Ako sa našli olmécke hlavy

Ako sa našli olmécke hlavy Hlavy v La Venta

Najnavštevovanejším miestom v mexickej Villahermose je nepochybne park La Venta, v ktorom sa nachádzajú kolosálne olmécke hlavy. Viete ako boli objavené?

V polovici 19. storočia bola na cukrovej haciende v štáte Veracruz náhodne objavená obrovská kamenná hlava, ktorej vrchnú časť si miestny robotník najskôr pomýlil s veľkou panvicou na varenie cukrovej trstiny. O niekoľko rokov neskôr, v roku 1862, sa o objave dozvedel obchodník so starožitnosťami José María Melgar y Serrano, ktorý prišiel hlavu preskúmať a pravdepodobne ju plánoval kúpiť a predať.

Následne vydal článok, v ktorom napísal, že hlava má negroidné črty a kultúra, ktorá ju vytvorila, musela pochádzať z Afriky. V tom čase bola populárna teória, že mezoamerické civilizácie majú africký pôvod a ide o potomkov „strateného izraelského kmeňa“. Ako ukázali neskoršie testy DNA, Olmékovia, ktorí hlavy vytvorili, nemali s Afričanmi nič spoločné. Vráťme sa však naspäť k objavom.

Ďalšia hlava bola tiež objavená v lokalite La Vente v štáte Tabasco. Hlavy sa postupne objavovali na 4 miestach a v súčasnosti vieme o 17. Najviac, to znamená osem, ich objavil americký archeológ Matthew Stirling, ktorý robil výskum v lokalitách La Venta a San Lorenzo medzi rokmi 1940 a 1946. Zatiaľ posledná kolosálna kamenná hlava sa našla v roku 1994 a za jej objavom stojí archeologička Ann Cyphers z USA.

Na BUBO zájazdoch v Mexiku si vo Villahermose park La Venta vždy dôkladne prezrieme a sprievodca školený v BCA vám okrem hláv ukáže aj olmécke oltáre a vysvetlí vám všetko o jedinečnej olméckej kultúre. 

Odporúčané blogy z Mexika:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3893
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: