Yosemity - tipy a najkrajšie túry

Yosemity - tipy a najkrajšie túry Čo vidieť v Yosemitoch

Národný park Yosemity v Kalifornii patrí právom k najkrajším národným parkom v USA a návšteva Kalifornie bez času stráveného v Yosemitoch je hriech. Vodopády, dvetisíc rokov staré sekvoje, žulové monolity, hlboké údolia, to všetko na malom priestore, skvele dostupnom autom - tretí najstarší národný park v USA je magnet.
Ako spoznať Yosemity najlepšie? Čaro Yosemitov spočíva aj v ich jednoduchej dostupnosti. Park má síce rozlohu 3000 kilometrov štvorcových, ale väčšina návštevníkov neopustí údolie rieky Merced, ktoré vás dostatočne zabaví na niekoľko dní. Ak túžite po samote a tichu (hoci aj v top sezóne zostávajú Yosemity v porovnaní s Vysokými Tatrami intímnou krajinou), stačí vám opustiť rieku Merced a budete v Yosemitoch sami. Inak, ak chcete navštíviť národné parky USA, máme pre vás ponuku.


Najkrajšia cesta do Yosemitov vedie z východnej strany pohoria Sierra Nevada, od kalifornského Mŕtveho mora - superslaného jazera Mono Lake, ktoré je takmer trikrát slanšie než more a zažijete tu podobný pocit ako v slávnom jordánsko-izraelskom Mŕtvom mori. Od jazera sa začnete ihneď šplhať serpentínami do sedla Tioga (3030 m.n.m.). Po jeho prekonaní určite nemiňte vyhliadku Olmsted Point s neuveriteľným výhľadom na yosemitských velikánov.

Túry v Yosemitoch:

Najjednoduchšia túra: Yosemity sú domovom vodopádov, ktoré s výškou 739 metrov (súčet horného a dolného vodopádu) patria k najvyšším na svete a sú najvyššími vodopádmi v Severnej Amerike. Výhľad na ne budete mať takmer z ktoréhokoľvek bodu v Yosemitoch. Ak hľadáte jednoduchú prechádzku, odporúčame krátku cca hodinovú túru z Visitor Centra k Dolnému Yosemitskému vodopádu. Ak vám neprekáža šľapať viac, určite choďte k Hornému.

Stredne ťažká túra: Vodopády Nevada s výškou 180 metrov patria tiež k symbolom Yosemitov. Vedie k nim cca štvorhodinová túra.

Náročná túra: Glacier Point a susedný Sentimel Dome vám dajú precítiť krásu Yosemitov v celej ich šírke. A takzvaný Štvormíľový trek (Four-Mile Trail) je aj slušný športový výkon. Z údolia (štart pri Swinging Bridge) nahor vedie asi sedemkilometrová cesta, počas ktorej prekonáte prevýšenie 900 metrov. Oficiálne to má trvať 3-4 hodiny, ja som to dal za hodinu a pol, ale radšej počítajte viac (mal som dosť a to behám maratóny). Verte upozorneniam, že si na cestu treba zobrať vodu (ideál aspoň tri litre), ja som mal pol litra, šetril som, čo to dalo, ale prišiel som dolu slušne smädný:). Cestou nahor je jediný potôčik, kde sa môžete osviežiť, celkom na začiatku a potom už zostanete bez vody až do zostupu dolu. (ak nie je hore otvorený stánok s občerstvením, čo v roku 2022 nebol). Odmenou vám bude skutočne magický pohľad na celú dolinu rieky Merced... 

Kde bývať v Yosemitoch: 

V doline rieky Merced sa ponúkajú tri možnosti, všetky sú rezervované mesiace vopred a ak sa chystaté do Yosemitov, neváhajte - stojí to za všetky peniaze. 

Hotel Ahwahnee - krásne zasadený do yosemitskej prírody patrí k najkrajším hotelom v národných parkoch v celých USA. Dáva si za to zaplatiť, ale určite odporúčame.

Yosemity Valley Lodge - výborný hotel s polohou v blízkosti Yosemitských vodopádov. Aj tu platí - poloha je na nezaplatenie.

Curry Village - najlepšia alternatíva pre dobrodužné povahy. Magická poloha v tieni Glacier Pointu a symbolu parku, hory Half Dome. Izby v hotelovej časti, vykúrené aj nevykúrené stany. Čisté spoločné sociálne zariadenia. Vyskúšali sme nevykúrený stan v polovici júna a užili sme si to (hore uvedené alternatívy mali plno a chceli sme spať v parku). K dobrodružnému pocitu patrí aj zákaz nechávať v aute akékoľvek jedlo či pitie, lebo inak sa vám do auta vláme medveď. Všetko, čo by medveďom mohlo voňať, si musíte uložiť do železných debien pred stanom. 

Čo ešte vidieť v Yosemitoch?

Nádherné magické sekvoje - legendárne stromy nájdete nielen v rovnomennom národnom parku, alej aj v Yosemitoch. Zastavte sa pri južnom vstupe v časti Mariposa Grove.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5279
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1978 2473€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA