Pestovanie ovocia v Nórsku

Pestovanie ovocia v Nórsku

Počas našej cesty naprieč Nórskom prechádzame hneď niekoľkými oblasťami, ktoré sú známe, predovšetkým v letných mesiacoch, pestovaním ovocia.

Pestovanie ovocia v Nórsku má dlhú tradíciu. Prvé zmienky o pestovaní ovocia pochádzajú už z čias Vikingov, s príchodom kresťanstva začali katolícky mnísi zakladať dokonca ovocné sady. V 16. storočí, pri zmene náboženského kurzu (z katolicizmu na evanjelickú vieru) a odchode mníchov z krajiny, upadajú ovocné sady. Veľký rozvoj však nastal v 80. rokoch 20. storočia.

Nórsko má ohľadom ovocia vypestovaného na svojom území jasnú politiku. Farmári pestujúci ovocie sú zoskupení v družstvách a cena ovocia je počas sezóny vždy stabilná. To umožňuje farmárom kalkulovať s konkrétnym príjmom za predaj. Klimatické podmienky na pestovanie ovocia v Nórsku nie sú tak priaznivé ako v iných častiach Európy a štát si je vedomý tejto skutočnosti. Aby štát podporil konzumáciu lokálneho ovocia v Nórsku, je vždy počas letnej sezóny, ktorá je relatívne krátka (najčastejšie od polovice júna do konca augusta), uvalené dovozné clo na napríklad jahody, jablká alebo maliny zo zahraničia.

Štát si je tiež vedomý, že pestovanie ovocia pomáha udržať zamestnanosť a osídlenie v odľahlejších častiach Nórska, preto farmárov počas leta takýmto spôsobom podporuje.

Počas našej cesty prechádzame hneď niekoľkými oblasťami, kde sa ovocie v Nórsku pestuje. Prvou dolinou známou predovšetkým pestovaním jahôd, je dolina Valldal, v ktorej sa počas letných mesiacov udržuje priaznivá teplota a jahodám sa výborne darí. Podobne sa darí ovociu, okrem iného malinám a čerešniam, v doline Lærdal, ktorá leží blízko fjordu Sognefjorden. V tejto doline sa takisto drží počas leta stabilná teplota a to aj vďaka blízkosti fjordu, čo zvyšuje šancu na dobrú úrodu počas sezóny.

Ovocie v Nórsku musíte rozhodne ochutnať. Sezóna je krátka, ale zato intenzívna. A na chuť sladučkých nórskych jahôd či malín určite nezabudnete.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

2867 4095€
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3350 3895€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2195
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: