Saunovanie vo Švédsku a vo Fínsku

Saunovanie vo Švédsku a vo Fínsku

Sauna je jedným z mála slov, ktoré sa dostali z fínskeho jazyka do slovnej zásoby celého sveta. Paradoxné je, že hneď vo vedľajšom Švédsku sa na saunovanie používa slovo „bastu” (bada – kúpať sa + stuga – domček, chatka). A rozdielov medzi tým, ako sa saunujú tieto dva severské národy, je viac.

Kým Fíni si nevedia predstaviť, že by doma saunu nemali, Švédi ju považujú skôr za akýsi bonus a luxus. Svedčí o tom aj fakt, že vo Fínsku (krajina s 5,5 miliónmi obyvateľov) je približne 3,3 milióna sáun, kým vo Švédsku (krajina s 10 miliónmi obyvateľov) len približne 300 000. Saunovanie vo Fínsku je tiež skôr rodinnou záležitosťou, zatiaľ čo Švédi sa zvyčajne saunujú napríklad po plávaní či cvičení, často s priateľmi.

Fíni sa saunujú každý týždeň (zvyčajne dvakrát týždenne, v stredu a v sobotu), zatiaľ čo Švédi (aj tí, ktorí majú saunu doma) sa saunujú len z času na čas, keď si chcú oddýchnuť a dopriať si niečo výnimočné. A nie je ťažké pochopiť prečo. Keď sa pozrieme na históriu saunovania vo Fínsku - prvé sauny (alebo skôr hlinené jamy s horúcimi kameňmi) sa datujú do obdobia 1500 - 900 rokov pred naším letopočtom. Sauna je teda dôležitou súčasťou fínskeho životného štýlu a dedičstva už tisíce rokov.

Pri skutočnej fínskej saune je tiež dôležitou súčasťou čistenie pórov pomocou tzv. vihty. Vihtu začnete tak, že nazbierate brezové vetvičky s mladými lístkami, pevne ich zviažete dokopy, vložíte ich do studenej vody a potom sa nimi začnete jemne plieskať po tele. Tým sa z brezy uvoľňujú antibakteriálne prvky, ktoré pomáhajú udržiavať pokožku čistú aj bez mydla.

Saunovanie v Škandinávii je bezpochyby jedným z najautentickejších zážitkov. Skúste si ho na vlastnej koži na jednom z našich zájazdov. Leto s BUBO v Škandinávii je top!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4847
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania
Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta Blog

Blog Najkrajšie a najvýznamnejšie mešity sveta

Mešity. Krásne architektonické diela s ohromnou históriou sú pýchami moslimského sveta. Svätostánky islamu vedia byť ohromným turistickým lákadlom…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: