaboríme hlavy do mäkkých opierok kožených sedadiel nášho príjemne vyklimatizovaného auta a skúmame stále doznievajúce lahodné chute čokolády. Po príchode domov a obstarávaní bežných nákupov sa nám pri pohľade na ananásy s nálepkou Dole v uličke ovocia navždy vybavia asociácie nerozlučne späté so skvelou dovolenkou na Havaji.

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5279
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1886 2358€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA