Sapta Puri - 7 svätých miest Indie

Sapta Puri - 7 svätých miest Indie

Sapta puri je sedem svätých pútnických miest hinduizmu v Indii. Sú to miesta, kde sa predpokladalo, že avatari rôznych božstiev zostúpili vo svojich pozemských inkarnáciách.

Termín pochádza zo sanskrtu (podľa hinduistov najstaršieho jazyka sveta) sapta, čo znamená „sedem“ a puri, čo znamená „mesto“ alebo „miesto“. Veriaci veria, že ak sa vydajú na púť do všetkých sapta puri, dosiahnu stav mokša, čiže oslobodenie z kolobehu života a smrti. Jóga je tiež cestou k mokše.

Sapta je posvätné číslo a má veľký význam v hinduistickej tradícii a filozofii. Okrem sapta puri existujú okrem iného sapta dweepa (veľké ostrovy), sapta nadi (sväté rieky), sapta lokas (sväté svety) a sapta rushi (veľkí mudrci).


Sapta Puri sú:


Ayodhya - tiež známy ako Saket, je považovaný za rodisko Rámu, siedmeho avatara Višnua. Mesto sa nachádza v Uttar Pradesh pozdĺž rieky Sarayu.

Dwarka – nachádza sa pozdĺž rieky Gomti v Gudžaráte, Dwarka získala význam asi pred 5000 rokmi, keď Krišna presťahoval hlavné mesto kráľovstva Yadava do mesta z Mathury. Dwarka bola dlho považovaná za bájne mesto Krišnu, vtedy nazývané Dwaraka, kým jej vykopávky nedokázali, že je to skutočné.

Haridwar – názov tohto najposvätnejšieho miesta v Uttarkhande sa prekladá ako „brána k Harimu“, primárnemu božstvu, ktorým je zvyčajne Višnu alebo Šiva. Haridwar, ktorý sa nachádza pozdĺž rieky Ganga, je miestom, kde podľa legendy prišla na zem bohyňa Ganga po tom, čo sa kráľ Bhagirath modlil k Šivovi o pomoc pri zmierení hriechov svojich predkov.

Mathura - toto mesto sa nachádza v Uttar Pradesh a uvádza sa ako rodisko Krišnu, ôsmej inkarnácie Višnua. Mesto sa tiež nazýva Braj Bhoomi.

Kashi – mesto sa nachádza pozdĺž rieky Gangy a je známe aj pod názvom Váránasí a je považované za duchovné hlavné mesto Indie. Predpokladá sa, že je to jedno z Šivových obľúbených miest a veriaci veria, že tí, ktorí tam zomrú, dosiahnu mokšu.

Kanchipuram – toto mesto sa nachádza v Tamil Nadu na rieke Vegavathy. Skrátka známy ako Kanchi a hinduisti z vaišnavských a saivských škôl ho uctievajú pre svoje chrámy. Nádherné fotografie Ľuboša Fellnera z Kančipuramu môžete viodieť v blogu Južná India

Ujjain - tiež známe ako Ujjayini alebo Avantika, toto mesto sa nachádza pozdĺž rieky Kshipra v Madhya Pradesh. Predpokladá sa, že Šiva tam zabil démonov kolektívne nazývaných Tripurasura.

Dve mestá zo sapta puri – Haridwar a Ujjain – usporadúvajú Kumbh Mela, masovú púť za rituálnym kúpaním v posvätnej rieke každého mesta.

Práve sväté mesto Kanchipuram navštevujeme počas našej expedície južnou Indiou, kde sa nevieme vynadívať ohromujúcej atmosfére hinduizmu, prekrásnej drávidskej architektúry a legiend spojených s týmto svätým mestom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4325
K

Ázia  

Nepál, India

05.07. → 20.07. +13 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2532 3895€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: