Pastéis de Nata

Pastéis de Nata Portugalský žĺtkový koláčik

Portugalská sladkosť, ktorú každý turista vyhľadá a ochutná. Slávny portugalský žĺtkový koláč, Pastéis de Nata, je viac ako národný symbol. Tradičné pečivo je známe po celom svete. Jeho história siaha stáročia do minulosti a pôvod priamo súvisí s "Pastéis de Belém", ktoré sa vyrábajú dodnes. Belém je časť Lisabonu, kde kedysi žili kláštorní mnísi. Ich útočiskom sa stal Kláštor hieronymitov (Mosteiro dos Jerónimos).

Práve na tomto mieste mnísi šikovne vymysleli, ako si zarobiť na živobytie. Z vaječných žĺtkov vytvorili malé koláčiky a predávali ich turistom, ktorí pricestovali parníkom, aby navštívili kláštor a neďalekú Belémsku vežu (Torre de Belém). Mnísi boli síce postupom času z kláštora vyhnaní, zostal po nich recept, ktorí predali Domingosovi Rafaelovi Alvesovi, portugalskému obchodníkovi z Brazílie. Alves sa mal postarať o to, aby sa recept zachoval v pôvodnej forme a aby nebol nikdy odhalený.

Koláčik sa vďaka tomu vyrába dodnes podľa pôvodnej receptúry a zostáva výhradným tajomstvom cukrárne Oficina do Segredo, ktorá sídli v továrni Pastéis de Belém. Toto je jediné miesto, kde koláčik Pastéis de Nata môže získať ochrannú známku Pastéis de Belém.

Zaujímavosti o Pastéis de Belém:

1.     Hlavní pekári zo spomínanej cukrárne Oficina do Segredo sú jediní, ktorí poznajú tajný recept. Museli podpísať zmluvu o zodpovednosti za kvalitu a zložiť prísahu, že recept nikdy nezverejnia.

2.     Každý Pastéis de Belém je ručne vyrobený remeselnými postupmi. Napriek množstvu času, kvalite surovín a práci, ktorá sa na výrobu každého koláčika vynaloží, stojí len 1,10 € (cena sa môže meniť).

3.     V roku 2011 bol Pastéis de Belém zvolený za jeden zo 7 kulinárskych divov Portugalska.

4.     Každý deň sa predá okolo 20 000 Pastéis de Belém a počas víkendov sa toto číslo môže zdvojnásobiť.

5.     Staré portugalské príslovie hovorí, že nevesta, ktorá v deň svadby zje Pastéis de Belém, si už nikdy nezloží prsteň. V dôsledku tohto príslovia je celkom pravdepodobné, že v najznámejšej pekárni v Lisabone natrafíte na nevestu so ženíchom, ktorí si v deň svojej svadby vychutnávajú spoločne túto dobrotu. 

Kde kúpiť Pastéis de Nata?

Hoci originál „Pastéis de Belém“ možno kúpiť iba v spomínanej cukrárni, v lisabonskej mestskej časti Belém, tradičné Pastéis de Nata nájdete v každej kaviarni alebo cukrárni po celom Portugalsku. V mierne horšej kvalite na nich natrafíte dokonca aj v supermarketoch. Chuť sa však líši v závislosti od receptúry a „tajomstiev“ jednotlivých výrobných miest.

Niektorí môžu namietať, že rozdiely sú nepatrné, ale boli by ste prekvapení, keby ste zistili, koľkým Portugalcom nevadí jazdiť niekoľko kilometrov, len aby si vychutnali svoj obľúbený Pastéis de Nata! Naša rada je vyskúšať Pastéis de Nata na rôznych miestach, kým nenájdete to, ktoré najviac poteší vaše chuťové bunky.

Teplé, s kávou, jednoduché, alebo posypané škoricou a práškovým cukrom... existuje niekoľko spôsobov, ako si vychutnať toto lahodné pečivo! Dostali ste (okrem Pastéis de Nata) chuť na dovolenku v Lisabone? Takýto zážitok odporúčame všetkými desiatimi. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2720
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2350 2765€
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: