Príbeh mesta Trichy

Príbeh mesta Trichy

Woraiyur, časť dnešného Tiruchirappalli alebo Trichy, bolo hlavným mestom dynastie Chola od roku 300 p.n.l.. Potvrdzujú to archeologické dôkazy a staroveká literatúra. 

Neskôr sa Woraiyur spolu so súčasným Tiruchirappalli a jeho susednými oblasťami dostali pod kontrolu Mahendru. Varma Pallava I., ktorý nastúpil na trón v roku 590 n. l.. Podľa nápisov bol tento región až do roku 880 n. l. pod hegemóniou buď Pallavovcov, alebo Pandyovcov. Bolo to v roku 880, Aditya Chola spôsobil pád dynastie Pallava. Od tej doby sa Tiruchirappalli a jeho región stali súčasťou veľkých Cholas.

V roku 1225 oblasť obsadila ríša Hoysula. Potom sa dostal pod nadvládu neskorších Pandya až do príchodu Mughalskej vlády. Tiruchirappalli bol nejaký čas pod vládou Mughalov, ktorú ukončili vládcovia Vijayanagar.


Nayakovia, guvernéri ríše Vijayanagar, vládli tejto oblasti až do roku 1736 nášho letopočtu. Bol to Viswanatha Nayaka, kto postavil dnešný Teppakulam a pevnosť. Dynastia Nayak sa skončila počas dní Meenakshi. Moslimovia opäť ovládli tento región s pomocou francúzskych alebo anglických armád.

Nakoniec Angličania dostali Tiruchirappalli a ďalšie oblasti pod svoju kontrolu. Okres bol potom pod nadvládou Britov asi 150 rokov až do nezávislosti Indie v roku 1947.


Nachádza sa na brehu posvätnej rieky Kaveri, Tiruchirappalli, štvrté najväčšie mesto v štáte Tamil Nádu. V rámci jeho bohatej histórie sa v ňom nachádza známa pevnosť Rock Fort, ale aj chrám Sri Ranganathaswami, ktorý má jedny z najkrajších gopurám na svete!

Toto mesto si nemôžeme nechať ujsť počas našej poznávacej expedície Južnou Indiou!

Tiruchchirappalli je hlavným regionálnym dopravným uzlom na hlavných cestných a železničných trasách medzi Chennai a Thiruvananthapuram v štáte Kerala.

Je to tiež priemyselné centrum, ktoré má ťažké elektrické, tepelné kotly a dielne na stavbu lokomotív popri tradičnom ručnom tkaní bavlny a šúľaní cigár.

Vyrábajú sa aj syntetické diamanty. Mesto je sídlom Bharathidasan University (1982). Okolité údolie rieky Kaveri je jednou z najlepších oblastí na pestovanie ryže v štáte a tiež produkuje cukrovú trstinu a betel.

Populácia je 847 387, spolu s mestskou aglomeráciou má až  niečo cez 1 000 000 obyvateľov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4325
K

Ázia  

Nepál, India

05.07. → 20.07. +13 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2532 3895€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: