Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné zaujímavé destinácie na dovolenku pri mori. Medzi krajiny s úžasnými plážami patrí aj Keňa, ktorá tak ponúka nielen úžasné safari. Kde však treba hľadať najlepšie pláže Kene, kde hľadať top ubytovanie a čo všetko ponúka kenské pobrežie?

Kenské pobrežie má dohromady zhruba 600 kilometrov. Obmýva ho krásny Indický oceán a tento kus krajiny je známy najmä pre svoje krásne pláže, ale aj historické pamiatky či kultúrnu a etnickú rozmanitosť.

Na pobreží Kene môžeme navštíviť viacero miest, ktoré nám poodhalia krásy života pri mori, ale aj typickú africkú kultúru. Poďme si tieto miesta priblížiť.

Tipovali by ste Zanzibar? Nie, toto je pláž v Keni. Nádhera, však?
Foto: Matej Kolman — BUBO

Mombasa - pláže a tipy na hotely #

Začať určite treba Mombasou. Druhé najväčšie mesto Kene, kultúrne a ekonomické centrum kenského pobrežia. Významný prístav s bohatou históriou je bránou k medzinárodnému obchodu. Mombasa dýcha históriou najmä v oblasti Old Town (Staré mesto) bohatej na typickú swahilskú architektúru, úzke uličky a viacero historických monumentov.

Mesto je taktiež známe krásnymi plážami a jednou z takých je napríklad Nyali Beach na sever od centra. Nyali je väčšia štvrť a nepredstavujte si pod tým úplne typickú oddychovú oblasť plnú rezortov a reštaurácií. Nájdete tu však množstvo atrakcií a celkový ráz miesta plného domácich ľudí, matatu a tuktukov mnohým vynahradí.

Najlepšie pláže a hotely v rámci Mombasy však nájdeme, pokiaľ sa vydáme na sever - za Tudorovu zátoku. Medzi tie najluxusnejšie, ktoré v BUBO odporúčame pri návšteve Mombasy, patrí určite štvorhviezdičkový rezort Sarova Whitesands Beach Resort & Spa. Nachádza sa priamo na pláži Bamburi Beach, približne 15 kilometrov od centra mesta.

4 fotografie

Sarova Whitesands Beach Resort & Spa

Návštevníci si môžu vybrať zo širokej palety možností ubytovania - od štandardných izieb až po komfortnejšie plážové vily. Milovníci luxusu si tu prídu na svoje nielen ubytovaním. Hotel ponúka štyri vonkajšie bazény a viacero reštaurácií priamo v areáli, medzi nimi napríklad aj The Lido Seafood Grill so širokou ponukou morských plodov. Súčasťou areálu je aj Cocos Beach bar, nočný klub priamo na pláži. Spa a posilňovňa sú samozrejmosťou.

Pre cestovateľov s nižším budgetom môžeme odporučiť ubytovanie v Cowrie Shell Beach Apartments. Aj v tomto prípade ide o apartmány priamo na pláži. Aj tu sa dá uloviť unikátny gurmánsky zážitok na krásnej pláži - miestni rybári ponúknu, že vám upečú ich čerstvé oceánske úlovky. Skutočne autentický a chutný zážitok. 

3 fotografie

Cowrie Shell Beach Apartments

Populárne Malindi #

Severovýchodne od Mombasy (necelých 120 km) nájdeme mestečko Malindi, ktoré je populárnou prímorskou destináciou v Keni. Hlavnými lákadlami sú predovšetkým nádherné pláže, ale aj koralové útesy plné života a pestrofarebných rýb. Mesto je taktiež bohaté na históriu. V rámci tunajšej architektúry môžeme vidieť vplyv arabskej, portugalskej a swahilskej kultúry.

Keďže tu žije veľa potomkov talianskych vojnových väzňov z druhej svetovej vojny, miestni často nazývajú Malindi žartovne aj "Italia kidogo," alebo "malé Taliansko". Medzi hlavné atrakcie patrí morský národný park Malindi Marine National Park, pamätník Vasco da Gama Pillar a Malindi Museum. Práve na tieto miesta chodíme v BUBO v rámci oddychovej časti zájazdov v Keni. 

Odporúčame tu príjemný a tichý štvorhviezdičkový rezort Sandies Tropical Village, ktorý sami využívame. Postavený bol v tradičnom kenskom štýle, ale k dispozícii tu budete mať všetky moderné vymoženosti.

3 fotografie

Sandies Tropical Village

Pre náročnejších klientov ponúkame a odporúčame odskúšaný príplatkový 5-hviezdičkový rezort Diamonds Dream of Africa, ktorý sa nachádza hneď vedľa Sandies. Ide o 35-izbový 5* all inclusive rezort s komornou a pokojnou atmosférou. Hotel stelesňuje exotickú atmosféru pobrežia Indického oceánu a jeho históriu.

Nádherná biela pláž priamo pred hotelom vás okamžite zláka do vody, tunajšie dve reštaurácie a bary vás zasa prinútia vychutnávať si miestne špeciality. Stravovanie je formou all inclusive a zahŕňa raňajky, obedy a večere v hlavnej reštaurácii, nealko nápoje, lokálne alkoholické nápoje, lokálne víno a občerstvenie počas dňa.

Vasco da Gama a Malindi

Malindi sa spája aj s príbehom, ktorý sa prepletá s objavnými cestami portugalského moreplavca Vasca da Gamu. Keď sa vybral na svoju epickú cestu z Portugalska do Indie, aby objavil cestu okolo Mysu dobrej nádeje, jednou zo zastávok bolo práve pobrežie Kene. Po prvýkrát Vasco da Gama objavil Malindi medzi 15. a 24. aprílom 1498, kedy ho prijal miestny sultán. Práve od neho dostal objaviteľ aj námorníka, ktorý mal pomáhať navigovať portugalské lode až k brehom Indie.

Tam sa príchodom Portugalcov začala písať nová kapitola dejín. Portugalcov v Malindi dodnes pripomína biely vápencový kríž, ktorému nik nepovie inak než „Vasco da Gama Pillar“. Mnohí sa domnievajú, že kríž sem osadili v roku 1499, kedy sa expedícia vracala nazad z Indie, hoci nájdu sa aj takí, ktorí chcú dokázať, že kríž osadil Vasco da Gama počas svojej prvej návštevy, a teda po ceste do Indie.

Tak či onak, kríž tu ostal a stal sa symbolom portugalskej rozpínavosti. Portugalci sa v rokoch 1502 a 1503 vrátili a v Malindi založili malú obchodnícku osadu, z ktorej sa neskôr vykľulo dôležitejšie miesto. Vascov kríž o zopár desaťročí neskôr dokonca videl na vlastné oči aj František Xaverský.

Ďalším odporučením je hotel Diamonds Leisure Beach & Golf Resort - patri do rovnakej siete ako Sandies či Diamonds a rovnako ho zvykneme na našich zájazdoch do Kene využívať.

Mombasu a Malindu navštevujeme na našich zájazdoch do Kene:

Ostatné nižšie spomenuté tipy sme si pripravili ako bonusové mimo hlavných plážových destinácií, pokiaľ sa rozhodnete preskúmať Keňu po svojom

Kilifi a koloniálna minulosť #

Kilifi je pobrežné mestečko približne na polceste medzi Mombasou a známym rezortom Malindi. Najznámejšie pláže v oblasti sú Bofa Beach a zátoka Kilifi Creek. Už v časoch britskej kolonizácie bola zátoka Kilifi významnou turistickou destináciou, vznikol tu dokonca prvý jachtársky klub na kenskom pobreží a oblasť doteraz láka napríklad aj fanúšikov kajakov, rybolovu či amatérskych ornitológov. Sledovanie východu slnka na jachte a následný ponor ku koralovým útesom bohatým na morskú faunu typickú pre Indický oceán. No neznie to dokonale?

V oblasti nájdeme aj niečo pre fanúšikov histórie - zrúcaniny miest Mnarani a Gede patriace k takmer tisíc rokov starým swahilským osídleniam afrického pobrežia ťahajúcim sa od somálskej Barawy až po ústie rieky Zambezi v Mozambiku. Práve Gede je jedno z najintenzívnejšie skúmaných a archeológmi odhaľovaných osídlení tohto druhu.

Lesná rezervácia Arabuko Sokoke vám zas ponúkne pohľad na prostredie pobrežného lesa, ktorý býval typický pre východnú Afriku. Dnes už ho, bohužiaľ, zostalo len minimum, no táto rezervácia chráni jeho najväčšiu časť. Vďaka absencii veľkých zvierat typických pre safari parky je Arabuko Sokoke je skvelým miestom na prechádzky či pozorovanie vtáctva alebo motýľov. Nájdete tu viacero endemických druhov.

Skutočne unikátny zážitok môžete uloviť na golfovom ihrisku Vipingo Ridge. Zahráte si tu na osemnástich jamkách v prítomnosti žiráf či zebier a ulovte jeden z najzaujímavejších športových zážitkov v živote.

Ubytovať sa v rámci Kilifi môžete napríklad v Baobab Sea Lodge zo siete Mada Hotels. Tento menší areál (len 30 izieb) poskytuje okrem pokojného prostredia aj skutočne kvalitný oddych a viacero aktivít. Priamo v areáli viete využiť tenisové kurty či ihrisko na plážový volejbal.

Hotel ďalej ponúka aj možnosti pre šnorchlovanie, scuba diving, kajakovanie, windsurfing či plavby loďou s preskleným dnom alebo rybárske výpravy. Bazén, masáže či plážový bar - to všetko je tu samozrejmosťou.

3 fotografie

Baobab Sea Lodge

Pre dobrodružnejších cestovateľov s menším rozpočtom či dôrazom na ekológiu a udržateľnosť ponúka Kilifi ekolodge s názvom Distant Relatives. Môžete si vybrať zo širokej plejády úrovní ubytovania od vlastnej plážovej chatky s predzáhradkou, takzvanej "Banda", cez privátne izby, zdieľané izby a stany až po spanie pod holým nebom.

Z aktivít ponúkaných hotelom treba vyzdvihnúť možnosť plavby typickou loďou dhow či možnosť návštevy u Mzee (swahilský výraz pre staršieho pána, väčšinou váženého a rešpektovaného) Komba, u ktorého po krátkej jazde motorkou uvidíte maniokovú farmu, ovocné sady a môžete ochutnať aj miestnu špecialitu - kokosové víno. Poradíme vám však, aby ste to s ním radšej neprehnali.

3 fotografie

Z kenských pláží

Watamu #

Južne od Malindi nájdete aj najpopulárnejšiu destináciu pre fanúšikov šnorchlovania a potápania sa na kenskom pobreží - Watamu. Miestny morský národný park a rezervácia, Watamu Marine National Park and Reserve, ponúka návštevníkom pohľad na vyše 150 druhov mäkkých aj tvrdých koralov.

V rámci hlavného parku môžeme vidieť vyše 500 rôznych druhov rýb, keď hovoríme o širšej rezervácii, sú to vyše tisícky. V oblasti sa tiež nachádza žralok veľrybí, najväčší plutvovec na svete s dĺžkou 12-14 metrov a hmotnosťou vyše 12 ton. Netreba sa však báť, pre človeka je neškodný, živí sa predovšetkým planktónom. Z väčších zvierat tu nájdeme tu aj viacero druhov chobotníc, raje a korytnačky.

Watamu v swahilštine znamená "domov milých ľudí," a vám poskytne jedny z najkrajších a najčistejších pieskových pláží v krajine. Ide teda o ideálne miesto na oddychovú dovolenku. 

Pokiaľ máte radi luxus, určite sa ubytujte v Hemingways. Tropický raj priamo na pláži poskytuje vysoký komfort a je symbolom luxusu na kenskom pobreží. Okrem fantastickej stravy a kúpeľných procedúr poskytuje aj viacero športových aktivít. Napríklad školu kite-surfingu. Pre dobrodružnejších "námorníkov" sa ponúka pozorovanie veľrýb, delfínov či rybárske výpravy.

Delta rieky Tana #

Delta Tany je unikátnym a ekologicky významným územím na kenskom pobreží. Ideálna destinácia pre milovníkov vtáctva a africkej fauny ako takej. Samotná delta je komplexom záplavových oblastí, mokradí, mangrovníkových oblastí a lužných lesov s viacerými skvelými lokalitami na pozorovanie vtáctva.

Okrem týchto aktivít môžeme v oblasti navštíviť aj rezerváciu Tana River Primate Reserve s bohatou biodiverzitou. Na pohyb v rámci delty treba využiť motorové lode, ktoré je možné si prenajať od miestnych.

V rámci ubytovania je určite veľkým zážitkom camping na privátnych farmách, ktoré radi privítajú návštevníkov. Pre pohodlnejších sú k dispozícii lodge v okolí. Medzi také patrí lodge Delta Dunes. Tu sa skutočne nachádzate v lone prírody a ste odtrhnutí od zvyšku sveta. Užiť si môžete dovolenku v štýle Robinsona Crusoea a atmosféra Delta Dunes tomu veľmi napomáha.

Sedem chatiek bez dverí či stien postavených výlučne z lokálnych materiálov na pieskových dunách medzi palmami a baobabmi... K tomu s výhľadom na oceán a samotnú deltu rieky. Jedinečný zážitok.

Ubytovanie Delta Dunes a výhľad na Deltu rieky Tana.
Foto: secludedafrica.com

Súostrovie Lamu #

Lamu je skupina ostrovov v oblasti tzv. súostrovia Lamu, ktorej najväčší a najznámejší ostrov nesie rovnaké meno. V tomto prípade musíte ísť ešte severnejšie smerom k somálskym hraniciam. Od Malindi je tento ostrov vzdialený vyše 200 kilometrov.

Ide o názov, s ktorým sa tu stretnete viackrát - Lamu je aj mesto na ostrove založené v 12. storočí, ktoré je súčasťou kultúrneho dedičstva UNESCO.

Ide o historické swahilské sídlo s čarovnými uličkami a tradičnou architektúrou a je porovnateľné s usadlosťami na Zanzibare. Vďaka svojej jedinečnej polohe, v blízkosti arabských, afrických a indických obchodných ciest, mesto celé storočia prosperovalo a poskytovalo obživu miestnym obyvateľom vo forme obchodu, rybolovu a farmárčenia.

Mestečko je až unikátne swahilské. So svojimi úzkymi uličkami, typickými vyrezávanými drevenými dverami a viacerými mešitami vás skutočne nadchne. Súostrovie je okrem iného známe tradičnými dhow plachetnicami, ale aj každoročne organizovaným kultúrnym festivalom Lamu Cultural Festival.

3 fotografie

Peponi Hotel

V okolí mestečka nájdeme aj niekoľko ďalších turisticky zaujímavých miest, medzi nimi pevnosti Lamu a Siyu. Hovoríme o obranných pevnostiach z 19. storočia. V oboch sa dnes nachádza múzeum histórie a kultúry Lamu. Ďalšími múzeami v okolí, ktoré sa zaoberajú swahilskou kultúrou, sú Swahili House, ktorý ponúka náhľad do bežného života miestnych, ukazujúc dobový nábytok či bežné nástroje. Ale aj Lamu Museum, kde nájdeme typické swahilské šperky či výrobky z dreva. Ruiny Takwa zas poskytnú pohľad na originálnu swahilskú usadlosť založenú pravdepodobne okolo roku 1500 a opustenú v 18. storočí.

Medzi najlepšie hotely v okolí patrí rezort Manda Bay. Lokalizovaný na okraji ostrova Manda a obklopený magickými pieskovými plážami je perfektným miestom na rodinný relax alebo pokojne aj na svadobnú cestu.

Pre tých, ktorí chcú mať lepší prístup k vyššie uvedeným pamiatkam, však odporučíme Peponi Hotel priamo na ostrove Lamu. Nadchne vás podobne nádherným prostredím, kvalitnou kuchyňou oplývajúcou čerstvými úlovkami z lokálnych vôd a, v neposlednom rade, má výbornú dostupnosť k atrakciám - či už rekreačným alebo historickým.

3 fotografie

Manda Bay v Lamu

Diani Beach - klenot juhu Kene #

Diani Beach sa, na rozdiel od vyššie spomenutých tipov, nachádza južne od Mombasy. Je to jedna z najznámejších kenských pobrežných destinácií. Tunajšie biele pieskové pláže sú lemované palmami, počká si tu na vás kryštálovo čistá voda a množstvo atrakcií, ako napríklad šnorchlovanie, potápanie či kite surfing. Doslova recept na ideálnu letnú dovolenku. Tu však môžeme pokojne hovoriť o celoročnej destinácii.

Diani je len 35 kilometrov od Mombasy, a tak svojou skvelou dopravnou dostupnosťou (cez priľahlé mesto Ukunda), či už priamo cez letisko v Ukunde, alebo shuttle busmi z Mombasy, je veľkým lákadlom najmä pre turistov cestujúcich po vlastnej osi. Turistická vybavenosť v samotnom meste ešte nie je na takej úrovni, ako by sme si mnohí želali, avšak samotné rezorty sú ochotné vám toto vynahradiť priamo vo svojich priestoroch.

Aj takto to vyzerá na plážach Kene.

Aj takto to vyzerá na plážach Kene.

Najznámejším a najlepším takýmto rezortom v Diani je Swahili Beach Resort. Postavený v štýle kultúr, ktoré ovplyvňovali tieto územia naprieč históriou, s dôrazom na ekologickú udržateľnosť, ponúka vysokú úroveň komfortu pre návštevníkov. Počas svojho pobytu tu si môžete užívať sedemposchodový kaskádovitý bazén s pramenitou vodou doplnený o prírodné soli priaznivo pôsobiace na pokožku, siahajúci až priamo na piesočnatú pláž Indického oceánu.

Spa a fitnescentrum s vnútorným bazénom, jacuzzi a rôzne procedúry fantasticky dopĺňa jedinečný gurmánsky zážitok, ktorý si môžete dopriať v jednej zo štyroch reštaurácií priamo v areáli.

3 fotografie

Swahili Beach Resort

Shimoni #

Shimoni je malé prímorské mestečko ležiace ešte južnejšie ako Diani - prakticky už na hraniciach s Tanzániou. Shimoni v swahilštine znamená 'miesto jaskýň'. Názov je odvodený od vyše päť kilometrov dlhého, a teda skutočne rozsiahleho komplexu jaskýň v oblasti. Jaskyne sú tiež známe ako "otrocké jaskyne", keďže ich využívali na "skladovanie" otrokov pred ich prevozom na Zanzibar.

Pri ich prehliadke sa môžeme dozvedieť viac o období arabsko-swahilského obchodu s otrokmi. Neďaleko od Shimoni sa nachádza morský národný park Kisite-Mpunguti Marine National Park ponúkajúci výborné príležitosti na šnorchlovanie a pozorovanie delfínov.

V rámci ubytovania v danej lokalite odporúčame kemp Fire Fly Eco Retreat, kde nájdete priestorné a komfortné stany s krásnymi výhľadmi na oceán. Kemp ponúka okrem príjemného prostredia a bazéna aj realizované výlety na rôznorodé atrakcie v okolí.

Okrem spomínaných otrockých jaskýň, samozrejme, šnorchlovanie a potápanie sa, kajak či paddleboarding, ale aj výlet k neďalekej rieke Ramisi, ktorá ponúka zážitkové pozorovanie vtáctva a inej fauny žijúcej v mangrovníkových lesoch.

Či už sa vydáte od Mombasy hociktorým smerom (sever alebo juh), čaká vás to najlepšie z pláží, možností športových aktivít, ale aj luxusu pre náročnejších v rámci kontinentálnej východnej Afriky. K tomu prirátajte africkú autenticitu a možnosti pozorovania živočíchov. Kenské pobrežie ponúka všetko, čo od neho očakávate.

Matej Kolman

Matej Kolman

Matej Kolman

Matej je lovec zážitkov, alebo ako by povedali v jeho milovanom Londýne, thrill-seeker. Kde sa dá niečo nevšedné zažiť, tam chce byť. Či už je to predieranie sa nekonečnou trstinou dunajskej delty v kanoe, plávanie s delfínmi v Indickom oceáne, alebo kvalitný futbalový zápas priamo na štadióne (ideálne na legendárnom Wembley). Miluje ruch pulzujúceho veľkomesta, ale aj pokoj a harmóniu miest, kde široko-ďaleko niet živej duše.

Je presvedčený, že cestovanie je kľúčom nielen k objavovaniu neznámeho, ale aj k lepšiemu pochopeniu toho, čo sme si mysleli, že poznáme dokonale.

Obľúbený zájazd z BUBO katalógu

Totálne Thajsko

Zo zájazdu:

Matej Kolman

Posledná úprava článku | Prečítané: 251

Mohlo by Vás zaujímať

Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania
Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene Blog

Blog Kenské pobrežie - najkrajšie pláže a top hotely Kene

Afrika a pláže. Pri tomto spojení zrejme väčšine z vás napadne Zanzibar, Maurícius, Seychely, prípadne Kapverdy. Afrika však ponúka aj iné…

Matej Kolman 11 min. čítania
ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť Blog

Blog ROZHOVOR: V Keni je menej hmyzu ako u nás. Tu zistíte, čo je ľudskosť

V Keni zažijete stanovačku, ktorú si užijú aj vaše manželky. Po zmeraní nohy vám tu ušijú sandále na mieru. Tu si uvedomíte, že do Afriky sa chodí…

Kto sú Masajovia a kde ich vidieť? Blog

Blog Kto sú Masajovia a kde ich vidieť?

Na cestách Afrikou spoznávame tradičné kmene, ktorých história sa píše stovky rokov dozadu. Presne takými sú aj Masajovia. Východoafrický kmeň,…

Andrea Švecová 12 min. čítania
Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

5742 6380€
K

Afrika  

Keňa

13.05. → 20.05. +28 termínov

náročnosť

8 dní

Trvanie

2960 3289€
K

Afrika  

Tanzánia, Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

7540
B

Afrika  

Keňa

20.05. → 04.06. +1 termín

náročnosť

16 dní

Trvanie

18090

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.