Nepálske etnikum Tharu

Nepálske etnikum Tharu

Pri zmienke o Nepále sa väčšine cestovateľom vybavia ako prvé zasnežené štíty himalájskych hôr. Mnoho ľudí však netuší, že v južnej časti tejto krajiny sa nachádzajú úrodné nížiny, ktoré sa v Nepále nazývajú teraje. A práve tieto nížiny sú domovom etnika Tharu, ktorí tu tvoria najväčšiu etnickú skupinu.

Etnikum Tharu sú považovaní za najstarších obyvateľov nepálskych terají a ich počet sa k dnešnému dňu odhaduje na 1,8 milióna. Malá časť tohto etnika obýva aj časti severnej Indi v štáte Uttar Pradesh.

V západnej časti nepálskych terají sa vyskytuje ešte odnož tohto etnika, ktorá sa nazýva Rána Tharu. Tá odvodzuje svoj pôvod od radžputských žien z vysokých indických kást, ktoré manželia poslali na sever pri nájazdoch moslimov na územie Indie. Potom, čo sa po nich manželia nevrátili, rozhodli sa tieto ženy vziať si za manželov svojich služobníkov.

Podľa niektorých antropológov toto etnikum migrovalo z hôr severovýchodnej Indie a behom stáročí preniklo až do terají. To by mohlo vysvetľovať ich mongoloidné rysy a náboženské praktiky spájajúce prvky hinduizmu a animizmu.

Oblasť terají bola po stáročia pokrytá hustou malarickou džungľou, ktorá chránila jej domorodých obyvateľov. Vďaka relatívnej izolácii sa tak vytvorila unikátna a sebestačná spoločnosť s jazykom, náboženstvom a kultúrou odlišnou od zvyšku obyvateľstva Nepálu.

Tharu sa odjakživa živili lovom, zberom plodín a chytaním rýb. Moderná doba ich stále viac a viac núti k farmárčeniu a chovu dobytka, čo má za následok klčovanie stále väčšieho množstva pôvodnej nepálskej džungle. Tharuovia sú známi svojou vrodenou schopnosťou prežiť v malarických častiach terají, ktoré by boli pre cudzincov smrteľné.

Lekársky výskum, ktorý prebehol na ich území, porovnával toto etnikum s inými etnikami žijúcimi v blízkosti. Výsledok skúmania zistil, že medzi týmto etnikom je sedemkrát nižší výskyt malárie, čo jasne poukazuje na genetické predispozície, ktoré si toto etnikum stáročiami vypestovalo.

Tradičné náboženstvo etnika Tharu, ktoré vychádza z hinduizmu pozostáva takisto aj z uctievania rôznych lesných duchov. Známe sú ich tyčové tance, ktorými symbolizujú rešpekt k týmto lesným duchom.

Ak vás jedného dňa vaše cesty zavedú do tejto úžasnej krajiny, určite nevynechajte návštevu národného parku Chitwan. Nielenže tu môžete zažiť úžasné safari a vidieť kopec divokej zveri ale takisto sa na tomto mieste môžete bližsie zoznámiť s týmto špecifickým nepálskym etnikom. My v BUBO počas nášho zájazdu India, Nepál nevynecháme možnosť navštíviť miestne kultúrne centrum a pozrieť sa zblízka na kultúrne predstavenie tohto etnika.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Nepál, India

05.07. → 20.07. +13 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2532 3895€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

26 dní

Trvanie

4455 5940€
K

Ázia  

Tibet, Nepál, Čína


náročnosť

15 dní

Trvanie

4842
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výšková choroba a aklimatizácia Prémiový blog

Prémiový blog Výšková choroba a aklimatizácia

Prekvapujúco to nie je nedostatok fyzickej pripravenosti, ale výšková choroba, ktorá zabráni ľudom dostať sa na vrchol Mont Blancu, Kilimandžára,…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kathmandu Valley – Údolie bohov Káthmandu Valley

Káthmandu Valley Kathmandu Valley – Údolie bohov

Káthmandu často ľudia berú ako horské mesto. Opak je ale pravdou. Hlavné mesto Nepálu totižto neleží priamo medzi štítmi Himalájí, ale v…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: