Cafe Vesuvio - ikona San Francisca

Cafe Vesuvio - ikona San Francisca

Excentrické miesto, plné umelcov a dobrodružstiev. Týmito slovami by sa dalo opísať štvrté najväčšie mesto Kalifornie, San Francisco. Zároveň však neexistuje výstižnejšia charakteristika baru na 255 Columbus Avenue, Cafe Vesuvio, ktoré je na  malom kúsku jeho dokonalou verziou. Mesto a jeho kaviareň sú nerozlučne spojené už viac ako 70 rokov.

Prízemný objekt na Columbus Avenue bol postavený tesne pred vypuknutím I. svetovej vojny v roku 1913 a známy pod názvom Cavalli Building. Okúzľujúcu podobu v renesančnom štýle mu prepožičal taliansky architekt Italo Zanolini.

Budova si musela na svoj plnohodnotný život trpezlivo počkať vyše 30 rokov. Bol to francúzsky maliar Henri Lenoir, ktorý jej vdýchol zmyselného ducha a premenil ju na absolútnu ikonu mesta. Chcel vytvoriť bohémske miesto, kde by sa stretávali umelci. Interiér obohatil umeleckými dielami svojich priateľov. Dnes možno konštatovať, že jeho vízia sa viac než naplnila a aktuálna návštevnosť baru vysoko  presiahla aj jeho najsmelšie očakávania. Stretávajú sa tu najrôznejší umelci a návštevníci z celého sveta dychtiaci po originálnosti.

V roku 1953 získala kaviareň verného priateľa - City Lights Bookstore, s ktorým sa spoločne stali centrom novej histórie literatúry a globálnou mekkou bohémskeho života. Schádzala sa tu komunita s divokým zmyslom pre humor. Miesto obzvlášť obľubovala generácia beatnikov a bar mal pre nich dôležitosť svätyne. Dylan Thomas, Jack Kerouac, Bob Dylan, Allen Ginsberg. Tí všetci bolo každodenní klienti kaviarne. Práve posledný menovaný, Allen Ginsberg, tu zložil svoju známu báseň Houl (Vytie). Podnik nevynechávali ani filozofi, ktorí tu trávili dlhé hodiny debatami pri svojich drinkoch či talianski imigranti, ktorí tu našli útechu pred svojim neľahkým životom vo forme trocha vášne a korenia na ochutenie životného príbehu. Bar bol aj populárnou zastávkou vyznávačov odviazanej zábavy, ktorí si tu v hustom cigaretovom dyme spríjemňovali čakanie na otvorenie strip klubov.

Ak ste dosiahli vek viac ako 21 rokov, čo je podmienkou pre vstup do tohto coctailbaru, zaprite sa do ťažkých drevených dverí a nazrite dovnútra. V rámci štýlovo zariadeného priestoru s prútenými kreslami a galériou na poschodí neprehliadnite povzbudzujúci nápis, ktorého autorom je sám jeho pôvodný majiteľ, Henri Lenoir: „Nezáviďte beatnikom... staňte sa jedným z nich!“ 

Cafe Vesuvio je nielen bar, ale aj galéria a múzeum zrkadliace viacero zaujímavých období, a dokonca akási náhradná obývačka pre tých, ktorých veľkosť bytov je limitovaná na pár metrov štvorcových. Je obľúbeným stretávacím bodom lokálcov aj povinnou jazdou pre turistov z najrôznejších kútov zeme. Cez najhlavnejšie sviatky roka, nevynímajúc Vianoce, Deň vďakyvzdania a Veľkú noc, sa premení na rodinnú jedáleň, kde varia typické sviatočné jedlá pre všetkých, ktorí nemajú kam ísť.

Nenechajte si ujsť príležitosť na návštevu tohto originálneho baru. Urobiť tak môžete na tretí deň nášho poznávacieho zájazdu USA – západ, ktorý patrí prehliadke San Francisca. Pri popíjaní Kerouac coctailu sa vrátite o niekoľko desaťročí späť a na chvíľu sa stanete beatnikmi.

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

5279
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

1886 2358€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA