TOP 10 San Francisca

TOP 10 San Francisca

Fotogenické San Francisco už z filmov poznáte. Jeho strmé uličky, most Golden Gate a pravá hippies kultúra. Moderný sen vybudovaný pri Tichom oceáne a oáza amerického pokoja. Pokiaľ sa chystáte navštíviť San Francisco, spísali sme pre vás zoznam vecí, ktoré nesmiete pri prehliadke mesta vynechať.

San Francisco Počasie

zamračené

zamračené

15°C

Predpoveď 24.Apr

Východ slnka 06:21

Západ slnka 19:53

V meste na slávnom a divokom západe USA je toho na pozeranie a lovenie zážitkov skutočne veľa. V BUBO máme bohaté skúsenosti so San Franciscom a pokiaľ sa vyberiete sem, týchto desať vecí si zapíšte na tzv. "to do list".

1. Jazda na tunajších legendárnych električkách #

Vo viacerých amerických filmoch ste určite videli tento zjav, kedy staré klasické električky (v originále Cable Cars, teda pozemné lanovky) brázdia priam kolmo strmé ukice mesta. História týchto električiek sa píše od roku 1878 a dodnes sú sanfranciské električky jedny z mála na svete, ktoré sa ovládajú pozemne. Dnes už existujú len tri, no denne odvezú 20 000 ľudí (kapacita jednej električky je 60 osôb). Niekedy si treba teda počkať, kým prídete na rad, no stojí to za to. Jednosmerná jazda vás vyjde na 7 USD a postará sa o nezabudnuteľný zážitok.

2. Maľované dámy #

Pokiaľ zamierite na Alamo Square, dočkáte sa fenoménu s názvom Painted Ladies - teda doslova maľované dámy. Nebudú to však špeciálne natreté miestne obyvateľky, ale malebné viktoriánske a edwardiánske domčeky. Tie hýria rôznymi farbami a vytvárajú typickú scenériu mesta. V rade sa tisnú k sebe, a tak je zameniteľnosť s dúhou veľmi možná. Jednou z najkrajších a najznámejších ukážok farebnosti mesta sú maľované dámy na spodnej strane parku na Steiner Street - prechádza sem stojí za to.

3. Golden Gate Bridge #

Jasne najslávnejšia atrakcia mesta a zrejme aj najslávnejší a naikonickejší most na celom svete. Most Zlatá brána oficiálne otvorili v roku 1939 a jeho výstavba mala byť nemožná - pre silný prúd, vietor i príliv v oblasti. Výstavbu mosta, sprvu vedenú Josephom Straussom, sprvu sprevádzali kontroverzie aj tragické úmrtia. Napriek všetkým prekážkam Golden Gate dokončili, má dĺžku 2,7 km, výšku hlavných brán 227 m a dohromady ho tvorí 130 000 km káblov a 1,2 milióna nitov. Červenou farbou disponuje preto, aby ho bolo vidno aj v silnej hmle.

Tento jediný pohľad by stačil ako dôvod pre návštevu San Francisca. Dôvodov je však oveľa viac. video: archív BUBO

Tento jediný pohľad by stačil ako dôvod pre návštevu San Francisca. Dôvodov je však oveľa viac. video: archív BUBO

BUBO vám vie odporučiť miesto, odkiaľ uvidíte most najlepšie. Zamierte na križovatku Lombard Street/US 101, zabočte doľava a zídete z diaľnice k zákazníckemu centru. Odtiaľ vedie chodník priamo na most. Ak ho celý prejdete, hodinová prechádzka vás dostane k skvelej vyhľadávanej vyhliadke - Golden Gate Bridge View/Vista point.

Pokiaľ chcete mať k dispozícii ešte oveľa viac tipov na San Francisco, zážitkov z mesta a tiež autentických fotografií, prečítajte si rozsiahly blog Čo vidieť v San Franciscu.

4. Pier 39 #

Vyhľadávaná turistická atrakcia a nákupné centrum v jednom. Presne také je mólo Pier 39. V meste umenia vás nemôžu prekvapiť desiatky pouličných umelcov, ale aj skvelé reštaurácie - najlepšie v meste a k tomu s originálnym výhľadom na zátoku. To, čo vás tu ale skutočne dostane, je šou uškatcov. Roztomilé tvory tu boli vždy, hoci predtým sa združovali najmä na Seal Rock, na Pier 39 prišli zrejme po zemetrasení Loma Prieta v roku 1989. Dnes je tu stabilne cca 1 700 roztomilých uškatcov, ktorí sa tu hrajú, alebo len tak vyvaľujú.

Slávny Pier je jedným zo symbolov tohto sympatického mesta. video: archív BUBO

Slávny Pier je jedným zo symbolov tohto sympatického mesta. video: archív BUBO

5. Alcatraz #

Skalnatý ostrov zhruba 2 km od pobrežia, ktorý je opradený legendami. Slávna väznica Alcatraz, odkiaľ sa nedalo ujsť, no predsa traja väzni nenávratne zmizli a nikto dodnes nevie ako. Pred 10 000 rokmi bol ostrov vhodným miestom pre zber potravy - lov rýb či vajec morských vtákov. Až v 18. storočí ho objavili Španieli a dali mu názov Isla de los Alcatraces (Ostrov pelikánov). Postupne sa premenil Alcatraz na obrannú pevnosť počas zlatej horúčky, neskôr sa z neho definitívne stala väznica. 

Dnes je Alcatraz historická pamiatka a turistická atrakcia a je možné dostať sa k nej z móla Pier 33. Lístky si treba kúpiť dopredu a stoja cca 100 USD.

Mohli by vás zaujímať ďalšie blogy zo západu USA (na dlhšie čítanie):

6. Maritime Museum v parku na Jefferson Street #

Milujete more, život námorníkov a vodu celkovo? V tom prípade je pre vás toto Námornícke múzeum tým najlepším, aké môžete v San Franciscu navštíviť. Mestu je venovaných viacero zaujímavých expozícií spojených s morom a denne tu môžete zamieriť od 10.00 h do 16.00 h. Vstupné je pritom iba 15 dolárov.

7. Čínska štvrť v San Franciscu #

Jeden z najznámejších Chinatownov sveta, ak nie aj ten najznámejší, sa nachádza práve v San Franciscu. Celkovo je to aj najstaršia čínska štvrť celej Severnej Ameriky. Je tu mnoho obchodov, reštaurácií a neskutočne rušný denný i nočný život - najmä na konci ulice Dragon's Gate. Číňania sa sem dostali v období tzv. zlatej horúčky, kedy sem emigrovali najmä z juhu vlasti. Vďaka mnohým ženám, ktoré začali robiť to najstaršie remeslo, tu vznikol gang Tong - vodil do Chinatownu slobodné Číňanky a prostitútky tvorili časom až 70 % obyvateľstva, kým to nezačal regulovať zákon. Tu uvidíte úplne inú tvár mesta a nakúpite mnoho suvenírov za dobré ceny.

Atmosféra v uličkách mesta vás rýchlo vtiahne. video: archív BUBO

Atmosféra v uličkách mesta vás rýchlo vtiahne. video: archív BUBO

8. Oblasť okolo Union Square #

Ak nenakúpite v Chinatowne, tak tu určite. Union Square je jedna z najväčších obchodných štvrtí v USA s vysokým (26 m) pamätníkom Dewey Monument a sochou Niké, no najmä luxusnými obchodmi. Nakúpite tu vzácne suveníry, ale aj značkové oblečenie či topánky. Ženy (ale aj muži) určite zamieria do nákupnej siete Macy's, ktorá tu má až päť poschodí. Odporúčame ísť až na piate poschodie, kde sa nachádza Cheesecake Factory. Tu sa môžete dobre najesť a ochutnať pravé americké steaky, hamburgery, tamojšiu pizzu, ale aj cheesecake rôznych druhov.

9. Ferry Building Market Place #

Gurmáni však určite radšej ako do Macy's zamieria do Tržnice v prístavnej budove, ako znie jej názov v preklade. Nachádzajú sa tu stánky, ktoré vám naservírujú jedlo z rôznych kuchýň z celého sveta. Milovníci jedla a jeho rôznorodých vôní a chutí si skutočne prídu na svoje.

10. Fisherman's Wharf #

Vyberte sa na mólo rybárov a zažijete neskutočne čarovné pobrežné miesto, ktoré zo seba vyžaruje nádych histórie. Stretávajú sa tu turisti z celého sveta a odtiaľto budete mať najkrajšie výhľady na zátoku, a teda aj najlepšie fotografie. San Francisco tu ponúka všetko svoje dobré - jedlo, atrakcie i hotely.

Viktor Háber

Viktor Háber

Viktor Háber

Interne prezývaný novinár. Zanietený redaktor, ktorý sa stará o obsahovú a gramatickú zložku textov BUBO. Píše a edituje blogy, nechýba mu vášeň pre cestovanie a ako výborný vodič už stihol precestovať väčšinu krajín Európy a tiež Afriky, kde šoféroval dlhú trasu od Kapského Mesta k Viktóriiným vodopádom. Od detstva miluje prírodu a veľkomestá USA a jeho snom je navštíviť vzdialené kúty sveta ako Peru, Japonsko či Nový Zéland.


Obľúbený zájazd z katalógu: Južná Amerika - raz za život

Zo zájazdu:

Viktor Háber

Posledná úprava článku | Prečítané: 218

Mohlo by Vás zaujímať

Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
San Francisco - mesto s dušou slobody San Francisco

San Francisco San Francisco - mesto s dušou slobody

San Francisco - mesto beatnikov a hippies, mesto dobrodruhov a srdce Silicon Valley. Mesto strmých uličiek, farebných viktoriánskych domčekov a…

Veronika Hulíková 16 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju Boston

Boston Boston - najstarší maratón sveta a pitie čaju

Očaril vás New York, nadchlo vás už San Francisco a USA pre vás nesymbolizuje fastfoodová kultúra, ale liberálny svet americkej inteligencie? Ak…

Blogov

Odporúčame tieto zájazdy

K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)


náročnosť

10 dní

Trvanie

2630 3094€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Guam, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

17 dní

Trvanie

8417
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

9 dní

Trvanie

3138 3692€
K

Ázia   Amerika  

Oceánia, Spojené štáty americké (USA), Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

8332

Získajte prístup
k exkluzívnym ponukám
a informáciám.