Osídľovanie Francúzskej Guyany alebo ako vznikol názov „Ostrovy spásy”?

Osídľovanie Francúzskej Guyany alebo ako vznikol názov „Ostrovy spásy”?

Osídľovanie Južnej Ameriky nebolo jednoduché. V prípade Francúzskej Guyany, Francúzsko potrebovalo viacero pokusov o osídlenie tejto časti sveta. Už Krištof Kolumbus v roku 1498 preplával okolo pobrežia, ale vylodil sa až na území dnešnej Venezuely. Prvý Európan, ktorý vstúpil na územie bol Vincente Yanez-Pinzón, ktorý sa vylodil o rok neskôr. Trvalo ešte 100 rokov, kým Francúzi ako prví začali robiť výskumné expedície. Prvé osídlenia im ale zničili Portugalci, ktorí si nárokovali na toto územie podľa zmluvy z Tordesillas, ktorá rozdeľovala nový kontinent iba medzi Španielsko a Portugalsko. Zmluvu si vykladali obidve strany rôzne, a teda sporov o územie bolo mnoho. 

V roku 1643 zakladajú Francúzi na kopci Fort Cépérou pri pobreží mesto Cayenne. Kopec im poskytuje lepší výhľad pre prípadné nebezpečenstvo a taktiež príjemný vánok v inak dusnom a vlhkom podnebí. Domácim obyvateľom sa ale nepáčili kolonizačné metódy vedúceho generála Ponceta de Brétigny a 500 osadníkov bolo dobitých. Generálove telo pôvodní obyvatelia údajne vyúdili a zjedli. Desať rokov neskôr postihol rovnaký osud ďalších osadníkov, ktorí už priniesli aj prvých otrokov z Afriky. Ďalšie osídlenia im napádali Angličania či Holanďania, ktorí sa tiež nachádzali v okolí a rovnako sa usilovali o osídlenie nového sveta. V roku 1676 sa vylodilo 800 ďalších Francúzov, medzi ktorými boli aj Jezuiti, ktorí zahájili pestovanie kakaa, kávy, bavlny a manioku. Nasledovalo storočné obdobie kľudu a prosperity.

V roku 1763 sa Francúzsko rozhodlo vyslať 12 000 obyvateľov za účelom konečnej kolonizácie krajiny. Osadníci sa vyloďujú v bažinatej oblasti, ale pobrežie nie je pripravené prijať toľko veľa nových ľudí. Veľa Európanov podlieha neznámym ochoreniam a 2 000 zúfalých osadníkov uteká na tri blízke ostrovy. Vďaka príjemnejším podmienkam, vetru a menšiemu množstvu komárov a chorôb, sa im tu podarí prežiť a nazývajú toto miesto Ostrovy spásy (Iles du Salut). Čo najskôr sa vracajú späť do Francúzska, kde preživší rozprávajú o nehostinných končinách a zlá povesť Francúzskej Guyany je na svete. 

Najbližšie roky prichádzali do Francúzskej Guyany obyvatelia nedobrovoľne. Mnohí ako otroci pre prácu na plantážach a po zrušení otroctva v roku 1848 sa princ Ľudovít Napoleon (budúci Napoleon III.) v roku 1852 rozhodol zriadiť v krajine trestaneckú kolóniu, ktorá tu fungovala až 100 rokov. Väzni mali nahradiť stratenú pracovnú silu. Pokus o kontinuálne osídľovanie stále pokračovalo, keďže väzni, ktorých trest bol menej ako 8 rokov, tu mali potom ešte ostať rovnaké množstvo času, aká bola dĺžka ich trestu. Potom sa za vlastné peniaze mohli dopraviť domov, čo bolo ale veľmi náročné, nákladné a hlavne nebezpečné. Trestanci, ktorých trest bol nad 8 rokov tu ostali už navždy. Po odpykaní trestu bývali v meste ako slobodní občania.

Náročné klimatické podmienky na život, vlhkosť a nekonečný prales robia aj momentálne z Francúzskej Guyany jednu z najredšie osídlených území na svete. Osídlených je len 5 % územia, hlavne popri pobreží a žije tu približne 300 000 obyvateľov na území 84 000 km2, čo je rozloha o kúsok väčšia ako Česko.     

Ostrovy spásy sú ako skrytý raj v Karibiku, ale nejednému turistovi prebehne pri návšteve mráz po chrbte. Ak sa tu chceš prísť s nami pozrieť, tak poď na zájazd do Guyany a Surinamu.   


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Južná Amerika, Karibik, Trinidad a Tobago, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

14 dní

Trvanie

4193 5445€
K

Amerika  

Južná Amerika, Surinam, Guyana, Francúzska Guyana


náročnosť

10 dní

Trvanie

3320 4150€
K

Amerika   Európa  

Francúzska Guyana, Francúzsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2431 2860€
TOP 10: Najznámejší proroci. Vydali sme sa po ich stopách Blog

Blog TOP 10: Najznámejší proroci. Vydali sme sa po ich stopách

Prorok je človek, ktorý dokáže predpovedať budúcnosť. V Starom zákone ide o človeka, ktorý je schopný rozprávať sa s Bohom, v Koráne o Božieho…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Najkrajšia turistika v Chile - W trek Blog

Blog Najkrajšia turistika v Chile - W trek

Scenéria národného parku Torres del Paine vás bude odrovnávať každý deň. Bude pršať, snežiť, fúkať, svietiť slnko, niekedy zažijete všetko…

Daniela Mihaldová 19 min. čítania
Takto sa oslavuje národ, ktorý sa ľúbi Blog

Blog Takto sa oslavuje národ, ktorý sa ľúbi

17. máj je určite najväčším národným sviatkom v Nórsku. Čo sa vlastne 17. mája 1814 v Nórsku stalo, ako k tomu došlo, čo to Nóri oslavujú a prečo…

Jozef Zelizňák 4 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: