Mesto Madurai

Mesto Madurai

Madurai, mesto v južnom centre štátu Tamil Nadu, južná India. Nachádza sa na rieke Vaigai, asi 48 km juhovýchodne od Dindigul.


Staroveká história regiónu je spojená s pandyjskými kráľmi a Madurai bolo miestom hlavného mesta Pandya (4. – 11. storočie n. l.). Neskôr ho dobyli Chola, Vidžajanagar, moslimovia, Maratha a britskí vládcovia. V štyridsiatych rokoch sa stala známou ako centrum občianskej neposlušnosti proti britskému raju a zostalo dôležitým sídlom politického vedenia.


Kompaktná stará časť mesta – ohraničená kopcami Anai, Naga a Pasu (slon, had a krava) – sa sústreďuje na chrám Meenakshi Amman (Minakshi-Sundareshwara). Chrám, palác Tirumala Nayak, nádrž Teppakulam (nádrž na zemnom nábreží) a sála s 1000 stĺpmi boli prestavané v období Vijayanagar (16. – 17. storočie) po úplnom zničení mesta v roku 1310. Mestské hradby boli odstránené Britmi v roku 1837, aby umožnili Madurai expandovať, a severne od rieky boli založené administratívne a obytné štvrte.


Madurai je hlavným dopravným uzlom pre južnú Indiu, pričom z mesta vychádzajú cestné a železničné trate. Južne od mesta sa nachádza aj letisko, ktoré poskytuje domácu aj medzinárodnú osobnú a nákladnú dopravu. Na predmestiach sa rozvinul veľkopriemysel. Prevláda pradenie a tkanie bavlny a výroba dopravných prostriedkov, tabaku a cukru. Drobné ručné tkanie hodvábu a bavlny, ktoré preslávilo Madurai v celej histórii, zostáva dôležité.

Hlavnou a najkrajšou pamiatkou mesta je chrám Sri Meenakshi, ktorý jedným z najväčších svojho druhu v Indii a nepochybne aj jedným z najstarších.


V prvých rokoch nášho letopočtu bol Madurai dobre známy pre svoj tamilský sangam (literárna spoločnosť) a nový sangam bol založený v roku 1901. Mesto je domovom Madurai Kamaraj University (založená v roku 1966), ako aj lekárskych a právnických vysokých škôl. Okrem toho má mesto lavicu najvyššieho súdu v Madrase v Chennai (Madras).


Oblasť obklopujúca Madurai, ležiaca juhovýchodne od Východného Ghátu, zaberá časť nížiny južnej Indie a obsahuje niekoľko horských výbežkov vrátane vrchov Palni a Sirumalai, pohoria Cardamom Hills a vrchov Varushanad a Andipatti.

Medzi týmito kopcami na západe leží vysoké údolie Kambam. Na východe roviny klesajú na 90 metrov nad morom, ale obsahujú izolované kopce. Hlavná rieka, Vaigai, tečie na severovýchod cez údolie Kambam a potom na východ cez stred štátu.


Región nikdy nebol sebestačný v oblasti ryže, a to aj napriek dokončeniu projektov zavlažovania na riekach Periyar (1895) a Vaigai (1960).

Jeho hlavnými trhovými plodinami sú arašidy, bavlna, cukrová trstina, káva, kardamón, zemiaky a hrušky. Táto oblasť je známa aj plantážami jasmínových kvetov.

S populáciou niečo cez 1 017 865 obyvateľov a vrátane mestskej aglomerácie  1 465 625 obyvateľov je Madurai tretie najľudnatejšie a pravdepodobne aj najstaršie mesto v štáte.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4325
K

Ázia  

Nepál, India

05.07. → 20.07. +13 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2532 3895€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: