V Indonézii vybuchla sopka. Bude nasledovať cunami?

V Indonézii vybuchla sopka. Bude nasledovať cunami?

V Indonézii v priebehu dvoch dní postupne päťkrát vybuchla sopka Ruang. Ide o aktívny vulkán, ktorý leží na ostrove Gunung Ruang v provincii Severné Sulawesi. Jeho aktivita si vyžiadala evakuáciu tisícov ľudí a záchranné zložky v tom naďalej pokračujú. Úmrtia zatiaľ nehlásia.

Vulkanológovia totiž vydali výstrahu pred cunami. Varujú, že časť sopky by sa mohla zrútiť do oceánu, čo by spôsobilo nebezpečné zdvihnutie hladín vody. Niečo podobné sa už stalo v roku 1871.

Najviac ohrozený prípadným cunami je ostrov Tagulandang severovýchodne od Ruangu, kde žije zhruba 20 000 ľudí. Zo sopky sa ešte aj vo štvrtok (18.4.) ráno indonézskeho času valil kúdol dymu, čo úrady prinútilo na 24 hodín zatvoriť najbližšie medzinárodné letisko v meste Manado na ostrove Sulawesi.

Erupcie sopiek v Indonézii nie sú ničím výnimočným. V roku 2018 aktivita sopky Anak Krakatau spôsobila cunami pozdĺž pobrežia Sumatry a Jávy. Aj v tomto prípade časti hory spadli do oceánu.

Držíme palce Indonézii, ktorú nedávno Forbes vyhlásil za najkrajšiu krajinu sveta, aby sa so situáciou dokázala popasovať. BUBO klientom, ktorí sú aktuálne na zájazdoch v Indonézii, nič nehrozí a sú v bezpečí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Bali (IND), Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

2953 4543€
K

Ázia  

Indonézia


náročnosť

14 dní

Trvanie

4594
K

Ázia  

Bali (IND), Taiwan, Macao, Hongkong, Indonézia, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4554
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie Blog

Blog Waerebo – najkrajšia dedina Indonézie

Indonézska dedinka Waerebo, ukrytá vo vysokých horách úžasného ostrova Flores, je poslednou svojho druhu. Útočisko Manggarajcov, tradičné domy a…

Adam Trepáň 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: