Najstaršie mestá sveta

Najstaršie mestá sveta Ktoré je najstaršie mesto na svete?

Najstaršími mestami Európy sú grécky Argos, Atény, či bulharský Plovdiv. Bratislava je najmladším hlavným mestom v Európe, no história tohto miesta siaha omnoho ďalej.  Trvalé osídlenie je tu spojené s mladšou dobou kamennou, teda neolitom, okolo roku 5000 pred naším letopočtom.
V priebehu rokov bola Bratislava ovplyvnená Rakúšanmi, Bulharmi, Chorvátmi, Nemcami, Maďarmi, Židmi, Srbmi, Čechmi a nakoniec aj Slovákmi.

No ktoré je úplne najstaršie mesto na svete? Opäť nie sú jasné kritéria, a tak odpoveď nie je jednoznačná. Najstrašie mestá sú v Iraku. Bol som v Ure, ale vraj najstaršie je Eridu. No v Eridu už nikto nebýva...

Susa, Irán - 4200 p.n.l.
Perzské mesto, ktoré je obývané aj dnes. Je od ruky, ak nebývate v Basre. Susa sa objavuje už v najstarších sumerských historických prameňoch. Spomína sa aj v Biblii, presnejšie v knihe Ester (Šušan), ale aj v knihe Nehemiáš, či Daniel. V horách Zagrosu, 250 km od rieky Tigris.
 
Damašek, Sýria - 4300 p.n.l.
Mesto jasmínu či bômb? Najstaršie hlavné mesto sveta.  Vybudovali tu prvý vodovodný systém na svete. Názov sa prvýkrát objavil na geografickom liste Thutmosa III. z 15. storočia p.n.l. ako „T-m-ś-q.“ Prvý raz som ho navštívil v roku 1995, to bola nádherná výprava. Prechádzali sme sa po Via Recta, ktorá je spomenutá taktiež už v Biblii.
 
Aleppo, Sýria - 4400 p.n.l.
V mnohých tabuľkách Haleb -Alepo vyhráva. Taktiež som ho navštívil po prvý raz v roku 1995. Nachádza sa na konci „Hodvábnej cesty“ 300 km severne od Damašku. V minulosti nieslo mesto názov Halab, čo je zároveň aj jeho dnešný islamský názov. V preklade znamená „biely,“ snáď na základe bohatých nálezísk soli a mramoru. Je známe prastarou citadelou.
 
Byblos, Libanon - 4800 p.n.l.
 Mesto Byblos je kolískou dávnych civilizácií. Je to jedno z najstarších miest vo Fenícii a to bolo nepretržite obývaných bezmála 5000 rokov a to aj napriek tomu, že prvé známky osídlenia siahajú do skoršieho obdobia. Libanon je úžasnou a v poslednej dobe neuveriteľne skúšanou krajinou.
 
Babylon, Mezopotámia, Irak - 5000 p.n.l.
Predpokladá sa, že bol osídlený už v 9. tisícročí p.n.l. a kontinuálne sa tu žije 5 000 rokov. Názory na pôvod názvu sa rôznia, najčastejšie sa vedci prikláňajú k prekladu „papyrus.“ Svetu je známy najmä z biblie, kde sa v knihe Genezis spomína stavba babylonskej veže ako symbol bohorúhačstva. Babylon spomínam v zopár svojich blogoch, aj o pamiatkách Mezopotámie.
 
Fajjúm, Egypt - 5200 p.n.l.
V staroveku bola Fajjúm veľká oáza známa svojou úrodnosťou a blízkosťou ramena rieky Níl. Ľudia boli prítomní v regióne niekedy pred rokom 7 200 pred Kristom a jeho prvá poľnohospodárska komunita bola založená okolo roku 5 200 pred Kristom, podľa encyklopédie starovekej histórie. Región sa nakoniec stal domovom niekoľkých dedín a miest a je známy najmä vďaka zbierke múmiových masiek. Súčasný Fajjúm leží uprostred oázy Fajjúm.
 
Varanasi, India - 5300 p.n.l.
India je svetoznáme rodisko starovekých civilizácií, náboženstva, duchovnosti a taktiež je kolískou najstarších svetových miest. Sväté miesto Indie, Varanasi, sa nachádza na brehu rieky Gangy a je považované za jedno z najstarších miest na svete. Toto mesto je veľmi významné najmä pre pútnikov. V BUBO tu vyše tridsať rokov otvárame a zatvárame Gangu; vo Varanasi zastal čas a na našich zájazdoch do Indie si to vychutnávame.


Jericho, Palestína - 5900 p.n.l.
Najstaršie kontinuum ľudskej civilizácie. Jeho prvopočiatky siahajú do doby kamennej. Starý zákon o ňom hovorí, ako o meste palmových stromov, ktoré tu v púštnom milieu nájdeme aj dnes. V židovsko-kresťanskej tradícii sa uvádza ako miesto, kde sa usadili Izraeliti po príchode z Egypta. Po prvý raz sme sa tu zastavili v roku 1995 a teraz, každoročne. Jericho poznáme, ako Ježiš Kristus.
 
Erbil, Kurdistan, Irak – 6000 p.n.l.
Priznám sa, citadelu som skúmal z dôvodu, že sem v roku 331 p.n.l. utiekol Perzský kráľ Dareos III. po tom, čo podľahol tu kúsok v bitke pri Gaugamele. Podrobne o tom píšem v blogu o Alexandrovi Veľkom. Erbil (Urbilum (ur= mesto, belá= vysoko)
je veľmi staré mesto, o ktorom som sa na vrchole citadely dozvedel, že je úplne najstarším. V sýrskom Aleppe by nesúhlasili, ale Citadela v Erbile je vskutku unikátna. Erbil je ohradené kráľovské mesto dvojnásobne staršie, než Jeruzalem.
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

4999 7690€
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

5194 7990€
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: