Konfuciov chrám v Pekingu

Konfuciov chrám v Pekingu Miesto uctievania najväčšieho čínskeho filozofa

Jedným z najvýznamnejších chrámov v hlavnom čínskom meste - Pekingu je Konfuciov chrám. Jeho výstavba začala v roku 1302 počas vlády dynastie Yuan a skončila sa o 4 roky neskôr. Mongoli, ale neskôr aj Mingovia a Qingovia ho používali ako hlavný chrám v Pekingu na uctievanie významného učenca a filozofa, Konfucia.

Chrám má rozlohu 22-tisíc m2 a je druhým najväčším chrámom postaveným pre Konfucia po chráme v jeho rodnom meste Qufu. Celý komplex je rozdelený na 4 časti. Ak si ho chcete prezrieť celý, musíte najskôr prejsť cez prvú bránu Xian Shi. Za ňou sa na oboch stranách nachádza 118 kamenných stél, na ktorých sú napísané mená 51 624 úspešných absolventov štátnych skúšok (Jin Shi), ktorí skúšky absolvovali počas vlády 3 čínskych dynastií.

Za bránou Xian Shi je brána Da Cheng (Brána veľkého úspechu), kde sa konali ceremónie na Konfuciovu počesť. Brána mala pôvodne zelenú strechu, ale v roku 1737 boli glazované zelené kachličky vymenené za žlté, pretože žltá je považovaná za cisársku, a teda najvýznamnejšiu farbu.

Pred bránou sa nachádza učencova socha a za ňou je ďalšie nádvorie, na ktorom rastú krásne stromy, medzi ktorými vyniká cyprus - podľa legendy vedel odhaliť zlého úradníka. Cyprus bol zasadený ešte počas vlády dynastie Yuan prezidentom akadémie.

Jedného dňa prišiel do chrámu minister Yan Song (z obdobia dynastie Ming), aby uskutočnil obetu. Vtedy sa však zdvihol vietor a konár zo stromu zhodil ministrovi jeho čierny úradnícky klobúk. Odvtedy sa hovorí, že strom dokáže rozpoznať nepoctivého úradníka, o ktorých žiaľ v starej Číne nebola nikdy núdza.  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

3185
K

Ázia  

Japonsko, Čína


náročnosť

10 dní

Trvanie

2848 3560€
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: