Královec - ako Česko (ne)anektovalo Kaliningrad

Královec - ako Česko (ne)anektovalo Kaliningrad

Internetom a sociálnymi sieťami sa začali za posledný týždeň šíriť správy o tom, že ruská exkláva Kaliningrad bude po novom územím Českej republiky. Hovorí sa o referende, v ktorom 97,9 % obyvateľov Kaliningradu odhlasovalo pripojenie sa k ČR. Samozrejme, nie je to pravda, ale tieto správy sa stali podkladom pre mnohé meme i reakcie politikov. 

Povedzme si najprv niečo o histórii Kaliningradu. Mesto založil v 13. storočí Rád nemeckých rytierov, a to počas križiackej výpravy proti pohanským Prusom. Svoje meno dostalo podľa vtedajšieho českého kráľa Přemysla Otakara II. Königsberg (česky Královec). Oblasť Východného Pruska po 2. svetovej vojne zabral Sovietsky zväz - ako kompenzáciu po šesť rokov trvajúcemu globálnemu konfliktu. Na počesť sovietskeho politika dostal nový názov Kaliningrad.

Správy, lepšie povedané vtipy o tom, že Kaliningrad bude patriť Česku a bude niesť názov Královec v Královeckom kraji, vznikli po pseudoreferendách Rusov na Ukrajine. Tí "pričlenili" ku svojmu územiu ukrajinské regióny Doneck, Luhansk, Cherson a Záporožie. Stalo sa tak po "referendách", ktorých legitimita je priam pod nulovou hranicou. Týmto vtipným spôsobom zareagovali Česi na bizarné dianie na Ukrajine, ktoré je, žiaľ, realitou.

Vznikla dokonca stránka visitkralovec.cz, kde sa píše o tom, že došlo k vlakovému prepojeniu medzi Prahou a Královcom. O tom, kde môžu Česi relaxovať pri mori na vlastnom území (veď konečne majú pláže) a tiež o prístave, ktorý stráži vojnová loď Karla Gotta. Na twitteri zareagovali aj viacerí politici vrátane našej prezidentky Zuzany Čaputovej. "Možno zvážim štátnu návštevu. Alebo nie. Veľmi dobrý počin českých priateľov, ktorí odmaskovali absurditu ruských fiktívnych referend," napísala.

Otvorte si twitter a zadajte si do vyhľadávania Královec a dobre sa zasmejete. Zistíte tu mimo iného, že sa začala výstavba plynovodu Beer stream, či to, že ČR má záujem rozšíriť kalendár formuly 1 usporiadaním Veľkej ceny Královca. Na záver dodám, že Rusi na tieto vtipy zareagovali poznámkou, že ide o provokáciu. Ako inak, ide predsa o národ, ktorý nemá príliš vyvinutý zmysel pre humor.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

4291 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2520 3600€
Perly juhočínskych provincií Blog

Blog Perly juhočínskych provincií

Obrovitánska krajina, akou je Čína, sa nedá obsiahnuť počas jednej cesty. A zrejme ani počas jedného života. Peking, Šanghaj či Si´an pozná takmer…

Tomáš Kubuš 12 min. čítania
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: