Dynastia Nayak a Palác Tirumala Nayak

Dynastia Nayak a Palác Tirumala Nayak

Dynastia Nayak

Dynastia Nayak sa objavila v južnej Indii po páde Vijayanagarskej ríše. Nayakovia, bývalí vojenskí guvernéri cisárov Vidžajanagaru, vyhlásili svoju nezávislosť v roku 1565 a založili si vlastné kráľovstvá, ktoré vládli od 16. do 18. storočia.

Vláda Nayak bola známa svojimi administratívnymi reformami, umeleckými a kultúrnymi úspechmi a vytvorením jedinečného štýlu chrámovej architektúry. Zrekonštruovali aj chrámy, ktoré vyplienili sultáni z Dillí. Thanjavurské maliarstvo, slávna juhoindická škola klasickej maľby, tiež vznikla pod Nayakmi.

Existuje mnoho charakteristických čŕt architektúry chrámu Nayak, ktorú propagovali Nayakovia z Madurai a Tanjore. Medzi hlavné charakteristiky patria dlhé chodby; vyrezávané sto a tisíc stĺpové mandapy (vonkajšie chrámové siene alebo verandy); a vysoké, viacposchodové gopuramy (veže zdobiace vchod do chrámu), bohato zdobené pestro maľovanými kamennými a štukovými sochami zvierat, bohov a démonov. Gopuramy z obdobia Nayak sú zdobené pestrofarebnými štukovými sochami bohov a bohýň, démonov a zvierat, skutočných aj mýtických.

Pravdepodobne najväčším príkladom štýlu Nayak je chrám Meenakshi Amman v Madurai, ktorý bol postavený v rokoch 1623 až 1655 CE. Chrám má 10 zdobených gopuram a sálu s 985 stĺpmi, z ktorých každý je sochou v drávidskom štýle.

Palác Tirumala Nayak

Palác Thirumalai Nayak bol postavený ako rezidencia pre vtedajšieho kráľa Thirumalai Nayak v roku 1636 nášho letopočtu. Hovorí sa, že kráľ naverboval talianskeho architekta, aby navrhol tento palác. Tento palác, ktorý bol vo svojej pôvodnej podobe zrejme štyrikrát väčší ako súčasná štruktúra, zažil v priebehu desaťročí mnoho deštrukcií.

Hovorí sa, že vnuk kráľa Thirumalai Nayak tento palác vo väčšej miere rozobral, čo viedlo k narušeniu jeho zložitého dizajnu. Jeho vnuk odstránil vzácne šperky a nádherné drevorezby z tohto paláca, aby si vybudoval svoje vlastné miesto v Tiruchirappalli, hoci svoj sen o výstavbe väčšieho paláca nikdy nedokázal zhmotniť.

Neskôr v rokoch 1866 až 1872 bol tento palác čiastočne zrekonštruovaný vtedajším guvernérom Madrasu lordom Napierom. V súčasnosti, po mnohých etapách reštaurátorských prác počas mnohých rokov, môžu turisti vidieť vstupnú bránu, tanečnú sálu a hlavnú sálu.

Palác Thirumalai Nayak, umelecká zmes drávidského a islamského štýlu, je miestom, ktoré stojí za to obdivovať a preskúmať na prehliadke Madurai

Tento palác je nevyhnutnou návštevou pre milovníkov histórie a tých, ktorí milujú objavovanie architektonickej jemnosti minulých období. Teraz pod ochranou archeologického oddelenia Tamil Nadu bol tento palác okamžite po nezávislosti vyhlásený za národnú pamiatku.

V BUBO tento palác navštevujeme počas našej expedície južnou Indiou ako posledná zastávka v historickom štáte Tamil Nadu, neskôr smer Kerala!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4325
K

Ázia  

Nepál, India

05.07. → 20.07. +13 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2532 3895€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: